Írolvasgondol

Göbölyös N. László blogja

A japán nők tiltakoznak a munkahelyi szemüveg-viselési tilalom ellen

 quan-le-cc5mwxngpmw-unsplash-crop-1573301119-1366x911.jpg

A botrány november elején tört ki, amikor több japán áruház a Nippon IV tv-ben magyarázta el, hogy miért nem szabad szemüveget viselnie a náluk dolgozó nőknek.

Úgy vélték, hogy a szemüveg csökkenti az alkalmazottak nőies kinézetét, hideg kifejezést kölcsönöt arcuknak.

Voltak más cégek is, amelyek a női szemüveg ellen léptek fel. Egy légitársaság vezetője szerint a szemüveg ronthatja a légikisasszony látását, és ezzel biztonságot kockáztató tényező lehet. Voltak éttermek, amelynek tulajdonosai úgy vélték, hogy a szemüveg nem illik a pincérnők hagyományos kimonójához.

Azóta internauták ezrei támogatják a tiltakozó japán nőket, a Twitteren külön hashtagot indítottak nekik.  A Business Insider japán kiadása több olyan esetet ismertetett, amely a tilalomból származott. Volt például egy 20 éves recepciós, akinek kontakt lencsét kellett viselnie munkaidejének 12 órája alatt, hogy „nőies és szelíd benyomást keltsen”. Ugyanez történt egy ápolónővel is, aki ráadásul szemszárazságban szenvedett, és mégsem engedtek neki szemüveget hordani.

Ez rövid időn belül a második ilyen ügy Japánban, ami kiváltja a nők haragját. Június óta már több tízezren írtak alá egy petíciót a magassarkú cipő kötelező viselésének ugyancsak megalázó intézkedése ellen.

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reisezugwagen 2019.11.30. 12:45:45

Mi jön még? Júniusban magassarkú cipő kötelező viselése, most meg ez a szmüveg viselési tilalom. Legközelebb az ősi kínai szokás, a zsugorított lábfej lesz a kötelező?

Az Ellenálló 2019.11.30. 13:27:41

@kermi: Mivel a közbiztonság és a gazdaság is nagyon jó, a társadalmi problémák kerülnek előtérbe. A másik népszerű téma ott az erős népességfogyás.

moonlight777 2019.11.30. 14:10:21

Ezeknek a japánoknak sincs ki mind a négy kerekük, azt hittem már túl vannan ezeken a kőkorszaki hímsoviniszra nézeteken, aztán meg csodálkoznak hogy nem akarnak szaporodni a fiatalok, ilyen degenerált társadalomba minek? Hozzáteszem, egyre több helyen degenerált a társadalom, lassan már alig van egyészséges társadalmi környezet ezen a bolygón...

Örömhernyó 2019.11.30. 15:19:18

@kermi: @Reisezugwagen: @Az Ellenálló: @moonlight777: Nyugi, itt Ázsiában mindenütt fillérekbe kerül az egynapos (akár a pupillát optikailag nagyító, nagy, anime szemeket imitáló, akármilyen színű) kontaktlencse, mindenki, aki fiatal, olyat vesz, aki szemüveget hord, az szinte kizárólag csak divatcikként hordja. Vagy olyan helyen dolgozik, ahol emberekkel nem találkozik.

Örömhernyó 2019.11.30. 15:21:03

@moonlight777: @kermi: @Az Ellenálló: @Reisezugwagen: Japánban a színes, feltűnő színű haj is tilos szinte mindenütt. Annak ellenére, hogy az összes anime szereplőnek színes haja van.

Tartalom 2019.11.30. 18:38:15

A szépségért szenvedni kell. Nálunk meg szarosfarmberben akarják egyesek a Bánk bánt előadni miközben halott csecsemőt erőszakolnak a színpadon a nézők polgárpukkasztására. Szerencsére valahol még adnak az öltözködésre. Szemüveg szerintem sem való senkire, ha csak nem nagypapinak meg nagymaminak, meg okoska törpnek akar kinézni gnóm szemkarikákkal. Ha szemszárazsága van az egy betegség amit feltétlenül orvosolni kell azonnal. Ha szemüveg kell valakinek, akkor ne menjen stewerdessnek. A testi fogyatékossággal élőket támogatom, de ha valaki leveri a szemüvegét és emiatt nem tud segíteni a bajba jutott utasoknak mint légikísérő az nagy kockázat 10 ezer méter magasan. Ha meg nem akar magassarkút viselni, akkor ne vállalja a munkát. Fárasztó de szép szakma ha a nőiesség kihangsúlyozása is része a munkának. Ha valaki nem akar nő létére nő lenni, akkor lehet férfi is. Nem kötelező nőnek lenni. Nem váltás bárkinek lehetséges manapság. Persze manapság a nők úgy akarnak nők lenni, hogy férfiból és nőből is a könnyebbik részt akarják magukénak. Döntsék el nők vagy férfiak akarnak lenni. köpönyegforgatni bárki tud.

