2019. sze 28.

Felfedezték a mágnesesség új formáját

írta: Göbölyös N. László
Felfedezték a mágnesesség új formáját

c02844d35517b63f4f1c98c8621bedd2.jpg

Új generációs kártyák, és más innovatív elektronikus eszközök készülhetnek a mágnesesség új formájával, amelyet egy nemzetközi kutató csoport fedezett fel. A kutatásban olasz, osztrák intézetek munkatársai mellett részt vett Nándori István, a Debreceni Tudományegyetem tanára, a fizikai tudományok doktora.

„Kimutattuk, hogy létre lehet hozni olyan új típusú mágnesességet, amelynél a jelenséget két különböző távolságra párhuzamosan felállított fémlap atomjai generálnak. Egyes anyagok, mint a vas, mágnesessé válnak a Curie-hőmérsékletnek nevezett kritikus hőmérséklet alatt. (Pl. ez a vas esetében 770 C fok). Ha az anyag alig kétdimenziós, vagyis a lapok vékonyak, ez a ferromágnesesség még létrejöhet, de általában nehéz tanulmányozni” – magyarázta Luca Salasnich, a padovai egyetem fizikusa.

A keletkezett mágneses jelenséget a kutatóknak azokkal a matematikai modellekkel sikerült megfigyelni, amelyet Giacomo Bighin, az osztrák tudományos és technológiai intézet, valamint Nicolo Defenu, a heidelbergi egyetem kutatói dolgoztak ki, együttműködve Nándori Istvánnal és Andrea Trombettonival, a trieszti nemzetközi főiskola munkatársával.

A számítások és a szimulációk kimutatták, hogy új mágneses jelenségek jöhetnek létre nagyon alacsony hőmérsékleten két, egymáshoz közel elhelyezett fémlapból.  A kutatók által használt modell eredményei más fizikai rendszerek, például szupervezetők és szuperfolyadékok esetében is érvényesek.  Ezzel út nyílik új technológiai alkalmazások felé az elektronikában.

 

Szólj hozzá

kutatás tudomány fizika Olaszország Magyarország