2019. okt 24.

Lehet-e folytatni egy félbeszakított álmot?

írta: Göbölyös N. László
Lehet-e folytatni egy félbeszakított álmot?

dreams.jpg

A kérdés megválaszolására a Le Figaro egy neuropszichológust, egy pszichoanalitikust és egy álomnyelv-szakértőt kért fel.

Éppen arról álmodozunk, hogy a Cannes-i Filmfesztivál lépcsőin lépkedünk felfelé, amikor megszólal az ébresztőóra. Ha leütjük az órát és tovább alszunk, folytathatjuk-e az izgalmas álmot?

Bár nincsen semmi tudományos bizonyíték rá, a fenti szakemberek szerint ez lehetséges. Nem mindenki képes rá, csak bizonyos típusú emberek. Ilyenek az ébrenalvók, akik tudatában vannak annak, hogy álmodnak. Vannak közöttük olyanok, akik részben irányítani tudják az álmaikat, tehát elvileg azt is elhatározhatják, hogy folytatnak egy kellemes álmot.

A narkoplexiások (kényszeres alvók) szintén könnyen folytathatják és gyakrabban álmodnak, mint mások, mert a paradoxális álom (az a ciklus, amelyben álmodunk) szakaszában alszanak el. Ez alatt a ciklus alatt agy tevékenységük közelebb van az ébrenléthez, mint az emberek többségénél, ami magyarázatot adhat arra, hogy jobban tudják irányítani vagy folytatni álmaikat.

Ezenkívül tréninggel mások is elérhetik ezt az eredményt. Meg kell tanulni a lehető legrészletesebben felidézni, vizualizálni az álmot újraelalvás előtt és meg kell kísérelni folytatni. A tudatalattit stimulálva még meg is lehet határozni, hogy mit álmodjunk. Segít ebben a nyugodt, mély légzés is, amely lazít és kiüríti agyunkat az álom befogadására.

A siker elérésének ideális pillanata, hogy a megszakítás után azonnal újra elalszunk, mert akkor még az álomra koncentrálunk.

Reggel is lehet esély, az éjszaka végén, amikor keresztül esünk az álom minden fázisán, és a paradoxális szakaszban vagyunk. Meg lehet próbálni az álom visszacsalogatását szieszta közben is.

De vajon miként lehet harcolni az ellen, hogy a megszakított rémálmok folytatódjanak? Mert e cikk szemlézőjével már nem egyszer előfordult ez a kellemetlenség.

 

 

Szólj hozzá

álom életmód pszichológia