Írolvasgondol

Göbölyös N. László blogja

Karol Wojtyla hazájában a fiatalok hátat fordítanak a katolikus egyháznak

20160728t1040-0726-cns-pope-poland-jasna-gora.jpg

Bíborosok, püspökök, egyszerű papok aggódnak a lengyel katolikus egyház jövőjéért, mert egyre többen hagyják el, főleg a fiatalok. A lengyel Katolikus Statisztikai Intézet szerint a fiataloknak alig 9,5 %-a állítja, hogy hisz az egyházban és pozitív véleménye van róla. Mindez egy olyan országban, amelynek 76% katolikus, amely a 20.század egyik legkiemelkedőbb pápáját, Karol Wojtylát, az azóta szentté avatott II.János Pált adta.

Az intézet emlékeztet arra, hogy 10 évvel ezelőtt alig 459-en kérték az egyházból való kilépést, de a trend egyre erősödik. Ez ma elég könnyű eljárás, elég megjelenni egy parókián személyazonossági dokumentummal és keresztlevéllel, még tanúkra sincsen szükség.

Az okok sokfélék. A fiatalok és modern városi rétegek, akik haszonélvetői voltak 1989-ben a kommunizmusból a demokráciába, a piacgazdaságba való békés átmenetnek, egyre nehezebben viselik el a konzervatív lengyel főpapság állásfoglalásait, amelyeket reakciósnak és mindennapi életükkel ellentétesnek tartanak. Az sem tetszik nekik, hogy az egyház továbbra is fedezi e pedofil papokat. Ellenérzéseket vált ki az is, hogy az egyház  támogatja azt a kampányt, amelyet a kormány folytat az abortusztörvényt elutasítókkal szemben. Sok hívő helyteleníti, hogy a lengyel klérus érezhetően nem helyesli Ferenc pápa irányvonalát.

A bizalmatlanság az egyházi intézményekkel szemben még ahhoz a meggyőződéshez is elvezet egyeseket, hogy adócsalásokat követnek el – idézi a Repubblica a statisztikai intézet jelentését. Nem akármilyen fordulat ez ahhoz képest, hogy a 30 évvel ezelőtti rendszerváltás folyamatában milyen szerepet játszott a lengyel egyház kezdve a gdanski tüntetések támogatásától Lech Walesa köztársasági elnökké emeléséig.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bloody.rain 2021.01.19. 09:55:15

Az internetes lehetőségek messze felülmúlják azt a szórakoztató képességet amit eddig a katolikus egyház tudott biztosítani a követőinek. Hihetőbb történetek, hihetőbb mítoszok keletkeztek, több és főleg barátságosabb istenek jelentek meg a neten, nem is említve, hogy a zene mennyivel jobb. A rossz hír erről a vallásról, hogy unalmas, amit az emberek nem akarnak tovább csinálni.

arthurthedent 2021.01.19. 09:59:05

Annyira vicces, amikor ezek a geekek beöltöznek varázslónak és átszellemült képpel latin varázsigéket mormolnak. :D

Meg a mágikus vizet és a mágikus füstöt is nagyon bírom. :D

Örömhernyó 2021.01.19. 10:03:32

Örvendetes trend. Kérdés, hogy hányan válnak keresztényekké, miután kilépnek a pápahívő, a római birodalom kultuszán alapuló háttérhatalmi szervezetből? És hányan lesznek harcos ateisták, ami legalább annyira idegesítő csapat, mint a katolikusok.
Hasonló folyamatok zajlanak Írországban is. Ahogy kinyílik az emberek horizontja, a vallás egyre kisebb szeletét jelenti az életüknek. Remélhetőleg szép lassan elhal az egész, csak az a baj, hogy a mohamedán vallás sokkal lassabban hal el (még van 500 éve) és addig is terjeszkedik.

odamondó 2021.01.19. 11:08:28

@Örömhernyó: a harcos ateistánál és a kezdetben csendes, de aztán minden étkezésnél a veganizmus előnyeiről meggyőzni akaró vegánnál nincs rosszabb.

steery 2021.01.19. 11:30:41

Az emberek nem hisznek az egyháznak! Nem az egyházban. Vajon miért? Talán mert túl sok valótlanságot beszélnek, a szavaik nem tükrözik a valóságot, az emberek valós igényeit, szükségleteit. Nem adnak hatékony válaszokat a jelenkor problémáira. Nem lehet támaszkodni az egyházi közösségre, a sok üres malasztra. Ha az emberek magukra hagyva, egyedül érzik magukat az egyházban, akkor úgy otthagyják, mint a huzat. Nem az embereket kell a működésképtelen egyházba beleerőszakolni, hanem az egyházat kell masszívan átalakítani, megreformálni, mert a jelenlegi formájában életképtelen. Nem tartja a lépést a világgal. Ha az emberek elhagyják az egyházat, végül az Isten is elfogja hagyni, mert a számára is csak csalódás lesz az egész. És marad az üres kirakat...

arthurthedent 2021.01.19. 11:31:48

@Örömhernyó: "És hányan lesznek harcos ateisták, ami legalább annyira idegesítő csapat, mint a katolikusok."

Igen? Mikor szoktak az ateisták éjjel kettőkor harangozni? MIkor rendeztek vallásháborúkat? Mikor csengettek be hozzád utoljára, hogy adót szedjenek?

Nem tudod miket beszélsz!

arthurthedent 2021.01.19. 11:34:05

@steery: "Ha az emberek elhagyják az egyházat, végül az Isten is elfogja hagyni, mert a számára is csak csalódás lesz az egész."

Isten számára hogyan lehetne már csalódás, amikor előre látja a jövőt, merthogy mindentudó? Eretnekségeket beszélsz. :D

Fue · http://www.english-hungarian.com 2021.01.19. 11:48:56

@arthurthedent: Szerintem a kommunisták (ateisták) elég sok embert megöltek (vallásháború), padlást sepertek (adószedés) stb. Mondjuk éjjel kettőkor nem emlékszem, hogy harangoztak volna :)

MAXVAL birсaman közíró (cenzúrázott) · http://bircahang.org 2021.01.19. 12:06:44

Soros és Brüsszel Lengyelországban is uszítanak a kereszténység ellen, ennek pár lengyel fiatal áldozatául esett.

arthurthedent 2021.01.19. 12:07:02

@Fue: "Szerintem a kommunisták (ateisták) elég sok embert megöltek (vallásháború),"

Ennyi erővel azt is mondhatod, hogy a kutyatulajdonosok világháborúkat robbantottak ki (Hitler) vagy a bajszosok tömeggyilkosok (Hitler és Sztálin).

Esetleg azt, hogy az orvosok gonoszak (Mengele). :D

Amúgy persze a kommunisták többsége keresztény volt, nyilván csak azt hazudták, hogy ateisták, mert az volt az ideológia.

MAXVAL birсaman közíró (cenzúrázott) · http://bircahang.org 2021.01.19. 12:08:41

@arthurthedent:

Mindenkinek megvannak a maga szokásai. Van aki Istent dicsőíti, más pedig szivárvánba öltözik, gyereket ront meg, közben Sorosról énekel.

arthurthedent 2021.01.19. 12:09:58

@MAXVAL birсaman közíró (cenzúrázott): "Brüsszel Lengyelországban is uszítanak"

Nyugi, már szóltam neki. A múlt héten a korcsmában összefutottam Brüsszellel és mondtam neki, hogy "idefigyelj Brüsszel öcsém"... nagyon elszégyellte megát és megígérte, hogy ezentúl csak dícsérni fogja a keresztényeket, mert nyilván érinthetetlenek... é-rint-he-tet-le-nek!

arthurthedent 2021.01.19. 12:11:16

@MAXVAL birсaman közíró (cenzúrázott): "Van aki Istent dicsőíti, más pedig szivárvánba öltözik, gyereket ront meg, "

Bár ahogyan az ismert az isten dicsőítése meg a gyerekek megrontása nem zárja ki egymást, de még mennyire nem! :D

Billy Hill 2021.01.19. 12:28:27

@Fue: Éjjel kettőkor is volt csengetés, csak a Cseka/KGB, az ÁVH vagy a Stasi szervezte...

arthurthedent 2021.01.19. 12:49:49

@MAXVAL birсaman közíró (cenzúrázott): "Dehogynem."

Még nem született olyan szerencsétlen, aki ne lett volna képes istent dicsőíteni. A hízelgés alapvető képesség, még a kutyusoknak is megy. ;)

Andy73 2021.01.19. 12:50:37

@arthurthedent: az ateista kommunizmusnak sokkal több áldozata volt eddig, mint az összes háborúnak együttvéve.

axolotl77 2021.01.19. 13:41:25

@Fue: Ateista vagyok, de kommunista nem. Embert sem öltem, padlást sem söpörtem.
Hol hibádzik az érvelés?

Fue · http://www.english-hungarian.com 2021.01.19. 13:46:26

@axolotl77: Nem látok érvelést - elhiszem, amit írsz.

Én csak a következő kérdésre válaszoltam:

Mikor szoktak az ateisták éjjel kettőkor harangozni? Mikor rendeztek vallásháborúkat?

A válaszom természetesen nem jelenti azt, hogy minden ateista ezt csinálja, vagy minden vallásos ember vallásháborút csinál, vagy minden kutyatulajdonos Hitler.

Csak azt, hogy nem az ateizmus/vallás különbözteti meg az embereket abból a szempontból, hogy ki művel szörnyűségeket, és ki nem.

axolotl77 2021.01.19. 14:19:01

@Fue: Hát, nem is az én érvelésemre gondoltam.
Csak az írásodnak olyan kicsengése volt, mintha egyenlőségjelet tennél ateista és kommunista közé. Elég sok bajt okoztak családom anyai ágának a kommunisták. (Vagy nevezzük őket akárminek!) Miközben apu meg általuk emelkedett ki a szegénységből.

arthurthedent 2021.01.19. 17:02:21

@Andy73: "az ateista kommunizmusnak sokkal több áldozata volt eddig, mint az összes háborúnak együttvéve."

Csakhogy a kommunisták nem ezért gyilkoltak, mert ateisták voltak. Az ateizmusban egy szó sincs kulákokról meg osztályharcról meg proletárdiktatúráról.

A kommunisták azért gyilkoltak mert kommunisták voltak, nem azért mert ateisták.

arthurthedent 2021.01.19. 17:07:56

@Fue: "Csak azt, hogy nem az ateizmus/vallás különbözteti meg az embereket abból a szempontból, hogy ki művel szörnyűségeket, és ki nem."

Nem. De a két dolognak van egymáshoz köze. Ahogy a mondás járja: a jó emberek jó dolgokat csinálnak, a rossz emberek rossz dolgokat, de a jó embernek vallásra van szüksége ahhoz, hogy szörnyűségeket kövessen el.

Nyilvánvaló, hogy vallás nélkül igen kevés embert lehetne rábeszélni arra, hogy magára kösse a dinamitrudakat, nem? Nyilvánvaló, hogy embereket igen megdöbbentő dolgokra lehet rábeszélni, de azért az tagadhatatlan, hogy csak a vallás képes arra, hogy egy normális ember még jól is érezze magát közben.

Mert amikor a keresztesek elmentek a szentföldre gyilkolni, amikor a muszlim terroristák magukra robbantják a kávéházat, akkor végig erkölcsösnek, jónak, helyesnek tartják az egészet, úgy gondolják, hogy ők állnak a jó oldalon és ez igencsak nagy dolog a vallástól.

arthurthedent 2021.01.19. 17:10:28

Még egy dolog: keress valamit, amit jónak, erkölcsösnek, helyesnek, vállalhatónak tartasz a földi élet során, de amit egy ateista nem mondhat, csak egy vallásos ember.

Most keress egy dolgot, ami szörnyű, vállalhatalan, borzalmas és egy ateista nem mondhatja, csak egy vallásos ember.

Ugye?

nincs1agy 2021.01.19. 18:37:49

Lippschiszív örvend..

nincs1agy 2021.01.19. 18:41:02

Miközben egyébként az iszlám fiatalok között egyre népszerűbb a fanatikus iszlám.
Egy francia középiskolában az oktatási miniszter látogatásakor nem voltak hajlandók elénekelni a francia himnuszt és követelték, hogy az iszlám előírásai szerint járhassanak iskolába.

arthurthedent 2021.01.19. 18:53:51

@nincs1agy: Az európai emberek meg vannak győződve, hogy ezek az emberek meg akarnak változni, ezért jöttek ide. Ritka nagy butaság, miért akarnának megváltozni? A vallásuk is azt tanítja, hogy nekünk kell megváltoznunk, nem pedig nekik.

white999 2021.01.19. 19:35:09

Ez már csak ilyen. Ha valamit tiltanak, akkor az édes gyümölcs lesz, ha erőltetik akkor nem kell. Talán tiltani kellene, hogy népszerűbb legyen. A másik az, hogy pont a lengyel pápa volt aki frissességével modernségével életet lehelt a katolicizmusba. Mint ha követő ezt elfelejtenék. Nem modernek, nem tudnak megújulni és baksisért lefekszenek kormánynak ott és nálunk is. Ebből kódolható a végeredmény.

várom a levelet 2021.01.19. 19:40:02

@Fue: szerintem a vallásháborúkat nem az ateisták vívták.

Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta 2021.01.19. 20:07:40

@Örömhernyó: Olyan hogy mohamedán vallás nincs. Ez egy régi és téves elnevezés, tipikusan az használja aki nem ismeri a vallást és követelményeit. Mohamed kultusz nincs az iszlámban, eleve tilos. Mohamedánnak azért nevezték a tudatlanok / hitetlenek mert azt hitték Mohamedet követik a hívek. Elárulom, nem Mohamedet követik. Iszlám van. Allah, és Mohamed az Ő prófétája. Neked nem kell templomba járni ahhoz hogy keresztény legyél. Fehér európaiként Te minden iszlám hívő szemében keresztény / hitetlen vagy tehát halálos ellenség.

nincs1agy 2021.01.19. 20:43:32

@arthurthedent: Az arab nyelvekben ugyanaz a szóalak jelöli a hódítást és a vándorlást. Ennyi..( Tudom, hogy nem minden mohamedán arab, még mielőtt..)

nincs1agy 2021.01.19. 20:47:21

@arthurthedent: Hát persze, többségük rohadtul nem akar integrálódni, Pénzt akar az államtól, amelyen kb. azt az életet szeretné élni egy francia vagy német városnegyedben, amit a muszlim világban.:Kávézgatva, teázgatva ügyeskedni, seftelni egy vastag segély mellett, nem pedig napi 8-10 órát gályázni egy gyártósornál

Almandin 2021.01.19. 23:30:07

@bloody.rain: Jó meglátás. Nekem is eszembe jutott, hogy évszázadokkal ezelőtt a vallás sok egyszerű embernek szórakozás is volt. Analfabétaként, könyvek, tévé, internet, utazási lehetőségek nélkül egy parasztnak nagyon kevés szabadidő-eltöltési lehetősége volt. Ráadásul szabad ideje se nagyon volt.
Másrészt a vallás pótszer. Csökkenti a halálfélelmet, sok embernek erőt ad az élet nehézségeihez. Amíg a természettudományok fejletlenek voltak, vallásos magyarázatot gyártottak sok természeti jelenségre, mert nem tudták magyarázni.
A katolicizmus avítt vallás lett, de szerintem a vallás mint jelenség teljesen sose fog eltűnni, mert az embereket nyomasztja a halál gondolata. Csupán kereszténység helyett más lesz (főleg ezotéria).

Bafana 2021.01.20. 06:27:09

@arthurthedent: "persze a kommunisták többsége keresztény volt"
Jujj. Juj, jujjj!
Szinte látom, ahogy a pokolban forgolódik Kohn Bélától Rósenfeld Manón át Eisenberger Benjáminig a sok "keresztény".
A bosszú népe nélkül nálunk nehéz lett volna kommunizmust csinálni. Nagy Imre, Kádár vagy éppen Garbai Sándor kevesek lettek volna hozzá.
Ez durva volt tőled, lássuk be :D

igazi hős 2021.01.20. 08:29:39

Igazán nem mondható, hogy a pápák (elsősorban az utolsó 3) igazán reformer módon állnának a 30 alattiakat érdeklő kérdésekhez (abortusz, fogamzásgátlás, női tagság, stb.), inkább óvatos, tapogatózó lépéseket tettek. Ennek ellenére itt (KK-Európa) a papságnak még ez is soknak tűnik, minél átpolitizáltabb a papság, annál inkább "konzervatív", ami nagyon rossz stratégia. Rövid távon megtartják az öregeket, de elveszítik a fiatalokat. Ebben elsorvad az egyház, ami nem feltétlen baj, de a vallás is.

igazi hős 2021.01.20. 08:36:33

@arthurthedent: "de a jó embernek vallásra van szüksége ahhoz, hogy szörnyűségeket kövessen el" Ez marhaság, te is tudod. Krisztusnak nem sok köze van ahhoz, amit a nevében az egyház elkövetett. Ahogy Mohamednek sem. Ezek valójában nem vallásháborúk, hanem az egyházak (illetve Kína és a Szovjetunió estében: a Párt) hatalmi játszmái voltak.

erol 2021.01.20. 09:32:37

@igazi hős: @Bafana: Igen, sok zsidó volt a kommunisták között. Na és? Jézus és követői is zsidók voltak.

Bafana 2021.01.20. 10:19:35

@erol: És ez most hogy jön ide?
Erre reagáltam:
"persze a kommunisták többsége keresztény volt"

steery 2021.01.20. 11:09:24

@arthurthedent: Az Isten nem mindentudó, mert mindent nem lehet tudni. A mindenben ugyanis minden benne van, meg az ellenkezője is és végtelen mennyiségű információt jelent, míg a teremtés és az Isten a létezésének minden pillanatában véges mennyiségű információt tartalmaz, mivel volt egy kezdete, ahonnan elindult, elkezdve megteremteni az információkat önmagáról. És a számegyenesen minden pont véges távolságra van a nulla ponttól. Egyszerű matematika és információelmélet. Tanulmányozhatnád. Hasznos lenne.

Az Isten csak arról a mindenről tudhat, ami a teremtés kezdetétől máig megtörtént a teremtésében. Azaz vagy már tud róla vagy ha még nem, akkor utánanézhet az adatbázisában, amit "mindentudásnak", akashának hívunk. Viszont vannak dolgok, amik ebbe az adatbázisba valamiért nem kerülnek bele, azaz feledésbe merülnek mindenki számára. Vagy azért, mert eleve nem is rögzítik vagy mert nem tudják valami okból rögzíteni az ezzel foglalkozó adatgyűjtő rendszerek (lelkek). Vannak dolgok, amik belekerülnek, de később kitörlik őket, mint fölösleges, lényegtelen, elavult dolgokat, hogy ne foglalják a helyet az adattároló rendszerben. Például senkit sem érdekel ma már, hogy 5 milliárd éve az X bolygón az Y nevű idegen lénynek hány hajszála volt és mennyit fingott egy adott napon. Vannak dolgok, amik kívül esnek az Isten teremtésén, az őskáoszban történnek, amikről az adatgyűjtő rendszer - fizikai okokból - szintén nem szerez tudomást.

A jövő meg még nem létezik senki számára, ezért nem lehet róla tudni semmit. Az más kérdés, hogy a közeljövő eseményei a jelen közelítő ismeretében jól modellezhetők, előre kiszámolhatók, illetve célzott (isteni) beavatkozásokkal elintézhető, hogy adott dolgok történjenek meg. Azaz az Isten nem megjósolja vagy előre látja a jövőt, hanem szándékosan előidézi az általa kitalált, eldöntött jövő változatot (ha tudja, mert van hozzá megfelelő megvalósító apparátusa az adott helyen és időben). Viszont a távoli jövő eseményeivel az Isten sem tud mit kezdeni, mert az ismeretlen tényezők miatt az előrejelzések és beavatkozások eredményei egyre bizonytalanabbá válnak.

Örömhernyó 2021.01.20. 11:19:06

@arthurthedent: A harcos ateistákról beszéltem. Ők legalább annyira erősen térítenek, mint egy bizniszbuddhista vagy keresztény szekta.
Én értem, hogy az ateizmus az egyetlen normális álláspont, de amikor erről agresszíven akarnak meggyőzni kétbites emberkék, akkor elmegy a kedvem az élettől.
A vallás hosszútávon veszíteni fog, de az ateisták közt rengeteg az olyan, akik most felugranak a vonatra, beállnak az ezerszer ismételt mémeket megosztani, blogolni és a végén klikkesednek, egymásnak esnek, hogy melyikük az igazi ateista vagy szabadgondolkodó.

Örömhernyó 2021.01.20. 11:27:17

@Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta: Én direkt használom a mohamedán szót, ezzel is kihangsúlyozva, hogy Mohamedet követik. Olvasgasd a Koránt. Nézz utána mi az a hadith (hadisz). Mohamed élete a példa mindenben, őt követik, ő a tökéltes ember, minden szava szent, minden szava isten szava. Mohamed egy kora középkori hadúr volt, ennek megfelelő az általa alkotott politikai filozófia (vallásnak álcázva). Isten nem valószínű, hogy létezik. Az iszlám alávetést, behódolást jelent. Minek veti alá magát a követő? A Mohamed által megfogalmazottaknak, amiket Allahnak tulajdonítanak. Mohamed egy valós történelmi alak volt (nem úgy, mint Jézus), Allah létére meg nincs bizonyíték. Maradnék a mohamedán megnevezésnél, mert ezzel tudom érzékeltetni, hogy kit is tekintenek példaképnek, kit követnek a hívek.

Örömhernyó 2021.01.20. 11:29:30

@arthurthedent: Az ateisták is tudtak vérengzéseket elkövetni a múltban. Ateista rezsimek lemészároltak sok millió embert. Sztálin, Pol Pot, Mao, a Kim dinasztia Észak-Koreában.

Almandin 2021.01.20. 15:07:31

@Örömhernyó: Minden ideológiának megvannak a fanatikusai. Úgy látszik, a fanatizmusra hajló embernek mindegy, miben hisz vagy nem hisz, a célja az, hogy ráerőltesse másokra a nézeteit.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2021.05.08. 11:49:16

Tömeges kigyógyulások Isten mémből
2020. október 14. - IGe • Szerkesztés...

Isten mém főként az ateisták és monoteisták idegrendszerében, de egyes hétköznapi emberben is ártó vírusként van és volt jelen. Már a tömeges kigyógyulások korát éljük. Kihalóban az Isten vírus / mém.

A dolognak sok oka van, internet, pedofil papbotrányok, erőltetett hitoktatás, tudomány fejlődése, Richard Dawkins, Darrel Ray, Dan Brown, új ateisták, béna apologéták és hát jómagam is részben a memetikai tudományos kísérleti eredményeimmel és Trükkös Mém című e-könyvemmel. Nagysága hazánkban milliós nagyságrend, Európában közel 100 milliós és a világban milliárdos a becsült mértéke. Van persze néhány adat, amely eléggé pontos, ezt most itt közé is teszem:

bővebben itt:
vilagnezet.blog.hu/2020/10/14/tomeges_kigyogyulasok_isten_membol#comment-form

Írolvasgondol

Érdekességek a nagyvilágból, élmények és vélemények közvetlen és tágabb környezetemből, szépírói, műfordítói munkáim

Címkék

18+ (12) 19.század (4) 1968 (16) 20.század (5) 60-as évek (5) Afrika (12) afro-amerikaiak (3) agy (22) agykutatás (3) Albert Einstein (4) Alfred Hitchcock (5) állatvilág (56) álmatlanság (3) álom (13) alvás (9) Amazonas (4) Amerika (4) anatómia (3) Anglia (30) Antarktisz (5) antiszemitizmus (4) antropológia (10) árverés (7) ASL (3) Auschwitz (3) Ausztrália (11) Ausztria (10) autó (6) autóipar (4) Ázsia (4) balkezesség (5) Barcelona (3) Beatles (16) béke (5) Belgium (8) best-seller (3) beszéd (6) betegség (6) Bill Gates (5) biológia (60) biztonság (6) blog (16) blues (3) Bob Dylan (3) Boileau-Narcejac (12) boksz (3) boldogság (8) botanika (3) Brazília (7) Brexit (5) bűnözés (6) bűnügy (44) cetfélék (3) Charlie Chaplin (3) Chile (4) ChristianK (19) CIA (4) Claude Monet (3) család (16) Csendes-óceán (6) csillagászat (36) csokoládé (4) Dánia (8) David Bowie (3) Déli-sark (3) demokrácia (6) depresszió (9) digitális (5) digitalizáció (3) diktatúra (5) dinoszauruszok (4) diszkrimináció (5) divat (30) Djabe (11) DNS (10) dohányzás (3) dokumentum (3) dokumentumfilm (8) Donald Trump (8) drog (5) Egészég (6) Egészség (16) egészség (92) egyház (12) Egyiptom (22) elektronika (5) élelmezés (6) élelmiszer (4) Élet (3) élet (42) életkor (3) életminőség (3) Életmód (19) életmód (154) életrajz (5) ellenkultúra (3) elnökválasztás (4) élővilág (14) ember (8) emberiség (3) embrió (4) emlékezet (4) ENSZ (4) építészet (16) erdő (5) erkölcs (6) erőszak (5) erotika (6) érzelem (5) érzelmek (4) Északi-sark (3) Etiópia (3) étrend (5) EU (3) Európa (23) évforduló (55) evolúció (5) Facebook (8) fák (11) farkas (3) fasizmus (8) Federico Fellini (4) fegyver (3) fegyverek (3) felfedezés (3) felmelegedés (4) felmérés (6) fenntarthatóság (12) fenntartható fejlődés (3) fény (5) Ferenc pápa (5) férfi (4) festészet (12) fiatalok (7) Film (8) film (36) filoszemitizmus (8) filozófia (14) Finnország (11) Firenze (3) fizika (9) Föld (23) földönkívüliek (6) földrajz (7) Földrajz (4) földrengés (5) földtörténet (4) forradalom (3) Fotó (8) fotó (12) fotográfia (4) Fotográfia (3) Franciaország (187) Frank Zappa (4) függőség (5) Fukusima (3) futball (9) gasztró (3) gasztronómia (34) gazdaság (18) genetika (13) geológia (32) George Orwell (4) Gina Lollobrigida (3) globális felmelegedés (12) globalizáció (3) Göbölyösné Németh Mária (12) Göbölyös N. László (81) Gondolkodom (7) gondolkodom (48) Google (6) Görögország (6) gravitáció (3) gyász (5) gyerekek (3) gyermek (3) gyermekek (15) gyilkosság (13) gyógyítás (8) háború (20) hacker (3) hagyomány (8) haj (3) hajózás (6) halál (15) halálozás (8) hang (6) hatalom (3) házasság (5) hidegháború (5) Himalája (4) hippik (3) híresség (10) hit (5) Hitler (5) Hold (13) Hollandia (31) Hollywood (8) Holokauszt (5) holokauszt (17) home office (3) Homo Sapiens (3) horror (14) humor (3) hurrikánok (3) hús (4) I.világháború (9) idegenforgalom (5) idő (4) időskor (3) II.világháború (25) ikrek (3) impresszionizmus (3) India (13) Indonézia (4) informatika (11) intelligencia (8) internet (26) ipar (12) Irak (4) irodalom (150) Irodalom (15) iskola (6) iszlám (7) iszlám állam (3) Itália (5) Izland (5) Izrael (28) Japán (28) járvány (6) jazz (7) jégkorszak (3) Jeruzsálem (3) Jimi Hendrix (4) jog (8) John F. Kennedy (5) John Lennon (6) jövő (10) Kanada (23) Karácsony (3) karantén (3) katasztrófa (15) katolicizmus (3) kávé (3) képzőművészet (35) kereskedelem (3) kereszténység (4) kiállítás (7) Kína (19) királyság (3) klíma (15) klímaváltozás (28) klimaváltozás (3) kollázsregény (13) költészet (13) Kolumbia (5) kommunikáció (6) kommunizmus (5) könyezetvédelem (3) könyv (14) környezet (4) környezetvédelem (163) koronavírus (6) középkor (9) közlekedés (23) közösség (7) közösségi háló (6) közösségi média (10) krimi (13) kriminovella (13) krokodil (3) Kuba (3) kultúra (15) kulturtörténet (11) kultúrtörténet (56) Kultúrtörténet (3) kutatás (16) kutya (12) látás (3) Led Zeppelin (4) légszennyezés (6) lélektan (9) Lengyelország (9) Leonardo Da Vinci (3) Leonard Cohen (6) levegő (4) levelezés (3) (3) London (7) macska (4) Madagaszkár (3) madarak (6) maffia (13) mágneses tér (3) Magyarország (100) Marcello Mastroianni (4) marihuána (4) Marilyn Monroe (3) Marokkó (3) Mars (7) matematika (6) média (66) meditáció (3) medve (3) megújuló energiák (5) memoár (3) menekültek (3) mese (7) mesterséges intelligencia (33) meteorológia (8) Mexikó (14) mezőgazdaság (7) Michelangelo (4) migráció (3) migránsok (3) Milánó (4) mítosz (5) mobiltelefon (3) molekulák (3) mozgás (5) mozi (184) műanyag (6) műemlék (5) Muhammad Ali (6) múlt (5) munka (20) munkahely (7) művészet (22) múzeum (3) nacionalizmus (3) nácizmus (27) Nagy-Britannia (135) Nap (6) Napóleon (6) NASA (15) neandervölgyi (7) Neil Young (6) nemek (3) Németország (43) népesség (4) nevelés (23) New York (10) (8) Nobel-díj (5) nők (24) Norvégia (12) növények (3) nukleáris (6) nyelv (8) óceánok (9) ókor (35) ökorendszer (3) okostelefon (5) oktatás (12) Olaszország (225) olvasás (5) on-line (3) Orhan Pamuk (3) Oroszország (27) orvostudomány (34) Oscar Wilde (3) őskor (14) őslénytan (15) összeesküvés-elmélet (3) őstörténet (11) Pablo Picasso (3) Párizs (5) párkapcsolat (17) Parkinson-kór (3) Peru (7) Pier Paolo Pasolini (3) pihenés (3) Pink Floyd (4) piramisok (5) pók (4) polgárjogi mozgalom (3) politika (42) Pompei (5) pop (3) Portugália (5) pszichiátria (5) pszichológia (74) punk (3) rabszolgaság (3) rasszizmus (5) reciklálás (5) régészet (99) rejtély (3) reklám (4) relaxáció (4) remake (3) reneszánsz (11) repülés (5) robot (8) rock (68) Rock (38) Rocky (3) Rolling Stones (4) Róma (12) Római Birodalom (16) Románia (3) rövidlátás (3) sajtó (3) sakk (4) sci-fi (9) Shakespeare (7) Skócia (6) soul (3) Spanyolország (33) spirituális (12) sport (26) Stanley Kubrick (5) Steven Spielberg (3) Steve Hackett (3) Steve Jobs (3) stressz (7) Svájc (12) Svédország (24) Sylvester Stallone (3) szabadidő (3) Szardínia (3) Szaúd-Arábia (3) szegénység (3) szelfi (4) szem (5) személyiség (4) szennyezés (4) szerelem (14) szex (16) szexualitás (3) Szibéria (3) Szicília (4) Sziliciumvölgy (3) színház (21) szocio (52) szorongás (3) Szovjetunió (8) Sztálin (3) sztárok (4) sztárvilág (3) születésnap (4) szülők (3) szürreális (8) szürrealizmus (3) találmány (5) tánc (3) tanulás (4) táplálkozás (13) Társadalom (31) társadalom (185) technika (62) technológia (23) Tejút (3) temetkezés (3) tenger (3) tengerek (5) természet (52) természetvédelem (7) terrorizmus (21) tetoválás (3) Titanic (5) titkos szolgálat (3) tizenévesek (3) Törökország (6) történelem (386) tudomány (331) turizmus (10) tv (4) UFO (5) Új-Zéland (10) Ukrajna (3) Umberto Eco (3) UNESCO (3) univerzum (9) urbanizáció (19) űrkutatás (34) USA (455) utazás (11) üzlet (6) válás (3) vallás (26) Van Gogh (4) várandósság (3) Vatikán (10) vélemény (5) Velence (8) vendéglátás (7) videójáték (3) Vietnam (11) világegyetem (3) világörökség (4) világpoézis (8) víz (9) Vörös Brigádok (4) vulkán (5) vulkánok (4) Wales (3) Woody Allen (4) world music (3) Yellowstone (3) zene (31) Zene (146) zsidóság (21) Címkefelhő

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása