Írolvasgondol

Göbölyös N. László blogja

Fél évszázada Elképesztő, Lenyűgöző és Parádés: Emerson, Lake & Palmer

emerson_lake_palmer_fanfare_header.jpg

Egy félig-meddig autodidakta billentyűs, aki otthonosan mozgott mindenféle zenében a Beethoven-szonátáktól a boogie-woogie-ig, egy jól megtermett, ám angyalhangú énekes-gitáros, aki dalszerzőnek sem utolsó és egy  ördöngös dobos. Így állt össze az 1970-es évek progresszív rock-jának egyik legmeghatározóbb csapata, amely a klasszikus és a kortárs komolyzenét a legmerészebb modern hangzásokkal és ritmusokkal vegyítve kínálta.

Az angol Emerson, Lake & Palmer trió azzal is kortársai fölé nőtt, hogy kreatívan és intelligensen építette bele zenéjébe az új technológiákat, mindenekelőtt a Moog és egyéb szintetizátorokat, miközben a hagyományos billentyűs hangszerek is fontos szerepet kaptak. És bár zenéjük befogadásához nem ártott némi alapműveltség, nemcsak lemezeikből adtak el 35 millió példányt szerte a világon, hanem a koncertszínpadoknak is sztárjai voltak látványos előadásaikkal. Keith Emerson volt az első a műfaj történetében, aki valósággal körbebástyázta magát több emeletnyi billentyűvel.

Az ELP abszolút értelemben szupergroup volt, mert már „anyaegyesületeik” is jelentős hírnévre tettek szert: Emerson a Nice-szal próbálgatta szárnyait, Greg Lake a King Crimson alapító tagja volt, Carl Palmer pedig az Arthur Brown kísérőzenekarából alakult Atomic Roosterrel vált már tizenévesen ismertté. A trió története 1969. december 12-én kezdődött a San Franciscó-i Fillmore Westben. Itt lépett fel a Nice és a Crimson, és a legenda szerint Emerson éppen beállásán dolgozott, amikor észrevette, hogy futamait egy basszusgitár kezdi kísérni. A titokzatos partner Lake volt. Állítólag annyira megtetszettek egymásnak, hogy rögtön elkezdték a közös jövőt tervezni. Sikerült hamar meggyőzni Palmert is, így 1970 augusztusában már bemutatkozhatott a trió és a második koncertjük mindjárt a Wight-szigeti fesztivál volt. Ott úgy hódították meg a közönséget, hogy még lemezszerződésük sem volt.

Persze ez sem váratott magára sokáig, hiszen 1970. novemberében már meg is jelent az Emerson, Lake & Palmer című albumuk, amelynek nyitánya különösen kedves nekünk: a The Barbarian Bartók Béla Allegro Barbarójának átirata, de a vaskalapos örökösök miatt nem használhatták ezt a címet, pedig valószínűleg a minden zenei újításra nyitott szerzőnek is tetszett volna.  De volt a lemezen saját több tételes darab, a Take A Pebble, Bach- és Janacek-átirat – Knife-Edge – és nem utolsó sorban egy gyönyörű rock-ballada, a Lucky Man, amely Lake védjegyévé vált.

1971-ben előbb a Tarkus rock-szvitjével nyűgözték el a világot, majd  Pictures of An Exhibition élő felvétele következett, amelyből már a Wight-szigeten is játszottak részleteket. Muszorgszkij: Egy kiállítás képei 5 tételének feldolgozásáról avatott zenetudósok állították, hogy jobb, mint az eredeti, vagy a Ravel-féle híres változat. Munkásságuk az 1972-es Trilogy-val, majd az egy évvel később megjelent Brain Salad Surgery-vel, rajta a 30 perces Karn Evil 9 horrorikus-fenséges háromtételes művel teljesedett ki. Ebben a darabban hangzik el az a mondat, amely szállóige lett koncertjeik elején: „Welcome back my friends to the show that never ends”. És minden bizonnyal sokan vannak, akik Emersonék nélkül sosem hallottak volna olyan kortárs zeneszerzőkről, mint Aaron Copland, Vaughan Williams, vagy Alberto Ginastera.

„Szabad zene volt, nem kényszerültünk arra, hogy háromperces dalokat alkossunk. Különböző műfajokat raktunk egybe, rockot, klasszikust, jazzt, folkot. Nem voltak korlátaink és ez lelkesítő volt” – nyilatkozta a La Repubblicának az együttes egyetlen életben lévő tagja, Carl Palmer. Ne feledjük persze, hogy az 1970-es évek első fele volt a prog-rock virágkora, amikor a műfaj legjobbjai egymást múlták felül meghökkentő kísérleteikkel, egész estét betöltő darabjaikkal, concept-albumaikkal a Pink Floyd-tól a Jethro Tullig, a Yestől az állandóan új formációkkal jelentkező King Crimsonig.

A trió első korszaka 1978-ban zárult le. Emerson filmzenéket írt – a legkiválóbb Dario Argento Infernója, szó szerint vérfagyasztó – Lake saját bandával próbálkozott, Palmer az Asiához csatlakozott. 1986-ban Emerson és Lake Cozy Powell-lel próbálta feltámasztani a triót, nagyszerű lemez lett, de egyedi kísérlet maradt. Végül 1992-ben jött össze újra az eredeti csapat és készítették el a Black Moon című albumot, amelynek hallatán a rajongóknak olyan érzése volt, mintha a fiúk csak kimentek volna egy kissé hosszúra nyúlt cigaretta-szünetre. Ebben az évben léptek fel először Magyarországon, majd 1997-ben másodszor is. A reunion azonban nem maradt tartós, és bár időről időre összejöttek egy-egy turnéra, 2010-ben végleg búcsút mondtak egymásnak. Az ELP története tragikusan végződött: 2016. március 11-én Keith Emerson főbe lőtte magát. Élettársa szerint idegsorvadás támadta meg kezét, és emiatt már nem tudott úgy a billentyűkön játszani, mint korábban, ez vezette őt a végzetes lépéshez.  Ugyanabban az évben, december 7-ig hasnyálmirigy-rák végzett Lake-kel, aki évtizedek óta küszködött kóros elhízással és alkoholproblémákkal.

Carl Palmer társai szellemi hagyatékának továbbvitelére  hozta létre az ELP Legacy-t. „Senki sem mondhatja, hogy cover band vagyunk. Alakíthattam volna olyan együttest, amelyben valaki úgy orgonál, mint Keith, vagy úgy énekel, mint Greg, de mi értelme lett volna? Nem igazolhattam volna ezzel a zenét, amit játszottunk, és nem alkothattam volna semmi érdekeset. A tegnap zenéje a tegnapé. Mai zenévé akarom változtatni, továbbra is előre akarok menni, ahogy az ELP is tette” – nyilatkozta a dobos, aki az idén márciusban töltötte be 70. életévét.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szánmonoxid 2020.09.04. 02:40:22

Csak jelezném, hogy az "ördöngős"-nek semmi köze a döngős szóhoz, épp ezért csipa rövid ö: ördöngös. Azaz ördög megszállta. Az ördög régies neve ördöng.

A rock szót meg nem kötőjellel ragozzuk. Ahogy a Flyodtól és a Legacyt szót sem.

"építette bele zenéjébe az új technológiákat, mindenekelőtt a Moog és egyéb szintetizátorokat"
Ezeket technikáknak nevezik a magyarban, és akkoriban még az angolban is így nevezték, még nem létezett a technology divatszó.

Az Allegro barbaro barbarója kisbetű.

A rockballada. rockszvit, conceptalbum, cigarettaszünet, hasnyálmirigyrák egy szó, ahogy ebben a jelentében az utolsósorban is.

A cover band magyarul feldolgozászenekar.

A vagy elé felsorolásban NEM kell vessző, másrészt a vagy nem jelenti azt, hogy és. Tagmondatok között viszont kell a vessző a vagy és az és elé.

Nagyon-nagyon ciki ez a firkálmány valakitől, aki újságírónak gondolja magát.

Göbölyös N. László 2020.09.04. 06:34:46

@szánmonoxid: Köszönöm a javításokat, kétségtelen, hogy 45 éve érettségiztem, és azóta változtak bizonyos helyesírási szabályok. Bár a kommentben is van egy hiba - jelentébent írtál jelentésében helyet. Azért erre figyelhettél volna, ha már így kioktatsz, különös tekintettel az utolsó mondatra. Nem tudom, ki vagy, de állíthatom, hogy több mint négy évtized alatt viszonylag kevesen kérdőjelezték meg újságírói mivoltomat.

eleszoltan 2020.09.04. 06:44:37

Mivel a hibák cáfolva nem lettek, így vélelmezhetőleg a kritika jogos! Nagyon alacsony a színvonal, ha erre visszavágunk :)

Kjj330 2020.09.04. 07:56:54

Nagyon jó, hogy ez a rövid írás megjelent. A gyomorbajosokkal pedig nem kell foglalkozni. Még több ilyen írást kérünk a progresszív rockról. Jól esett ezt elolvasni. Körülbelül 2 hónapja hallgattam meg a teljes ELP katalógust legutóbb. Minden évben megteszem. Bár ma már inkább jazzt hallgatok, de az ELP nagy szerelem marad.

gigabursch 2020.09.04. 07:58:57

@szánmonoxid: @Göbölyös N. László:
S akkor az 1970-ben novemberében még elő sem került...
Pedig ott van. Sajnos...

gigabursch 2020.09.04. 08:00:23

Ami a zenekart illeti.
Van néhány alkotásuk, ahol az ember úgy érzi, hogy elgurult a gyógyszer...
Mindettől függetlenül ha nem is minden nap, de sokszor hallgathatók.
A Bartók-örökösökről alkotott véleménnyel egyetértek.

MACISAJT 2020.09.04. 08:02:20

Pictures of An Exhibition - Muszorgszkij: Egy kiállítás képei feldolgozása

Ennek hallatán kezdtem el komolyzenei koncertekre járni..

Göbölyös N. László 2020.09.04. 09:06:01

@eleszoltan: Amit úgy éreztem, hogy kell, javítottam. De nem mindent éreztem úgy. Nem a kritikára vágtam vissza, hanem a stílusra, ha nem vetted volna észre.

koenig64 2020.09.04. 10:02:25

@Göbölyös N. László: Kiváló cikk, méltó az ELP-hez :)

Göbölyös N. László 2020.09.04. 13:24:49

@koenig64: Köszönöm szépen. Nagyon szeretem őket a mai napig.

szánmonoxid 2020.09.04. 16:14:02

@Göbölyös N. László:
Azért van némi különbség az elütés és a szabály nem ismerete között.
Másrészt én nem tudom javítani a hozzászólást, akkor sem, ha észreveszem benne a hibát. Te viszont tudnád a cikket.
A helyesírás ezen részei egyébként már az 1954-es szabályzat szerint is úgy voltak helyesek, ahogy én írtam. Kétlem, hogy 1954 előtt érettségiztél volna.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2020.09.04. 19:51:58

Az ELP az egyik legnagyobb zenekar. Anno rongyosra hallgattuk a kazettákat... Vajon a most fiatalok közül ismeri valaki?

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.09.04. 23:33:19

@Mitzi von Küche: igen, a fiam és a lányizenh⁸ eárom.

babo0410 2020.10.07. 02:31:03

@MACISAJT: Helyes, Az mekkora alkotásuk. Vagy a Nutcracker? Zseni egy banda. Én gyerekként faternak köszönhetően ismertem meg őket. Imádja mai napig. Jó is az.

babo0410 2020.10.07. 02:37:07

@szánmonoxid: És nagyon ciki az is, hogy valaki Grétsy Lászlónak hiszi magát. Tudathasadás?

Írolvasgondol

Érdekességek a nagyvilágból, élmények és vélemények közvetlen és tágabb környezetemből, szépírói, műfordítói munkáim

Címkék

18+ (12) 19.század (4) 1968 (16) 20.század (5) 60-as évek (5) Afrika (12) afro-amerikaiak (3) agy (22) agykutatás (3) Albert Einstein (4) Alfred Hitchcock (5) állatvilág (56) álmatlanság (3) álom (13) alvás (9) Amazonas (4) Amerika (4) anatómia (3) Anglia (30) Antarktisz (5) antiszemitizmus (4) antropológia (10) árverés (7) ASL (3) Auschwitz (3) Ausztrália (11) Ausztria (10) autó (6) autóipar (4) Ázsia (4) balkezesség (5) Barcelona (3) Beatles (16) béke (5) Belgium (8) best-seller (3) beszéd (6) betegség (6) Bill Gates (5) biológia (60) biztonság (6) blog (16) blues (3) Bob Dylan (3) Boileau-Narcejac (12) boksz (3) boldogság (8) botanika (3) Brazília (7) Brexit (5) bűnözés (6) bűnügy (44) cetfélék (3) Charlie Chaplin (3) Chile (4) ChristianK (19) CIA (4) Claude Monet (3) család (16) Csendes-óceán (6) csillagászat (36) csokoládé (4) Dánia (8) David Bowie (3) Déli-sark (3) demokrácia (6) depresszió (9) digitális (5) digitalizáció (3) diktatúra (5) dinoszauruszok (4) diszkrimináció (5) divat (30) Djabe (11) DNS (10) dohányzás (3) dokumentum (3) dokumentumfilm (8) Donald Trump (8) drog (5) Egészég (6) egészség (92) Egészség (16) egyház (12) Egyiptom (22) elektronika (5) élelmezés (6) élelmiszer (4) élet (42) Élet (3) életkor (3) életminőség (3) életmód (154) Életmód (19) életrajz (5) ellenkultúra (3) elnökválasztás (4) élővilág (14) ember (8) emberiség (3) embrió (4) emlékezet (4) ENSZ (4) építészet (16) erdő (5) erkölcs (6) erőszak (5) erotika (6) érzelem (5) érzelmek (4) Északi-sark (3) Etiópia (3) étrend (5) EU (3) Európa (23) évforduló (55) evolúció (5) Facebook (8) fák (11) farkas (3) fasizmus (8) Federico Fellini (4) fegyver (3) fegyverek (3) felfedezés (3) felmelegedés (4) felmérés (6) fenntarthatóság (12) fenntartható fejlődés (3) fény (5) Ferenc pápa (5) férfi (4) festészet (12) fiatalok (7) film (36) Film (8) filoszemitizmus (8) filozófia (14) Finnország (11) Firenze (3) fizika (9) Föld (23) földönkívüliek (6) Földrajz (4) földrajz (7) földrengés (5) földtörténet (4) forradalom (3) Fotó (8) fotó (12) Fotográfia (3) fotográfia (4) Franciaország (187) Frank Zappa (4) függőség (5) Fukusima (3) futball (9) gasztró (3) gasztronómia (34) gazdaság (18) genetika (13) geológia (32) George Orwell (4) Gina Lollobrigida (3) globális felmelegedés (12) globalizáció (3) Göbölyösné Németh Mária (12) Göbölyös N. László (81) gondolkodom (48) Gondolkodom (7) Google (6) Görögország (6) gravitáció (3) gyász (5) gyerekek (3) gyermek (3) gyermekek (15) gyilkosság (13) gyógyítás (8) háború (20) hacker (3) hagyomány (8) haj (3) hajózás (6) halál (15) halálozás (8) hang (6) hatalom (3) házasság (5) hidegháború (5) Himalája (4) hippik (3) híresség (10) hit (5) Hitler (5) Hold (13) Hollandia (31) Hollywood (8) holokauszt (17) Holokauszt (5) home office (3) Homo Sapiens (3) horror (14) humor (3) hurrikánok (3) hús (4) I.világháború (9) idegenforgalom (5) idő (4) időskor (3) II.világháború (25) ikrek (3) impresszionizmus (3) India (13) Indonézia (4) informatika (11) intelligencia (8) internet (26) ipar (12) Irak (4) Irodalom (15) irodalom (150) iskola (6) iszlám (7) iszlám állam (3) Itália (5) Izland (5) Izrael (28) Japán (28) járvány (6) jazz (7) jégkorszak (3) Jeruzsálem (3) Jimi Hendrix (4) jog (8) John F. Kennedy (5) John Lennon (6) jövő (10) Kanada (23) Karácsony (3) karantén (3) katasztrófa (15) katolicizmus (3) kávé (3) képzőművészet (35) kereskedelem (3) kereszténység (4) kiállítás (7) Kína (19) királyság (3) klíma (15) klímaváltozás (28) klimaváltozás (3) kollázsregény (13) költészet (13) Kolumbia (5) kommunikáció (6) kommunizmus (5) könyezetvédelem (3) könyv (14) környezet (4) környezetvédelem (163) koronavírus (6) középkor (9) közlekedés (23) közösség (7) közösségi háló (6) közösségi média (10) krimi (13) kriminovella (13) krokodil (3) Kuba (3) kultúra (15) kultúrtörténet (56) Kultúrtörténet (3) kulturtörténet (11) kutatás (16) kutya (12) látás (3) Led Zeppelin (4) légszennyezés (6) lélektan (9) Lengyelország (9) Leonardo Da Vinci (3) Leonard Cohen (6) levegő (4) levelezés (3) (3) London (7) macska (4) Madagaszkár (3) madarak (6) maffia (13) mágneses tér (3) Magyarország (100) Marcello Mastroianni (4) marihuána (4) Marilyn Monroe (3) Marokkó (3) Mars (7) matematika (6) média (66) meditáció (3) medve (3) megújuló energiák (5) memoár (3) menekültek (3) mese (7) mesterséges intelligencia (33) meteorológia (8) Mexikó (14) mezőgazdaság (7) Michelangelo (4) migráció (3) migránsok (3) Milánó (4) mítosz (5) mobiltelefon (3) molekulák (3) mozgás (5) mozi (184) műanyag (6) műemlék (5) Muhammad Ali (6) múlt (5) munka (20) munkahely (7) művészet (22) múzeum (3) nacionalizmus (3) nácizmus (27) Nagy-Britannia (135) Nap (6) Napóleon (6) NASA (15) neandervölgyi (7) Neil Young (6) nemek (3) Németország (43) népesség (4) nevelés (23) New York (10) (8) Nobel-díj (5) nők (24) Norvégia (12) növények (3) nukleáris (6) nyelv (8) óceánok (9) ókor (35) ökorendszer (3) okostelefon (5) oktatás (12) Olaszország (225) olvasás (5) on-line (3) Orhan Pamuk (3) Oroszország (27) orvostudomány (34) Oscar Wilde (3) őskor (14) őslénytan (15) összeesküvés-elmélet (3) őstörténet (11) Pablo Picasso (3) Párizs (5) párkapcsolat (17) Parkinson-kór (3) Peru (7) Pier Paolo Pasolini (3) pihenés (3) Pink Floyd (4) piramisok (5) pók (4) polgárjogi mozgalom (3) politika (42) Pompei (5) pop (3) Portugália (5) pszichiátria (5) pszichológia (74) punk (3) rabszolgaság (3) rasszizmus (5) reciklálás (5) régészet (99) rejtély (3) reklám (4) relaxáció (4) remake (3) reneszánsz (11) repülés (5) robot (8) Rock (38) rock (68) Rocky (3) Rolling Stones (4) Róma (12) Római Birodalom (16) Románia (3) rövidlátás (3) sajtó (3) sakk (4) sci-fi (9) Shakespeare (7) Skócia (6) soul (3) Spanyolország (33) spirituális (12) sport (26) Stanley Kubrick (5) Steven Spielberg (3) Steve Hackett (3) Steve Jobs (3) stressz (7) Svájc (12) Svédország (24) Sylvester Stallone (3) szabadidő (3) Szardínia (3) Szaúd-Arábia (3) szegénység (3) szelfi (4) szem (5) személyiség (4) szennyezés (4) szerelem (14) szex (16) szexualitás (3) Szibéria (3) Szicília (4) Sziliciumvölgy (3) színház (21) szocio (52) szorongás (3) Szovjetunió (8) Sztálin (3) sztárok (4) sztárvilág (3) születésnap (4) szülők (3) szürreális (8) szürrealizmus (3) találmány (5) tánc (3) tanulás (4) táplálkozás (13) Társadalom (31) társadalom (185) technika (62) technológia (23) Tejút (3) temetkezés (3) tenger (3) tengerek (5) természet (52) természetvédelem (7) terrorizmus (21) tetoválás (3) Titanic (5) titkos szolgálat (3) tizenévesek (3) Törökország (6) történelem (386) tudomány (331) turizmus (10) tv (4) UFO (5) Új-Zéland (10) Ukrajna (3) Umberto Eco (3) UNESCO (3) univerzum (9) urbanizáció (19) űrkutatás (34) USA (455) utazás (11) üzlet (6) válás (3) vallás (26) Van Gogh (4) várandósság (3) Vatikán (10) vélemény (5) Velence (8) vendéglátás (7) videójáték (3) Vietnam (11) világegyetem (3) világörökség (4) világpoézis (8) víz (9) Vörös Brigádok (4) vulkán (5) vulkánok (4) Wales (3) Woody Allen (4) world music (3) Yellowstone (3) Zene (146) zene (31) zsidóság (21) Címkefelhő

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása