2019. sze 17.

Kampala ifjú klímaaktivistája a Föld jövőjéért és a fákért harcol

írta: Göbölyös N. László
Kampala ifjú klímaaktivistája a Föld jövőjéért  és a fákért harcol

edtjg51x4aaam9n.jpg

Uganda Gretájaként emlegeti a világ. A 15 éves kislány 8 hónapja tüntet Kampalában svéd harcostársához hasonlóan a fenntartható jövőért.

„Nevem Namurgerwa Leah, klímaaktivista vagyok. Azt kérem Yoweri Museweni elnöktől, hogy tiltja be a műanyag szatyrokat. Banplastitug a hashtag, amit létrehoztam. Írd alá petíciómat a Green Campaign Africa oldalon.”

Így mutatkozott be az év elején a Twitteren a kislány, akiről azóta már a világmédia is sokat írt a Time magazintól az al-Jazeeráig.

Leah, akit Greta Thunberg ihletett meg, 8 hónappal ezelőtt kezdett kampányt a fosszilis fűtőanyagok, a műanyag szatyrok, az erdőtelenítés, a légszennyezés és a környezettel szembeni egyéb visszaélések ellen. Egészségesebb klimáért, mindenki javára – írta az egyik tweetjében, amelyben utal Gretára és a Fridays 4 Future kampányra.

A jelenleg New York-ban tartózkodó Greta feltett a netre egy fotót, amely Leah-t ábrázolja Kampala egyik utcáján a közösségi közlekedés hiányosságai miatti zsúfolt forgalomban. Mint sok afrikai nagyvárosban, itt is rengeteg motoros taxi közlekedik. Ezek gyorsak és olcsók, de nagyon szennyezők. A képen a háttérben látszanak a dugóba került autó- és kamion-oszlopok, valamint egy szennyvíz-árok, amely az út mentén folyik.

„Harmincadik heti sztrájk a klimáért” – hirdeti Leah felirata. Az al-Jazeerának nemrégiben így nyilatkozott:

„Tiltakozunk, mert fiatalok vagyunk és a jövőnkért harcolunk”. Bevallotta, hogy péntekenként ő sem megy iskolába, csatlakozik azoknak a fiataloknak a tüntetéseihez, akiket hozzá hasonlóan nyugtalanítanak a szennyezés hatásai a Földre.

edmw1uoxsaeietp.jpg

Leah elindított egy másik mozgalmat is: a fák születésnapját. „Rájöttem, hogy sok élelmet pazarolunk el a saját születésnapunk megünneplésére, de nem ünnepeljük meg a Földet, bár teljes mértékben a forrásaitól függünk. Ezért kezdeményezem a „birthdaytrees”-t.”

 

 

Szólj hozzá

környezetvédelem fák Uganda Afrika Leah