2019. okt 02.

Antropocén: film a Földről és az emberekről

írta: Göbölyös N. László
Antropocén: film a Földről és az emberekről

index_12.jpg

Az Antropocén – az emberi korszak olyan dokumentumfilm, amely a virtuális valóságon és a tudományos kutatások eredményein keresztül mutatja be, hogyan változtatja meg az ember a természetes folyamatokat.

A film operatőre a világhírű Edward Burtynsky, a rendezők a többszörös díjazott Jennifer Baichwal és Nicholas de Pencier.

A film bemutatja, hogy az ember néhány évszázad alatt mennyire meg tudta változtatni a Földet, hogyan borította fel az egyensúlyát, és hiszi, hogy az óceánok és a szárazföldek abszolút urává vált.

Az antropocén korban vagyunk, amikor az ember és nem más, felelős a klimatikus változásokért, az ökoszisztémák módosításáért. A dokumentumfilm bemutatja egymás után a legrombolóbb emberi tevékenységeket a hatalmas hulladéklerakókkal a kenyai Danderában, a Föld belsejébe való behatolásokat a bányákkal, az olajfúrókkal, a hullámtörőkkel, amelyeknek 60%-át a kínai partokon építették fel, a Németországban gyártott hatalmas kotrógépeket, az Atacama-sivatagban működő lítium-lepárlókat, az erdők csaknem teljes elpusztítását Vancouver szigetén, az orvvadászatot, az elefántok mészárlását…

Nyugtalanító mozaikkép rajzolódik ki belőle. A film ugyan nem mutat ujjal az emberre, de a felelősség olyan nyilvánvaló, hogy nincs szükség a szavakra.

Szólj hozzá

környezetvédelem dokumentumfilm USA Föld