2019. okt 10.

Helsinkiben a nulla kibocsátás a cél

írta: Göbölyös N. László
Helsinkiben a nulla kibocsátás a cél

5102139980_aed63cb97e_b.jpg

Modern, kreatív, rendezett. Helsinkit az utóbbi időben a dizájn fővárosának is nevezték és Európa egyik legélhetőbb városai közé tartozik. Területének kétharmadát parkok foglalják el.

Kulturális kínálata gazdag és sokszínű: kiállítások, fesztiválok követik egymást. Sok az Art Nouveau épület, az építészet nagymestereinek, Alvar Aaltónak, Eliel Saarinennek az alkotásai.

De Helsinkinek más rekordja is van. A világ egyik legfenntarthatóbb városa és arra törekszik, hogy a többi főváros példájává váljon. Néhány év óta azon dolgoznak, hogy nulla kibocsátású legyen egy tervvel, amely 2030-ig 60%-kal csökkenti a légszennyezést a fűtés korszerűsítésével, napelemekkel, elektromos közlekedéssel.

Most egy újabb lépést tesz előre, amely a turizmussal függ össze.  Prospektusaiban a város olyan javaslatokat tesz a beutazóknak, amelyekkel ők is hozzájárulhatnak a fenntarthatósághoz: nulla km-re fekvő éttermet, biobárt, ökohotelt, elektromos közlekedési eszközt, közösségi autókat, kerékpárt bérlő helyeket, kerékpár-utakat és gyalogösvényeket kínálnak, valamint olyan boltokat, amelyek reciklált anyagokkal dolgozik.

Helsinki polgárainak 2/3-a van tisztában azzal, hogy a klímaváltozás veszélyt jelent és tenni kell ellene.

Szólj hozzá

környezetvédelem Finnország Helsinki Nulla kibocsátás