Írolvasgondol

Göbölyös N. László blogja

Zuckerberg egykori mentora a Facebook-bojkott támogatói közé állt

mcnameezucked.png

14 év telt el azóta, hogy a most 64 éves Roger McNamee, aki magát zenésznek és hippinek tartja, de inkább egyike Amerika legsikeresebb „venture kapitalistáinak”, azt javasolta az akkor még nagyon fiatal Mark Zuckerbergnek, hogy ne fogadja el az egymilliárdos csekket, amellyel a Yahoo meg akarta vásárolni a Facebookot. A közösségi háló akkor évente még csak 20 millió dollárt hozott, az ajánlat tehát aránytalannak tűnt, de McNamee meglátta benne az óriási lehetőséget.

10 évig elválaszthatatlanok voltak. Az idillnek akkor lett vége – írja McNamee Zucked című könyvében, amikor észrevette, hogy valami furcsa történik a platformon, még mielőtt Donald Trump elnökké választásával és a Brexittel kapcsolatos beavatkozások ismertté váltak volna. Miután nem tudta Zuckerberget meggyőzni az átláthatóság fontosságáról, az egykori mentor néhány év alatt a legádázabb kritikusa lett.

„Kalifornia remek hely volt sokáig, de most már nem az. Őrültek helyzetbe kerültünk az elnök és kormánya miatt. És még a járvány kezelésének tehetetlenségében is van része a Facebooknak, mert támogatta azokat, akik azt mondták, hogy a maszkok politikai és nem elsősorban egészségügyi  eszközök – mondta McNamee a Business Insidernek adott interjúban – Egyébként meg azt kapjuk, amit megérdemeltünk. Ostobák és arrogánsak vagyunk. Nagyon rosszul járhatunk.”

McNamee-nek meggyőződése, hogy Zuckerberg és Trump üzleti paktumot kötöttek.  A Facebook felvett egy Joe Kaplan nevű szélsőjobboldali figurát és ő lett a washingtoni operatív részleg vezetője. Azért vették fel, hogy lobbizzon a republikánus párt mellett. „Kaplan elérte, hogy a Facebooknak bejárása legyen a kormányhoz és ahogyan Trump viselkedése egyre nyugtalanítóbb lett, a Facebook egyre jobban támogatta. A többi nagy is ugyanezt csinálja, de nem ennyire szemérmetlenül” – mondja McNamee. Elmondja például, hogy a Trump újraválasztásáért alakult bizottság a FB-n tett közzé egy hirdetést, amely az amerikai törvények szerint tilos. A szövege így szólt: „Ön nyerhet egy vacsorát az elnökkel, ha ma éjfélig válaszol”. A hirdetés 30 napig fent volt, egyetlen célja pedig az adatgyűjtés volt. Nyertesnek se híre, se hamva.

Mi lehet az érdeke ebben Zuckerbergnek, holott egyáltalán nem biztos, hogy Trumpot újraválasztják? „Amerikában a legszörnyűbb dolgok, vagy azok, amelyek haragot keltenek, működnek a legjobban. Ez érvényes az újságírásban és a neten is, az embereket fel kell tüzelni. „Ha dől a vér, dől a lé” – mondják. Jöhet minden dezinformáció, összeesküvés-elmélet. A Szilíciumvölgy nagyjai a tiltakozások ellenére folytatják ezt az irányt és ha már engedni kényszerülnek, úgy tesznek, hogy számukra a lehető legkevesebb kárral járjon. Elbocsátanak néhány embert, de teret adnia a többi gyűlöletterjesztőnek.”

„Reméljük, hogy a politika is elgondolkodik ezen. Amerika tragédiát él át a koronavírussal, a legrosszabb az eredményünk a világon és ennek gazdasági következményei is lesznek. Ugyanakkor a rendőrség brutalitására soha nem látott válasz jött. Ma az emberek 77%-a hiszi, hogy a feketék élete is számít. 40 év óta most először kezdenek gondolkodni azon, hogy az ország nem működik korrekt módon és sok vonatkozásban a rendőrségtől a piacig meg kell reformálni.”

McNamee nem tartja alapvetően gonosz embernek Zuckerberget, csupán meg akarja mutatni az embereknek, hogy mi történik a Facebookon és el akar indítani egy vitát, amit a Szilíciumvölgy nagyjai nem akarnak. „Idáig ők győztek Amerikában, mert az uralkodó álláspont, hogy az erkölcs nem számít, amikor üzletről van szó. Ez minden szektorban így van évtizedek óta, de a FB vagy a Google olyan szektorban dolgoznak, amelynek a többinél is nagyobb befolyása van. Ideje, hogy felelősséget vállaljanak dolgozóik, a nemzet, az egész társadalom előtt”.

A FB elleni amerikai bojkotthoz már több mint ezer cég csatlakozott, és ezt tovább akarják folytatni Európában is. Tény viszont, hogy az oldal reklámban a legjobb a világon, és ennek kis cégek tízezrei a haszonélvezői, de valami módon mégiscsak meg kellene törni monopóliumát, vagy legalább a politikai reklámokat megtiltani – vélekedik Roger McNamee.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alick 2020.08.09. 15:05:22

"vagy legalább a politikai reklámokat megtiltani"

Akkor viszont a média egészéből ki kellene tiltani a politikai reklámokat.

232323 2020.08.09. 16:03:13

ez van. szar az elet

Emmett Brown 2020.08.10. 05:57:14

A Facebook bojkottálása egy reklám/pr kampány.

Zseniális egyébként, ugyanúgy hozni a médiamegjelenést, töredék költséggel.

midnight coder 2020.08.10. 07:01:16

@Alick: Akkor az egész médiát be kellene tiltani. Nincs olyan hogy független média. Az USA-ban szvsz most ez azért probléma, mert a hagyományos média nagyrészt a demokraták kezében van, a manipuláció eddig az ő monopóliumuk volt, és most ezt hirtelen elveszítették.

Cinkes 2020.08.10. 10:15:11

@midnight coder: Ez baromság. A jobboldalon egy országos tv van, a Fox, ami a legnézettebb is. Ha valahogyan könnyű manipulálni akkor az egyetlen csatornán keresztül történő "híradás". Nincs árnyalás csak egy mainstream. Nincs versenytárs mint a baloldalon, nem kell semminek megfelelni mert a közönséged nem értesül máshonnan arról ha hazudsz. Nem véletlen csúfolják már nagyon régen Faux news-nak és nem véletlenül entertainment kategóriában van.

midnight coder 2020.08.10. 11:19:20

@Cinkes: Akkor ezek szerint ha Orbánék felszámolják az indexet és a 24.hu-t az a baloldali médiának csak jó, hiszen onnantól kezdve a 444.hu azt mond amit akar! Ja bocs, nem is.

Cinkes 2020.08.10. 11:45:45

@midnight coder: Annyira tudtam, hogy ilyen bugyuta választ fogsz adni. Míg az USA-ban különböző kézben vannak pl a nagyok addig itthon állami média (tv, rádió) tv2 csoport mind a fidesz maffia kezében van. Meg azért hány emberhez jut el az sem mindegy, meg talán itthon nem két párt van. Arról nem is beszélve, hogy az online újságok olvasottsága nem éppen a tv és rádió kategóriába tartozik. Egyébként a hasonlat ül, hülye.

midnight coder 2020.08.10. 14:09:41

@Cinkes: Az állami média mindig is az aktuális kormány kezében volt, Fletóék alatt is. Itthon gyakorlatilag két párt van, a mindenkori jobboldali párt amit ma Fidesz-nek hívunk, régebben MDF volt, illetve a mindenkori balliberális párt, amit régebben MSZP-nek, ma DK-nak hívunk. A többi csak díszlet. Az online újságok látogatottsága pedig elég nagy, különösen a fiatalabb korosztályok között. Rádiót pedig ma már az átlagpolgár leginkább csak vezetés közben hallgat, és akkor sem a Kossuthot. Amit amúgy még Fletóék nyírtak ki anno, és csináltak belőle színvonalas közszolgálati rádióból egy zs kategóriás hulladékot.

Sadist 2020.08.10. 17:52:28

@Cinkes: Jaja, nyilván könnyebben tud egyetlen mérsékelten jobbos médium manipulálni, mint két tucatnyi szélsőbalos, amelyik mind tökéletesen ugyanazt az ideológiai propagandát tolja :D
Néha azért majd dugd ki az orrod az echo chamberből, ha másért nem, legalább azért, hogy szívjál egy kis friss levegőt.

Csodakutya011 2020.09.12. 10:57:25

A politikusok disznosagait egy kozossegi halora fogni, vagy a Google-ra.... nnna ez a disznosag.

