Írolvasgondol

Göbölyös N. László blogja

Sokan szándékosan nem veszik fel a telefont. Miért?

776-7763028_telephone-ring-transparent-png-clipart-free-download-phone.png

Egy szociológus és két pszichológus segítségével keresi a választ a Huffington Post.

A beszélgetés másokkal időt és koncentrációt igényel és ez a mindennapi feladatok mellett plusz megterhelést jelent – magyarázza a szociológus. A mobiltelefon különösen tolakodó, mert nem helyfüggő.  A hálózatitól eltérően akárhol utolérheti az embert.

A pszichológusok szerint a fiatal nemzedék jól tudja rendezi a kapcsolatát vele. SMS-eket vált és hangos üzeneteket a What’s Appon, ami nagyon kényelmes, lehetővé teszi, hogy az ember akkor válaszoljon, amikor kedve van rá, és ez kevésbé fárasztó.

Van, aki önvédelemből nem veszi fel a telefont, ha az nem mutatja a hívó számát, mert fél az ismeretlentől. És van, aki tudja, hogy ki az, aki hívja és miért, de kellemetlennek tartaná a beszélgetést, vagy tudja, hogy az illető olyan szószátyár, hogy lelőni sem lehet, és nem érdekli, hogy a másik fél ráér-e vagy sem.

Vannak, akik csak személyesen képesek valakivel beszélgetni. Ha partner csak egy hang, sok minden hiányzik. Egy csendszünetet nehéz értékelni. Sok oka lehet, amit személy jelenlétnél észre lehet venni. Van, akit a telefon csak idegesít, úgy fogja fel, mint egy kényszerítő eszközt, mintha valaki rá akarná bírni a beszélgetésre, holott mással van elfoglalva.

A szerelemben ez a nemválaszolás lehet a magakelletés eszköze – vélik a szakértők. De lehet persze a szakítás jele is.

Egyébként sok problémát megszüntet a hangüzenet. A hívott fél tudja, ki hívta, esetleg azt is, hogy miért és van ideje átgondolni, hogy válaszoljon-e. Egyáltalán nem válaszolni viszont   udvariatlanság, hacsak nem valami extrém esetről, zaklatásról, fenyegetésről van szó.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alick 2020.11.10. 16:54:40

Ma már nem kevesen vannak, akik a névjegyükre (ha még van névjegyük) a teefonszámot fel se írják.

SzMiki 2020.11.10. 17:11:51

Nem vagyok nonstop ügyfélszolgálat, hogy mindig mindenkinek ráérjek. Miért venném fel, ha dolgom van?

Sir Galahad 2020.11.10. 17:28:34

Nincsen ezzel semmi baj, ne vegye fel. De aztán ne hisztizzen, ha én se.

Szaktanár 2020.11.10. 17:31:48

ismeretlen számot, rejtett számot soha nem veszek fel. aki el akar érni, és nincs a telefonkönyvemben, annak előre egyeztetnie kell, vagy emailben (munka szokott ilyen lenni), vagy üzenetet küldenie, h ki ő, és mit akar, aztán majd eldöntöm, h válaszolok-e a hívásra.

szívas 2020.11.10. 18:23:38

Ennyit arról a legáltalánosabban elterjedt fatális tévhitröl, hogy a modern kommuniukáció legnagyobb kihívása a szüntelen elérhetöség követelménye. A szomorú valóság viszont éppúgy, ahogy a cikkben és a kommentekben áll, hogy jóformán soha senki sehol nem elérhetö többé.

élhetetlen 2020.11.10. 21:59:09

Elég öreg vagyok ahhoz, hogy még legyenek emlékeim arról, mikor 15 évet kellett várni egy vonalas telefonra, és ha vártak a szüleim, de nem tudtam menni, akkor táviratozni kellett, hogy ne aggódjanak. Ahhoz képest a mostani állapot minden nyűgjével együtt egy leányálom. Ezzel nyugtatom magam, mikor nem érem el a barátnőmet, mert, ha dolgozik, vagy unokázik, akkor lenémítja a telefont (és úgy felejti), aztán éjfélkor jön egy üzenet, hogy ébren vagyok-e még.
A munka az más. Egy példa, másik igazgatóságon dolgozó kolléganőnek bevállalt egy módosítást a velem szemben ülő, piti ügy volt, egy kódot kellett beállítani adott ügyfeleknek. Lenyomta egy scripttel, csak 01 helyett 1-t vitt be a két karakteres mezőbe. Nem eszi a rendszer. Ő ezt nem tudja kijavítani, nem baj, majd én. Nézem, ugyanez van a 02, 2-vel is hívom a megrendelőt, nem veszi fel a telefont, sokadszorra sem, miért tenné, úgy tudja, hogy tőlem nem akar éppen semmit. Átballagtam, végigmér, és mit akarok, aztán mikor elmondtam, tündérbogár kedvessé vált. Na, ezeket az embereket tudtam nagyon utálni.

Pierr Kardán 2020.11.10. 22:05:45

@Szaktanár: Ha valaki olyan telefonról hív, amelyik nem küldi a számát, akkor az nálam ki sem csöng, egyből megy rá a foglalt jelzés. Ezt ma már minden mobilon be lehet állítani.

Amúgy én sem veszem fel mindig a telefont, ha éppen élőszóban beszélgetek valakivel, akkor ha megszólal a telefon, az olyan, mintha valaki erőszakkal közbeszólna a beszélgetésbe. Ha nem akarom felvenni, akkor kijelzővel lefelé fordítom, akkor rögtön némítja a csengést, aztán majd ha lesz kedvem, akkor visszahívom.

_Alex__ 2020.11.10. 23:42:31

Érdekes, a felmérést eltartottak körében végezhették. Simán lehet, hogy felhív a bank, egy szolgáltató, tudomisén. Tavaly a rendőrség hívott. Biztos megtalálnak másként de néha ha hívnak akkor jobban jár az ember ha felveszi. Ha az ember látja ki az és nem ér rá, oké, hát kinyomom majd visszahívom amikor ráérek.
De az emberek tényleg furák tudnak lenni, 1.5 éve dolgozom a jelenlegi munkahelyemen és soha senki nem hívott, egyszer sem, a céges mobiltelefonon. Mármint kolléga, céges ügyben.

steery 2020.11.11. 00:01:52

Ha ismeretlen személy hív, elsőre sosem veszem fel, akár kijelzi a számát, akár nem. Inkább megnézem a neten a telefonszám keresőben, hogy mit írnak róla mások? Az esetek 100%-ában tömegesen azt írják, hogy zaklató, szélhámos, csaló, csőbe húzó illető hívogatja őket az adott számról. Nos: akkor miért is kéne felvennem? Hívogasson csak! Majd elunja!

Almandin 2020.11.11. 00:09:29

@Szaktanár: Miért teszed ezt? Én felveszem, akárhonnan érkezik a hívás. Olyan is előfordulhat, hogy az ismerősöd pl. otthon felejtette a telefonját és kénytelen általad nem ismert számról hívni, vagy valaki más okból keres. Engem idegesít ez a szokás, mert a telefon a kapcsolatfelvétel eszköze is lehet. Pl. a vezetékes számomat titkosítottam, mert nem akarom a címemet megadni bárkinek. Van olyan mesterember, akit nem tudnék róla elérni, mert ő se veszi fel a nem kijelzett számot.
30 éve még nem volt a legtöbb telefon számkijelzős, én még ahhoz szoktam, hogy ha csörög, felveszem. Sőt, a mostani vezetékes telefonom is ilyen régi példány, engem egyáltalán nem zavar, hogy csak a kagyló felvétele után derül ki, ki keres.
A cikk egyébként körülírja a telefonfóbiát is. Ebben sokan szenvednek, szerintem lehet, hogy te is ennek enyhébb esete van, tartasz a helyzettől, hogy egy ismeretlen hív.

