2019. okt 28.

Újraazonosították az Iwo Jima-i zászlótartók egyikét

írta: Göbölyös N. László
Újraazonosították az Iwo Jima-i zászlótartók egyikét

iwojimaheader.jpg

A fotó, amely a Csendes-óceán egyik legvéresebb csatája alatt készült, belépett a történelembe, de az a rajta szereplő hat amerikai tengerészgyalogos azonosítása nem volt egyszerű.

1945.február 23-án a hat katonának sikerült kitűznie az amerikai zászlót a Szuribacsi hegy tetejére. A fotó, amelyet Jos Rosenthal, az AP haditudósítója készített, a győzelem szimbólumává vált, azóta számos könyvben, filmben legjelent, és különböző montázsokhoz is felhasználták.

Most azonban három történész kiderítette, hogy a hat tengerészgyalogos közül egyet tévesen azonosítottak. A fotón nem René Gagnon szerepel, hanem Harold Keller tizedes. Ezt az FBI is megerősítette.

A fotós annak idején nem kapta mega hősök nevét. A csata csak március 26-án ért véget. Az amerikaiak vesztesége Iwo Jimánál 23 ezer halott volt, a japánoké 18-20 ezer, és ezren estek fogságba. Keller maga is megsebesült, ezért megkapta a Bíbor Szív kitüntetést. Hazatérte után soha senkinek nem beszélt a háborúról, sem az akciójukról. 1979-ben, 57 éves korában halt meg szívinfarktusban.  A lapokban akkor megjelent nekrológban sem volt utalás a fotóra. Néhány hónappal később meghalt Gagnon is, az arlingtoni hősök temetőjében nyugszik. Sírkövére ráírták, hogy egyike az Iwo Jima-i zászlótartóknak.

A hat tengerészgyalogost először 1946-ban azonosították, akik közül azonban hárman nem érték meg a háború végét. A csoport tagjait illetően nem ez volt az első helyreigazítás. John Bradley, a haditengerészet szanitéce például nem volt a hatok tagja, Harold Schultz-cal tévesztették össze. Schultz az unokájának mesélte el a történetet, aki azt továbbadta. Érdekes viszont, hogy Bradley fia apja történetét könyvben örökítette meg, Flag of Our Fathers címmel, ebből készítette Clin Eastwood A dicsőség zászlaja című filmet.

David H. Bergernek, a tengerészgyalogos hadtest parancsnokának volt  igaza, amikor az eset kapcsán kijelentette: „Nem számít, ki van azon a fotón. Iwo Jimában mindannyian hősök voltak.”

Szólj hozzá

fotó II.világháború USA Iwo Jima