2019. sze 30.

Mire van szüksége a diáknak az iskolakezdéshez?

írta: Göbölyös N. László
Mire van szüksége a diáknak az iskolakezdéshez?

5a32b330b0bcd5ea6d8b489d-750-375.jpg

A Sandy Hook Promise társaság azután alakult meg, hogy 2012-ben a Connecticut állambeli Newton egyik általános iskolájában egy őrült 26 embert, köztük 20 gyereket ölt meg.

Szeptember első napjaiban a társaság megdöbbentő videót tett közzé. Látszólag olyan hirdetésről van szó, amely az iskolakezdéshez szükséges holmikat kínál, valójában azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy milyen veszélyeknek vannak kitéve a diákok.

Az egyik szereplő az új tornacipőjét dicséri, majd futásnak ered a folyosón, miközben hallani, hogy valaki lövöldözik és a gyerekek sikoltoznak.

Egy kislány bemutatja új dzsekijét és kiemeli, hogy azért is hasznos, mert el lehet vele torlaszolni a tornaterem ajtaját, hogy az ámokfutó ne tudjon behatolni.

Egy másik a WC-ben bújik el, rémülten sír, közben mobiljára hívja fel a figyelmet, amelyen fel tudja hívni anyját.

„Kezdődik az iskola, tudják, hogy mit jelent?” – szavakkal fejeződik be a videó, amelynek nagy sikere van Amerika-szerte.

A közösséget az áldozatok hozzátartozói alapították. Különböző prevenciós akciókat szervez a fegyveres erőszak ellen. Együtt lép fel kongresszusi képviselőkkel a fegyverviselési jog szigorítása érdekében és egy olyan programban, amely azokat a fiatalokat szűri ki, akik hajlamosak erőszakos cselekmények elkövetésére és foglalkoznak velük.

Annak ellenére, hogy az iskolai lövöldözések azóta is folytatódnak, az amerikai fegyverlobbinak mind a mai napig sikerült megakadályozni a korlátozásokat. A törvényhozás azonban hamarosan egy olyan indítványt fog megvitatni, amely a potenciális fegyvervásárlók pszichiátriai és büntetőjogi múltját vizsgálná meg a fegyvereladás előtt. Jelenleg csak a fegyverüzletekben dolgozókat vetni alá ennek az eljárásnak. A vásárlások többségét azonban immár az interneten bonyolítják magánszemélyek, és ezek kikerülnek minden ellenőrzést.

Szólj hozzá

bűnügy iskolai lövöldözés USA Sandy Hook