2019. okt 18.

Hogyan legyünk zsenik?

írta: Göbölyös N. László
Hogyan legyünk zsenik?

zlatan_ibrahimovic_10.jpg

Hogyan csinálta Magnus Carlsen, hogy sakkvilágbajnoki címet szerzett? Hogyan vált napjaink futballjának egyik legnagyobb egyénisége Zlatan Ibrahimovic, Hogyan jutottak a maguk szakmájában a csúcsra olyan emberek, mint Hans Christian Andersen, vagy Charles Darwin?

A oslói műszaki és tudományegyetem kutatói vizsgálták a kérdést, és arra jutottak, hogy a kiváló eredmények eléréséhez öt tényezőre van szükség: célzott edzésre, szenvedélyre, kitartásra, pozitív mentalitásra és támogató mentorra.

„A kulcskoncepció egy olyan terület kiválasztása, amely mindenek felett érdekli az embert – magyarázta Hermundur Sigmundsson pszichológus – ez gyújtja meg a lángot. De ez nem elég. Kb. 10 ezer órányi gyakorlat szükséges ahhoz, hogy valamiben kiváló lehessen valaki.”

A kutatók szerint a tartós sikerhez elengedhetetlen a tartós motiváció és a kitűzött célba vetett hit. És mivel valószínűtlen, hogy a célt egyedül lehessen elérni, szükség van valakire, aki mutatja az utat és támogat. Lehetőleg olyan, aki rendelkezik az adott területen szükséges ismeretekkel.

A kutatás, amelyben 126 kísérleti alany vesz részt, csaknem 40 éve folyik. Az eredmény számos esszé és egy könyv alapja volt. A kutatók végül is arra a meggyőződésre jutottak, hogy az ember nem születik zseninek, hanem kitartó erőfeszítéssel válhat azzá.

polgar-990x556.jpg

E nézetet vélhetően legalább annyian magukévá teszik, mint amennyien ellenzik. Annak idején a később sakkvilágbajnok Polgár-lányok édesapja, Polgár László is ezt vallotta, meg is írta a Nevelj zsenit! című könyvében és az eredmények őt igazolták. Kétségtelen, hogy a született tehetség önmagában nem sokat ér, kellő szorgalom, a kiválasztott cél iránti alázat és önfegyelem nélkül  – ezt számos sportoló és művész szomorú esete is példázza – de azért gyakran találkozunk napjainkban is olyanokkal, akiknél úgy érezzük: amit ők tudnak, az megtanulhatatlan ama bizonyos „isteni szikra” nélkül….

 

 

Szólj hozzá

tudomány tehetség zsenialitás Norvégia