Írolvasgondol

Göbölyös N. László blogja

Kockázatos kor, amelyben nem élünk, hanem digitalizálódunk
Interjú Byong-chul Han filozófussal

byung-chul_han_philosoph.jpg

A dél-koreai származású német filozófus A nemdolgok – hogyan szűntünk meg a valóságban létezni című könyvében leírja, hogy miként éljük meg manapság a jelen illúzióját, hogyan oldjuk fel a bizonytalan világot a digitális nemdolgokban, hogyan változott kapcsolatunk az információval, amelyek eltorzítanak minket. Az okostelefon és a selfie között hogyan bízzuk rá magunkat a mesterséges intelligenciára, amely keveset tehet értünk. Az egyetlen megoldás: újra megtalálni a Másik Embert, a szemlélődés útját a békés csendben. A gondolkodóval a Repubblica készített interjút.

-A digitalizáció eltörölte emlékeinket. Aki a digitalizált világ mellett áll, azt állítja, hogy emlékezetünk egy szerverre került, ahonnan könnyű előhívni. Ön miért nem ért egyet ezzel a vízióval?

--Ez a megközelítés hibás. A memória nem az adatok és az információk elraktározásából áll. Az emlékeken keresztül inkább egy történetet mesélünk el. Ez azt jelenti, hogy a memória nem additív, inkább narratív. Ez a narrativitás különbözteti meg a memóriát az elraktározó digitális médiumoktól, amelyek csak additív kulccsal működnek. Emlékeink állandóan alá vannak vetve egy átrendezési és átírási folyamatnak. Ezek mindig más módon kapcsolódnak össze. Így mindig más történet lesz belőlük. . A memorikus nyomok élők, az adatmentő eszköz halott. Az elraktározott adatok mindig egyformák. Az információk mindent átláthatóvá tehetnek, de csak az, ami halott, átlátszó. Az élő dolgok nem hagyják, hogy adatokká váljanak. Ezért emelte Nietzsche is a tudatlanságot az élet elsődleges részévé. Nem elég megsejteni, hogy az emberi lény és az állat tudatlanságban él, újra fel kell fedeznünk a nemtudás iránti akaratot és meg kell tanulnunk az átláthatóság hiányának eltűrését. A posthumanisták nem tudják, hogy mi az élet.

-Az infoszférában mindannyian információk vagyunk, olyan információk rabjai, amelyet nem értünk, az okostelefonok buta ostoságba ringatnak minket. Miként deformálják az információk a valóságot?

-Az információk nem elegendők ahhoz, hogy megmagyarázzuk a világot. Ma jól tájékozottak vagyunk, de hiányzik belünk az orientációs érzék. Gyanakvással kezeljük az információt, mert sejtjük, hogy a dolgok másképpen is lehetnek, tehát nem bízunk bennük egészen. Ebben különböznek az igazságtól. Minél több megváltoztatott információval találkozunk, annál bizalmatlanabbak leszünk. Egy ponton túl már dezinformáció lesz belőle. A fake news ezért lényeges tartozéka az információs társadalomnak, amely a bizalmatlanság társadalma. Az igazságnak egészen más struktúrája van. Az igazság az információval ellentétben támaszt és orientációt biztosítz. Az információk értelmetlen narratív válsághoz vezetnek, mert önmagukban nem magyaráznak meg semmit. És éppen ebben a környezetben virágzanak az összeesküvés-elméletek, amelyek egyszerű magyarázatokat adnak. Leegyszerűsítik a világot, nem veszik figyelembe annak bonyolultságát és összefüggéseit.

-A digitalizáció miatt elveszítjük szemlélési képességünkkel, amely a boldogság receptje lehetne. Hogyan tudnánk megfordítani ezt a tendenciát?

-Az információk tartalmaznak egy kockázatos aktualitást. A meglepetés izgalmára építenek. Könyvem egyik fejezetében sokat gondolkodom a csenden. Az információk pokoli zajt csapnak, ami lehetetlenné testi a szemlélődést. Fel kellene újra fedezni a csendet, és a varázsát, amely a boldogság kulcsa. A Föld dicsérete – utazás a kertben című könyvem írásakor erős vágyat éreztem, hogy közelebb kerüljek a természethez, és elhatároztam, hogy lesz egy kertem, amelyet Bi-Won-nak (koreai nyelven „titkos kertnek”) neveztem el. amely tökéletes a szemlélődéshez. Az információ nem más, mint reprezentáció. A digitalizáció elveszi a jelenlétet, a kert viszont tele van vele. Ezért hoz annyi örömet a kerti munka. A pandémia alatt a képernyő vitt bennünket előre, ezért is fordulnak sokan mostanában a természethez.

-A képernyő előtt elveszik a szellem, mint munka hegeli víziója. Lehet, hogy a „phono sapiens” társadalma, a „történelem utáni valóság” visz bele bennünket a „kenyeret és cirkuszt” új világába?

-A német handeln szó (cselekedni), amely a kézre utal, a Történelem igéje. Az ujjak használata, a digitalizáció, amely a latin digitus, vagyis ujj szóból ered, az első lépés a Történelem vége felé. Az az elképzelés, hogy a jövő embere, a „phono sapiens” csak játszik, anélkül, hogy dolgozna, valóban ideális állapot? Olyanná válunk, mint egy drogfüggő. Nietzsche ezt az állapotot megelőlegezte. Így írt az Imigyen szóla Zarathustrában: „Időnként egy kis méreg kellemessé teszi az álmokat. És sok méreg a végén megédesítheti a halált”.

-Az okostelefon megfosztja a látásunkat annak varázslatos oldalától. Hogyan tűnnek el a dolgok, elpusztítva empátiánkat?

-Az okostelefon minden dolgot azonnal rendelkezésünkre állít, fogyaszthatóvá tesz. Semmivé teszi a Másikat, aki visszahúzódik mindettől. Az empátia elvesztése abból fakad, hogy a Másikat fogyasztási tárggyá tesszük. Az okostelefonnal visszavonulunk egy narcisztikus gömbbe, amely megvéd a Másik iránti felelősségtől.  A Másik eltűnése az ontológiai motivációja annak, hogy az okostelefon magányossá tesz bennünket.

-A kommunizmus elnyomja a szabadságot, a neoliberális kapitalizmus viszont visszaél vele. Ön melyik alternatívát választja?

-A neoliberális rendszerben önmagunkat zsákmányoljuk ki, és közben azt hisszük, hogy megvalósítjuk önmagukat. Ez a rendszer a lájkokon alapul. A lájk egy digitális ámen. Minden uralomnak szüksége van odaadó hívekre, akik e habitusokat lényegükké teszik. A neoliberalizmus szent tárgya az okostelefon, digitális rózsafüzér. Nemrég fejeztem be egy újabb könyvet Nem-cselekvés címmel. Ma olyanok vagyunk, mint kövek, amelyek az ostobaság sebességével gurulnak. A felgyorsult kő egy idő után önálló életté alakul. Ezzel szemben kínálom a nem-cselekvés eszméjét.

-Ön félreteszi az apatikus mesterséges intelligenciát, mert az képtelen a kételyre. A számítás nem gondolkodás. Milyen következményei lehetnek, ha jövőnket az AI-re bízzuk?

-A fájdalom nélküli élet című könyvem e szavakkal végződik: „Aki le akar győzni minden fájdalmat, annak meg kell szüntetnie a halált is. De a halál és fájdalom néküli élet nem emberi. Az ember lényege a túlélés, a gondolkodás is fájdalmas szülés. Talán elérhetjük  a halhatatlanságot, de az élet árán. Ez a paradoxon érvényes a mesterséges intelligencia által irányított világra is.

-

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2022.02.21. 19:59:47

Nem látom olyan veszélyesnek ... minden technológiai váltáskor vannak ilyen vészmadár hangok, aztán még is megy az élet a folyamatában. Az igaz, hogy eleinte minden túl is van némileg tolva ... de aztán megunják az emberek és nem lesz már ez a túltolás ... Lásd amikor újdonság volt a fórumozás is túl volt tolva ... aztán az fb és hasonlók ... már az is apad.

Reactor 2022.06.25. 17:59:01

"Az ember lényege a túlélés..."

Őszintén, akit egész élete során csak az hajt előre, hogy a holnapot még túlélje, annak nagyon, nagyon sivár élete lesz.

Írolvasgondol

Érdekességek a nagyvilágból, élmények és vélemények közvetlen és tágabb környezetemből, szépírói, műfordítói munkáim

Címkék

18+ (12) 19.század (4) 1968 (16) 20.század (5) 60-as évek (5) Afrika (12) afro-amerikaiak (3) agy (22) agykutatás (3) Albert Einstein (4) Alfred Hitchcock (5) állatvilág (56) álmatlanság (3) álom (13) alvás (9) Amazonas (4) Amerika (4) anatómia (3) Anglia (30) Antarktisz (5) antiszemitizmus (4) antropológia (10) árverés (7) ASL (3) Auschwitz (3) Ausztrália (11) Ausztria (10) autó (6) autóipar (4) Ázsia (4) balkezesség (5) Barcelona (3) Beatles (16) béke (5) Belgium (8) best-seller (3) beszéd (6) betegség (6) Bill Gates (5) biológia (60) biztonság (6) blog (16) blues (3) Bob Dylan (3) Boileau-Narcejac (12) boksz (3) boldogság (8) botanika (3) Brazília (7) Brexit (5) bűnözés (6) bűnügy (44) cetfélék (3) Charlie Chaplin (3) Chile (4) ChristianK (19) CIA (4) Claude Monet (3) család (16) Csendes-óceán (6) csillagászat (36) csokoládé (4) Dánia (8) David Bowie (3) Déli-sark (3) demokrácia (6) depresszió (9) digitális (5) digitalizáció (3) diktatúra (5) dinoszauruszok (4) diszkrimináció (5) divat (30) Djabe (11) DNS (10) dohányzás (3) dokumentum (3) dokumentumfilm (8) Donald Trump (8) drog (5) Egészég (6) Egészség (16) egészség (92) egyház (12) Egyiptom (22) elektronika (5) élelmezés (6) élelmiszer (4) Élet (3) élet (42) életkor (3) életminőség (3) életmód (154) Életmód (19) életrajz (5) ellenkultúra (3) elnökválasztás (4) élővilág (14) ember (8) emberiség (3) embrió (4) emlékezet (4) ENSZ (4) építészet (16) erdő (5) erkölcs (6) erőszak (5) erotika (6) érzelem (5) érzelmek (4) Északi-sark (3) Etiópia (3) étrend (5) EU (3) Európa (23) évforduló (55) evolúció (5) Facebook (8) fák (11) farkas (3) fasizmus (8) Federico Fellini (4) fegyver (3) fegyverek (3) felfedezés (3) felmelegedés (4) felmérés (6) fenntarthatóság (12) fenntartható fejlődés (3) fény (5) Ferenc pápa (5) férfi (4) festészet (12) fiatalok (7) film (36) Film (8) filoszemitizmus (8) filozófia (14) Finnország (11) Firenze (3) fizika (9) Föld (23) földönkívüliek (6) földrajz (7) Földrajz (4) földrengés (5) földtörténet (4) forradalom (3) fotó (12) Fotó (8) fotográfia (4) Fotográfia (3) Franciaország (187) Frank Zappa (4) függőség (5) Fukusima (3) futball (9) gasztró (3) gasztronómia (34) gazdaság (18) genetika (13) geológia (32) George Orwell (4) Gina Lollobrigida (3) globális felmelegedés (12) globalizáció (3) Göbölyösné Németh Mária (12) Göbölyös N. László (81) gondolkodom (48) Gondolkodom (7) Google (6) Görögország (6) gravitáció (3) gyász (5) gyerekek (3) gyermek (3) gyermekek (15) gyilkosság (13) gyógyítás (8) háború (20) hacker (3) hagyomány (8) haj (3) hajózás (6) halál (15) halálozás (8) hang (6) hatalom (3) házasság (5) hidegháború (5) Himalája (4) hippik (3) híresség (10) hit (5) Hitler (5) Hold (13) Hollandia (31) Hollywood (8) Holokauszt (5) holokauszt (17) home office (3) Homo Sapiens (3) horror (14) humor (3) hurrikánok (3) hús (4) I.világháború (9) idegenforgalom (5) idő (4) időskor (3) II.világháború (25) ikrek (3) impresszionizmus (3) India (13) Indonézia (4) informatika (11) intelligencia (8) internet (26) ipar (12) Irak (4) Irodalom (15) irodalom (150) iskola (6) iszlám (7) iszlám állam (3) Itália (5) Izland (5) Izrael (28) Japán (28) járvány (6) jazz (7) jégkorszak (3) Jeruzsálem (3) Jimi Hendrix (4) jog (8) John F. Kennedy (5) John Lennon (6) jövő (10) Kanada (23) Karácsony (3) karantén (3) katasztrófa (15) katolicizmus (3) kávé (3) képzőművészet (35) kereskedelem (3) kereszténység (4) kiállítás (7) Kína (19) királyság (3) klíma (15) klimaváltozás (3) klímaváltozás (28) kollázsregény (13) költészet (13) Kolumbia (5) kommunikáció (6) kommunizmus (5) könyezetvédelem (3) könyv (14) környezet (4) környezetvédelem (163) koronavírus (6) középkor (9) közlekedés (23) közösség (7) közösségi háló (6) közösségi média (10) krimi (13) kriminovella (13) krokodil (3) Kuba (3) kultúra (15) kulturtörténet (11) kultúrtörténet (56) Kultúrtörténet (3) kutatás (16) kutya (12) látás (3) Led Zeppelin (4) légszennyezés (6) lélektan (9) Lengyelország (9) Leonardo Da Vinci (3) Leonard Cohen (6) levegő (4) levelezés (3) (3) London (7) macska (4) Madagaszkár (3) madarak (6) maffia (13) mágneses tér (3) Magyarország (100) Marcello Mastroianni (4) marihuána (4) Marilyn Monroe (3) Marokkó (3) Mars (7) matematika (6) média (66) meditáció (3) medve (3) megújuló energiák (5) memoár (3) menekültek (3) mese (7) mesterséges intelligencia (33) meteorológia (8) Mexikó (14) mezőgazdaság (7) Michelangelo (4) migráció (3) migránsok (3) Milánó (4) mítosz (5) mobiltelefon (3) molekulák (3) mozgás (5) mozi (184) műanyag (6) műemlék (5) Muhammad Ali (6) múlt (5) munka (20) munkahely (7) művészet (22) múzeum (3) nacionalizmus (3) nácizmus (27) Nagy-Britannia (135) Nap (6) Napóleon (6) NASA (15) neandervölgyi (7) Neil Young (6) nemek (3) Németország (43) népesség (4) nevelés (23) New York (10) (8) Nobel-díj (5) nők (24) Norvégia (12) növények (3) nukleáris (6) nyelv (8) óceánok (9) ókor (35) ökorendszer (3) okostelefon (5) oktatás (12) Olaszország (225) olvasás (5) on-line (3) Orhan Pamuk (3) Oroszország (27) orvostudomány (34) Oscar Wilde (3) őskor (14) őslénytan (15) összeesküvés-elmélet (3) őstörténet (11) Pablo Picasso (3) Párizs (5) párkapcsolat (17) Parkinson-kór (3) Peru (7) Pier Paolo Pasolini (3) pihenés (3) Pink Floyd (4) piramisok (5) pók (4) polgárjogi mozgalom (3) politika (42) Pompei (5) pop (3) Portugália (5) pszichiátria (5) pszichológia (74) punk (3) rabszolgaság (3) rasszizmus (5) reciklálás (5) régészet (99) rejtély (3) reklám (4) relaxáció (4) remake (3) reneszánsz (11) repülés (5) robot (8) Rock (38) rock (68) Rocky (3) Rolling Stones (4) Róma (12) Római Birodalom (16) Románia (3) rövidlátás (3) sajtó (3) sakk (4) sci-fi (9) Shakespeare (7) Skócia (6) soul (3) Spanyolország (33) spirituális (12) sport (26) Stanley Kubrick (5) Steven Spielberg (3) Steve Hackett (3) Steve Jobs (3) stressz (7) Svájc (12) Svédország (24) Sylvester Stallone (3) szabadidő (3) Szardínia (3) Szaúd-Arábia (3) szegénység (3) szelfi (4) szem (5) személyiség (4) szennyezés (4) szerelem (14) szex (16) szexualitás (3) Szibéria (3) Szicília (4) Sziliciumvölgy (3) színház (21) szocio (52) szorongás (3) Szovjetunió (8) Sztálin (3) sztárok (4) sztárvilág (3) születésnap (4) szülők (3) szürreális (8) szürrealizmus (3) találmány (5) tánc (3) tanulás (4) táplálkozás (13) társadalom (185) Társadalom (31) technika (62) technológia (23) Tejút (3) temetkezés (3) tenger (3) tengerek (5) természet (52) természetvédelem (7) terrorizmus (21) tetoválás (3) Titanic (5) titkos szolgálat (3) tizenévesek (3) Törökország (6) történelem (386) tudomány (331) turizmus (10) tv (4) UFO (5) Új-Zéland (10) Ukrajna (3) Umberto Eco (3) UNESCO (3) univerzum (9) urbanizáció (19) űrkutatás (34) USA (455) utazás (11) üzlet (6) válás (3) vallás (26) Van Gogh (4) várandósság (3) Vatikán (10) vélemény (5) Velence (8) vendéglátás (7) videójáték (3) Vietnam (11) világegyetem (3) világörökség (4) világpoézis (8) víz (9) Vörös Brigádok (4) vulkán (5) vulkánok (4) Wales (3) Woody Allen (4) world music (3) Yellowstone (3) zene (31) Zene (146) zsidóság (21) Címkefelhő

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása