2019. nov 22.

Az angolok vesztettek: a Bayeux-i Faliszőnyeg francia

írta: Göbölyös N. László
Az angolok vesztettek: a Bayeux-i Faliszőnyeg francia

tapisserie_bayeux_frequence_medievale.jpg

Angol és francia történészek között már régóta ádáz vita folyik arról, hogy eredetileg hová szánták a híres faliszőnyeget, amelyet 1983 óta a franciaországi Bayeux régi szemináriumában őriznek.

A XII. században készült gobelin Hódító Vilmos trónra kerülését ábrázolja 1042-től az 1066-os hastings-i csatáig, amely a normann uralom kezdetét jelentette Angliában.

A franciák szerint ezt a faliszőnyeget a bayeux-i katedrális számára készítették és évszázadokig azt díszítette. Az angolok azonban azt állították, hogy egy normann nemes házába szánták. És most éppen egy angol történész erősítette meg a franciák verzióját.

Christopher Norton, a york-i egyetem művészettörténésze azt állítja, hogy megtalálta azt a helyet, ahová a faliszőnyeget eleve szánták, ez pedig éppen a normandiai város katedrálisa. A szőnyeg méretei pontosan megegyeznek a templom főhajója méreteinek. Feltételezi, hogy a déli bejárattal szemben Hitvalló Edward 1042-ben történt megkoronázása volt látható és a jelenetek folytatódtak jobbra egészen a kórusig.

A szőnyeg észak felé haladó részének utolsó jelenete eltűnt, de a történészek szerint Hódító Vilmos megkoronázását ábrázolja és ha így van, a két uralkodó éppen szemben áll egymással.

 bt29.jpg

A szőnyeget 2023-ban Angliában is kiállítják és Norton reméli, hogy elhelyezésénél figyelembe veszik azt az elméletét, mely szerint a 68 méteres faliszőnyeget eredetileg egy négyszög három oldalán helyezték el, így lehetővé válik, hogy a látogató középen állva láthassa az összes jelenetet.

 

Szólj hozzá