Írolvasgondol

Göbölyös N. László blogja

Így keletkezik egy óceán: Etiópiában szélesedik egy szakadék, amely kettéhasítja Afrikát

afar-rift-36.jpg

Afrika egyik legmelegebb részén, Afar régiójában egy 60 km hosszú és 8 km széles hasadék keletkezett. Itt a hőmérséklet nappal 55, éjjel 35 fok, de ennek semmi köze ahhoz, ami történik,  miként a talaj süllyedésének vagy a földrengéseknek sem. Többről van szó. A geológusok szerint itt egy óceán születik néhány millió év alatt.

Itt találkozik ugyanis három tektonikus lemez, az arab, a núbiai és a szomáliai, és lassan távolodnak egymástól. Egy Y alakot alkotnak, a találkozópont Dzsibuti és Eritrea között van. Afar 50 km-re van innen. Az Y hosszú lába adja a Rift-völgyet és dél felé nyúlik 6000 km-re. A bal szár a Vörös-tengertől indul a Sinai-félszigetig, a jobb szár alkotja az adeni fennsíkot.

A hasadékot 2005-ben fedezték fel. Hirtelen keletkezett és 10 nap alatt akkorát nőtt, mint egy tektonikus mozgással több száz év alatt. De csak most, a műholdas felvételek birtokában értették meg, a leeds-i egyetem geológusai a jelenséget. Biztosak abban, hogy egy óceán van születőben, mert az anyag, ami formálódik, nem földkéregre, hanem óceánkéregre hasonlít.

Az utóbbi 30 millió évben az arab lemez észak felé mozdult és létrehozta a Vörös-tengert és az Adeni-öbölt. A szomáliai is távolodik a núbiaitól Etiópia és Kenya felé. Az okot azonban senki sem tudta.

Néhány geológus arra gondolt, hogy megolvadt kövek áramlata tör fel a földköpenyből Kelet-Afrika alatt, de a műhold-felvételek mást mondanak. Nagyon valószínű, hogy a mélyben a magma egy labdaszerűséget alkot, amely olyan nyomás alatt van, hogy bármikor szétrobbanhat.

A lemezek különböző gyorsasággal haladnak. Az afrikai évente egy fél cm-t, az arab több mint kettőt. A hármuk közötti kombinált erők következtében óceáni gerincek jönnek létre.

Mindezek azt eredményezik, hogy az Adeni-öböl és a Vörös-tenger elárasztják Afar vidékét, elterjednek egészen a Rift-völgyig és elválasztják Kelet-Afrikának ezt a részét Etiópiától és Szomália lassan sziget lesz az Indiai-óceánban.

Ezt alátámasztja az, ami az Erta Ale Afar vulkán lávatavával történik. A magma mozgása információkat ad a zóna jövőbeli teljes átalakulásáról.

80 millió évvel ezelőtt ugyanígy alakult ki az Atlanti-óceán északi része is. De a mechanizmusok nem vezetnek mindig ugyanarra az eredményre. Pl. egy 2000 km hosszú hasadék az észak-amerikai kontinensen kb. 1 milliárd évvel ezelőtt kettészakíthatta volna a kontinenst, de a folyamat megállt és Amerika egyben maradt.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2020.08.20. 00:06:27

Nem lett volna baj valami műholdkép, vagy ilyesmi.Ez, amit látunk nyilván nem 60 km hosszú, hanem csak egy illusztráció.

gyéef 2020.08.20. 00:12:58

Érdekes, de ez nem új felfedezés. Én még az "átkosban" hallottam földrajzórán.

liberalnazi dickheads 2020.08.20. 01:29:43

Teljesen fölösleges írás egy a ma élő emberek számára teljesen értelmetlen feltételezésről. Ki a faszt izgat hogy milyen óceán születik majd x millió évvel később..

