2019. nov 08.

Margaret Atwood: még tovább erősödjön a nők hangja!

írta: Göbölyös N. László
Margaret Atwood: még tovább erősödjön a nők hangja!

margaret-atwood-the-testaments.jpg

A frankfurti könyvvásáron a Man Booker Prize 2019-es győztese, Margaret Atwood a nők egyenjogúságát helyezte előadása középpontjába.

A kanadai írónő szerint a nők hangja ma erősebb, mint valaha.

„A 60-as években a feministákat bolondoknak tekintették, aztán sikerült megerősödniük, és olyan jogokért harcoltak, mint az abortusz. Majd azért, hogy lehessen saját bankszámlájuk, hogy egyenlő bért kapjanak a férfiakkal, ha a munkájuk egyenlő, amit még ma sem értem el. A helyzet még romlott is a világ más tájain – mondta Atwood – ezért regényem, a Testamentumok kapcsolódik az Equality Now-hoz, a közösséghez, amely a nőkért dolgozik, bármelyik etnikumhoz tartozzanak is. A totális rendszerek mindig visszalépnek a női jogok terén”.

Az írónő, aki szintén esélyes volt az idei irodalmi Nobel-díjra, beszélt a másik nagy témáról, amelyet a szívén visel, a klímaváltozásról. „Az apám az első környezetvédők között volt, őt is bolondnak tartoták. Boldog vagyok, hogy most már annyi fiatal harcol. Az instagramon én is kiálltam az Extention Rebellion mellett”.

A vásáron fellépett a bosnyák Sasa Stanisic is, aki a német kiadók díját kapta meg az Eredet (Herkunft) című regényéért. Az immár német állampolgárságú író m enekülését írtja le benne a volt Jugoszláviából a 90-es évek háborúi idején. A fesztivált megelőző napon Stanisic bírálta a Nobel-bizottságot, amely azt a Peter Handkét díjazta, aki korábban a háborús bűnösként perbe fogott Slobodan Milosevic pártjára állt. Frankfurtban viszont inkább az irodalomról, a gyökerekről, a német nyelvhez való viszonyáról beszélt.

A Handke-téma azonban benne volt a fesztivál levegőjében, annak ellenére, hogy a friss Nobel-díjas nem volt jelen. Kiállt viszont mellette olasz kiadója, Luigi Brioschi és a világhírű filmrendező Wim Wenders, aki megfilmesítette Handke A kapus félelme 11-esnél című regényét, és együtt készítették 1987-ben a Berlin felett az ég című, immár klasszikus filmet.

Szólj hozzá

irodalom nők Németország Kanada Margaret Atwood