2019. nov 15.

Az öltöztetőnő memoárjai

írta: Göbölyös N. László
Az öltöztetőnő memoárjai

563310220.jpg

The Other Side of The Coin: the Queen, the Dresser and the Wardrobe  - ez a hosszú címe annak a könyvet, amelyet Angela Kelly, II.Erzsébet varrónője és személyes assisztense írt Őfelsége mellett eltöltött 25 évi szolgálatról.

Kelly 2012-ben, a királynő uralkodásának 60. évfordulóján jelentette meg első könyvét, amelyben munkáját helyezte előtérbe, a mostani könyv viszont kettejük viszonyáról, csaknem barátságukról szól.

„Felség, alázatos tisztelettel Önnek szeretném ajánlani a második könyvemet, mivel megengedte, hogy írja szakmai kapcsolatunkról, annak részleteiről. Szeretettel és hálával Angela” – írja a dedikációban Kelly.

Történetei között szerepel az a híres eset, amikor Michelle Obama megölelte a királynőt, és amit évekig a protokoll megsértéseként emlegettek. Kelly szerint azonban „ebben a gesztusban nem volt más, csak kedvesség, amelyet a Királynő mindig melegen fogad.”

A könyv szerzője visszaemlékszik arra, hogy milyen mély megindultságot érzett évente, amikor a királynő az új parlamenti év kezdetén koronával a fején mondta el beszédét. „Csak ketten vagyunk a parlament robing roomjában, csendben, a királynő beszédére koncentrál. Amikor a vállára teszem a palástot, és felemeli a párnáról a koronát, és nézem, ahogy felteszi a fejére, ő megfordul és mosolyog, jelezve, hogy készen van. Nekem eláll a szavam, de nem is kell mondanom semmit. Egy mosoly elég feleletnek.”

Az idén Kelly nyilván csalódást érzett, mert II.Erzsébet nem öltötte fel a koronát, amelyet kora miatt már túl nehéznek érez. A cipők rituáléja azonban megmarad. „Mint már sokszor megírták a sajtóban, van valaki, aki bejáratja Őfelsége  cipőit, hogy aztán kényelmesen tudjon járni bennük. Ez a személy én vagyok.”

Szórakoztató epizód a királynő részvétele a 2012-es londoni olimpia videóján. 2011-ben Danny Boyle filmrendező megjelent a Buckingham palotában, hogy bemutassa videótervét. Ebben a Daniel Craig által megszemélyesített James Bond behatol a palotába, elrabolja a királynőt és helikopteren elviszi az olimpiai stadionba. A rendezőt egy szobában várakoztatták, míg Kelly elvitte a javaslatot II.Erzsébetnek.  „Az ötlet nagyon tetszett neki, azonnal elfogadta. Én megkérdeztem tőle, hogy nem akar-e valamit mondani is, és ő rögtön igennel válaszolt. Megkérdeztem, mi legyen az, „Jó estét, James”, vagy „Jó estét, Mr.Bond”, természetesen az utóbbit választotta. Vittem a jó hírt Boyle-nak, aki megdöbbenésében majdnem leesett a székről…

Szólj hozzá

memoár Anglia II.Erzsébet Buckingham palota