2019. nov 04.

A látás és a hallás után az egyensúly a legfontosabb érzékünk

írta: Göbölyös N. László
A látás és a hallás után az egyensúly a legfontosabb érzékünk

6060527739_b100da653d_b.jpg

A City Univeristy of London a JAMA Ophtalmology szakfolyóiratban jelentett meg egy tanulmányt, amely szerint a kutatóik által megkérdezett 250 felnőtt válaszolt  arra a kérdésre, hogy rangsorolják a számukra legfontosabbnak tartott érzékszerveket.

A látás és a hallás után meglepetésre az egyensúly került a harmadik helyre. A tapintás a negyedik, az ízlelés az ötödik és a szaglás csak hatodik. A fájdalom és a hőérzékelés zárja a sort.

A kutatók szerint ez azt mutatja, hogy az egyensúly-problémák milyen meghatározó szerepet játszanak mindennapi tevékenységünkben.

A résztvevőknek arra a kérdésre is választ kellett adni, hogy mit választanak, egy rövidebb, de egészséges életet, vagy egy hosszabbat, de valamilyen fogyatékossággal.

Az eredmény: az átlag inkább élne 4-6 évet egészségesen, mint tízet vakon, illetve 6-8 évet egészségesen, mint tíz évet süketen.

A kutatók úgy vélekednek, hogy bár a  látás és a hallás kétségtelenül nagyon fontos érzékszerv, a résztvevők lehet, hogy nem rendelkeznek elég információval a két fogyatékkal kapcsolatban. Lehet, hogy akinek a családjában van nagyot halló ember, ezt a károsodást nem tenné a második helyre.

A résztvevők válaszában minimális volt a különbség, ezek többnyire műveltségi szintkülönbségekből adódtak, vagy pedig abból, hogy valaki hívő volt-e vagy ateista.

Szólj hozzá

tudomány biológia érzékelés