Írolvasgondol

Göbölyös N. László blogja

Mit értünk egészséges táplálkozás alatt? Még a tudomány is nehezen tudja meghatározni

popular-healthy-foods-laid-out-on-white-background.jpg

Tudjuk, hogy gyümölcsöt és zöldséget tanácsos enni mindennap, hogy vörös húsból kevesebbet kellene fogyasztanunk, hogy kávét is lehet mértékletesen inni és a teljes kiőrlésű gabonaféléket kellene előnyben részesítenünk. Elméletben.

Az egymás után megjelenő tanulmányok azonban sokszor homlok egyenest ellentmondanak egymásnak.

A szakemberek munkáját ebben a kérdésben megnehezíti, hogy nem könnyű felmérni, mit és miből mennyit esznek naponta az emberek – magyarázta https://www.nytimes.com/2016/08/11/upshot/were-so-confused-the-problems-with-food-and-exercise-studies.html Barnett Kramer, az amerikai nemzeti rákkutató intézet munkatársa. Sokszor még azt sem tudják pontosan, hogy az előző héten mit ettek, nemhogy előző évben, vagy ifjúkorukban.  Legfeljebb azoktól lehet kielégítő választ kapni, akik étkezési naplót vezetnek, de hát ők kevesen vannak.

Éppen ezért inkább azt próbálják meghatározni, hogy milyen élelmiszerek károsak az egészségre (vörös hús, cukrozott italok). Csakhogy ezeknél ugyancsak nehéz megállapítani, hogy mekkora mennyiségben, és mennyi idő alatt károsítanak, tehát még abban sincs egyetértés a kutatók között, hogy az erre vonatkozó adatgyűjtés mennyi ideig tartson: hat hónapig, két évig, tíz évig. John Ioannidis professzor, a Stanford egyetem professzora szerint e téren „bármilyen eredményt ki lehet mutatni bármilyen megfigyelési adathalmazból”.

Emellett minden egyén más, mindenki másképp reagál bizonyos ételekre. „Sokáig azt hittük, hogy létezik csodaétrend mindenki számára, és ezzel becsaptuk magunkat – vallotta be https://www.theatlantic.com/health/archive/2019/06/nutrition-science-confusion/592831/ Eric Topol táplálkozási szakértő, aki a bél mikrobiomájának működésének tanulmányozására önmagán végzett el kísérletet a Weizman intézetben. Az eredményen maga is megdöbbent: a zabpehely szinte veszélyes szintre nyomta fel a glüköz-szintjét, ezzel szemben a sült kolbászt a vizsgálat a legegészségesebb étkek közé sorolta számára.

Addig is, amíg pontosítani tudják az egészséges étkezés fogalmát, érvényben tartják a mediterrán étrend elsőségét, amelynek tartópillérei, a gyümölcsök, a zöldségek, a hüvelyesek, az oliva- és a dióolaj, a tudomány jelenlegi állása szerint csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás és az Alzheimer-kór kockázatát.  De sokan támogatják az úgynevezett „északi étrendet”, amelyben a teljes kiőrlésű gabonafélék, a gyümölcs és a zöldség mellett, nagyobb szerepet kapnak  a tenger gyümölcsei és a tojás, míg a hús, a tejtermékek, az édességek és az alkohol fogyasztása mérsékelten ajánlott.

 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25527767 megjelent tanulmány szerint az északi étrend alkalmas fogyókúrákhoz, és csökkenti a 2. típusú cukorbetegség kockázatát.

Az idén a legjobb étrendek rangsorában második helyre került a DASH, amely csökkenti a magas vérnyomás veszélyét olyan élelmiszereknek köszönhetően, amelyeknek magas a kálium, kálcium és magnézium-tartalma. A DASH-étrend alapját a zöldségek, a gyümölcsök és a zsírszegény tejtermékek képezik, valamint a halak, a szárnyasok, a hüvelyesek, az olajos magvak és a növényi olajok.

Nem meglepő, hogy a harmadik helyet a flexitárius étrend végzett, amelynek hívei ugyan többségben vegetárius étrendet követnek, de heti 1-2 alkalommal belefér a lehetőleg egészségesen, környezetbarát módon nevelt állatból készült hős.

2019 januárjában megjelent a https://www.thelancet.com/commissions/EAT  és az EAT alapítvány által készített tanulmány, amely azt mutatta ki, hogy csupán napi 14 gramm vörös hús fogyasztása egészséges. Ez még heti szintre kiemelve sem tesz ki egy klasszikus steak-et.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2019.08.31. 07:52:00

Tudomány: folyamatos hazugságok sorozata.
A szekta, ami szerint az ember mindenevő...
Bár az emberszabásúakat nyers növények fogyasztására tervezték.
A csak növényt evő ember sokkal egészségesebb, mint a csak húst evő...
Tehát a tudomány nevű szektában a minden = növény.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.08.31. 08:11:23

@wmiki: nem, az emberszabásúakat nem nyers nòvények fogyasztására tervezték.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.08.31. 08:13:06

@wmiki: az emberszabásúak esznek mindent. Rovarokat, madarakat, emlôsöket, egymást....

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.08.31. 08:16:25

@wmiki: " tanulmány szerzője, Michael Gavin biológus elsősorban Jane Goodall magyarázatára támaszkodik, amikor azt állítja, hogy a csimpánzok nem az italozástól agresszívak. Szerinte az emberszabásúak ugyanúgy bánnak az embergyerekekkel, mint a vörös kolobuszokkal, amelyek kedvenc „csemegéik” közé tartoznak. (A kolobuszok – rendszertani nevükön: colobinae – a cerkófmajom-félék egyik alcsaládját alkotják. Ide tartozik a vörös kolobusz is"

Kedvenc csemege egy másik majom???

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.08.31. 08:22:32

@wmiki: ". A New Scientist szerint egyes esetekben az emberszabású majmok váratlanul abbahagyták a halott csecsemők hurcolását – majd megették őket. Az ilyen kannibalizmus nem túl gyakran, de előfordul a csimpánzok körében, jóval ritkábban figyelték meg az utolsóként (1929-ben) felfedezett emberszabású majomnál, a bonobónál, valamint a gorilláknál és az orangutánok körében"

Szokjad, Miki! A gorillák is!

midnight coder 2019.08.31. 11:03:11

@wmiki: Mikie, a csimpánznak nem csak az IQ-ja magasabb mint a tied, de tud egy nagyon fontos dolgot, amit te nem: a természetben nagy mennyiségben megtalálható rossz minõségû (= magas rost / celluóz tartalmú) növényi részek elfogyasztása és megemésztése.

És ez kb. minden növényevõre igaz. Nagyon kevés olyan állat van, ami megengedheti magának, hogy egy adott táplálékra, Pl. gyümölcsókre specializálódjon.

Amúgy azok a növények amiket ma a vegák esznek, az õsember idejében még nem is léteztek, mivel az utóbbi 500 év nemesítésének az eredményei, illetve olyan kontinensekrõl származnak, ami õsapó számára nem voltak elérhetõk.

midnight coder 2019.08.31. 11:08:52

@Igazamvanvagyigazamvan?: Pontosan. A hozzánk legközelebb álló - de így is évmilliók óta más úton fejlõdött - csimpánzok is lelkes vadászok.

www.youtube.com/watch?v=yZhsM9OzeEo

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.08.31. 23:33:45

@midnight coder: engem a gorilla lepett meg, arról nem gondoltam volna, hogy nem veti meg a gorillahúst.

midnight coder 2019.09.01. 07:11:09

@Igazamvanvagyigazamvan?: Arról én sem, de azt nem hittem volna, hogy a csimpánzokról valaki ne tudja hogy elég lelkes vadászok. Plusz, kb. esznek minden fehérjét amihez hozzájutnak, Pl. a termeszeket ügyesen fûszállal szedik ki a várból.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2019.09.01. 07:57:43

@Igazamvanvagyigazamvan?: tehát ha van néhány ember/gorilla/csimpánz, aki dohányzik/drogozik/húst eszik, akkor ez azt jelenti, hogy a dohányzás/drogozás/hús evés egészséges dolog?

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2019.09.01. 08:01:08

@midnight coder: sokat tudsz a csimpánz IQ-ról, kár, hogy nem éred el :(
Az ősember idején barlangokban laktak, ez azt jelenti, hogy a barlangokban lakás a jó dolog? Meg a kőeszközökkel való vadászat?
Faragott gyümölcs/virágtál, ugyanolyan szép, mint egy megnyúzott állat, kisnyúl?
Egyébként ha a húsevés egészséges tudnál olyanokat mondani, aki csak húst eszik, és egészséges életet él?
Mert olyan van pár millió, aki csak növényt....

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.01. 11:29:00

@wmiki: miki, szar az érvelésed.
Növényi táplálkozással vasat , b12 vitamint, de még elég kalciumot sem tudsz felvenni.
Az ember nem növényevő, a fogazata , a gyomor felépítése, a belek hossza és még sok minden más mutatja .

Csak növényi táplálkozással ott tartanánk, ahol most a majmok.

Miki, meg tudod rágni a füvet is, akkor most kérődző lettél?

Miki, van sok ember, aki barlangban lakik mind a mai napig. Sőt , bádogvárosban. Mégrosszabb.
Olyan buta érveid vannak, hogy elgondolkodtam, a vegán táplálkozás nem fogja-e vissza a szellemi fejlődést?
De.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.01. 11:34:52

@wmiki: senki nem mondta, hogy csak húst kell enni. Az ember mindenevő. Azaz vegyes táplálkozásról beszélhetünk.
Egyetemen kiszámoltam, ahhoz, hogy a szükséges vas , b vitamin bejusson a szervezetedbe, naponta értsd, minden áldott nap, 3,5 kilogramm diót, vagy ezzel ekvivalens olajos magvat kell megenned....sok sikert!!!
Nem véletlen, hogy a növényevő állatok testsúlyukhoz képest nagy mennyiségű táplálékot vesznek magukhoz. Megfigyelted már, hogy egész nap esznek???
Neked mi az emberekkel kapcsolatos megfigyelésed? Szükséges folyamatosan enni?

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2019.09.01. 11:45:29

@Igazamvanvagyigazamvan?: még egyszer leírom, úgy látom nehéz a felfogásod:
"Ha van olyan ember, aki CSAK növényt eszik, és egészséges, akkor... kéne olyan embernek is lennie, aki CSAK húst eszik, és egészséges.
Bemutatnál 5-10-et?"
Ebben semmi "szar" érvelés nincs, hiszen a szent tudomány szerint az ember mindenevő. Vagy minden = növény?

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2019.09.01. 11:48:55

@Igazamvanvagyigazamvan?: Tessék, csak növényt eszik, és egészséges, hogy lehet ez?
www.youtube.com/watch?v=4TwXHsSE5Vg
Vagy tessék, vegan testépítők:
csirkevin.blog.hu/2018/01/22/5_orulten_izmos_vegan_testepito
Csak növényeket esznek.

Jujj de betegek, mi? Mindjárt meg fognak halni.
Most te jössz... olyan aki CSAK húst eszik?

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.01. 12:39:06

@wmiki: te gyárilag vagy hülye?
Vegán testépítő: táplálékkiegészítők. Vas, b12, stb mesterségesen bejuttatva.

Nem kell bizonyítanom, hogy valaki csak húson él. Ugyanis nem állítottam ilyet.

Amúgy a yutube szerinted hiteles forrás???
Akkor wd40-nel edd a répát, a wd40 mindenre jó!

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.01. 12:47:04

@wmiki: egyébként aki tejet, tojást eszik, az nem vegán. Az már vegyes táplálkozás.
De ennek ellenére elfogadom érveidet, ha bebizonyítod: a vas felszívódása biztosítható pusztán növényekből.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.09.01. 12:52:31

@wmiki: ja, megnézve a videot, nem vegán, csak az utóbbi tíz évben!!!

Tehát 40 évig evett húst, aztán az utóbbi tíz évben nem.

Emmett Brown 2019.09.01. 13:07:50

@wmiki: alapvető logikai hiba van az "érvelésedben". a "van olyan aki csak növényt esziknek" ugyanis nem a "csak húst eszik" az ellentétpárja, hanem a "nem csak növényt eszik, hanem húst is".

Én még az életben nem hallottam bárkiről is, aki csak húst enne (talán az eszkimókat leszámítva) és azt hirdetné, hogy az aztán az igazán egészséges.

Nagyon piti dolog szándékosan szélsőségekre sarkítani, és azt próbálni meg nevetségessé tenni, ugyanis amit te mantrázol, az nem egy reális alternatíva, azaz komolytalan a felvetésed.

A valódi kérdés az nem a 0 vagy 100%, hanem hogy a növényi és állati eredetű élelemnek mi legyen az aránya: 80-20, 30-70 vagy valami más.

Írolvasgondol

Érdekességek a nagyvilágból, élmények és vélemények közvetlen és tágabb környezetemből, szépírói, műfordítói munkáim

Címkék

18+ (12) 19.század (4) 1968 (16) 20.század (5) 60-as évek (5) Afrika (12) afro-amerikaiak (3) agy (22) agykutatás (3) Albert Einstein (4) Alfred Hitchcock (5) állatvilág (56) álmatlanság (3) álom (13) alvás (9) Amazonas (4) Amerika (4) anatómia (3) Anglia (30) Antarktisz (5) antiszemitizmus (4) antropológia (10) árverés (7) ASL (3) Auschwitz (3) Ausztrália (11) Ausztria (10) autó (6) autóipar (4) Ázsia (4) balkezesség (5) Barcelona (3) Beatles (16) béke (5) Belgium (8) best-seller (3) beszéd (6) betegség (6) Bill Gates (5) biológia (60) biztonság (6) blog (16) blues (3) Bob Dylan (3) Boileau-Narcejac (12) boksz (3) boldogság (8) botanika (3) Brazília (7) Brexit (5) bűnözés (6) bűnügy (44) cetfélék (3) Charlie Chaplin (3) Chile (4) ChristianK (19) CIA (4) Claude Monet (3) család (16) Csendes-óceán (6) csillagászat (36) csokoládé (4) Dánia (8) David Bowie (3) Déli-sark (3) demokrácia (6) depresszió (9) digitális (5) digitalizáció (3) diktatúra (5) dinoszauruszok (4) diszkrimináció (5) divat (30) Djabe (11) DNS (10) dohányzás (3) dokumentum (3) dokumentumfilm (8) Donald Trump (8) drog (5) Egészég (6) Egészség (16) egészség (92) egyház (12) Egyiptom (22) elektronika (5) élelmezés (6) élelmiszer (4) Élet (3) élet (42) életkor (3) életminőség (3) életmód (154) Életmód (19) életrajz (5) ellenkultúra (3) elnökválasztás (4) élővilág (14) ember (8) emberiség (3) embrió (4) emlékezet (4) ENSZ (4) építészet (16) erdő (5) erkölcs (6) erőszak (5) erotika (6) érzelem (5) érzelmek (4) Északi-sark (3) Etiópia (3) étrend (5) EU (3) Európa (23) évforduló (55) evolúció (5) Facebook (8) fák (11) farkas (3) fasizmus (8) Federico Fellini (4) fegyver (3) fegyverek (3) felfedezés (3) felmelegedés (4) felmérés (6) fenntarthatóság (12) fenntartható fejlődés (3) fény (5) Ferenc pápa (5) férfi (4) festészet (12) fiatalok (7) Film (8) film (36) filoszemitizmus (8) filozófia (14) Finnország (11) Firenze (3) fizika (9) Föld (23) földönkívüliek (6) földrajz (7) Földrajz (4) földrengés (5) földtörténet (4) forradalom (3) Fotó (8) fotó (12) fotográfia (4) Fotográfia (3) Franciaország (187) Frank Zappa (4) függőség (5) Fukusima (3) futball (9) gasztró (3) gasztronómia (34) gazdaság (18) genetika (13) geológia (32) George Orwell (4) Gina Lollobrigida (3) globális felmelegedés (12) globalizáció (3) Göbölyösné Németh Mária (12) Göbölyös N. László (81) Gondolkodom (7) gondolkodom (48) Google (6) Görögország (6) gravitáció (3) gyász (5) gyerekek (3) gyermek (3) gyermekek (15) gyilkosság (13) gyógyítás (8) háború (20) hacker (3) hagyomány (8) haj (3) hajózás (6) halál (15) halálozás (8) hang (6) hatalom (3) házasság (5) hidegháború (5) Himalája (4) hippik (3) híresség (10) hit (5) Hitler (5) Hold (13) Hollandia (31) Hollywood (8) holokauszt (17) Holokauszt (5) home office (3) Homo Sapiens (3) horror (14) humor (3) hurrikánok (3) hús (4) I.világháború (9) idegenforgalom (5) idő (4) időskor (3) II.világháború (25) ikrek (3) impresszionizmus (3) India (13) Indonézia (4) informatika (11) intelligencia (8) internet (26) ipar (12) Irak (4) Irodalom (15) irodalom (150) iskola (6) iszlám (7) iszlám állam (3) Itália (5) Izland (5) Izrael (28) Japán (28) járvány (6) jazz (7) jégkorszak (3) Jeruzsálem (3) Jimi Hendrix (4) jog (8) John F. Kennedy (5) John Lennon (6) jövő (10) Kanada (23) Karácsony (3) karantén (3) katasztrófa (15) katolicizmus (3) kávé (3) képzőművészet (35) kereskedelem (3) kereszténység (4) kiállítás (7) Kína (19) királyság (3) klíma (15) klimaváltozás (3) klímaváltozás (28) kollázsregény (13) költészet (13) Kolumbia (5) kommunikáció (6) kommunizmus (5) könyezetvédelem (3) könyv (14) környezet (4) környezetvédelem (163) koronavírus (6) középkor (9) közlekedés (23) közösség (7) közösségi háló (6) közösségi média (10) krimi (13) kriminovella (13) krokodil (3) Kuba (3) kultúra (15) Kultúrtörténet (3) kulturtörténet (11) kultúrtörténet (56) kutatás (16) kutya (12) látás (3) Led Zeppelin (4) légszennyezés (6) lélektan (9) Lengyelország (9) Leonardo Da Vinci (3) Leonard Cohen (6) levegő (4) levelezés (3) (3) London (7) macska (4) Madagaszkár (3) madarak (6) maffia (13) mágneses tér (3) Magyarország (100) Marcello Mastroianni (4) marihuána (4) Marilyn Monroe (3) Marokkó (3) Mars (7) matematika (6) média (66) meditáció (3) medve (3) megújuló energiák (5) memoár (3) menekültek (3) mese (7) mesterséges intelligencia (33) meteorológia (8) Mexikó (14) mezőgazdaság (7) Michelangelo (4) migráció (3) migránsok (3) Milánó (4) mítosz (5) mobiltelefon (3) molekulák (3) mozgás (5) mozi (184) műanyag (6) műemlék (5) Muhammad Ali (6) múlt (5) munka (20) munkahely (7) művészet (22) múzeum (3) nacionalizmus (3) nácizmus (27) Nagy-Britannia (135) Nap (6) Napóleon (6) NASA (15) neandervölgyi (7) Neil Young (6) nemek (3) Németország (43) népesség (4) nevelés (23) New York (10) (8) Nobel-díj (5) nők (24) Norvégia (12) növények (3) nukleáris (6) nyelv (8) óceánok (9) ókor (35) ökorendszer (3) okostelefon (5) oktatás (12) Olaszország (225) olvasás (5) on-line (3) Orhan Pamuk (3) Oroszország (27) orvostudomány (34) Oscar Wilde (3) őskor (14) őslénytan (15) összeesküvés-elmélet (3) őstörténet (11) Pablo Picasso (3) Párizs (5) párkapcsolat (17) Parkinson-kór (3) Peru (7) Pier Paolo Pasolini (3) pihenés (3) Pink Floyd (4) piramisok (5) pók (4) polgárjogi mozgalom (3) politika (42) Pompei (5) pop (3) Portugália (5) pszichiátria (5) pszichológia (74) punk (3) rabszolgaság (3) rasszizmus (5) reciklálás (5) régészet (99) rejtély (3) reklám (4) relaxáció (4) remake (3) reneszánsz (11) repülés (5) robot (8) rock (68) Rock (38) Rocky (3) Rolling Stones (4) Róma (12) Római Birodalom (16) Románia (3) rövidlátás (3) sajtó (3) sakk (4) sci-fi (9) Shakespeare (7) Skócia (6) soul (3) Spanyolország (33) spirituális (12) sport (26) Stanley Kubrick (5) Steven Spielberg (3) Steve Hackett (3) Steve Jobs (3) stressz (7) Svájc (12) Svédország (24) Sylvester Stallone (3) szabadidő (3) Szardínia (3) Szaúd-Arábia (3) szegénység (3) szelfi (4) szem (5) személyiség (4) szennyezés (4) szerelem (14) szex (16) szexualitás (3) Szibéria (3) Szicília (4) Sziliciumvölgy (3) színház (21) szocio (52) szorongás (3) Szovjetunió (8) Sztálin (3) sztárok (4) sztárvilág (3) születésnap (4) szülők (3) szürreális (8) szürrealizmus (3) találmány (5) tánc (3) tanulás (4) táplálkozás (13) Társadalom (31) társadalom (185) technika (62) technológia (23) Tejút (3) temetkezés (3) tenger (3) tengerek (5) természet (52) természetvédelem (7) terrorizmus (21) tetoválás (3) Titanic (5) titkos szolgálat (3) tizenévesek (3) Törökország (6) történelem (386) tudomány (331) turizmus (10) tv (4) UFO (5) Új-Zéland (10) Ukrajna (3) Umberto Eco (3) UNESCO (3) univerzum (9) urbanizáció (19) űrkutatás (34) USA (455) utazás (11) üzlet (6) válás (3) vallás (26) Van Gogh (4) várandósság (3) Vatikán (10) vélemény (5) Velence (8) vendéglátás (7) videójáték (3) Vietnam (11) világegyetem (3) világörökség (4) világpoézis (8) víz (9) Vörös Brigádok (4) vulkán (5) vulkánok (4) Wales (3) Woody Allen (4) world music (3) Yellowstone (3) Zene (146) zene (31) zsidóság (21) Címkefelhő

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása