Írolvasgondol

Göbölyös N. László blogja

Miért csak 300 évig készített munkaeszközöket az egyik legrégibb kultúra Amerikában?

ep8clzwwoaencia.jpg

A Clovis kultúra annak a területnek a déli részén virágzott, amely most az Egyesült Államok és Mexikó északi fele között fekszik. Az egész amerikai kontinens legrégebbi, 13.250 és 12.66 évvel ezelőtti civilizációjának tartották – írja a La Vanguardia.

Híres kőeszközeinek jellemzője, hogy barázdált volt a hegyük, amivel nagy pontossággal tudták megcélozni és leteríteni még a mammutokat is. Most a texasi aA&M egyetem kutatói kiderítették, hogy ezeket az eszközöket csak alig 300 évig készítették.

A Science Advances-ben publikált cikkükben az antropológusok azt írják, hogy a szerszámok 13.050 és 12.750 között készültek. Erre az eredményre a szerszámok és az emberi csontmaradványok vizsgálatával jutottak.

A kutatók C-14 módszerrel datálták azokat a csontokat, amelyeket a Clovis kultúra ismert lelőhelyein találtak: Dél-Dakotában, Coloradóban, Pennsylvaniában, Ohióban, Virginiában, Montanában, Oklahomában és Wyomingban.

Érdekes, hogy ez a civilizáció 300 évvel ezelőtt jelent meg, hogy eltűntek az óriás állatok a nagy klímaváltozás idején – állapították meg a kutatók – szerszámaik pedig ennek a megafaunának az eltűnésével együtt tűntek el. Lehet, hogy csak azért készítették őket, hogy ezeket a nagy vadakart le tudják teríteni.

Nemrég még az volt a vélemény, hogy ezek a történelem előtti népek a Behring-szoroson keresztül jutottak Amerikába és ott szóródtak szét különböző területeken. Kultúráját minden csapat megőrízte. A kontinens nyugati részén letelepültek, például, faeszközöket készítettek.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

David Bowman 2020.11.12. 10:36:41

Az emberek mindig is hajóztak. Krétán 112E éves nyílhegyeke talátak.

Örömhernyó 2020.11.12. 16:09:05

Az amerikai indiánokról ma már elég biztosan állítható, hogy nem az első embercsoport volt Amerikában. Tehát a földhöz való joguk is erősen kérdéses.
Az amerikai indiánok mai törzsi szövetségei, tanácsai éppen ezért igyekeznek minden korábbi kultúrából származó emléket, emberi maradványt a sajátjuknak beállítani és a szent helyeik és őseik maradványainak védelmére hivatkozva megakadályozni a tudományos kutatásokat. Pont azért, mert ha ezekről a maradványokról kiderül, hogy évezredekkel a mai indiánok őseinek megjelenése előtt ott élt embercsoporttól származtak, akkor az teljesen aláássa az indiánok pozícióit a kanadai és amerikak kormányokkal szemben. Ugyanis most arra hivatkozva kapnak hatalmas pénzeket, hogy ők voltak ott először. Pedig hát nagyon valószínű, hogy nem.

jaegtoer 2020.11.12. 16:13:28

@Örömhernyó: Akkor pucolás a Kárpát-medencéből.

hidegsegg 2020.11.12. 17:24:40

@Örömhernyó: Lényegtelen, hogy kik voltak az első embercsoport. Az a lényeg, hogy az európai gyarmatosítókat megelőzve léteztek a kontinensen. Tehát az "először" itt azt jelenti: "előbb mint ti".
Az, hogy esetleg előttük más eredetű kultúrák is létezhettek, az "indiánok" és az európai gyarmatosítók konfliktusát semmilyen szempontból nem érinti. Ahogy igazából az sem, hogy jogosan mondják, ők voltak ott előbb. A történelemben ezeket a kérdéseket fegyveres vagy demográfiai erőszakkal döntöttük el, és döntjük el ma is, függetlenül attól, hogy ez megfelel-e az igazságérzetünknek vagy sem.
Az a játék pedig, hogy mai ismereteinket, tudásunkat, elvárásainkat visszavetítjük a múltba majd számonkérjük rajta, gyermeteg, szakmaiatlan történészkedés.

Pista Bácsi 2020.11.12. 18:02:09

@jaegtoer: Nem hallottam arról, hogy az előttünk itt élő avarok bírósághoz fordultak volna jogaik fenntartása érdekében :-)

Ha bírósághoz fordultak volna, akkor lenne érdekes, hogy az előttük itt élő népek milyen nyomokat hagytak maguk után.

CSOKKI MÁLNA 2020.11.12. 18:06:32

A miénk meg Covid kultúra.:)

CSOKKI MÁLNA 2020.11.12. 18:08:35

@Örömhernyó: Az első emberek nagy valószínűséggel a jégkorszakban keltek át az amerikai kontinensre a befagyott Atlanti óceánon át Európából.

Első mohikán 2020.11.12. 19:56:55

@CSOKKI MÁLNA: Nem fagyott be az Atlanti-óceàn -sem- a jègkorszak alatt, honnan veszed ezt a hülyesèget?
Ès nem, nem Euròpa felôl, hanem Sziberiàn keresztül, az alacsonyabb tengerszint miatt szàrazra került Beringiàn àt vandoroltak be Amerikaba az elsô emberek.

mgdé 2020.11.12. 20:13:40

@Első mohikán:
A Csoki-Málna kiváló jégkrém, mindent tud amit tudnia kell, nem véletlenül gyártja a Magnum. :)

Amúgy meg: genetikailag kivel rokonok a legősibb amerikai leletek? Én (is) úgy tudom, hogy egyértelműen a szibériai génváltozatokkal. (Ebből következően, a jégkorszak alatt szibériaiak lakták Európát és az Atlanti-óceánt. :D)

gigabursch 2020.11.12. 20:16:27

@Örömhernyó:
Akkor ők is románok?
Idegen tollak, stb...

mgdé 2020.11.12. 20:36:32

@David Bowman:
Krétára - ha megfelelő hónapokban próbálkozol - akár tutajjal is át lehet jutni. (Mint ahogy ma egy sima gumicsónakkal is.) Tutaj meg jó rég óta létezik.

S pl. Szardínia is lakott már az jó régóta, állítólag vagy 150e éve.

mgdé 2020.11.12. 20:38:59

@gigabursch:

Khm. Strucctollakat Josephine Baker használt, nem az indiánok ...

Szalay Miklós 2020.11.12. 21:39:53

A kultúra és az ember viszonyának legfontosabb összefüggései:

egyvilag.hu/temakep/103.shtml

David Bowman 2020.11.12. 22:13:12

@mgdé: Pont ezek a Clovis lándzshegyek teljesen megegyeznek a velük egykorú spanyol és francia leletekkel. Az ázsiaiakkal nem.

David Bowman 2020.11.12. 22:15:20

@mgdé: Hajóztál te már a tengeren? Hogy hogy csinálták én se tudom, de tény, hogy az emberek százezer éve hajóznak a tengereken.

Előkelő Idegen Vár 2020.11.12. 23:10:13

@Első mohikán: kicsit olvass utána... a Clovis kultúra cikkben is megjelenített szerszámai megegyeznek Francia ország területén találtakkal. Vajon miért? Egyes alternatív elméletek szerint Európa irányából is érkezhettek emberek. A Natgeon is van erről film meg cikk is. ng.24.hu/kultura/2003/09/10/ausztraliabol_vagy_europabol_erkeztek_amerika_oslakoi/

mgdé 2020.11.12. 23:57:46

@David Bowman:

Az úgy szép.
Akkor az a 300 év olyan, mint kicsit később a vikingek grönlandi látogatása. :) De ha ilyen gyorsan eltűntek, nem népesíthették be Amerikát. A - szibériai eredetű - indiánok meg igen.

mgdé 2020.11.13. 00:07:09

@David Bowman:

Kréta körül? Igen, bár nem mostanában, még az előző évezredben. S már akkor mondták a helyiek a déli parton, hogy minden évben befut hozzájuk egy-két Afrikából indult halászcsónak. Motor nélkül, s többnyire nem is szándékosan, csak kisodródott az otthoni partmenti vizekről a nyílt vízre.
A Kréta alatti kis szigetre - a legdélebbi görög sziget - az utóbbi pár évben meg már elég sok ... Ezek inkább már szándékosan.

11110000 2020.11.13. 02:51:30

Ez a Behring-szoros egy Behring nevű nő, aki vaginizmusban szenved?
Mi köze hozzá a történelem előtti népeknek?

"Nemrég még az volt a vélemény"
Miért, ma mi? Az, hogy nem a Behring-, hanem a Bering-szoroson át mentek?

Azt honnan lehet tudni 15 ezer év távlatából, hogy mennyire pontosan céloztak egy kőhegyű bármivel?

Merthogy valószínűleg egy PA-63-as pisztoly hatékonyabb és pontosabb is, mégis elég kevesen találnak el vele 50 m-ről egy emberméretű céltáblát.

Azt esetleg levezetnéd aerodinamikailag, hogy a barázdált hegy mennyivel pontosabb célzást tesz lehetővé, mint barázdálatlan?
Mert én kicsit gyanakszom, hogy semmivel.

Ráadásul a 13.050 és a 12.075 között csak 3/4 év van, bár a magyar (meg a világ legtöbb népe) valójában tizedesVESSZŐT használ az angol tizedespont helyett. Az ezresek tagolására meg szóközt.
Ez a hibája a máshonnan lopott és a helyesírás és a nyelvtan tudásának hiányában szarul lefordított cikkeknek.

11110000 2020.11.13. 03:12:12

@Örömhernyó:
Nyilván az ősmagyarok megelőzték őket, szóval Amerikai is ősi magyar föld, legalábbis a hozzád hasonló elmebetegek fejében biztosan.

Az meg sosem volt kérdés, hogy nem a mai indiánok ősei éltek ott, ők pár száz évvel a fehérek megjelenése előtt vándoroltak az "ősi" földjeikre. Az apacsok 600 éve még a mai Kanada területén éltek, ma meg a mexikói határ közelében.

De mondjuk a fehérekhez képest ők voltak ott először.

@jaegtoer:
+1

@CSOKKI MÁLNA:
Aha. És mit ettek közben az alatt a pár hónap vagy pár év alatt? Jeget? Pláne mit ittak? Az óceán vize ugye ihatatlan, mert sós.
Betértek a sarki közértbe krumpliért meg kóláért, aztán megették úgy megfagyva, vagy vittek gázfőzőt is?
Kolomposék a Sánta Marison is csak épp hogy átértek éhen-szomjan halás nélkül, pedig egy vitorlás azért kicsit gyorsabban megy, mint egy ember a havon-jégen.
(Nem mellesleg az Atlanti-óceán a jégkorszakokban SEM volt befagyva, lásd még: a sós víz fagyáspontja.)

@mgdé:
Bizony, és a hódok seggmirigyével adják neki a kellemes málnaízt.
Jó étvágyat!

@David Bowman:
Mesélj, hogy kell hajózni a tengeren, főleg a 15 ezer évvel ezelőtti eszközökkel (azaz kb. vízbe esett fatörzs).
Gondolom, vén tengeri medve vagy, aki többször kerülte meg a Horn fokot, mint molylepke az ívlámpát. Egy szál gerendán ülve természetesen.

Az ugye megvan, hogy az ingyánok is a homo sapiens sapiens fajhoz tartoznak, azaz vagy 100 ezer évvel ezelőtt az őseik a tieiddel együtt pattintották a követ Afrikában, kb. pont úgy, mint 85 ezer évvel később, csak aztán Sztálingrádnál ők jobbra fordultak, a te őseid meg balra?

CSOKKI MÁLNA 2020.11.13. 08:56:51

@Első mohikán:

A Spektrumon láttam erről egy dokut, amely szerint a jégkorszakban az Atlanti-óceán egy része időszakosan befagyhatott. Persze akár máshogyan is eljuthattak az amerikai kontinensre. Mindenesetre:

gondola.hu/cikkek/42922-Negyvenezer_eve_nepesult_be_Amerika_.html

"Húszezer évvel ezelőtt ugyanis Észak-Spanyolországban és Dél-Franciaországban egy olyan népcsoport élt (a solutreanokról van szó), amelyek kézműves munkáihoz hasonlóakat találtak Amerikában is, kőből készített késeik mintázata pedig szintén hasonló volt. "

CSOKKI MÁLNA 2020.11.13. 09:01:40

@Első mohikán: A Spektrumon láttam erről egy dokut, amely szerint a jégkorszakban az Atlanti-óceán egy része időszakosan befagyhatott. Persze akár máshogyan is eljuthattak az amerikai kontinensre. Mindenesetre:

gondola.hu/cikkek/42922-Negyvenezer_eve_nepesult_be_Amerika_.html

"Húszezer évvel ezelőtt ugyanis Észak-Spanyolországban és Dél-Franciaországban egy olyan népcsoport élt (a solutreanokról van szó), amelyek kézműves munkáihoz hasonlóakat találtak Amerikában is, kőből készített késeik mintázata pedig szintén hasonló volt. "

David Bowman 2020.11.13. 09:06:23

@mgdé: A lándzsahegyek tüntek el, nem az emberek. A cikknek is van egy ötlete, hogy miért.

CSOKKI MÁLNA 2020.11.13. 09:10:48

@11110000:

Lékhalászat. Valamint zsiradékot vittek magukkal, amely táplálta a kis tüzet ,amellyel jeget tudtak olvasztani. Taplógombával parazsat is vittek ha jól emlékszem.

David Bowman 2020.11.13. 09:14:34

@mgdé: "nem is szándékosan, csak kisodródott az otthoni partmenti vizekről a nyílt vízre. "
Hát így. De ahoz előbb vízre kell szállni.
Szerintem az olmékok kínai-néger-stb banda volt. www.google.com/search?q=olmec+head
Ha valaki Szenegál partjánál elsodródik, az ha akarja, ha nem, élve, vagy holtan, de Amerikába ér. Úgy húsz éve volt is erre példa. Kilenc halászból hét élve ért át.
Colvis ügyben ez csak visszafelé működne. Átfelé Izland felé kellene kerülni, az meg véletlenül nem lehet, csak ha a jég határán vadásznak.

mgdé 2020.11.13. 10:40:35

@David Bowman:

300 év alatt "eltűnt" az összes nagyvad ...
Az kicsit rövid idő, s ráadásul Amerika elég nagy, változatos tájakkal, éghajlattal, lehet vándorolni máshová nagyvad után.

Európában, Ázsiában, Afrikában miért nem 300 év alatt tűntek el?

mgdé 2020.11.13. 10:52:18

Az, hogy egy-egy kisebb csoport származhatott akár máshonnan is - pl. még kínai eredet elmélet is van az USA nyugati partján talált pár leletre - akik aztán vagy kihaltak, vagy beolvadtak, nem változtat azon, hogy a bevándorolt szibériaiak utódai népesítették be a teljes Amerikát a középkor végi fehér hajósok megérkeztéig.

(Tudom, a mondákbeli, a kukoricát adó isten akár fehér is lehetett ...)

mgdé 2020.11.14. 15:23:19

@gigabursch:

A pangea-s cikkekhez: Hankiss - Társadalmi csapdák (1979).
(Persze a cikkben (I.) hivatkozott Hardin tanulmány még régebbi, de akkor is.)

11110000 2020.11.14. 17:42:01

@CSOKKI MÁLNA:
Szerinted egy több hónapos útra (Franciaország legnyugatibb és Amerika legkeletibb pontja közt van több mint 3500 km, ami az ősembernél kissé jobban felszerelt sarkkutatók napi menetteljesítményét alapul véve majdnem 1 év úgy, hogy közben folyamatosan mennek, mert tudják, mi van ott, ahova tartanak, ha csak napi 1 kiló élelmet számolsz fejenként, az 3,5 mázsa, és akkor még csak kaját vittek, se szerszám, se ruha) és mennyit kéne vinni ezekből? És mivel vágtak léket olyan vastag jégen, ami tömegeket elbírt?
Más kérdés, hogy az Atlanti-óceán sosem volt befagyva, csak a part menti néhányszor 10 km-es sáv. Közben meg volt 3500 km be nem fagyott rész.
Majd egyszer próbálj meg gondolkodni. Csak eleinte fog kurvára fájni, amíg szokatlan.

@David Bowman:
"Ha valaki Szenegál partjánál elsodródik, az ha akarja, ha nem, élve, vagy holtan, de Amerikába ér."
Ezt a baromságot honnan szedted?

CSOKKI MÁLNA 2020.11.16. 15:39:22

@11110000:

Olvass többet, írje kevesebbet! :)

www.c3.hu/~klio/klio041/klio043.htm

" Régészek egy csoportja elképzelhetőnek tartja az észak-amerikai migrációt az észak-atlanti jégmezőn át is. Sőt néhányan azt is feltételezik, hogy Asztráliából Dél-Amerikába is betelepülhettek a Csendes-óceán déli részén át."

11110000 2020.11.27. 18:26:58

@CSOKKI MÁLNA:
Naná, mert egy sehol sem jegyzett blogban ezt írja valami idióta.
Nyilván teljesen megalapozott.

Én meg azt javasolnám, tanulj esetleg fizikát meg földrajzot, mert láthatóan az általános iskolai szint sincs meg egyikből sem.
(Remélem, az azért már megvan, hogy a Föld gömbölyű. Bár a hozzászólásaid alapján nagy tétekben azért nem mernék erre fogadni.)

Írolvasgondol

Érdekességek a nagyvilágból, élmények és vélemények közvetlen és tágabb környezetemből, szépírói, műfordítói munkáim

Címkék

18+ (12) 19.század (4) 1968 (16) 20.század (5) 60-as évek (5) Afrika (12) afro-amerikaiak (3) agy (22) agykutatás (3) Albert Einstein (4) Alfred Hitchcock (5) állatvilág (56) álmatlanság (3) álom (13) alvás (9) Amazonas (4) Amerika (4) anatómia (3) Anglia (30) Antarktisz (5) antiszemitizmus (4) antropológia (10) árverés (7) ASL (3) Auschwitz (3) Ausztrália (11) Ausztria (10) autó (6) autóipar (4) Ázsia (4) balkezesség (5) Barcelona (3) Beatles (16) béke (5) Belgium (8) best-seller (3) beszéd (6) betegség (6) Bill Gates (5) biológia (60) biztonság (6) blog (16) blues (3) Bob Dylan (3) Boileau-Narcejac (12) boksz (3) boldogság (8) botanika (3) Brazília (7) Brexit (5) bűnözés (6) bűnügy (44) cetfélék (3) Charlie Chaplin (3) Chile (4) ChristianK (19) CIA (4) Claude Monet (3) család (16) Csendes-óceán (6) csillagászat (36) csokoládé (4) Dánia (8) David Bowie (3) Déli-sark (3) demokrácia (6) depresszió (9) digitális (5) digitalizáció (3) diktatúra (5) dinoszauruszok (4) diszkrimináció (5) divat (30) Djabe (11) DNS (10) dohányzás (3) dokumentum (3) dokumentumfilm (8) Donald Trump (8) drog (5) Egészég (6) egészség (92) Egészség (16) egyház (12) Egyiptom (22) elektronika (5) élelmezés (6) élelmiszer (4) élet (42) Élet (3) életkor (3) életminőség (3) életmód (154) Életmód (19) életrajz (5) ellenkultúra (3) elnökválasztás (4) élővilág (14) ember (8) emberiség (3) embrió (4) emlékezet (4) ENSZ (4) építészet (16) erdő (5) erkölcs (6) erőszak (5) erotika (6) érzelem (5) érzelmek (4) Északi-sark (3) Etiópia (3) étrend (5) EU (3) Európa (23) évforduló (55) evolúció (5) Facebook (8) fák (11) farkas (3) fasizmus (8) Federico Fellini (4) fegyver (3) fegyverek (3) felfedezés (3) felmelegedés (4) felmérés (6) fenntarthatóság (12) fenntartható fejlődés (3) fény (5) Ferenc pápa (5) férfi (4) festészet (12) fiatalok (7) film (36) Film (8) filoszemitizmus (8) filozófia (14) Finnország (11) Firenze (3) fizika (9) Föld (23) földönkívüliek (6) Földrajz (4) földrajz (7) földrengés (5) földtörténet (4) forradalom (3) Fotó (8) fotó (12) Fotográfia (3) fotográfia (4) Franciaország (187) Frank Zappa (4) függőség (5) Fukusima (3) futball (9) gasztró (3) gasztronómia (34) gazdaság (18) genetika (13) geológia (32) George Orwell (4) Gina Lollobrigida (3) globális felmelegedés (12) globalizáció (3) Göbölyösné Németh Mária (12) Göbölyös N. László (81) Gondolkodom (7) gondolkodom (48) Google (6) Görögország (6) gravitáció (3) gyász (5) gyerekek (3) gyermek (3) gyermekek (15) gyilkosság (13) gyógyítás (8) háború (20) hacker (3) hagyomány (8) haj (3) hajózás (6) halál (15) halálozás (8) hang (6) hatalom (3) házasság (5) hidegháború (5) Himalája (4) hippik (3) híresség (10) hit (5) Hitler (5) Hold (13) Hollandia (31) Hollywood (8) holokauszt (17) Holokauszt (5) home office (3) Homo Sapiens (3) horror (14) humor (3) hurrikánok (3) hús (4) I.világháború (9) idegenforgalom (5) idő (4) időskor (3) II.világháború (25) ikrek (3) impresszionizmus (3) India (13) Indonézia (4) informatika (11) intelligencia (8) internet (26) ipar (12) Irak (4) irodalom (150) Irodalom (15) iskola (6) iszlám (7) iszlám állam (3) Itália (5) Izland (5) Izrael (28) Japán (28) járvány (6) jazz (7) jégkorszak (3) Jeruzsálem (3) Jimi Hendrix (4) jog (8) John F. Kennedy (5) John Lennon (6) jövő (10) Kanada (23) Karácsony (3) karantén (3) katasztrófa (15) katolicizmus (3) kávé (3) képzőművészet (35) kereskedelem (3) kereszténység (4) kiállítás (7) Kína (19) királyság (3) klíma (15) klimaváltozás (3) klímaváltozás (28) kollázsregény (13) költészet (13) Kolumbia (5) kommunikáció (6) kommunizmus (5) könyezetvédelem (3) könyv (14) környezet (4) környezetvédelem (163) koronavírus (6) középkor (9) közlekedés (23) közösség (7) közösségi háló (6) közösségi média (10) krimi (13) kriminovella (13) krokodil (3) Kuba (3) kultúra (15) kultúrtörténet (56) Kultúrtörténet (3) kulturtörténet (11) kutatás (16) kutya (12) látás (3) Led Zeppelin (4) légszennyezés (6) lélektan (9) Lengyelország (9) Leonardo Da Vinci (3) Leonard Cohen (6) levegő (4) levelezés (3) (3) London (7) macska (4) Madagaszkár (3) madarak (6) maffia (13) mágneses tér (3) Magyarország (100) Marcello Mastroianni (4) marihuána (4) Marilyn Monroe (3) Marokkó (3) Mars (7) matematika (6) média (66) meditáció (3) medve (3) megújuló energiák (5) memoár (3) menekültek (3) mese (7) mesterséges intelligencia (33) meteorológia (8) Mexikó (14) mezőgazdaság (7) Michelangelo (4) migráció (3) migránsok (3) Milánó (4) mítosz (5) mobiltelefon (3) molekulák (3) mozgás (5) mozi (184) műanyag (6) műemlék (5) Muhammad Ali (6) múlt (5) munka (20) munkahely (7) művészet (22) múzeum (3) nacionalizmus (3) nácizmus (27) Nagy-Britannia (135) Nap (6) Napóleon (6) NASA (15) neandervölgyi (7) Neil Young (6) nemek (3) Németország (43) népesség (4) nevelés (23) New York (10) (8) Nobel-díj (5) nők (24) Norvégia (12) növények (3) nukleáris (6) nyelv (8) óceánok (9) ókor (35) ökorendszer (3) okostelefon (5) oktatás (12) Olaszország (225) olvasás (5) on-line (3) Orhan Pamuk (3) Oroszország (27) orvostudomány (34) Oscar Wilde (3) őskor (14) őslénytan (15) összeesküvés-elmélet (3) őstörténet (11) Pablo Picasso (3) Párizs (5) párkapcsolat (17) Parkinson-kór (3) Peru (7) Pier Paolo Pasolini (3) pihenés (3) Pink Floyd (4) piramisok (5) pók (4) polgárjogi mozgalom (3) politika (42) Pompei (5) pop (3) Portugália (5) pszichiátria (5) pszichológia (74) punk (3) rabszolgaság (3) rasszizmus (5) reciklálás (5) régészet (99) rejtély (3) reklám (4) relaxáció (4) remake (3) reneszánsz (11) repülés (5) robot (8) rock (68) Rock (38) Rocky (3) Rolling Stones (4) Róma (12) Római Birodalom (16) Románia (3) rövidlátás (3) sajtó (3) sakk (4) sci-fi (9) Shakespeare (7) Skócia (6) soul (3) Spanyolország (33) spirituális (12) sport (26) Stanley Kubrick (5) Steven Spielberg (3) Steve Hackett (3) Steve Jobs (3) stressz (7) Svájc (12) Svédország (24) Sylvester Stallone (3) szabadidő (3) Szardínia (3) Szaúd-Arábia (3) szegénység (3) szelfi (4) szem (5) személyiség (4) szennyezés (4) szerelem (14) szex (16) szexualitás (3) Szibéria (3) Szicília (4) Sziliciumvölgy (3) színház (21) szocio (52) szorongás (3) Szovjetunió (8) Sztálin (3) sztárok (4) sztárvilág (3) születésnap (4) szülők (3) szürreális (8) szürrealizmus (3) találmány (5) tánc (3) tanulás (4) táplálkozás (13) társadalom (185) Társadalom (31) technika (62) technológia (23) Tejút (3) temetkezés (3) tenger (3) tengerek (5) természet (52) természetvédelem (7) terrorizmus (21) tetoválás (3) Titanic (5) titkos szolgálat (3) tizenévesek (3) Törökország (6) történelem (386) tudomány (331) turizmus (10) tv (4) UFO (5) Új-Zéland (10) Ukrajna (3) Umberto Eco (3) UNESCO (3) univerzum (9) urbanizáció (19) űrkutatás (34) USA (455) utazás (11) üzlet (6) válás (3) vallás (26) Van Gogh (4) várandósság (3) Vatikán (10) vélemény (5) Velence (8) vendéglátás (7) videójáték (3) Vietnam (11) világegyetem (3) világörökség (4) világpoézis (8) víz (9) Vörös Brigádok (4) vulkán (5) vulkánok (4) Wales (3) Woody Allen (4) world music (3) Yellowstone (3) Zene (146) zene (31) zsidóság (21) Címkefelhő

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása