2019. okt 09.

Megnyílt a látogatók előtt a Strawberry Field

írta: Göbölyös N. László
Megnyílt a látogatók előtt a Strawberry  Field

strawberry-fields-liverpool-7040-edit_1.jpg

Minden Beatles-rajongó jól ismeri a liverpooli Strawberry Fieldet, az együttes egyik legszebb dalának ihletőjét, és most már mindenki számára látogathatóvá is vált.

A Beaconsfield Roadon, John Lennon gyermekkori otthonának közelében áll a vörös színű vaskapuval zárt egykori árvaház, amely az Üdvhadsereg tulajdonában volt. Most újra megnyílt mint turisztikai látványosság, de egyben fiatalok és fogyatékosok képzését is szolgálja.

A kapu a dal 1967-es megjelenése óta zarándokhelynek számított a Gombafejűek hívei körében.

Az újjáalakított épület hatalmas ablakain árad be a világosság. Nagy olvasótermet alakítottak ki benne, valamint kiállításra alkalmas teret is. Csak a híres kapu maradt változatlan.

Az első kiállítást természetesen a dal szerzőjének, John Lennonnak szentelik, amelynek címe a szöveget idézi: „Strawberry Fields, nothing is real.” Az interaktív tárlaton John Lennon gyermekkora követhető végig az Üdvhadsereg történetével, a dal sikertörténetével – ez volt az első kislemez, amelynek nem A és B, hanem két A-oldala volt, a másik a Paul McCartney jegyezte, nem kevésbé nevezetes Penny Lane volt – fotókkal, archív filmekkel.

„John Lennon itt talált annak idején menedéket és ezt akarjuk ma is nyújtani a Strawberry Field kapujának megnyitásával” – nyilatkozta Anthony Cotterill, az Üdvhadsereg egyik vezetője, a terv tiszteletbeli elnöke. Julia Baird, Lennon féltestvére szerint a zenésznek biztosan tetszene a régi-új ház és reméli, hogy ihletet ad az új generációnak és a művészeknek is.  

Szólj hozzá

kultúrtörténet Anglia Beatles Liverpool