2019. okt 26.

Michael Stipe az Extinction Rebellionnal tart

írta: Göbölyös N. László
Michael Stipe az Extinction Rebellionnal tart

 michael_stipe_estate_al_maxxi2-1024x576.jpg

Rómában mutatta be a 80-as, 90-es évek egyik legmeghatározóbb bandájának, az R.E.M.-nek egykori frontembere, Michael Stipe, második fotóalbumát, és egyben első szóló kislemezét, amelynek címe Your Capricious Soul.

Hogy az élet észleléseit Stipe hasonlóan fogja fel, erre utal a fotóalbum címe: Our Interference Time: A Visual Record.

A különleges hangú, delejes tekintetű, szenvedélyes előadó, akinek az R.E.M.-mel olyan csodálatos dalokat köszönhetünk, mint a The One I Love, a Losing My Religion, a Man on The Moon, a Lotus vagy az Everybody Hurts, már sokaknak hiányzott, amióta a zenekar 8 évvel ezelőtt feloszlott. Nemcsak a rajongóknak, hanem azoknak is, akik nagyra értékelték aktivizmusát, szociális érzékenységét, hiszen Stipe rendszeresen szót emelt háborúk, társadalmi igazságtalanságok, vagy környezeti problémák ellen.

„Az első könyvem amolyan családi fotóalbum volt, azokról az emberekből, akik közelállnak hozzám. Ezt a másodikat kiterjesztettem az egész világra, Figyelemmel akarom kísérni a korszakot, amelyben élünk, a generációs természetű változásokat, az átmenetet a digitális nyelvre” – mondta a La Stampának.

Stipe azt is elmesélte, hogy a környezetvédelmi aktivizmusa és a fotózás szenvedélye közös tőről fakad. „Minden 1970-ben kezdődött, amikor az iskolában beiratkoztam egy környezeti tudományokkal foglalkozó kurzusra, amelyben fosszilis fűtőanyagokról, szennyezésről beszéltek. A képzeletükre bízom, hogy milyenek voltak az előadók: volt hippik, akik munkát kerestek, és alig várták, hogy továbbítsák hallgatóiknak azokat az értékeket, amelyekben hittek. Fiatalok voltunk, lelkesek. Abban az évben kezdtem fényképezni. Ennem a fotóalbumban kifejezem nyugtalanságomat, hogy az emberiség hogyan néz szembe a változásokkal, és hogy milyen világot hagyunk az utánunk jövőknek.”

Nem véletlen, hogy Michael Stipe mindenben támogatja az Extinction Rebellion környezetvédő mozgalmat, amelyet egy évvel ezelőtt alapított Londonban Roger Hallam. Az énekes-dalszerző bejelentette, hogy az új lemezéből származó bevételeit a mozgalom támogatására szánja.

Arra kérdésre, hogy a mozgalom követeléseit nem tartja-e túlzottnak, a következőt válaszolta: „Egyáltalán nem. Alapvető, hogy felismerjük, meg tudjuk változtatni a dolgokat. Nekünk kell elérnünk, hogy a politikusok, kormányok megtegyék a szükséges lépéseket.”

 

Szólj hozzá

fotó arte Zene Michael Stipe