Almandin 2020.11.11. 00:16:29

@_Alex__: A rendőrséggel nekem egy vicces helyzetem volt. 10 éve lecseréltem a vezetékes számomat. Utána hetekig hívtak büntetőjogászok és egy rendőr hölgy is. Emlékszem, a rendőrnő reggel hívott, épp aludtam, kikászálódtam az ágyból, felvettem a telefont, ő elkezdett elemezni egy büntetőügyet a telefonban. Utána mondtam, hogy téves hívás, kiderült, egy ügyvédet hívott, mondtam, hogy ez magánlakás, nemrég cseréltem számot. Ez még hetekig folytatódott, még börtönből is hívtak, aztán az illetékesek rájöttek, hogy megváltozott az ügyvéd száma. Elég vicces helyzet volt.

Szaktanár 2020.11.11. 01:06:23

@Almandin:

"Miért teszed ezt?"

mert rengeteg olyan ember hív, akikkel nem akarok beszélgetni; a) fejvadászok, akik vmi ősrégi CV alapján kikukázták a számomat, és feltétlenül szeretnének 15 percet elrabolni az életemből a munkanap kellős közepén, b) csalók, akik itt, Angliában kb mindennaposak.

élhetetlen 2020.11.11. 02:07:29

@Almandin: Vicces? Na, az nem volt vicces, még húsz éve egy költözés után másik vonalas telefonszámot kaptam. Egy évig küzdöttem, mire megszabadultam tőle. Itt van a Szent Imre kórház, ahány orvos odaadta a névjegyét egy pacinak, de vállalkozók is voltak bőven, a telefonáló elkezdte beütni a teljes telefonszámot, 36 1… , és ahol még 4 számjegy passzolt, de három elveszett a végéről, az mind nálam landolt. Akkor még volt külső üzenetrögzítőm, rendes voltam, aki hagyott telefonszámot, még vissza is hívtam, hogy ebből nem lesz sem lelet, sem rendelés.

élhetetlen 2020.11.11. 02:34:37

@Almandin: Másik eset, van egy SOS segélyhívóm. Ez egy lebutított 30-as, én nem tudok hívni róla, csak megnyomok egy gombot, ha baj van, visszahív a központ. Amint látod, még ébren vagyok, aztán másnap addig alszom…, már tehetem. Ma délben csörög a bigyó, (jó hangos, hogy akkor is tudjunk beszélni, ha két méterre ejtettem, női hang üvölt, hogy ő XY és Z úrral akar beszélni. Én meg még álmos vagyok, nincs Z úr, és tegye le, (mert én letenni sem tudom). Olyan is volt, hogy a hívó még vitatkozott is velem, hogy én vagyok, akit hívni akart, csak letagadom magam. Brrr…. Azért ez ritka, de becsúszik.

élhetetlen 2020.11.11. 02:46:11

@steery: Nem vagyunk egyformák. Én elég régóta az internetről élek (kaja, pia), és még egyetlen futár sincs a telefonkönyvemben. Ismeretlen szám? Ja, 15 perccel korábban jönne, lehet? Nekem kényelmesebb, ha visszahívok egy számot, hogy ki, és mit akar, mint az interneten utána nézni. De lásd, a kezdő mondatot.

cardiobascuralis 2020.11.11. 03:00:39

@Pierr Kardán:
Sajnos, ez a kijelzővel lefelé fordítva némítja a csengést a legtöbb új telefonban már nincs meg. A régiekben tényleg volt, és nagyon jó szolgáltatásnak tartottam én is.
(Az Android tudja, csak a sok barom gyártó nem veszi be a menübe.)

@_Alex__:
Az Erste pl. folyton hívogat, pedig mondtam már nekik szépen is meg kurvaanyázva is, hogy hagyják már abba, mert szarok a reklámdumáikra, nem akarok tőlük (szerintük) kurva olcsó hitelt sem.
Úgyhogy egy ideje már blokkolom a számaikat.

Faby 2020.11.11. 03:33:44

Manapság már minden telefon, legyenaz vezetékes vagy mobil elküldi a hívószámot. Még az utcai fülkék is! (ki emlékszik még arra, amikor a Matáv ezzel kampányolt, hogy a fülkék visszahívhatók?) Ha valaki hívószámkijelzés nélkül hív, az sunnyog valami miatt (direkt marketing, levakarhatatlan ügynök, zaklató) ergo rejtett vagy magánszámot nem veszek fel, a telefon automatikusan blokkolja ezeket, ki se csörög, csak utólag látom a híváslistában, ha volt ilyen. Ha valaki akar valamit tőlem, az tiszteljen meg azzal, hogy ellenőrizhető, visszahívható számról keres. Ha éppen nem tudom felvenni, akkor visszahívom, de ehhez is kell, hogy ne rejtett számról hívjon.

a távoli rokon 2020.11.11. 05:07:24

Munka közben csak a munkakapcsolataim és családtagjaim érnek el. Ha nagyon benne vagyok a mélyében mérleglés után vagy felveszem vagy nem, de nálam egy telefonbeszélgetés ilyenkor kb fél percen belül zárul, amennyiben nem derül ki a lényeg. Aki nagyon el akar érni az küld egy üzenetet - minden esetben visszahívom. Ha nem dolgozom akkor szívesen felveszem nagyjából bárkinek, de már nem szívesen fecserészem néhány percnél tovább, a hideg kiráz a 25-30 perces, csekély információtartalmú, befejezhetetlen telefonbeszélgetésektől- volt belőlük részem az elégnél sokkal többször egy időben:)

igazi hős 2020.11.11. 08:46:08

Lehet, hogy csak én vagyok szerencsés, hogy kevés "szemét" hívást kapok? Jön pár elírt telefonszám, ezeken szívesen segít az ember. Pár telemarketing, ezeket a 2. mondat közepén beszúrt "nem tudom mit árul, de a feleségem a múlt héten már vett egyet" mondattal leállítom. Ha esetleg érdekel, amit árul, akkor mondok egy emailcímet, hogy oda küldje az információt. Aki nem tud ilyet, az nem érdekel.
Vannak a hasznos hívások (tipikusan futárok, taxis, valamelyik gyerek valamelyik osztálytársának valamelyik szülője vagy épp "Béla haverja, aki majd beugrik és elvisz valamit") ismeretlen számról.
És persze vannak az ügyfelek, akiket nem mindig örömmel, de felveszek, mert belőlük élünk.

Falshang 2020.11.11. 11:16:20

ha ismeretlen számot véletlenül felveszek, és egy ügynök akar zaklatni, akkor azt szoktam felelni az "alkalmas az időpont" kérdésére, hogy pillanat, vezetek, berakom a headsetet, majd azzal az erővel bebaszom a telóm a sarokba, és csinálom tovább a dolgaimat, majd abból tanul.

Cpt. Flint 2020.11.11. 12:32:40

@Szaktanár: Ha nem akarsz beszélgetni, akkor leteszed. Én hülyét kapok ettől az "ismeretlen számot nem veszek fel" hozzáállástól. Elég sok olyan embert, céget kellett már hívnom, akivel előtte sose beszéltem. Mondjuk kikeresek egy ácsot a netről, telefonkönyvből... klassz dolog, ha nem veszi fel, mert még sose beszéltünk, nem?
Ha a nevednek megfelelően tanárként dolgozol/dolgoztál, és mondjuk fent van a számod az iskola honlapján, hív egy szülő életében először, és nem veszed fel?
Vagy pl. nekem két kártya van a telefonban, egy céges, meg egy magán. Híváskor ki tudom választani, melyikről indítsam a hívást. De előfordult már, hogy mellényúltam és olyanról hívtam valakit, amiről előtte nem. Ha nem veszi fel, nyilván lehet újra hívni, de mindenképp bosszúság.

Ha automatával hívnak (jellemzően bank, telefontársaság csinálja), azaz beleszólok, és vagy nem szól vissza senki, vagy zenél, vagy a másik oldalon elkezd kicsöngeni, akkor többnyire egyből leteszem. Az ilyen számot esetenként le is tiltom, ha nagyon ragaszkodó.

Cpt. Flint 2020.11.11. 12:41:04

@Faby: nem a telefon küldi a hívószámot, hanem a szolgáltató (központ). A letiltásról dönthetsz (beállítod/megrendeled), de ha esetleg a szolgáltatói háttér miatt nem megy át, akkor hiába is szeretnéd, nem fog megjelenni. ahol analóg központ van, az onnan hívót még mindig nem tudja kijelezni a telefonod, akkor sem, ha a másik fél szeretné. ez természetesen már csak vonalas telefonoknál fordul elő, és valószínűleg már nem lehet belőle túl sok. egy időben ez olyan szinten volt helyenként, hogy ugyanazon településen akinek hármassal kezdődött a száma, annak nem jelezte ki, akinek négyessel, ötössel, azét meg igen (egyes utcákat már rátettek a digitális központra és ott a szám is változott).

Almandin 2020.11.11. 14:29:15

@Alick: Szerinted életszerű, hogy valaki vészhelyzetben SMS-t küld?
Mondok két példát, ami ritkán, de előfordulhat: kigyullad a ház, kimenekül a rokonod és bentég a telefonja. Segítséget szeretne kérni tőled, de nem tud, mert nem veszel fel ismeretlen számot. Vagy megy hazafelé, egy rabló letépi a táskáját, benne a telefonnal, de a lakáskulcsa is benne van, haza se tud menni. A zsebében van annyi aprópénz, hogy egy utcai fülkéből telefonáljon, vagy a szomszédoktól próbál, esetleg a rendőrségről. Olyan is előfordul, hogy valaki elveszti a telefonját, vagy hirtelen elromlik és más számról kell hívnia. Esetleg baleset éri, nagyon rosszul lesz és egy kollégája, vagy egy idegen kell, hogy felhívjon, hogy nem megy haza és melyik kórházban műtik éppen.

Almandin 2020.11.11. 14:37:00

@Cpt. Flint: Teljesen igazad van, a telefon kommunikációra való. Ez a jelenség az elidegenedés elterjedését jelzi, meg azt, hogy több a telefonfóbiás ember, mint gondolnánk.
raketa.hu/milyen-az-elet-telefobiaskent-egy-telefoncentrikus-vilagban
kozoslegter.blog.hu/2017/01/24/miert_kell_telefonnal_orvosolni_a_telefonfobiat

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.11.11. 14:44:59

@Szaktanár:

Nálam eleve tiltva vannak a rejtett számról érkező hívások.

Alick 2020.11.11. 17:17:31

@Almandin: Életszerűen ilyen helyzetekben engem nem kell értesíteni, erre való a rendőrség, mentők, tűzoltók telefonszámai. Ha stabilizálódik a helyzet, úgyis megtudom hogy, mi az ábra.

Almandin 2020.11.11. 18:11:46

@Alick: Ez jó. Ha pl. a párod, szülőd, gyereked azzal hív fel, hogy nem tud hazamenni, mert elvitték a táskáját, benne a kulccsal, akkor csak hadd éjszakázzon a rendőrségen, mert téged zavarni szentségtörés ismeretlen számról?
Vagy ha a kórházból felhívnak, hogy a szeretted haldoklik, napokig el se tudnak érni, mert ismeretlen számot nem veszel fel?

Szaktanár 2020.11.11. 18:16:20

@Cpt. Flint:

"Én hülyét kapok ettől az "ismeretlen számot nem veszek fel" hozzáállástól."

akkor te ne hívjál fel, mert nagyon csalódott leszel :)

"Mondjuk kikeresek egy ácsot a netről, telefonkönyvből... klassz dolog, ha nem veszi fel, mert még sose beszéltünk, nem?"

csakhogy én nem vagyok ács. és nem is hirdetek semmiféle szolgáltatást, h ismeretlenek csak úgy hívogassanak.

"Ha a nevednek megfelelően tanárként dolgozol/dolgoztál, és mondjuk fent van a számod az iskola honlapján, hív egy szülő életében először, és nem veszed fel?"

nem vagyok tanár, sosem voltam. gondolom te sem vagy kapitány. de még ha az lennél is, sem igazolná semmi az elméletedet, h nicket a szakmája alapján választ az ember.

nem tudom, hol élsz, ha elolvastad a kommenteket, bizonyára láttad, h én az angoloknál. itt se szeri, se száma a telefonos csalóknak, zaklatóknak, ügynökönek, akik vmilyen adatbázisban rád találtak, és nekiálltak kéretlenül hívogatni. talán így már világos számodra, h miért nem nagyon kapkodok felvenni olyan hívásokat, akikről nem tudom, h ki van a vonal végén. már ha nem bánod.

Robiekin · http://megfizethetetlenegeszseg.blogspot.hu/ 2020.11.11. 18:47:08

Nagyon bele lehet csúszni ezzel a kommunikációval, én pár évig 0-24 mindenható voltam. Kiégtem...
Pár hónap volt, h elhittem nem keres senki:)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2020.11.12. 04:54:03

Miért kéne hogy felvegyem?Ez nem az ötvenes évek kommunista Magyarországa, hogy csengőfrászom legyen.Eszem ágában nincs felvenni a családomtól és a telefonkönyvemtől eltérő hívásokat.Szaktanárhoz hasonlóan én is külföldön élek, kiba...tt sok a direkt marketinges köcsög ügynök, aki valami fantasztikusan új vagy világraszólóan olcsó szolgáltatást akar eladni.Volt, hogy napi 4-5-ször is hívott, igaz nem letiltott számról, így rá tudtam keresni, hogy ki a lófasz az már megint.Onnan tudom, hogy marketinges hívás volt.Kösz, de kösz, nem.
A telefon nem arra való, hogy engem elérjenek, hanem hogy én tudjak hívni, ha bajom van...
:-)))))

cardiobascuralis 2020.11.27. 18:21:56

@Faby:
Nem küldi el, csak el tudja küldeni.
De az alapbeállítás az, hogy nem küldi. Mindegyik hazai szolgáltatónál.
Némelyik telefonban kibaszott nehéz megtalálni, hogy hol tudod beállítani azt, hogy megjelenítse, mert úgy el van rejtve, totál logikátlan 77. almenübe. Nem egy ismerősnek (és nem mind volt nő vagy idős) én állítottam be, vagy segítettem telefonos útmutatással beállítani.

Írolvasgondol

Érdekességek a nagyvilágból, élmények és vélemények közvetlen és tágabb környezetemből, szépírói, műfordítói munkáim

Címkék

18+ (12) 19.század (4) 1968 (16) 20.század (5) 60-as évek (5) Afrika (12) afro-amerikaiak (3) agy (22) agykutatás (3) Albert Einstein (4) Alfred Hitchcock (5) állatvilág (56) álmatlanság (3) álom (13) alvás (9) Amazonas (4) Amerika (4) anatómia (3) Anglia (30) Antarktisz (5) antiszemitizmus (4) antropológia (10) árverés (7) ASL (3) Auschwitz (3) Ausztrália (11) Ausztria (10) autó (6) autóipar (4) Ázsia (4) balkezesség (5) Barcelona (3) Beatles (16) béke (5) Belgium (8) best-seller (3) beszéd (6) betegség (6) Bill Gates (5) biológia (60) biztonság (6) blog (16) blues (3) Bob Dylan (3) Boileau-Narcejac (12) boksz (3) boldogság (8) botanika (3) Brazília (7) Brexit (5) bűnözés (6) bűnügy (44) cetfélék (3) Charlie Chaplin (3) Chile (4) ChristianK (19) CIA (4) Claude Monet (3) család (16) Csendes-óceán (6) csillagászat (36) csokoládé (4) Dánia (8) David Bowie (3) Déli-sark (3) demokrácia (6) depresszió (9) digitális (5) digitalizáció (3) diktatúra (5) dinoszauruszok (4) diszkrimináció (5) divat (30) Djabe (11) DNS (10) dohányzás (3) dokumentum (3) dokumentumfilm (8) Donald Trump (8) drog (5) Egészég (6) Egészség (16) egészség (92) egyház (12) Egyiptom (22) elektronika (5) élelmezés (6) élelmiszer (4) Élet (3) élet (42) életkor (3) életminőség (3) életmód (154) Életmód (19) életrajz (5) ellenkultúra (3) elnökválasztás (4) élővilág (14) ember (8) emberiség (3) embrió (4) emlékezet (4) ENSZ (4) építészet (16) erdő (5) erkölcs (6) erőszak (5) erotika (6) érzelem (5) érzelmek (4) Északi-sark (3) Etiópia (3) étrend (5) EU (3) Európa (23) évforduló (55) evolúció (5) Facebook (8) fák (11) farkas (3) fasizmus (8) Federico Fellini (4) fegyver (3) fegyverek (3) felfedezés (3) felmelegedés (4) felmérés (6) fenntarthatóság (12) fenntartható fejlődés (3) fény (5) Ferenc pápa (5) férfi (4) festészet (12) fiatalok (7) Film (8) film (36) filoszemitizmus (8) filozófia (14) Finnország (11) Firenze (3) fizika (9) Föld (23) földönkívüliek (6) földrajz (7) Földrajz (4) földrengés (5) földtörténet (4) forradalom (3) fotó (12) Fotó (8) Fotográfia (3) fotográfia (4) Franciaország (187) Frank Zappa (4) függőség (5) Fukusima (3) futball (9) gasztró (3) gasztronómia (34) gazdaság (18) genetika (13) geológia (32) George Orwell (4) Gina Lollobrigida (3) globális felmelegedés (12) globalizáció (3) Göbölyösné Németh Mária (12) Göbölyös N. László (81) gondolkodom (48) Gondolkodom (7) Google (6) Görögország (6) gravitáció (3) gyász (5) gyerekek (3) gyermek (3) gyermekek (15) gyilkosság (13) gyógyítás (8) háború (20) hacker (3) hagyomány (8) haj (3) hajózás (6) halál (15) halálozás (8) hang (6) hatalom (3) házasság (5) hidegháború (5) Himalája (4) hippik (3) híresség (10) hit (5) Hitler (5) Hold (13) Hollandia (31) Hollywood (8) holokauszt (17) Holokauszt (5) home office (3) Homo Sapiens (3) horror (14) humor (3) hurrikánok (3) hús (4) I.világháború (9) idegenforgalom (5) idő (4) időskor (3) II.világháború (25) ikrek (3) impresszionizmus (3) India (13) Indonézia (4) informatika (11) intelligencia (8) internet (26) ipar (12) Irak (4) Irodalom (15) irodalom (150) iskola (6) iszlám (7) iszlám állam (3) Itália (5) Izland (5) Izrael (28) Japán (28) járvány (6) jazz (7) jégkorszak (3) Jeruzsálem (3) Jimi Hendrix (4) jog (8) John F. Kennedy (5) John Lennon (6) jövő (10) Kanada (23) Karácsony (3) karantén (3) katasztrófa (15) katolicizmus (3) kávé (3) képzőművészet (35) kereskedelem (3) kereszténység (4) kiállítás (7) Kína (19) királyság (3) klíma (15) klímaváltozás (28) klimaváltozás (3) kollázsregény (13) költészet (13) Kolumbia (5) kommunikáció (6) kommunizmus (5) könyezetvédelem (3) könyv (14) környezet (4) környezetvédelem (163) koronavírus (6) középkor (9) közlekedés (23) közösség (7) közösségi háló (6) közösségi média (10) krimi (13) kriminovella (13) krokodil (3) Kuba (3) kultúra (15) kultúrtörténet (56) Kultúrtörténet (3) kulturtörténet (11) kutatás (16) kutya (12) látás (3) Led Zeppelin (4) légszennyezés (6) lélektan (9) Lengyelország (9) Leonardo Da Vinci (3) Leonard Cohen (6) levegő (4) levelezés (3) (3) London (7) macska (4) Madagaszkár (3) madarak (6) maffia (13) mágneses tér (3) Magyarország (100) Marcello Mastroianni (4) marihuána (4) Marilyn Monroe (3) Marokkó (3) Mars (7) matematika (6) média (66) meditáció (3) medve (3) megújuló energiák (5) memoár (3) menekültek (3) mese (7) mesterséges intelligencia (33) meteorológia (8) Mexikó (14) mezőgazdaság (7) Michelangelo (4) migráció (3) migránsok (3) Milánó (4) mítosz (5) mobiltelefon (3) molekulák (3) mozgás (5) mozi (184) műanyag (6) műemlék (5) Muhammad Ali (6) múlt (5) munka (20) munkahely (7) művészet (22) múzeum (3) nacionalizmus (3) nácizmus (27) Nagy-Britannia (135) Nap (6) Napóleon (6) NASA (15) neandervölgyi (7) Neil Young (6) nemek (3) Németország (43) népesség (4) nevelés (23) New York (10) (8) Nobel-díj (5) nők (24) Norvégia (12) növények (3) nukleáris (6) nyelv (8) óceánok (9) ókor (35) ökorendszer (3) okostelefon (5) oktatás (12) Olaszország (225) olvasás (5) on-line (3) Orhan Pamuk (3) Oroszország (27) orvostudomány (34) Oscar Wilde (3) őskor (14) őslénytan (15) összeesküvés-elmélet (3) őstörténet (11) Pablo Picasso (3) Párizs (5) párkapcsolat (17) Parkinson-kór (3) Peru (7) Pier Paolo Pasolini (3) pihenés (3) Pink Floyd (4) piramisok (5) pók (4) polgárjogi mozgalom (3) politika (42) Pompei (5) pop (3) Portugália (5) pszichiátria (5) pszichológia (74) punk (3) rabszolgaság (3) rasszizmus (5) reciklálás (5) régészet (99) rejtély (3) reklám (4) relaxáció (4) remake (3) reneszánsz (11) repülés (5) robot (8) Rock (38) rock (68) Rocky (3) Rolling Stones (4) Róma (12) Római Birodalom (16) Románia (3) rövidlátás (3) sajtó (3) sakk (4) sci-fi (9) Shakespeare (7) Skócia (6) soul (3) Spanyolország (33) spirituális (12) sport (26) Stanley Kubrick (5) Steven Spielberg (3) Steve Hackett (3) Steve Jobs (3) stressz (7) Svájc (12) Svédország (24) Sylvester Stallone (3) szabadidő (3) Szardínia (3) Szaúd-Arábia (3) szegénység (3) szelfi (4) szem (5) személyiség (4) szennyezés (4) szerelem (14) szex (16) szexualitás (3) Szibéria (3) Szicília (4) Sziliciumvölgy (3) színház (21) szocio (52) szorongás (3) Szovjetunió (8) Sztálin (3) sztárok (4) sztárvilág (3) születésnap (4) szülők (3) szürreális (8) szürrealizmus (3) találmány (5) tánc (3) tanulás (4) táplálkozás (13) Társadalom (31) társadalom (185) technika (62) technológia (23) Tejút (3) temetkezés (3) tenger (3) tengerek (5) természet (52) természetvédelem (7) terrorizmus (21) tetoválás (3) Titanic (5) titkos szolgálat (3) tizenévesek (3) Törökország (6) történelem (386) tudomány (331) turizmus (10) tv (4) UFO (5) Új-Zéland (10) Ukrajna (3) Umberto Eco (3) UNESCO (3) univerzum (9) urbanizáció (19) űrkutatás (34) USA (455) utazás (11) üzlet (6) válás (3) vallás (26) Van Gogh (4) várandósság (3) Vatikán (10) vélemény (5) Velence (8) vendéglátás (7) videójáték (3) Vietnam (11) világegyetem (3) világörökség (4) világpoézis (8) víz (9) Vörös Brigádok (4) vulkán (5) vulkánok (4) Wales (3) Woody Allen (4) world music (3) Yellowstone (3) Zene (146) zene (31) zsidóság (21) Címkefelhő

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása