2019. sze 04.

EmoNet, a mesterséges intelligencia, amely leolvassa érzelmeinket

írta: Göbölyös N. László
EmoNet, a mesterséges intelligencia, amely leolvassa érzelmeinket

emonet-neural-network-ai-artificial-intelligence-emotions-feelings.jpg

Egy mesterséges intelligencia meg tudja mondani, hogy egy kép milyen érzelmeket vált ki belőlünk.

A Sciences Advances-ben megjelent tanulmányban a Colorado Boulder egyetem kutatói elmagyarázták: a tudósok hagyományosan úgy vélekednek, hogy az érzelmek olyan válaszok, amelyeket az agy egyes régiói vezérelnek. Ilyen régió a limbikus rendszer vagy a félelem, a szomorúság létrehozásához kapcsolódó specifikus körök. Ezen elméletek szerint az érzékelő rendszer nem játszik szerepet az érzelmi válaszok kidolgozásában, de ezeket megkérdőjelezi több olyan kutatás, amely kimutatja, hogy látókéreg aktivitását növelik az érzelmek.

Az a nézet alakult ki, hogy az érzékelő rendszert ösztönzik az érzelmek és közvetlenül részt vesz az érzelmek illusztrálásában. Ilyen a látórendszer is. Egyébként mindenki megtapasztalhatta, hogy balesetek, tömeggyilkosságok jelenetei hogyan váltanak ki borzadályt, döbbenetet, részvétet – mondják a kutatók. És bár nem teljesen, a látó in-putok megmutatják azt is, hogyan reagálunk érzelmileg személyes érintettség esetében.

A kutatók megpróbálták mélyebben megérteni, hogy az érzelmek kodifikálva vannak-e és ha igen, mennyire az érzékelő rendszereinkben. Megpróbáltak válaszolni arra a kérdésre, hogy lehet-e közvetlenül összekapcsolni egy képet azokkal az érzelmekkel, amelyeket kivált, más mutatók, más összefüggés, más előzetes tapasztalatok nélkül és hogy mennyire vannak bekódolva az érzelmek a látórendszerbe.

Ennek érdekében létrehoztak egy mesterséges neurális hálózatot, amellyel gyakoroltatták az érzelmek azonosítását több mint 130 ezer képen keresztül, amelyeket videófelvételekből vágtak és amelyeket a kísérletbe bevont több mint 800 résztvevő érzelmileg gazdagnak tartott. A kutatók ezután tesztelték az EmoNetet több mint 24 ezer olyan videóképpel, amelyek nem szerepeltek betanulási fázisban. A modellnek sikerült a képek 2/3-ánál megállapítania, hogy milyen érzelmeket válthatnak ki.

Az EmoNet a legnagyobb pontossággal azokat az érzelmeket tudta felfedezni, amelyek a szexuális és a birtoklásvágyat, valamint az elborzadást fejezték ki. Más érzelmeknél, pld. a meglepődésnél, már bizonytalan volt. Az örömet és a vidámságot pedig össze is tévesztette. A kutatók ezt azzal magyarázzák, hogy a szexualitás és a birtoklás érzelmeinek sokkal erősebb a kapcsolata a vizuális észleléssel az evolúcióban játszott fontos szerepük miatt. A párkapcsolat és az az élelemszerzés ugyanis alapvetőek a fajfenntartás szempontjából.

 

 

Szólj hozzá

tudomány mesterséges intelligencia érzelmek