Írolvasgondol

Göbölyös N. László blogja

Yuval Noah Harari. „A tiszta energia állítja meg Putyint”

_104330588_yuval.jpg

Megállítani egy inváziós háborút és megvédeni a világot egy újabb fegyverkezési hajszától nemcsak Európa jövője szempontjából létfontosságú, hanem azért is, hogy féken tarthassuk a klímaváltozást, elhárítsuk a nukleáris veszélyt és ne hagyjuk elszabadulni a biotechnológiai forradalmat – jelentette ki a bolognai ifjúsági könyvásáron Yuval Noah Harari. A neves izraeli történész ez alkalomból mutatta be új könyvtervét, a Megállíthatatlanokat, amely, mint a Sapiens és a többi korábbi könyve, olyan kérdéseket tesz fel, amelyek mindannyiunkat érintenek, és megválaszolásukat nem lehet tovább halogatni.  Harari alkalomból adott interjút a Repubblicának.

-Professzor úr, miért vagyunk megállíthatatlanok?

-Úgy tűnik, semmi sem képes megállítani az embert. Az állatok elleni védelemből megtanult fegyvereket készíteni. Miután az óceánok elválasztották egymástól a földeket, megtanult hajókat építeni. Aztán belakta és meghódította az egész Földet. Ugyanakkor ennek a rosszabb oldala, hogy semmiben sem ismerünk határokat. Űrhajókat építünk, egyre erősebb mesterséges intelligenciákat és technológiákat fejlesztünk ki, de soha nem elégszünk meg azzal, amit eddig alkottunk, és főleg, képtelenek vagyunk megbékélni önmagunkkal. Ezzel a folyamatos meneteléssel egész ökológiai rendszereket pusztítunk el, belső békénkkel együtt. A világnak nem kellene olyannak lennie, amilyen, megváltoztathatjuk.

-Ön néhány hete azt írta, hogy Putyin máris elvesztette a háborút, mert nem számolt az ukránok ellenállásával. A háború azonban azóta is tart és egyre több az atrocitás.

-Amikor azt írtam, hogy Putyin elvesztette a háborút, nem katonai értelemben gondoltam, hanem arra utaltam, hogy az inváziót indokló fantazmagóriája bukott meg. Az ukránok nem hagyják, hogy Oroszország bekebelezze őket, ezzel ma már mindenki tisztában van.

-A 21 lecke a 21. századról című könyvében ön figyelmeztet: ne becsüljük alá az emberi ostobaságot, mint a történelem egyik meghatározó erejét. Putyin magatartása nemcsak gyilkos, hanem ostoba is?

-Igen. Szenvedést okoz az embereknek, a saját népének is. Miért? Oroszország természeti kincsekben gazdag, népe mégis szegény. a közszolgáltatások gyengék. Putyin rezsimje azország gazdagságát a háborús gépezet finanszírozására használja. Ez ostobaság. Gondolkozzunk csak el, hogy hová fejlődött Kína az elmúlt 40 évben. A válasz, hogy az 1979-es Vietnam elleni invázió óta nagyon vigyázott arra, hogy ne keveredjen háborúba. Putyin és Oroszország egyik háborút vívja a másik után. A legújabb tévedése az, hogy egy ország gazdagságát nem újabb területek megszerzése adja, hanem a tudás, és háborúval nem lehet új ismereteket szerezni.

-Az ukrán elnök több fegyvert kért a NATO-tól, főleg légvédelmieket a bombázások ellen. És azt kéri, hogy országa legyen az Európai Közösség teljes jogú tagja. Lát-e Ön ezekben kockázatot?

