2019. okt 01.

Az aszály láthatóvá tette a spanyol Stonehenge-et

írta: Göbölyös N. László
Az aszály láthatóvá tette a spanyol Stonehenge-et

dolmen_spain_drought_1024.jpg

A rendkívüli spanyolországi szárazság hozta felszínre az ország legrégibb neolit-kori emlékét.

A guadalperali megalitok A Valdecaňas folyó vízgyűjtő medencéjében állnak, Caceres tartományban, és legalább 4-7 ezer évesek.

A monumentális gránitkövek csak akkor bukkannak ki, amikor a víz apad, Most a nyári szárazság miatt nemcsak láthatóvá váltak, hanem körül is lehet járni a 140 függőlegesen felállított, naptemplomot formázó követ, amelyet spanyol Stonehenge-ként is emlegetnek.

A régészek szerint eredetileg más képet mutattak, de az erózió és a víz csak e menhír-szerű köveket hagyta épen. Az egyiken szimbolikus jelek vannak, és látható rajta egy kígyó, amely a bejáratot őrizte. Látható köztük egy dolmen is, amelyet egy kör alakú fel vesz körül, mintha egy közös temetkezési hely lenne.

A guadalperali köveket első ízben Hugo Obermaier fedezte fel az 1920-as években, de csak 1960-ban jelent meg róla az első nyilvános publikáció. Mire a többi kutató rájött a hely jelentőségére, a kövek már a víz alatt voltak, mert 1963-ban megépítették a Valdecaňas vízgyűjtő medencéjét. Ezért csak időnként látszanak ki, de ennyire elérhetők még sosem voltak. A helyi lakosság immár nem akar lemondani látványukról, ezért petíciót indítottak annak érdekében, hogy áthelyezzék őket a szárazföldre.

 

Szólj hozzá

történelem klímaváltozás neolit Spanyolország