2019. sze 16.

Boldogabbak az egyedülálló nők, mint a párban élők?

írta: Göbölyös N. László
Boldogabbak az egyedülálló nők, mint a párban élők?

 

161940747-211b4ada-8682-4028-bbc8-9e57d3a76dcb.jpg„Megdöbbentem a klasszikus tudományt, de meg kell mondanom, ha férfi vagy, talán meg kell nősülnöd, de ha nő vagy, ne foglalkozz a házassággal” – jelentett ki Paul Dolan, a London School of Economics magatartáskutató professzora a Happy Ever After című könyvében. A neves pszichológusnak az a véleménye, hogy a világon azok a nők a legboldogabbak, akinek nincs sem férjük, sem gyerekük.

Ezt a felvetést sokan enyhén szólva is kétkedéssel fogadják – írja a La Repubblica.

2018 februárjában Bob Nicholson történész feltett a Twitterre egy anyagot, amely 1889-ben jelent meg egy korabeli lapban. Az olvasók válaszoltak a „miért maradtam vénlány?” kérdésre. „Mert nem akartam növelni a háziállatok számát és úgy találom, hogy a férfiállat kevésbé engedelmes a kutyánál, kevésbé kedves a macskánál, kevésbé szórakoztató a majomnál” – írta egyikük. „Mert van egy szakmám, a munka kellemesebb és jobban is fizet” – így egy másik.

Ma már a szingli státus elfogadott, bár bizonyára vannak, akik előnytelennek tartják. A statisztikák azonban világosan beszélnek.

Az amerikai US Census Bureau nemrég tette közzé, hogy a 25-44 év közötti nők fele egyedülálló, Nagy-Britanniában pedig a Mintel piackutató társaság azt mutatta ki, hogy a szingli nők 75% saját bevallása szerint nem tesz semmit annak érdekében, hogy magára irányítsa a férfiak figyelmét.  Az egyedülálló férfiaknál ez az arány 70%. A nők 61%-ának az a véleménye, hogy jobb egyedül lenni, a férfiaknak azonban csak 49%-a gondolja így.

Egyes pszichoterapeuták ezt azzal magyarázzák, hogy ma már nem lehet a boldogságot, az érzelmi életet a hagyományos családhoz kötni. „A motivációk, amiért egy felnőtt boldognak érzi magát, nemcsak a házasság, a gyermek lehet. Mégha a dolgok kezdenek is lassan változni, a nők általában leterheltek. Például a háztartás minden gondja, a gyerekek ellátása, az idősek gondozása. Az egyedülálló nőknek több idejük van a maguk számára, nagyobb a függetlenségük, kevesebb stressz éri őket.

Ami a szexuális életet illeti, a pszichológusok szerint a férjes nőknél nagyobb a kockázat a lanyhulásra. Az egyedülállóknál viszont a kevesebb intimitásra, bár ez attól függ, hogyan éli meg a kapcsolatát a partnerével. A férjes nők hajlamosak inkább a párjuk vágyára figyelni, mint a magukéra. A szinglik inkább saját vágyaikat helyezik a középpontba.

A férjezett vagy egyedülálló nő kérdéskörénél abból kell kiindulni – mondják a szakemberek – hogy az embereket szükségleteik és vágyaik kielégítése teszi boldoggá. Következésképpen, ha egy nő stabil kapcsolatra vágyik, akkor így lesz boldog. Ha szabad és független akar maradni, szingliként lesz boldog és ezt tiszteletben kell  tartani.

 

Szólj hozzá

társadalom életmód szingli nők