-A direkt NATO-beavatkozás nagyon veszélyes. Oroszországnak nukleáris fegyverei vannak. De a szövetségnek megvannak az eszközei arra, hogy úgy segítse Ukrajnát, hogy közbe ne támadja meg Oroszországot. A háború megnyerése azonban nemcsak fegyvereken, hanem humanitárius segítségen is múlik.  Nemcsak a kormányok, hanem az egyes emberek is tehetnek kis konkrét gesztusokat élelmiszerek, gyógyszerek, használt ruhák adományozásával, menekültek befogadásával. Támogathatják a gazdasági szankciókat. A következő kérdés, hogy a békét hogyan nyerhetjük meg. Ebben Európa segíthet a legtöbbet: beruházásokra lesz szükség az újjáépítéshez, és egy virágzó demokráciát, egy politikailag és gazdaságilag stabil nemzetet kell létrehozni. Ez a legjobb védelem Európa számára és a legjobb kihívás Putyin rezsimével szemben. Ha Ukrajna virágzó demokrácia lesz, az oroszok is fel fogják tenni a kérdést, hogy országuk miért nem ilyen?

-Mi a véleménye arról, hogy a szankciókat a kultúrára, a művészetekre is kiterjesztik?

-Ha a kultúrát és a művészetet propagandacélokra használják fel, akkor jogosak ellenük a szankciók. Egyébként nem. Nem állunk hadban sem az orosz kultúrával, sem az orosz néppel. Most kell igazán újraolvasni Tolsztoj Háború és békéjét, Dosztojevszkijt és másokat.

-Az Európai Unió országai megnövelték katonai kiadásaikat. Nem kell- attól tartanunk, hogy ezzel gyengítjük a harcot a klímaváltozás és a biotechnológiai forradalom ellen? 

-Az emberiséget fenyegető veszélyek globálisak, olyan egyetemes egyezményekre van szükség, amelyeket nemcsak a Nyugatra, hanem Kínára és Indiára is ki kell terjeszteni. Ezért is kell Putyint megállítani.

-Meg nem erősített hírek szerint lemondott Anatolij Csubajsz, Putyin klímaügyi különleges megbízottja.

-Ha ez igaz, bátor és észszerű döntés. De emlékezzünk arra, hogy a II.világháború idején az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Kanada egyesítette erőit a Manhattan-tervben az atombomba létrehozására. Ma Európának kell véghez vinnie egy zöld Manhattan-tervet. Az orosz gazdaság teljesen az olajtól és a gáztól függ. És nagyrészben Európa is így áll. Hosszú távon Putyin háborús gépezetét a fosszilis tüzelőanyagok energia-alternatíváival lehet gyengíteni. Tehát ez nemcsak a klímaváltozás elleni tett, hanem Európa védelmének egyik eszköze is.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.04.11. 07:07:46

Értem én hogy béke-szeretet, de Putyint a soviniszta terror INDÍTOTTA el.

Hülye felvetésre nem lehet helyes választ adni.

nemecsekerno_007 2022.04.11. 20:35:14

Európának akkor kéne bedőlni ennek a zöld őrületnek ha az USA legalább felére csökkentette a saját, egy főre eső CO2 kibocsátását, mert jelenleg ez az érték 2,5x nagyobb. Nem tudok másként gondolni erre a klímavédelemre jelen formájában mint egy gazdasági szankcióra Európával szemben.

dare 2022.04.11. 23:07:06

Brutális harcok lesznek, ezt már nagyon sok szakértő tényként kezeli, fogalmam sincs, hogy mi állítaná meg mostanában Putyint.
Minél brutálisabb lesz, annál valóságosabbá válik ez a vers is, ez a háború nagyon komoly károkat fog okozni a kapcsolatukban a jövőben.
Új köntösben így a költészet napjára:

Vova király, orosz király
Léptet fakó lován:
Hadd látom, úgymond, mennyit ér
A donbaszi tartomány.

Van-e ott folyó és földje jó?
Legelőin fű kövér?
Használt-e a megöntözés:
A pártos honfivér?

S a nép, az istenadta nép,
Ha oly boldog-e rajt'
Mint akarom, s mint a barom,
Melyet igába hajt?

Felség! valóban koronád
Legszebb gyémántja e hely:
Földet, folyót, legelni jót,
Hegy-völgyet benne lelsz.

S a nép, az istenadta nép
Oly boldog rajta, Sire!
Kunyhói mind hallgatva, mint
Megannyi puszta sir.

Vova király, orosz király
Léptet fakó lován:
Körötte csend amerre ment,
És néma tartomány.

Novorusszia a hely neve,
Hol aznap este szállt;
Volodomir, a hely ura,
Vendégli a királyt.

Vadat és halat, s mi jó falat
Szem-szájnak ingere,
Sürgő csoport, száz szolga hord,
Hogy nézni is tereh;

S mind, amiket e szép környék
Ételt-italt terem;
S mind, ami bor pezsegve forr
Túl messzi tengeren.

Ti urak, ti urak! hát senkisem
Koccint értem pohárt?
Ti urak, ti urak!... ti ukrán ebek!
Ne éljen Vova király?

Vadat és halat, s mi az ég alatt
Szem-szájnak kellemes,
Azt látok én: de ördög itt
Belül minden nemes.

Ti urak, ti urak, hitvány ebek!
Ne éljen Vova király?
Hol van, ki zengje tetteim -
Elő egy ukrán gitár!

Egymásra néz a sok vitéz,
A vendég ukrán urak;
Orcáikon, mint félelem,
Sápadt el a harag.

Szó bennszakad, hang fennakad,
Lehellet megszegik. -
Ajtó megől fehér galamb,
Ősz bárd emelkedik.

Itt van, király, ki tettidet
Elzengi, mond az agg;
S fegyver csörög, haló hörög
Amint húrjába csap.

"Fegyver csörög, haló hörög,
A nap vértóba száll,
Vérszagra gyűl az éji vad:
Te tetted ezt, király!

Levágva népünk ezrei,
Halomba, mint kereszt,
Hogy sirva tallóz aki él:
Király, te tetted ezt!"

Máglyára! el! igen kemény -
Parancsol Vova király -
Ha! lágyabb ének kell nekünk;
S belép egy ifju bárd.

"Ah! lágyan kél az esti szél
Mariupol-öböl felé;
Szüzek siralma, özvegyek
Panasza nyög belé.

Ne szülj rabot, te szűz! anya
Ne szoptass csecsemőt!..."
S int a király. S elérte még
A máglyára menőt.

De vakmerőn s hivatlanúl
Előáll harmadik;
Kobzán a dal magára vall,
Ez íge hallatik:

"Elhullt csatában a derék -
No halld meg Vova király:
Neved ki diccsel ejtené,
Nem él oly ukrán bárd.

Emléke sír a lanton még -
No halld meg Vova király:
Átok fejedre minden dal,
Melyet zeng ukrán gitár"

Meglátom én! - S parancsot ád
Király rettenetest:
Máglyára, ki ellenszegűl,
Minden ukrán énekest!

Szolgái szét száguldanak,
Ország-szerin, tova.
Novorussziában így esett
A híres lakoma. -

S Vova király, orosz király
Vágtat fakó lován;
Körötte ég földszint az ég:
A donbaszi tartomány.

Ötszáz, bizony, dalolva ment
Lángsírba ukrán bárd:
De egy se birta mondani
Hogy: éljen Vova király. -

Ha, ha! mi zúg?... mi éji dal
Moszka utcáin ez?
Felköttetem a polgármestert,
Ha bosszant bármi nesz!

Áll néma csend; légy szárnya bent,
Se künn, nem hallatik:
"Fejére szól, ki szót emel!
Király nem alhatik."

Ha, ha! elő síp, dob, zene!
Harsogjon harsona:
Fülembe zúgja átkait
A donbaszi lakoma...

De túl zenén, túl síp-dobon,
Riadó kürtön át:
Ötszáz énekli hangosan
A vértanúk dalát.

Nzoltan 2022.04.12. 03:29:25

Minden gazdaság az olajtól és a gáztól függ, nem csak az orosz. Arról nem is beszélve, hogy egyre több nyersanyagról derül ki, hogy bizony az is onnan jön.

Bogdányiné dr Mészáros Ágnes 2022.04.12. 08:43:22

@gigabursch: Ritkán szólok hozzá újabban a különböző blogokhoz. De néha nem bírom, megállni. Mondd! Ha holnap odamegy Hozzád valaki és azt mondja, add át neki a házadat, a lakásodat, mert az az övé, miközben tudod, hogy annak idején az első bérleti jogot sumákolással szerezte meg az önkormányzattól, vagy hamis szerződéssel az örökhagyóktól. Neked viszont van érvényes jogod arra, hogy ott tartózkodj. átadod neki, minden szó nélkül? Nem hiszem. Az utolsó körmöd szakadtáig fogsz harcolni azért, hogy maradhass, pláne, ha nincs hova tovább menned. Akkor, amit csinálnál, vagy ha csinálnál valamit, az a soviniszta terror lenne?

chrisred 2022.04.12. 08:48:38

@gigabursch: Putyin soviniszta terrorjára a világ nem adhat hasonló választ, de valamilyen válasz mindenképpen szükséges.

gigabursch 2022.04.12. 09:57:01

@Bogdányiné dr Mészáros Ágnes: @chrisred:
Hibás felvetésre továbbra sem tudok helyes választ adni.

Sem a bloggerére, sem a tiétekre.

S amíg ott nemzeti sport a sovinizmus, amit nem szláv oligarchák nyomtatnak, bárki terhére, addig nem is érdekel, hogy hányan döglenek bele. Beszéljék meg egymás közt.
Ha még ki akarsz mellettük állni, akkor mehetsz bármelyik ukrán zászló alatt futó légió a hasznos hülyének. A te döntésed.
A de az ukrajnai sovén terrorba ne vonják be a kárpataljai őshonos magyarokat! Ez nem az ő hàborújuk.

]{udarauszkasz 2022.04.12. 09:57:34

Azt alairom,hogy az ukranok se egy szent nep sokszor,de ezt nem erdemeltek meg. A ruszki a karpataljaval,egy sok evtizeddel ezelotti dologgal hecceli Magyarorszagot. Nem veletlenul. Itt is lesz Dombassz,ha ez igy folytatodik tovabb.

gigabursch 2022.04.12. 09:58:23

@dare:
Történelem hamisítás, egyúttal Arany János megszégyenítése.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2022.04.12. 09:59:57

@nemecsekerno_007: "gazdasági szankcióra Európával szemben"

Ezt az európaiak saját elhatározásból vállalják, mert megtehetik. Általában nem olyan a fizetésük, amit még a fideszbérenc Novák Katalin köztársasági elnök is szégyell.

]{udarauszkasz 2022.04.12. 10:00:31

@gigabursch: annyibol a karpataljai magyarok haboruja,hogy ha a Vladolf teljesen megszallja Ukrajnat, akkor annak resze a Karpatalja is. Sot,akkor mar a teljesseg kedveert az orosz maci a keblere oleli Magyarorszagot is, es itt is lesz Russkij Mir, orosz beke.

chrisred 2022.04.12. 10:05:13

@gigabursch: Őket Putyin vonta be, amikor megtámadta Ukrajnát. A kárpátaljai magyarok is Ukrajna polgárai, együtt sírnak vagy nevetnek a többiekkel.

nemecsekerno_007 2022.04.12. 10:25:49

@_atpijkamo_: Saját elhatározásból vállalják. Saját maguktól lövik lábon magukat. Gratulálok. A Matrix agymosása tökéletes lett.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2022.04.12. 10:45:21

@nemecsekerno_007: Túldimenzionálod. Nem egy akkora tétel, nekik megéri.

Bankrator 2022.04.12. 12:14:31

@fidess.hu:
Már régen készen van a Tesla féle nullponti energia kivevő készülék .
Javában tesztelik őket.
Mi úgy ismerjük ezeket a teszteket ,hogy : Ufók!

gigabursch 2022.04.12. 13:17:15

@chrisred:
Persze Cicus!
Akkor is, amikor a Jobb Szektor, még a Karpatszka Lics, még az Azov brigádok konkrétan terrorizálták őket.
Együtt sírtak.

Hazudj még nagyobbat. Elmehetnél Zselé mellé Ágit prop osztályra...

Leylandi 2022.04.12. 13:44:51

"hová fejlődött Kína az elmúlt 40 évben. A válasz, hogy az 1979-es Vietnam elleni invázió óta nagyon vigyázott arra, hogy ne keveredjen háborúba. Putyin és Oroszország egyik háborút vívja a másik után. A legújabb tévedése az, hogy egy ország gazdagságát nem újabb területek megszerzése adja"

Ja. Ahogy az USA se vívott háborúkat. Kivéve Afganisztánt. Meg Irakot. Meg Jement, Laoszt, Szomáliát, Nicaraguát. Meg a jugókat. Meg pár afrikai országot. Meg Líbiát és Szíriát. Meg még egy párat. És új területekre se tette be a lábát. Ezekbe az országokba kézenállva ment be. Megaz.pátokfszát. Napi propagandaműsorunkat hallották, hivatásos ügynököktől. Sajnálom ezt a szegény ukrán népet, de ebben a háborúban nem ez a legborzasztóbb, ami velük történt, hanem az a hiénamédia táplálta mákony, ami hírek ürügyén gennyes takonnyal borítja el a Földet :-( Ennél mocskosabban narrált háborúja még nem létezett ennek a keserves világnak, Sztalin, Rákosi, meg a komplett harmadik birodalmi médiagépezet a fasorban nincsenek ezekhez képest. Együttvéve.

midnight coder 2022.04.12. 13:44:54

"Gondolkozzunk csak el, hogy hová fejlődött Kína az elmúlt 40 évben. A válasz, hogy az 1979-es Vietnam elleni invázió óta nagyon vigyázott arra, hogy ne keveredjen háborúba."

Az oroszoknak sem az volt a bajuk, hogy túl sokat háborúztak.
A másik oldalon pedig az amcsiknál senki nem háborúzott többet.

"Ebben Európa segíthet a legtöbbet: beruházásokra lesz szükség az újjáépítéshez, és egy virágzó demokráciát, egy politikailag és gazdaságilag stabil nemzetet kell létrehozni. "

Ezzel csak az a baj, hogy az ukránok legalább akkora soviniszták mint az oroszok. Virágzó demokráciát ott? Ha netán nyernek az ukránok, kb. minden nemzetiség szopóágra kerül. A magyarok is, a többi is. Az oroszokról már ne is beszéljünk.

Egy nagy lószar lesz ott, ha véget ér a háború, nem demokrácia.

Leylandi 2022.04.12. 13:58:56

@midnight coder: honnan tudod??? Miből gondolod, hogy ha felvesszük őket az unióba, nem térnek rá az igazságos és egyenlő demokratikus útra? Miért állítod, hogy ha az uniós biztosok kimennek oda uborkagörbületet, a tyúkok boldogságát, a kutyák ólméretét vagy akár csak a jogállamisági keretek betartását ellenőrizni, akkor elássák őket egynyolcvanra, és dózerrel nyomnak rájuk hat méter betont, meg egy csernobili méretű szarkofágot? Mért gondolod, hogy az Unió esetleges kötelességszegési eljárására majd a részükről nem Ljudmila, nem is Irina, hanem három üteg katyusa válaszolna?? Miért kell arról a mókás, kedves kis népről ilyet mondani? :-(

11110000 2022.04.12. 14:16:58

@dare:
Ez bizony elég szar lett.
Ha valaki ennyire buta a verseléshez, az inkább hagyja a picsába.

11110000 2022.04.12. 14:20:58

@gigabursch:
A magát kárpátaljai magyarnak vallók 90%-a cigány.
Legalábbis ukrán menekülteket segítőként ezt látom.

Az őshonoson meg röhögöm kell. Tudod, mikor volt a honfoglalás?

Mellesleg a nagy őshonos kárpátaljai magyarjaid seggét is az ukránok védték eddig is. Ha nem teszik, akkor már Munkácsot, Ungvárt, de lehet, hogy Csapot is lőnék a gazdád haverjának rakétái.

11110000 2022.04.12. 14:22:52

@]{udarauszkasz:
Ez a hülye is azt hiszi, hogy akkor majd Vladolf Putler átadja a magyaroknak Kárpátalját a gazdája sokéves seggnyalásának jutalmaként. Azt a Kárpátalját, ahol egyébként kevesebb mint 10% magyar anyanyelvű él, és azok többsége is magyarul beszélő cigány.

11110000 2022.04.12. 14:26:54

@midnight coder:
"az ukránok legalább akkora soviniszták mint az oroszok"
Orosz anyanyelvű ukrán menekültektől (akikkel hetente többször találkozom) nem ezt hallom. Azt mondják, sosem volt semmi bajuk abból, hogy oroszul beszélnek. De persze mit tudhatják ők, te, aki sosem jártál ott, biztosan jobban tudod.

A demokrácia ügyében meg inkább fordulj a cigány gazdádhoz. Mert demokrácia itt nincs, nem Ukrajnában.

különvélemény 2022.04.12. 14:48:48

"Nem állunk hadban sem az orosz kultúrával, sem az orosz néppel. "

Ezt közölhetné az idióta finnekkel is, akik most tiltottak ki két fiatalt a Sibelius hegedűversenyről, ráadásul az egyikük kazahsztáni.
Mindezt szabályellenesen. De nem baj, mindenki megveregetheti a saját vállát, hogy mekkora faszagyerek.

www.sibeliuscompetition.fi/en/news/the-xii-international-jean-sibelius-violin-competition-excludes-russian-participants-from-the-competition.html

dare 2022.04.12. 14:54:09

@11110000: Bemásoltam a verset, és pár részt átírtam benne.
Az egész kb tartott úgy 15 percig.
Ha komolyabban foglalkozok vele, akkor is azt kaptam volna csak, hogy nincs értelme.
Azért egy kis értelme még is volt, két kritikus szellem érdemi megjegyzést fűzött hozzá.
A kicsit is meg kell becsülni.

Leylandi 2022.04.12. 14:56:30

@különvélemény: mit csodálkozol? Az alkoholista finneknek mindenki orosz, aki tőlük keletre, de Japánon innen lakik! Nem a britek irányában van, tehát orosz. Ott a közelben a Kaszpi-tó, az meg orosz. Valljuk be, nem az eszükért szeretjük őket...

shakespeare 2022.04.12. 14:56:36

@_atpijkamo_: részemről megnyerted a legillogikusabb komment díjat

önként vállalod a 2 eurós üzemanyagot
és a tripla rezsi költséget európaiként ?

tudnád nem vállalni ? :-)
olyan gyenge vagy hogy még amikor atvernek akkor is el tudják hitetni veled, hogy rendben van minden

gigabursch 2022.04.12. 14:56:50

@11110000:
1) gazdátlan vagyok, nekem nincs szükségem az állandó fussunkferihezmertjujjmilesz napi betevőre. mert a magyar - ahogy a vicc mondja, autonóm és független! - Veletek ellentétben. A saját ideológiai bájodat ne vetítsd ki rám!
2) Honfoglalás csak a Budenz korszak óta létezik magyartalan tudománytalan ákádemijjan. Azóta is baromság.
3) a kozmopolita cigány =/= magyar. Ha ennyit se tudsz, az gáz. Amennyiben viszont tényleg ott vagy és humanitárius segítségnyújtás a munkád - tudván, hogy sok nyelvet ismersz - csak azt tudom mondani, hogy cselekedeted példaértékű! (Ezt ki is vastagítanám)
4) hogy ki tartja magát még magyarnak, az a bajban ismerszik meg. Te meg biztos emlékszel a Vásárhelyen a zsilvölgyiek bányászjárására és arra, hogy a közeli falvak cigányai magyarként és a magyarokért álltak bele a román soviniszta terrorba.
5) a magyar etnikum az elmúlt 100 esztendőben iszonyatosan elporladt Kárpátalján. Viszont ez nem ok arra, hogy azt a retek sovén csürhét bármiben is elismerjem pozitívan.