Írolvasgondol

Érdekességek a nagyvilágból, élmények és vélemények közvetlen és tágabb környezetemből, szépírói, műfordítói munkáim

Címkék

18+ (12) 19.század (4) 1968 (16) 20.század (5) 60-as évek (5) Afrika (12) afro-amerikaiak (3) agy (22) agykutatás (3) Albert Einstein (4) Alfred Hitchcock (5) állatvilág (56) álmatlanság (3) álom (13) alvás (9) Amazonas (4) Amerika (4) anatómia (3) Anglia (30) Antarktisz (5) antiszemitizmus (4) antropológia (10) árverés (7) ASL (3) Auschwitz (3) Ausztrália (11) Ausztria (10) autó (6) autóipar (4) Ázsia (4) balkezesség (5) Barcelona (3) Beatles (16) béke (5) Belgium (8) best-seller (3) beszéd (6) betegség (6) Bill Gates (5) biológia (60) biztonság (6) blog (16) blues (3) Bob Dylan (3) Boileau-Narcejac (12) boksz (3) boldogság (8) botanika (3) Brazília (7) Brexit (5) bűnözés (6) bűnügy (44) cetfélék (3) Charlie Chaplin (3) Chile (4) ChristianK (19) CIA (4) Claude Monet (3) család (16) Csendes-óceán (6) csillagászat (36) csokoládé (4) Dánia (8) David Bowie (3) Déli-sark (3) demokrácia (6) depresszió (9) digitális (5) digitalizáció (3) diktatúra (5) dinoszauruszok (4) diszkrimináció (5) divat (30) Djabe (11) DNS (10) dohányzás (3) dokumentum (3) dokumentumfilm (8) Donald Trump (8) drog (5) Egészég (6) Egészség (16) egészség (92) egyház (12) Egyiptom (22) elektronika (5) élelmezés (6) élelmiszer (4) Élet (3) élet (42) életkor (3) életminőség (3) Életmód (19) életmód (154) életrajz (5) ellenkultúra (3) elnökválasztás (4) élővilág (14) ember (8) emberiség (3) embrió (4) emlékezet (4) ENSZ (4) építészet (16) erdő (5) erkölcs (6) erőszak (5) erotika (6) érzelem (5) érzelmek (4) Északi-sark (3) Etiópia (3) étrend (5) EU (3) Európa (23) évforduló (55) evolúció (5) Facebook (8) fák (11) farkas (3) fasizmus (8) Federico Fellini (4) fegyver (3) fegyverek (3) felfedezés (3) felmelegedés (4) felmérés (6) fenntarthatóság (12) fenntartható fejlődés (3) fény (5) Ferenc pápa (5) férfi (4) festészet (12) fiatalok (7) Film (8) film (36) filoszemitizmus (8) filozófia (14) Finnország (11) Firenze (3) fizika (9) Föld (23) földönkívüliek (6) Földrajz (4) földrajz (7) földrengés (5) földtörténet (4) forradalom (3) fotó (12) Fotó (8) fotográfia (4) Fotográfia (3) Franciaország (187) Frank Zappa (4) függőség (5) Fukusima (3) futball (9) gasztró (3) gasztronómia (34) gazdaság (18) genetika (13) geológia (32) George Orwell (4) Gina Lollobrigida (3) globális felmelegedés (12) globalizáció (3) Göbölyösné Németh Mária (12) Göbölyös N. László (81) Gondolkodom (7) gondolkodom (48) Google (6) Görögország (6) gravitáció (3) gyász (5) gyerekek (3) gyermek (3) gyermekek (15) gyilkosság (13) gyógyítás (8) háború (20) hacker (3) hagyomány (8) haj (3) hajózás (6) halál (15) halálozás (8) hang (6) hatalom (3) házasság (5) hidegháború (5) Himalája (4) hippik (3) híresség (10) hit (5) Hitler (5) Hold (13) Hollandia (31) Hollywood (8) Holokauszt (5) holokauszt (17) home office (3) Homo Sapiens (3) horror (14) humor (3) hurrikánok (3) hús (4) I.világháború (9) idegenforgalom (5) idő (4) időskor (3) II.világháború (25) ikrek (3) impresszionizmus (3) India (13) Indonézia (4) informatika (11) intelligencia (8) internet (26) ipar (12) Irak (4) irodalom (150) Irodalom (15) iskola (6) iszlám (7) iszlám állam (3) Itália (5) Izland (5) Izrael (28) Japán (28) járvány (6) jazz (7) jégkorszak (3) Jeruzsálem (3) Jimi Hendrix (4) jog (8) John F. Kennedy (5) John Lennon (6) jövő (10) Kanada (23) Karácsony (3) karantén (3) katasztrófa (15) katolicizmus (3) kávé (3) képzőművészet (35) kereskedelem (3) kereszténység (4) kiállítás (7) Kína (19) királyság (3) klíma (15) klimaváltozás (3) klímaváltozás (28) kollázsregény (13) költészet (13) Kolumbia (5) kommunikáció (6) kommunizmus (5) könyezetvédelem (3) könyv (14) környezet (4) környezetvédelem (163) koronavírus (6) középkor (9) közlekedés (23) közösség (7) közösségi háló (6) közösségi média (10) krimi (13) kriminovella (13) krokodil (3) Kuba (3) kultúra (15) kultúrtörténet (56) Kultúrtörténet (3) kulturtörténet (11) kutatás (16) kutya (12) látás (3) Led Zeppelin (4) légszennyezés (6) lélektan (9) Lengyelország (9) Leonardo Da Vinci (3) Leonard Cohen (6) levegő (4) levelezés (3) (3) London (7) macska (4) Madagaszkár (3) madarak (6) maffia (13) mágneses tér (3) Magyarország (100) Marcello Mastroianni (4) marihuána (4) Marilyn Monroe (3) Marokkó (3) Mars (7) matematika (6) média (66) meditáció (3) medve (3) megújuló energiák (5) memoár (3) menekültek (3) mese (7) mesterséges intelligencia (33) meteorológia (8) Mexikó (14) mezőgazdaság (7) Michelangelo (4) migráció (3) migránsok (3) Milánó (4) mítosz (5) mobiltelefon (3) molekulák (3) mozgás (5) mozi (184) műanyag (6) műemlék (5) Muhammad Ali (6) múlt (5) munka (20) munkahely (7) művészet (22) múzeum (3) nacionalizmus (3) nácizmus (27) Nagy-Britannia (135) Nap (6) Napóleon (6) NASA (15) neandervölgyi (7) Neil Young (6) nemek (3) Németország (43) népesség (4) nevelés (23) New York (10) (8) Nobel-díj (5) nők (24) Norvégia (12) növények (3) nukleáris (6) nyelv (8) óceánok (9) ókor (35) ökorendszer (3) okostelefon (5) oktatás (12) Olaszország (225) olvasás (5) on-line (3) Orhan Pamuk (3) Oroszország (27) orvostudomány (34) Oscar Wilde (3) őskor (14) őslénytan (15) összeesküvés-elmélet (3) őstörténet (11) Pablo Picasso (3) Párizs (5) párkapcsolat (17) Parkinson-kór (3) Peru (7) Pier Paolo Pasolini (3) pihenés (3) Pink Floyd (4) piramisok (5) pók (4) polgárjogi mozgalom (3) politika (42) Pompei (5) pop (3) Portugália (5) pszichiátria (5) pszichológia (74) punk (3) rabszolgaság (3) rasszizmus (5) reciklálás (5) régészet (99) rejtély (3) reklám (4) relaxáció (4) remake (3) reneszánsz (11) repülés (5) robot (8) rock (68) Rock (38) Rocky (3) Rolling Stones (4) Róma (12) Római Birodalom (16) Románia (3) rövidlátás (3) sajtó (3) sakk (4) sci-fi (9) Shakespeare (7) Skócia (6) soul (3) Spanyolország (33) spirituális (12) sport (26) Stanley Kubrick (5) Steven Spielberg (3) Steve Hackett (3) Steve Jobs (3) stressz (7) Svájc (12) Svédország (24) Sylvester Stallone (3) szabadidő (3) Szardínia (3) Szaúd-Arábia (3) szegénység (3) szelfi (4) szem (5) személyiség (4) szennyezés (4) szerelem (14) szex (16) szexualitás (3) Szibéria (3) Szicília (4) Sziliciumvölgy (3) színház (21) szocio (52) szorongás (3) Szovjetunió (8) Sztálin (3) sztárok (4) sztárvilág (3) születésnap (4) szülők (3) szürreális (8) szürrealizmus (3) találmány (5) tánc (3) tanulás (4) táplálkozás (13) Társadalom (31) társadalom (185) technika (62) technológia (23) Tejút (3) temetkezés (3) tenger (3) tengerek (5) természet (52) természetvédelem (7) terrorizmus (21) tetoválás (3) Titanic (5) titkos szolgálat (3) tizenévesek (3) Törökország (6) történelem (386) tudomány (331) turizmus (10) tv (4) UFO (5) Új-Zéland (10) Ukrajna (3) Umberto Eco (3) UNESCO (3) univerzum (9) urbanizáció (19) űrkutatás (34) USA (455) utazás (11) üzlet (6) válás (3) vallás (26) Van Gogh (4) várandósság (3) Vatikán (10) vélemény (5) Velence (8) vendéglátás (7) videójáték (3) Vietnam (11) világegyetem (3) világörökség (4) világpoézis (8) víz (9) Vörös Brigádok (4) vulkán (5) vulkánok (4) Wales (3) Woody Allen (4) world music (3) Yellowstone (3) Zene (146) zene (31) zsidóság (21) Címkefelhő

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása