2020. sze 04.

Ösztöndíj lustaságért

írta: Göbölyös N. László
Ösztöndíj lustaságért

_opt_aboutcom_coeus_resources_content_migration_treehugger_images_2018_08_lazy-people-f717149fc4214822ad574df26d0db5ae.jpg

A hamburgi szépművészeti egyetem három, egyenként 1600 eurós ösztöndíjat kínált azoknak, akik vállalják, hogy valamiben inaktívak lesznek. Jelentkezni egész Németország területéről lehet szeptember 15-ig.

A jelentkezőnek meg kell győznie a zsűrit arról, hogy az általa választott „aktív inaktivitás” különösen fontos. A kérdőívben négy kérdés szerepel: mit nem akar csinálni? Mennyi ideig nem akarja csinálni? Miért különösen fontos nem csinálni? És Önnek fontos nem csinálni?

Az egyetem ezzel azt az ellentmondást akarja vizsgálni, ami egy olyan társadalmat jellemez, amely a fenntarthatóságot hirdeti, ugyanakkor a siker hajszolása motiválja az embereket.

Az ötletgazda Friedrich von Borrie építész dizájnelméleti szakértő. „Ha azt mondja valaki, hogy nem fog aludni, csak néhány napig fog sikerülni neki, de ha azt mondja, hogy nem fog shoppingolni, ez akár hosszabb ideig is tarthat” – magyarázta.

Az ösztöndíjat a jelöltek csak 2021 januárjában kapják meg, azután, hogy elkészült a jelentés a kísérletről, de nincs ahhoz kötve, hogy sikerült-e az inaktivitást betartani.

A kísérlet része lesz a The School of Inconsequentality: Towards the Better Life kiállításnak, amely novemberben nyílik meg az egyetemen és ama kérdés köré csoportosul, hogy mit nem kell valakinek tennie ahhoz, ha azt akarja, hogy életének kevesebb negatív hatása legyen a másokéra.

Szólj hozzá

társadalom életmód lustaság Németország