2019. sze 13.

Blinded By The Light: Bruce Springsteen megmentő zenéje

írta: Göbölyös N. László
Blinded By The Light: Bruce Springsteen megmentő zenéje

blinded.jpg

Augusztus végén jelent meg a brit mozikban Gurinder Chadha Nairobiban született, de Londonban felnőtt indiai rendezőnő filmje egy Pakisztánból Londonba emigrált fiatalemberről, aki Bruce Springsteen zenéjéből merített erőt az életben maradáshoz. A film éppen a Főnök egyik leghíresebb dalának címét viseli: Blinded By The Light.

Chadha 2002-ben lett híres a Csavard be, mint Beckham című filmjével. Ez nyitotta meg Hollywood kapuit Keira Knightley előtt. A film azt mutatta be, hogyan élnek a szigetországban a pakisztáni és indiai bevándorló közösségek. A főszereplő egy lány, aki futballista akar lenni.

A Blinded by The Light a Guardian újságírójának, Sarfraz Manzoornak emlékirataiból készült, amelyben leírta Springsteen iránti kamaszkori rajongását.  Jellemző könyvének címe: Üdvözlet a Bury Parkból: faj, vallás, rock and roll. (Greetings from Bury Park: Race, religion Rock and Roll).

A filmben minden egy rögeszméből indul ki, a Boss dalaiból.  Javed pakisztáni muzulmán tinédzser a Thatcher-kori Londonban él. 1987-et írunk és Nagy-Britannia, amely a 60-70-es ék társadalmi és szokásbeli változásai után kezd újra befelé fordulni. Szegények harcolnak szegények ellen, növekszik a rosszizmus, amelynek egyik forrása a volt gyarmatokról bevándorlók tömeges megjelenése.

„Springsteen azokról énekel, akik nehezen élnek, akik létminimum szélére jutottak, vagy akik úgy érzik, hogy csapdába estek, holott csak jobb életre vágytak. Így jártak a szüleim is. Ez kötött Springsteenhez. Dalai olyanok voltak, mint a filmek, és mindig keserédesek. Sohasem volt happy endjük, és ma sincsen. Elég csak meghallgatni a legújabb dalai közül a There Goes My Miracle-t” – mondta a rendezőnő a CNN-nek adott interjújában.

Chada 1985-ben, 25 évesen látta először élőben a Főnököt és ez az élmény azóta is lelkesíti. „Igazi spirituális tapasztalat volt, annyi energia és becsületesség van abban, amit mond. Azonnal azt gondoltam: ez az az ember, aki megváltoztatja az életemet.”

Javed a szenvedélye mellett éli a maga életét,  verseket ír, arról álmodik, hogy író lesz, de tudja, hogy a valóság egészen más.

Családjában merev patriarchális törvények uralkodnak, az utcán intolerancia, faji és gazdasági összetűzések. De aztán történik valami, új diák jelenik meg az osztályban, aki megismerteti vele a Boss dalait. Barátja szerint „ez olyan zene, amely megmutatja az igaz dolgokat ebben a szar világban.”

Springsteen természetesen hozzájárult ahhoz, hogy dalai a filmben elhangozzanak. Azokat választották ki, amelyek a legjobban megfelelnek a főszereplő spirituális utazásának. A rendezőnő ügyelt arra, hogy ne legyenek a filmben az előzőből származó ismétlések. „Bár az 17 évvel ezelőtt készült, ma más problémákkal kell szembenézni. Míg forgattam, Nagy-Britannia szavazott a Brexitről. Sokkolt, mint sok más az embert. A társadalom szövete váratlanul felbomlott. Az országban felbukkantak ismét az idegengyűlölők. De azt hiszem, hogy csak egy kisebbségnek vannak ilyen extrém víziói. A többség olyan világot akar, amelyben az emberek empátiával vannak a többiek iránt, megértik egymást. A többség elutasítja a gyűlöletet” – mondta Chada.

Szólj hozzá