Gábor Kovács343 2020.08.20. 06:14:31

@liberalnazi dickheads:
Az hogy téged nem érdekel a körülöttünk levő világ változása, a természettudomány eredményei, csak az ami éppen most közvetlen hatással van az életedre, még nem jelenti azt, hogy más is ennyire beszűkült.
Igenis érdekes cikk volt.

enrikokaruszo 2020.08.20. 08:01:00

ez a " megolvadt kövek áramlata tör fel" durva volt
nagy jártasság kell ahhoz, hogy a szakszöveget népszerűre fordítsa az ember

Zsidófalvi Zsidó 2020.08.20. 10:17:09

@Gábor Kovács343: Ez egy nagyon szar post volt. Tudománytalan. Színes hírnek meg faszság. Köztudott, hogy Kelet-Afrika alatt úgy áramlik a magma, hogy szétszakítja a kontinenst. Benne volt már az 1980-as évekbeli általános iskola földrajzkönyvekben is, a tektonikus mozgásnál. Így jött létre Madagaszkár szigete, így szakad le az Arab-félsziget. Na és nem az lesz, hogy szerdán még csak egy völgy, csütörtökön meg már óceán. Egyből óceán! Óceán, b+! Nem ám úgy, hogy először csak elönti a tenger és öböl lesz, majd ha leszakadt, akkor tenger, ÉS MAJD A LEGVÉGÉN ÓCEÁN, nem! Kapásból óceán! Ez aztán a kattintásvadász fogalmazás!

Meg az utolsó bekezdés! Aszondja, hogy Észak-Amerikában a folyamat megállt. NEM, nem állt meg, a Szent András törésvonal folyamatosan mozog, folyamatosak a rengések és Kalifornia le fog szakadni.

Viszont az internet már csak ilyen, ha hülyeséget írsz, sajna el kell viselned a fájdalmas igazságot, ha kijavítják a 12 éves értelmi színvonalú fogalmazásod.

senkiember 2020.08.20. 11:07:27

Nekem tetszett hogy ilyen kibaszottul unalmas nyári uborkaszezonban ilyen érdekes témát olvashatunk - aki hozzászólást írt az mind olvasta az biztos, és elmerengett az emberiség és benn a saját jövőjéről. Tulajdonképpen az se baj ha esetleg tudománytalan az írás, a könyvespolcok tele vannak tudománytalan, viszont szórakoztató írásokkal, mítoszokkal, vallásos filozófiával.

Gábor Kovács343 2020.08.20. 12:29:46

@Zsidófalvi Zsidó:
Hol írtam hülyeséget? Annyit írtam hogy érdekes cikk volt. Az összes többi idézeted nem tőlem van.
Egyébként a pökhendi akadémiai szintű hozzászólásodban is vannak hibák. A Szent András törésvonal nem egymilliárd évvel ezelőtt alakult ki, hanem kb 30 millió évvel ezelőtt, és ez valóban mozog, emiatt várnak nagy földrengést Kaliforniában, de a cikkíró nem erről írt
Szerintem neked szövegértési gondjaid is vannak:
"A geológusok szerint itt egy óceán születik néhány millió év alatt."
Olvasd el mégegyszer, hátha sikerül értelmezni. Nyilván sok millió év múlva, de még átvitt értelemben sem szerdáról csütörtökre...

Én arra reagáltam, hogy "kit izgat hogy milyen óceán születik majd x millió évvel később."

Persze valamelyik celebünk instagram posztolása biztosan érdekesebb...

Boldogság gyere haza! 2020.08.20. 12:37:17

@liberalnazi dickheads: hat ez erdekes felvetes. Akkor kit is erdekelhet hogy mi fog törtenni az univerzumban a következö milliardnyi evek alatt. En azt gondolom, hogy aki igy all a dolgokhoz az egyszeru mint egy sarga tanyer.

gigabursch 2020.08.20. 16:41:51

Se kép, se térkép, se légifotó...

Ezért kár volt!

Philip F. Queeg 2020.08.20. 17:04:01

@geegee: @Alkibiadész [alkibiadesz.blog.hu]: @gigabursch:

:))))))))

Ha egy kicsit megerőltetitek magatokat, akkor megvan a hőn áhított ábra, fotó, műholdkép és magyarázat:

en.wikipedia.org/wiki/Great_Rift_Valley

kiskutyauto 2020.08.20. 19:51:40

Pindur túlzás lesz hogy óceán születik. Főleg azért mert ugyebár óceán part közelében van ez a hely. Tehát max, AZ ÓCEÁN KIBŐVÜL, vagy a partszakasz átalakul, elmozdul stb stb.... de új óceán hogy születne már Afrikában könyörgöm, főleg part közelben..? Legfeljebb kis jóindulattal új kontinenst, ha valóban majd (bennünket nem érintő korban egyszer soká) Afrika szétszakad... vagy inkább új szigetet lehet mondani, azaz amit a cikk is mond, hogy Szomália egyszer sziget lesz... Tehát Ezt baromira nem gondolta át aki fogalmazta... De tartok tőle mielőtt ez a kontinens hasadás esemény megtörténne, sem ember, sem víz nem lesz már az elpusztult bolygónkon... amit mi magunk irtottunk ki magunkkal együtt... ez a nem túl távoli jövő (azaz pár évtized, legfeljebb évszázad) és nem igazán érdekes, hogy pár millió év múlva mi hogy hasad vagy nem hasad a bolygón...

Karolac 2020.08.21. 10:03:21

Hahaha! Szétszakad? Óceán születik? Ez most komoly? Illusztráció hiánya miatt kissé utánanéztem, s kissé más megvilágításban látom a kérdést a látottak, olvasottak alapján. Max. leszakadás, de nem kettészakadás lesz, tegyük már ezt tisztába. Továbbá ne nagyzoljunk azzal, hogy óceán fog keletkezni, jó lesz az tengernek is. Vessük már össze az eddigi ismereteinkkel, adatokkal és mindjárt kiderül, hogy ez így kissé blődre, hatásvadászra sikerült ez kis szösszenet.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2020.08.21. 18:18:14

@Philip F. Queeg: Na, hát kábé ezt kellett volna már a poszt-tolónak is beletennie az írásba.Egyébként frankón rákerestem guglimapszon erre az Afart szóra, de nem hozott értékelhető találatot.Aztán meg hagytam a francba.

Írolvasgondol

Érdekességek a nagyvilágból, élmények és vélemények közvetlen és tágabb környezetemből, szépírói, műfordítói munkáim

Címkék

18+ (12) 19.század (4) 1968 (16) 20.század (5) 60-as évek (5) Afrika (12) afro-amerikaiak (3) agy (22) agykutatás (3) Albert Einstein (4) Alfred Hitchcock (5) állatvilág (56) álmatlanság (3) álom (13) alvás (9) Amazonas (4) Amerika (4) anatómia (3) Anglia (30) Antarktisz (5) antiszemitizmus (4) antropológia (10) árverés (7) ASL (3) Auschwitz (3) Ausztrália (11) Ausztria (10) autó (6) autóipar (4) Ázsia (4) balkezesség (5) Barcelona (3) Beatles (16) béke (5) Belgium (8) best-seller (3) beszéd (6) betegség (6) Bill Gates (5) biológia (60) biztonság (6) blog (16) blues (3) Bob Dylan (3) Boileau-Narcejac (12) boksz (3) boldogság (8) botanika (3) Brazília (7) Brexit (5) bűnözés (6) bűnügy (44) cetfélék (3) Charlie Chaplin (3) Chile (4) ChristianK (19) CIA (4) Claude Monet (3) család (16) Csendes-óceán (6) csillagászat (36) csokoládé (4) Dánia (8) David Bowie (3) Déli-sark (3) demokrácia (6) depresszió (9) digitális (5) digitalizáció (3) diktatúra (5) dinoszauruszok (4) diszkrimináció (5) divat (30) Djabe (11) DNS (10) dohányzás (3) dokumentum (3) dokumentumfilm (8) Donald Trump (8) drog (5) Egészég (6) Egészség (16) egészség (92) egyház (12) Egyiptom (22) elektronika (5) élelmezés (6) élelmiszer (4) Élet (3) élet (42) életkor (3) életminőség (3) életmód (154) Életmód (19) életrajz (5) ellenkultúra (3) elnökválasztás (4) élővilág (14) ember (8) emberiség (3) embrió (4) emlékezet (4) ENSZ (4) építészet (16) erdő (5) erkölcs (6) erőszak (5) erotika (6) érzelem (5) érzelmek (4) Északi-sark (3) Etiópia (3) étrend (5) EU (3) Európa (23) évforduló (55) evolúció (5) Facebook (8) fák (11) farkas (3) fasizmus (8) Federico Fellini (4) fegyver (3) fegyverek (3) felfedezés (3) felmelegedés (4) felmérés (6) fenntarthatóság (12) fenntartható fejlődés (3) fény (5) Ferenc pápa (5) férfi (4) festészet (12) fiatalok (7) film (36) Film (8) filoszemitizmus (8) filozófia (14) Finnország (11) Firenze (3) fizika (9) Föld (23) földönkívüliek (6) földrajz (7) Földrajz (4) földrengés (5) földtörténet (4) forradalom (3) Fotó (8) fotó (12) Fotográfia (3) fotográfia (4) Franciaország (187) Frank Zappa (4) függőség (5) Fukusima (3) futball (9) gasztró (3) gasztronómia (34) gazdaság (18) genetika (13) geológia (32) George Orwell (4) Gina Lollobrigida (3) globális felmelegedés (12) globalizáció (3) Göbölyösné Németh Mária (12) Göbölyös N. László (81) gondolkodom (48) Gondolkodom (7) Google (6) Görögország (6) gravitáció (3) gyász (5) gyerekek (3) gyermek (3) gyermekek (15) gyilkosság (13) gyógyítás (8) háború (20) hacker (3) hagyomány (8) haj (3) hajózás (6) halál (15) halálozás (8) hang (6) hatalom (3) házasság (5) hidegháború (5) Himalája (4) hippik (3) híresség (10) hit (5) Hitler (5) Hold (13) Hollandia (31) Hollywood (8) holokauszt (17) Holokauszt (5) home office (3) Homo Sapiens (3) horror (14) humor (3) hurrikánok (3) hús (4) I.világháború (9) idegenforgalom (5) idő (4) időskor (3) II.világháború (25) ikrek (3) impresszionizmus (3) India (13) Indonézia (4) informatika (11) intelligencia (8) internet (26) ipar (12) Irak (4) Irodalom (15) irodalom (150) iskola (6) iszlám (7) iszlám állam (3) Itália (5) Izland (5) Izrael (28) Japán (28) járvány (6) jazz (7) jégkorszak (3) Jeruzsálem (3) Jimi Hendrix (4) jog (8) John F. Kennedy (5) John Lennon (6) jövő (10) Kanada (23) Karácsony (3) karantén (3) katasztrófa (15) katolicizmus (3) kávé (3) képzőművészet (35) kereskedelem (3) kereszténység (4) kiállítás (7) Kína (19) királyság (3) klíma (15) klimaváltozás (3) klímaváltozás (28) kollázsregény (13) költészet (13) Kolumbia (5) kommunikáció (6) kommunizmus (5) könyezetvédelem (3) könyv (14) környezet (4) környezetvédelem (163) koronavírus (6) középkor (9) közlekedés (23) közösség (7) közösségi háló (6) közösségi média (10) krimi (13) kriminovella (13) krokodil (3) Kuba (3) kultúra (15) kulturtörténet (11) kultúrtörténet (56) Kultúrtörténet (3) kutatás (16) kutya (12) látás (3) Led Zeppelin (4) légszennyezés (6) lélektan (9) Lengyelország (9) Leonardo Da Vinci (3) Leonard Cohen (6) levegő (4) levelezés (3) (3) London (7) macska (4) Madagaszkár (3) madarak (6) maffia (13) mágneses tér (3) Magyarország (100) Marcello Mastroianni (4) marihuána (4) Marilyn Monroe (3) Marokkó (3) Mars (7) matematika (6) média (66) meditáció (3) medve (3) megújuló energiák (5) memoár (3) menekültek (3) mese (7) mesterséges intelligencia (33) meteorológia (8) Mexikó (14) mezőgazdaság (7) Michelangelo (4) migráció (3) migránsok (3) Milánó (4) mítosz (5) mobiltelefon (3) molekulák (3) mozgás (5) mozi (184) műanyag (6) műemlék (5) Muhammad Ali (6) múlt (5) munka (20) munkahely (7) művészet (22) múzeum (3) nacionalizmus (3) nácizmus (27) Nagy-Britannia (135) Nap (6) Napóleon (6) NASA (15) neandervölgyi (7) Neil Young (6) nemek (3) Németország (43) népesség (4) nevelés (23) New York (10) (8) Nobel-díj (5) nők (24) Norvégia (12) növények (3) nukleáris (6) nyelv (8) óceánok (9) ókor (35) ökorendszer (3) okostelefon (5) oktatás (12) Olaszország (225) olvasás (5) on-line (3) Orhan Pamuk (3) Oroszország (27) orvostudomány (34) Oscar Wilde (3) őskor (14) őslénytan (15) összeesküvés-elmélet (3) őstörténet (11) Pablo Picasso (3) Párizs (5) párkapcsolat (17) Parkinson-kór (3) Peru (7) Pier Paolo Pasolini (3) pihenés (3) Pink Floyd (4) piramisok (5) pók (4) polgárjogi mozgalom (3) politika (42) Pompei (5) pop (3) Portugália (5) pszichiátria (5) pszichológia (74) punk (3) rabszolgaság (3) rasszizmus (5) reciklálás (5) régészet (99) rejtély (3) reklám (4) relaxáció (4) remake (3) reneszánsz (11) repülés (5) robot (8) rock (68) Rock (38) Rocky (3) Rolling Stones (4) Róma (12) Római Birodalom (16) Románia (3) rövidlátás (3) sajtó (3) sakk (4) sci-fi (9) Shakespeare (7) Skócia (6) soul (3) Spanyolország (33) spirituális (12) sport (26) Stanley Kubrick (5) Steven Spielberg (3) Steve Hackett (3) Steve Jobs (3) stressz (7) Svájc (12) Svédország (24) Sylvester Stallone (3) szabadidő (3) Szardínia (3) Szaúd-Arábia (3) szegénység (3) szelfi (4) szem (5) személyiség (4) szennyezés (4) szerelem (14) szex (16) szexualitás (3) Szibéria (3) Szicília (4) Sziliciumvölgy (3) színház (21) szocio (52) szorongás (3) Szovjetunió (8) Sztálin (3) sztárok (4) sztárvilág (3) születésnap (4) szülők (3) szürreális (8) szürrealizmus (3) találmány (5) tánc (3) tanulás (4) táplálkozás (13) Társadalom (31) társadalom (185) technika (62) technológia (23) Tejút (3) temetkezés (3) tenger (3) tengerek (5) természet (52) természetvédelem (7) terrorizmus (21) tetoválás (3) Titanic (5) titkos szolgálat (3) tizenévesek (3) Törökország (6) történelem (386) tudomány (331) turizmus (10) tv (4) UFO (5) Új-Zéland (10) Ukrajna (3) Umberto Eco (3) UNESCO (3) univerzum (9) urbanizáció (19) űrkutatás (34) USA (455) utazás (11) üzlet (6) válás (3) vallás (26) Van Gogh (4) várandósság (3) Vatikán (10) vélemény (5) Velence (8) vendéglátás (7) videójáték (3) Vietnam (11) világegyetem (3) világörökség (4) világpoézis (8) víz (9) Vörös Brigádok (4) vulkán (5) vulkánok (4) Wales (3) Woody Allen (4) world music (3) Yellowstone (3) Zene (146) zene (31) zsidóság (21) Címkefelhő

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása