2019. okt 25.

Leonardo hídját meg lehetett volna építeni

írta: Göbölyös N. László
Leonardo hídját meg lehetett volna építeni

5681085109_c82e76a5cb_b.jpg

Több mint 500 évvel ezelőtt II.Bajazid szultán, az Oszmán birodalom uralkodója hidat akart építeni az Aranyszarv-öböl felett, amely összeköti Isztambult Galatával. Olyan 280 méter hosszú hidat akart, amelynek csak egy pillére van. Megvalósításához Leonardo Da Vincihez fordult. A toszkán zseni elküldte tervrajzát, de a szultánnak nem tetszik, így ez a híd soha nem épült fel.

Most a Massachusetts Institute of Technology (MIT) mérnökei kimutatták, hogy a hidat meg lehetett volna építeni kőből, egyetlen támasszal úgy, hogy ellenállt volna a földrengéseknek. (Leonardo nem írt arról, hogy milyen anyagból készüljön).

A történet néhány évvel ezelőtt került elő a szultáni palota, a Topkapi archívumából. A Genovából küldött levélben Leonardo több modellt is leskiccelt. Ezekről ránézésre meg lehet állapítani, hogy ez a híd különbözött az akkoriban létezőktől. A levél nem véletlenül indult Genovából: Galata a bizánci birodalom összeomlása után is megőrizte státusát, továbbra is Genovától függött, a nemzetközi kereskedelem és hajóforgalom fontos állomása volt.

A törököknek jó kapcsolataik voltak Genovával, kedvező földrajzi fekvése kapocs volt Európa és Ázsia között.

II.Bajazid nem hagyta jóvá a tervet annak ellenére, hogy Leonardo biztosította őt arra, hogy a híd elég magas lesz ahhoz, hogy a hajók felhúzott vitorlákkal is áthaladhassanak alatta. A szultán ezután állítólag Michelangelóhoz fordult, de az ő elképzelését sem fogadta el.

Az amerikai mérnökök szerint ha a hídnak csak egy támaszköve lett volna tíz helyett, ami szükséges lett volna a két pont közötti távolság áthidalására, akkor ezer kőből lehetett volna megépíteni.

Leonardo hídjának másik jellegzetessége, ami a 20.-21. századi hidakhoz teszi hasonlóvá, hogy Y alakú támasztékok biztosították volna a stabilitását. A hídépítéshez akkoriban használt fa nem felelt volna meg.

A MIT mérnökei a teszthez kinyomtatták a híd 80 cm-es, 3D-es modelljét. Nem omlott össze, annak ellenére, hogy még földrengést is szimuláltak.

2011-ben Norvégiában felavattak egy hidat, amit Leonardo Da Vinci ihletett és talán nemsokára Isztambulnak is lesz hasonló.  

Szólj hozzá

híd Norvégia Leonardo Da Vinci MIT