Lángharcos 2019.11.30. 19:24:07

@Tartalom: "Ha valaki nem akar nő létére nő lenni, akkor lehet férfi is. Nem kötelező nőnek lenni. Nem váltás bárkinek lehetséges manapság."

:D Oké. Adom.

CoolKoon 2019.11.30. 20:12:12

@kermi: Nem azért, de talán te se biztos, hogy ilyen fasiszta cégeknél akarnál dolgozni...

encir 2019.11.30. 20:31:55

@Tartalom: A rökönytől nem is tudom, mit mondjak hirtelen....... No, szóval szerinted akkor a legnőiesebb ikon, Audrey Hepburn nem is nő, mert törpetűsarkút hordott igazi magassarkú helyett.
Van, aki nem szeret a szemében turkálni. Mellesleg hordtál te már kontaktlencsét? Ha a szemüvegét leverik, akkor felkapja újra, de ha a kontaktlencse alá egy porszem kerül, a könnyek árja indul, iszonyú érzés, ki kell venni azonnal, lemosni, újra betenni sokkal több idő.

SD9 2019.11.30. 20:40:34

@Tartalom: Tehát: aki szemüveget hord, illetve nem akar állandóan magassarkút viselni, az nem is nő.
Te nem vagy normális.

élhetetlen 2019.11.30. 23:57:51

@Tartalom: “A szépségért szenvedni kell.”. Te mennyit szenvedsz a szépségedért? Vagy neked nem kötelező szépnek lenned? Te járhatsz egy kényelmes félcipőben, de egy nő nem járhat egy három centis sarkú, kényelmes cipőben? Lenne egy ötletem, vegyél magadnak, ha telik rá, egy 10 centis sarkú, hegyesorrú cipőt a méretedben, és húzz le benne 14 órát, csak ne üldögélj, kiszolgálnod sem kell senkit, sietned sem, csak sétálj, nézz kirakatokat, vásárolj. Ez könnyű, és utána beszélj, ha jól viselted. Kontaktlencse, szemszárazság. eoptika.hu/optika/latasproblemak/szemszarazsag.html . idézet belőle, hogy ne kelljen elolvasnod. “ A száraz szem leggyakoribb okai: kontaktlencse használat” , stb. Tehát kezeld műkönnyel azt a problémát, ami nem is lenne, ha nem kontaklencsét viselnél. Azt már nem is tudom elképzelni, hogy a műkönny hogy jut be a kontaktlencse alá. „Ha szemüveg kell valakinek, akkor ne menjen stewerdessnek.”. És, ha mikor kezdte a pályát, még nem kellett, de nyolc év múlva kell, a rutinja megvan, hagyja el a pályát, mert szemüveg kell? Képzeld el, hogy üzletkötő vagy egy autószalonban. 40 éves korodra kell olvasó szemüveg, és megtiltják, hogy feltedd. Bocsánat, rögtön jövök, csak beteszem a kontaktlencsét, de ne csodálkozzon, ha visszafelé hasraesek, mert az olvasó szemüvegben a talaj gödrös. És ne gyere a bifokálissal, mert akinek olvasó kell, az van alul, tehát nem tud a lába elé nézni. „ ha valaki leveri a szemüvegét és emiatt nem tud segíteni a bajba jutott utasoknak mint légikísérő az nagy kockázat 10 ezer méter magasan.”. Ja, mert a szemüvegét még mindenki láthatja, ha a kontaktlencse esik ki, azt keresheti fél óráig, ha valaki rá nem lépett közben. Okos okfejtés. És a „legszebb” gondolatod: „Ha valaki nem akar nő létére nő lenni, akkor lehet férfi is”. @Lángharcos: ez már neked is. „manapság a nők úgy akarnak nők lenni, hogy férfiból és nőből is a könnyebbik részt akarják magukénak. Döntsék el nők vagy férfiak akarnak lenni.
Tudod, egy nő nem attól nő, hogy tíz centis sarkakon tipeg, és nem tesz fel szemüveget. Például dolgozik is, akár szemüveggel, szül, törődik a gyerekeivel is, és ha a férjnek nem olyanok a normái, mint a tiéd, akkor ketten fel tudják nevelni a gyerekeket is. „a nők úgy akarnak nők lenni, hogy férfiból … is a könnyebbik részt akarják”. Felháborító. hogy akár három centis sarkú cipőben is járnának, mert ezt a férfiaktól vennék el.

moonlight777 2019.12.01. 07:36:08

@Tartalom:

Ennyi baromságot összehordani....
Ha a szépségért szenvedni kell, akkor megette a fene, nem éri meg ...
Az ilyen ostoba elvárások, nettó hímsoviniszta, szexista baromságok...
A kontaktlencse nem való mindenkinek, nem mindenki szeme bírja, és a higiéniás kezelése sem mindenhol megoldott, a szemüveg okoskám az adott ember szemének egészsége miatt kell, ha emiatt nem tölthetnek be állásokat, az nettó és ostoba diszkrimináció, kirekesztés....
A magassarkú, minden ortopéd szakorvos szerint is totál egészségtelen, tönkre negy a láb benne, minden férfinak kötelezővé tenném a hordását egy hónapra, aki elvárja ezt egy nőtöl...
Szörnyű ez a sötétség a fejekben...

Exploiter 2019.12.01. 08:57:30

Vannak olyan területek, ahol a nőket azért veszik fel, mert dekoratívak.
Ez van.
Se csúnya nőket, se férfiakat nem vesznek fel oda. Ha a munkaadó úgy gondolja, hogy szemüveges, vagy lapos cipős nőket se akár alkalmazni, azt lehet seggfejnek tartani, de miben különbözik attól, hogy Béla a dagadt kis kopasz se dolgozhat ott...?

Exploiter 2019.12.01. 09:16:58

@moonlight777:

Gyuri mindig szeretett volna vadászrepülő lenni, de sajnos béna károkkal született. Ágika elméleti fizikus akart lenni, de sajnos 60as iqja van. Jocó női fehérnemű modell akart lenni... A néma Tomi még operaénekes.

Gonoszgólya 2019.12.01. 12:20:44

@Tartalom: Hát szépöcsém, elérted azt a szintet a baromállatgeci skálán, ahová eddig a birkageci"közíró"-t helyeztem. Akár szobára is mehetnétek, mert egyköcsög vagytok mind a ketten. És valszeg te ennél már csak rosszabb leszel. Hülyegyerek.

Lángharcos 2019.12.02. 05:13:38

@élhetetlen: Véletlen nekem válaszoltál, nem a Tartalomnak. Amúgy az általam idézett rész alapján az egész posztja irónia akar lenni. Én legalábbis úgy értettem.

Írolvasgondol

Érdekességek a nagyvilágból, élmények és vélemények közvetlen és tágabb környezetemből, szépírói, műfordítói munkáim

Címkék

18+ (12) 19.század (4) 1968 (16) 20.század (5) 60-as évek (5) Afrika (12) afro-amerikaiak (3) agy (22) agykutatás (3) Albert Einstein (4) Alfred Hitchcock (5) állatvilág (56) álmatlanság (3) álom (13) alvás (9) Amazonas (4) Amerika (4) anatómia (3) Anglia (30) Antarktisz (5) antiszemitizmus (4) antropológia (10) árverés (7) ASL (3) Auschwitz (3) Ausztrália (11) Ausztria (10) autó (6) autóipar (4) Ázsia (4) balkezesség (5) Barcelona (3) Beatles (16) béke (5) Belgium (8) best-seller (3) beszéd (6) betegség (6) Bill Gates (5) biológia (60) biztonság (6) blog (16) blues (3) Bob Dylan (3) Boileau-Narcejac (12) boksz (3) boldogság (8) botanika (3) Brazília (7) Brexit (5) bűnözés (6) bűnügy (44) cetfélék (3) Charlie Chaplin (3) Chile (4) ChristianK (19) CIA (4) Claude Monet (3) család (16) Csendes-óceán (6) csillagászat (36) csokoládé (4) Dánia (8) David Bowie (3) Déli-sark (3) demokrácia (6) depresszió (9) digitális (5) digitalizáció (3) diktatúra (5) dinoszauruszok (4) diszkrimináció (5) divat (30) Djabe (11) DNS (10) dohányzás (3) dokumentum (3) dokumentumfilm (8) Donald Trump (8) drog (5) Egészég (6) egészség (92) Egészség (16) egyház (12) Egyiptom (22) elektronika (5) élelmezés (6) élelmiszer (4) élet (42) Élet (3) életkor (3) életminőség (3) életmód (154) Életmód (19) életrajz (5) ellenkultúra (3) elnökválasztás (4) élővilág (14) ember (8) emberiség (3) embrió (4) emlékezet (4) ENSZ (4) építészet (16) erdő (5) erkölcs (6) erőszak (5) erotika (6) érzelem (5) érzelmek (4) Északi-sark (3) Etiópia (3) étrend (5) EU (3) Európa (23) évforduló (55) evolúció (5) Facebook (8) fák (11) farkas (3) fasizmus (8) Federico Fellini (4) fegyver (3) fegyverek (3) felfedezés (3) felmelegedés (4) felmérés (6) fenntarthatóság (12) fenntartható fejlődés (3) fény (5) Ferenc pápa (5) férfi (4) festészet (12) fiatalok (7) Film (8) film (36) filoszemitizmus (8) filozófia (14) Finnország (11) Firenze (3) fizika (9) Föld (23) földönkívüliek (6) földrajz (7) Földrajz (4) földrengés (5) földtörténet (4) forradalom (3) fotó (12) Fotó (8) fotográfia (4) Fotográfia (3) Franciaország (187) Frank Zappa (4) függőség (5) Fukusima (3) futball (9) gasztró (3) gasztronómia (34) gazdaság (18) genetika (13) geológia (32) George Orwell (4) Gina Lollobrigida (3) globális felmelegedés (12) globalizáció (3) Göbölyösné Németh Mária (12) Göbölyös N. László (81) Gondolkodom (7) gondolkodom (48) Google (6) Görögország (6) gravitáció (3) gyász (5) gyerekek (3) gyermek (3) gyermekek (15) gyilkosság (13) gyógyítás (8) háború (20) hacker (3) hagyomány (8) haj (3) hajózás (6) halál (15) halálozás (8) hang (6) hatalom (3) házasság (5) hidegháború (5) Himalája (4) hippik (3) híresség (10) hit (5) Hitler (5) Hold (13) Hollandia (31) Hollywood (8) holokauszt (17) Holokauszt (5) home office (3) Homo Sapiens (3) horror (14) humor (3) hurrikánok (3) hús (4) I.világháború (9) idegenforgalom (5) idő (4) időskor (3) II.világháború (25) ikrek (3) impresszionizmus (3) India (13) Indonézia (4) informatika (11) intelligencia (8) internet (26) ipar (12) Irak (4) irodalom (150) Irodalom (15) iskola (6) iszlám (7) iszlám állam (3) Itália (5) Izland (5) Izrael (28) Japán (28) járvány (6) jazz (7) jégkorszak (3) Jeruzsálem (3) Jimi Hendrix (4) jog (8) John F. Kennedy (5) John Lennon (6) jövő (10) Kanada (23) Karácsony (3) karantén (3) katasztrófa (15) katolicizmus (3) kávé (3) képzőművészet (35) kereskedelem (3) kereszténység (4) kiállítás (7) Kína (19) királyság (3) klíma (15) klimaváltozás (3) klímaváltozás (28) kollázsregény (13) költészet (13) Kolumbia (5) kommunikáció (6) kommunizmus (5) könyezetvédelem (3) könyv (14) környezet (4) környezetvédelem (163) koronavírus (6) középkor (9) közlekedés (23) közösség (7) közösségi háló (6) közösségi média (10) krimi (13) kriminovella (13) krokodil (3) Kuba (3) kultúra (15) Kultúrtörténet (3) kulturtörténet (11) kultúrtörténet (56) kutatás (16) kutya (12) látás (3) Led Zeppelin (4) légszennyezés (6) lélektan (9) Lengyelország (9) Leonardo Da Vinci (3) Leonard Cohen (6) levegő (4) levelezés (3) (3) London (7) macska (4) Madagaszkár (3) madarak (6) maffia (13) mágneses tér (3) Magyarország (100) Marcello Mastroianni (4) marihuána (4) Marilyn Monroe (3) Marokkó (3) Mars (7) matematika (6) média (66) meditáció (3) medve (3) megújuló energiák (5) memoár (3) menekültek (3) mese (7) mesterséges intelligencia (33) meteorológia (8) Mexikó (14) mezőgazdaság (7) Michelangelo (4) migráció (3) migránsok (3) Milánó (4) mítosz (5) mobiltelefon (3) molekulák (3) mozgás (5) mozi (184) műanyag (6) műemlék (5) Muhammad Ali (6) múlt (5) munka (20) munkahely (7) művészet (22) múzeum (3) nacionalizmus (3) nácizmus (27) Nagy-Britannia (135) Nap (6) Napóleon (6) NASA (15) neandervölgyi (7) Neil Young (6) nemek (3) Németország (43) népesség (4) nevelés (23) New York (10) (8) Nobel-díj (5) nők (24) Norvégia (12) növények (3) nukleáris (6) nyelv (8) óceánok (9) ókor (35) ökorendszer (3) okostelefon (5) oktatás (12) Olaszország (225) olvasás (5) on-line (3) Orhan Pamuk (3) Oroszország (27) orvostudomány (34) Oscar Wilde (3) őskor (14) őslénytan (15) összeesküvés-elmélet (3) őstörténet (11) Pablo Picasso (3) Párizs (5) párkapcsolat (17) Parkinson-kór (3) Peru (7) Pier Paolo Pasolini (3) pihenés (3) Pink Floyd (4) piramisok (5) pók (4) polgárjogi mozgalom (3) politika (42) Pompei (5) pop (3) Portugália (5) pszichiátria (5) pszichológia (74) punk (3) rabszolgaság (3) rasszizmus (5) reciklálás (5) régészet (99) rejtély (3) reklám (4) relaxáció (4) remake (3) reneszánsz (11) repülés (5) robot (8) Rock (38) rock (68) Rocky (3) Rolling Stones (4) Róma (12) Római Birodalom (16) Románia (3) rövidlátás (3) sajtó (3) sakk (4) sci-fi (9) Shakespeare (7) Skócia (6) soul (3) Spanyolország (33) spirituális (12) sport (26) Stanley Kubrick (5) Steven Spielberg (3) Steve Hackett (3) Steve Jobs (3) stressz (7) Svájc (12) Svédország (24) Sylvester Stallone (3) szabadidő (3) Szardínia (3) Szaúd-Arábia (3) szegénység (3) szelfi (4) szem (5) személyiség (4) szennyezés (4) szerelem (14) szex (16) szexualitás (3) Szibéria (3) Szicília (4) Sziliciumvölgy (3) színház (21) szocio (52) szorongás (3) Szovjetunió (8) Sztálin (3) sztárok (4) sztárvilág (3) születésnap (4) szülők (3) szürreális (8) szürrealizmus (3) találmány (5) tánc (3) tanulás (4) táplálkozás (13) társadalom (185) Társadalom (31) technika (62) technológia (23) Tejút (3) temetkezés (3) tenger (3) tengerek (5) természet (52) természetvédelem (7) terrorizmus (21) tetoválás (3) Titanic (5) titkos szolgálat (3) tizenévesek (3) Törökország (6) történelem (386) tudomány (331) turizmus (10) tv (4) UFO (5) Új-Zéland (10) Ukrajna (3) Umberto Eco (3) UNESCO (3) univerzum (9) urbanizáció (19) űrkutatás (34) USA (455) utazás (11) üzlet (6) válás (3) vallás (26) Van Gogh (4) várandósság (3) Vatikán (10) vélemény (5) Velence (8) vendéglátás (7) videójáték (3) Vietnam (11) világegyetem (3) világörökség (4) világpoézis (8) víz (9) Vörös Brigádok (4) vulkán (5) vulkánok (4) Wales (3) Woody Allen (4) world music (3) Yellowstone (3) zene (31) Zene (146) zsidóság (21) Címkefelhő

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása