2019. okt 23.

Csoportterápia a gyűlölködés ellen

írta: Göbölyös N. László
Csoportterápia a gyűlölködés ellen

bullets-coming-out-of-open-mouth.jpg

Az amerikai Better Angels csoportok beszélgetéseket szerveznek pároknak, barátoknak, kollégáknak, akiket megoszt a politika.

 Politikai polarizációnak nevezik azt a legújabb betegséget, amely Amerikát (is) sújtja. A demokraták és a republikánusok közötti nézteltérések minden eddiginél jobban kettészelik az országot. Sok pár kerül válságba a politikai nézetkülönbségek miatt, a kollégák kerülik a politikai témákat, a családban és a baráti találkozókon is inkább csak semleges témákról hajlandók beszélgetni.

A klímaváltozás, az abortusz, az egészségügyi ellátás azok a témák, amelyekben kicsúcsosodnak az ellentétek. Ma már megbélyegzésnek számít, ha valakit demokratának vagy republikánusnak neveznek.

Ezt a polarizációt akarják oldani a Better Angels moderátorai. A szervezetett 2017-ben alapították Ohióban, ma már több mint 6 ezer tagja van és egy sereg önkéntese. Találkozókat szerveznek az egész országban. A módszerük hasonlít a párterápiához. Hét demokrata és hét republikánus vitatkozik egymással. Megtanulják meghallgatni és tiszteletben tartani egymást. A sztereotípiák leltározásával kezdik, majd kiválasztanak egy témát, amelyet sértegetés nélkül vitatnak meg. A moderátorok szigorúan betartatják közöttük a kommunikáció szabályait.

„Amerika átélte a politikai feszültség különböző pillanatait Nixontól Clintonig. Obama idejében a klíma politikailag korrekt volt, de ma a polarizáció a közösségi média, a fake news is azok a vezető politikusok magatartásának terméke, akik bátorítják a különbözőségek kiélezését” – magyarázta Julie Mandarino, a Better Angels egyik moderátora.

A kurzus végén az ellenfelek sok esetben másképp látják egymást, nem rövidlátó módon, nem régi sztereotípiák alapján. Az is előfordul, hogy barátság alakul ki esküdt ellenségek között.

A Better Angels ugyanis nem azt várja a résztvevőktől, hogy mondjanak le saját nézeteikről, hanem azt, hogy tiszteljék a másokét és legyenek képesek építő politikai kommunikációra.

A szervezet a polgárok által létrehozott amerikai ellenkultúra mozgalma akar lenni, amely független mindkét áramlattól, abban a reményben, hogy semlegesíteni tud minden extremista tendenciát.

Nevük Abraham Lincoln egy beszédére utal, aki a polgárháború küszöbén arra kérte az emberi természet „jó angyalait”, hogy térjenek észhez.

A józan ész visszatérésének próbája a moderátorok szerint a Hálaadás Napja, a nagy családi összejövetelek hagyományos eseménye lehet.

Szólj hozzá

tolerancia társadalom gyűlöletbeszéd USA