2019. okt 12.

Három milliárd madár tűnt el Észak-Amerikában 48 év alatt

írta: Göbölyös N. László
Három milliárd madár tűnt el Észak-Amerikában 48 év alatt

 091919_jl_birds_feat-1028x579.jpg

Nem kevesebb, mint 29%-kal csökkent annak az 529 fajta madárnak a száma, amelyet 1970 óta figyeltek. Ez összesen három milliárd egyedet jelent.

A madárpopuláció a nedves zónákon kívül, ahol nőtt, mindenhol máshol drasztikusan csökkent és ugyanez történik Európában is, ahol 25 év alatt 600 millióval lett kevesebb a madarak száma.  Mindkét területen elsősorban a mezőgazdaságban kell keresni a fogyatkozás okát.

Az amerikai kutatás szerint minden ökoszisztémában csökkent a madarak száma, így az erdőkben is, de a legnagyobb veszteség a mezőgazdasági területeken tapasztalható, 48 év alatt 53%-os volt. Ezekben a zónákban a fajták háromnegyede érintett. A tengerentúli szakemberek szerint lehet, hogy a madarak pusztulása csak a jéghegy csúcsa, mert ezek a leginkább megfigyelt állatok közé tartoznak, és nem kizárt, hogy más állatfajtáknak is ugyanez a sorsa.

A tanulmány a madarak élőhelyének fogyatkozását és az egyre több mérgező rovarölő szer használatát emelik ki, amelyek összefüggnek az intenzív mezőgazdasággal.  Minden bizonnyal javulna a helyzet a rovarirtók mellőzésével, hiszen ezzel a madarak jelentős részét fő táplálékuktól fosztják meg. Mindehhez azonban

Amerikai civil szervezetek a tanulmányra reagálva megoldásokat is javasolnak https://www.3billionbirds.org/ oldalukon a madarak védelmére. Észak-Amerikában a madárpusztulás második legnagyobb oka a macska. Éppen ezért javasolják a macskák házon belül való tartását, egyesek szerint viszont egy nyakukba akasztott csengő is megfelelne. Egyéb megoldások között van a virágok ültetése a kertbe, kevesebb műanyag használata, az ablakok felszerelése a tükröződés-szűrőkkel.  Sok madár ütközik ugyanis az ablakoknak, ha fa tükröződik bennük.

Segítene az is, ha az emberek segítenek a madártani intézményeknek egy-egy környék felmérésében, ezáltal ráirányul a figyelem egy-egy fajta helyzetére. „A világ egyik legelterjedtebb madarak a postagalamb volt. Eltűnt, még mielőtt az emberek felfogták volna, hogy milyen gyorsan fogyatkozik” – olvasható a honlapon.

 

Szólj hozzá

állatvilág madarak ökoszisztéma Amerika