2019. nov 29.

A japán nők tiltakoznak a munkahelyi szemüveg-viselési tilalom ellen

írta: Göbölyös N. László
A japán nők tiltakoznak a munkahelyi szemüveg-viselési tilalom ellen

 quan-le-cc5mwxngpmw-unsplash-crop-1573301119-1366x911.jpg

A botrány november elején tört ki, amikor több japán áruház a Nippon IV tv-ben magyarázta el, hogy miért nem szabad szemüveget viselnie a náluk dolgozó nőknek.

Úgy vélték, hogy a szemüveg csökkenti az alkalmazottak nőies kinézetét, hideg kifejezést kölcsönöt arcuknak.

Voltak más cégek is, amelyek a női szemüveg ellen léptek fel. Egy légitársaság vezetője szerint a szemüveg ronthatja a légikisasszony látását, és ezzel biztonságot kockáztató tényező lehet. Voltak éttermek, amelynek tulajdonosai úgy vélték, hogy a szemüveg nem illik a pincérnők hagyományos kimonójához.

Azóta internauták ezrei támogatják a tiltakozó japán nőket, a Twitteren külön hashtagot indítottak nekik.  A Business Insider japán kiadása több olyan esetet ismertetett, amely a tilalomból származott. Volt például egy 20 éves recepciós, akinek kontakt lencsét kellett viselnie munkaidejének 12 órája alatt, hogy „nőies és szelíd benyomást keltsen”. Ugyanez történt egy ápolónővel is, aki ráadásul szemszárazságban szenvedett, és mégsem engedtek neki szemüveget hordani.

Ez rövid időn belül a második ilyen ügy Japánban, ami kiváltja a nők haragját. Június óta már több tízezren írtak alá egy petíciót a magassarkú cipő kötelező viselésének ugyancsak megalázó intézkedése ellen.

 

 

 

Szólj hozzá

társadalom nők diszkrimináció Japán