2019. okt 15.

Ökofeminizmus: a nők és a bolygó jövője összekapcsolódik

írta: Göbölyös N. László
Ökofeminizmus: a nők és a bolygó jövője összekapcsolódik

girl-with-plant-wall-ecofeminism-.jpg

A 70-es, 80-as évek Amerikájában létrejött mozgalom egyszerre harcol a nők jogaiért és a globális felmelegedés ellen.

Magát a kifejezést Françoise d’Eaubonne francia írónő használta először 1974-ben, hogy felhívja a figyelmet arra, milyen lehetőségeik vannak a nőknek egy ökológiai forradalom véghezvitelére.

Szétválaszthatatlan kapcsolatot talál Jeanne Burgart goutal filozófia-professzor a nők és a természet feletti uralkodás, az ökogyilkosság és a patriarkhátus között. Szerinte a két dolog ugyanaz a civilizációs modell.

Maga a mozgalom az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában a nukleáris veszély miatt indult el. A feministák, akik más mozgalmakban is részt vettek, például a pacifista és az atomellenes mozgalmakban, felemelték szavukat a nukleáris katasztrófák vagy nagyobb környezetszennyezések idején. Ők hoztak létre olyan ökofeminista csoportokat, mint a Women and Life On Earth. Ez az áramlat hozott össze 2000 nőt a Pentagon előtt 1980-ban, ahol a kerítéshez láncolták magukat. Az ökofeminizmus egyik főkoncepciója a „reclaim”, amelyet a „visszaszerzés” mozgalmaként lehet meghatározni.

Mindehhez tudni kell azt is – írja a Huffington Post – hogy a klímaváltozást jobban megsínylik a nők, mint a férfiak. A szárazság, a sivatagosodás fenyegetést jelentenek a mezőgazdaságra, amelyben nagyrészt nők dolgoznak. Egyes országokban, ők termelik a fogyasztás 80%-át. Természeti katasztrófák idején haláluk kockázata 14-szerese a férfiakénak.

A „reclaim-ben” benne van a hagyományos női tevékenységek értékének visszaadása is, amelyeket túl gyakran alábecsülnek. Ilyen a gyerekek ellátása, a főzés, és az egyéb házimunkák.

Az ökofeminizmus korántsem tetszik minden nőnek. Sokak szerint inkább ki kellene venni a nőket a természetvédelemből, valamint abból a szemléletből, amely kizárólag reprodukciós képességeik alapján határozza meg őket. Viszont ha a nők is részt vesznek a bolygó megmentésében, be kell őket vonni a politikai-gazdasági intézmények munkájába – vonják le a következtetést az ökofeministák és valószínűleg ezzel sem aratnak általános tetszést, különösen nem egyes férfiaknál…

 

Szólj hozzá

társadalom feminizmus nők környezetvédelem