2019. okt 11.

Lélekölő a Facebook-moderátorok munkája

írta: Göbölyös N. László
Lélekölő a Facebook-moderátorok munkája

facebook-contractors-content-moderation.jpg

Dolgoznak a végkimerülésig kevés pénzért, miközben igen komoly felelősség terheli őket a közösségi média hangnemét, hatását, befolyását illetően.

Ismét panaszkodtak a Facebook korábbi, a portál berlini központjában dolgozó moderátorai, ezúttal a Guardian-nek.

Feladatuk nemes. Ők tisztítják meg a legnépszerűbb közösségi hálót a gyűlölködő, a kiskorúakat szexuális zaklatásnak kitevő és egyéb erőszakos üzenetektől, képektől és videóktól. Eddig sem volt titok, hogy ez a kemény, sokszor kegyetlen munka nem marad hatástalan művelőire. Most újabb riasztó részletekre derült fény napjaink digitális futószalagjának munkásairól.

A nyolc órás, sokszor még éjszakai túlórában is végzett munka során, minimális fizetésért folyamatosan kell szűrniük az extrém tartalmakat, amelyeknek 90%-a szexuális vagy erőszakos jellegű. Az elmondottak szerint ez egyesekben valóságos függést alakít ki, odáig jutnak, hogy gyűjteni kezdik az általuk kimoderáltakat, vagy pedig magukévá teszik a legszélsőségesebb politikai nézeteket, elfogadnak hamisnak bizonyult összeesküvés- elméleteket.

„Immár az emberi jogok megsértésénél tartunk – magyarázta Gina, a „contractorok” egyike – nem lehet senkitől sem elvárni, hogy gyorsan és jól dolgozzon, amikor állandóan ilyen tartalmakat figyel.” Egyik kollégája, aki a lapnak Danielként mutatkozott be, arra hívja fel a figyelmet, hogy amit csinálnak, az egy teljesen új mesterség, ami még kísérleti stádiumban van, de ez a kísérletezés sok ezer ember mentális egészségébe kerülhet.

Miközben a civil társadalom számára világszinten elismert céllá vált a bántalmazások és visszaélések elleni harc, egyre sürgetőbb lenne olyan szabályokat is találni, amelyek védik azokat, akik az első vonalban harcolnak ezek ellen.

„Meg kell osztanunk történeteinket, mert az emberek semmit sem tudnak rólunk, a munkánkról, arról, hogy mit csináljunk, hogy megélhessünk” – folytatta Daniel, aki elmesélte, hogy egyik kollégája vásárolt egy elektromos sokkolót, mert félt kimenni éjjel az utcára.

Már Mark Zuckerberg elkötelezte magát a moderátorok munkakörülményeinek javítása mellett, mert ennek a munkának a mellékhatásai tapasztalhatók mind az Egyesült Államokban, mind pedig Európában. További sürgős intézkedésekre van szükség, mert munkájuk a gyűlölködés és az erőszak ellen az egész világ számára létfontosságú.

 

 

Szólj hozzá

pszichológia moderátor közösségi média