Megjegyzés:
Azt nem várom, hogy Szabó Dezsőt, Tormay Cecillet olvass, de legalább olvasnád el Illés Bélától a Kárpáti Rapszódiát.
Sokat tanulhatnak belőle.

chrisred 2022.04.12. 15:28:08

@gigabursch: Az FSZB propagandaműsorát hallották.

chrisred 2022.04.12. 15:31:01

@gigabursch: Illés Béla, aki Guszev kapitány legendáját költötte?

chrisred 2022.04.12. 15:33:33

@különvélemény: Vagyis nem az orosz néppel volt gondjuk, hanem azzal, hogy a háborús agresszor orosz államot képviselték.

különvélemény 2022.04.12. 16:13:00

@chrisred:
Ügyes csúsztatás, de nem.
Ezek szólisták, és ez nem Olimpia, itt nem országok versengenek, meg országos csapatok, hanem egyének és egyéni karriert építenek. Egyáltalán nem képviselik az orosz államot.
Ha épp a Zeneakadémián tanulnának, akkor magyar regisztrációval mennének, de ettől még nem képviselik sem a magyar államot, sem másikat.

midnightcoder2 2022.04.12. 18:07:59

@11110000: Az ukránok csak az ellenségünk ellensége alapján a haverjaitok. Mihelyt ez az ellenség megszűnik - és Putyin már 70 év körüli, ráadásul jó eséllyel súlyos beteg - az ukránok szépen fel fognak kerülni a halállistára Orbán mellé. Az ukrán haverjaid pedig azt mondják amit most mondaniuk kell, pláne neked.

birkamenet 2022.04.12. 19:17:42

@gigabursch:

A te "ukrán" sovinisztáid mind oroszok voltak, akik álukránook adták ki magukat. Forgatták az álvidókat, csinálták a terrorizálást, mint ha nem is Putyinnak dolgoznának.

Közismert mondás, hogy sose higgy egy ruszkinak, az mindig hazudik. Ez rátok fidernyákokra is pont igy vonatkozik.

birkamenet 2022.04.12. 19:22:08

@midnightcoder2:

Te Gyözike IQ társa, ti fidernyákok orbánnal az élen mind a mami napig Putyin leghübb bérencei vagytok. Továbbra is bomlasztjátok az EU-t, a NATO-t, és csurog a nyálatok, amikor a ruszki gazdáitok ukrán gyerekeket ölnek és mindent szétlönek ami az útjukba kerül.
Alig várjátok már, hogy putyin bekebelezze Ukrajnát és a Putyiniszttán szomszéd országa lesz Orbanisztánnak.

Azzal be is fejezödött a KELETI NYITÁS!!!

chrisred 2022.04.12. 19:25:02

@különvélemény: Elárulom neked, az olimpián is szólisták versenyeznek az egyéni számokban, csak a nevük után ott van, hogy melyik országból. Akárcsak ennél a versenynél:

en.wikipedia.org/wiki/International_Jean_Sibelius_Violin_Competition

2010

1. Nikita Borisoglebsky, Russia
2. Petteri Iivonen, Finland
3. Esther Yoo, United States

2015

1. Christel Lee, United States
2. Emmanuel Tjeknavorian, Austria
3. Friederike Starkloff, Germany

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2022.04.12. 21:19:16

@shakespeare: "önként vállalod a 2 eurós üzemanyagot
és a tripla rezsi költséget"

Persze. Német fizetésből nem egy tétel.

gigabursch 2022.04.13. 08:07:29

@chrisred:
Olvastad vagy nem? Alighanem a 'nem' a válasz nálad. Javaslom, hogy olvasd el.
Amúgy igen, pontosan tisztában vagyok ki volt Illés Béla.

chrisred 2022.04.13. 08:18:57

@gigabursch: Nem, szerencsére a munkásmozgalmi irodalom szabadon választható kötelezői közül a Honfoglalást is megúsztam, helyette Fejestől a Rozsdatemetőt vállaltam be.

Nzoltan 2022.04.13. 11:35:07

Hát, amerika “gazdag” van nekik is mindenféle természeti kincs, de valahogy mindig a máséra teszi a kezét. Az miért van, hogy amióta ukrajna felvilágosodott, a fél ország amcsi kezekbe került? A föld, a víz, az ipar és a bányajogok?

Nzoltan 2022.04.13. 11:41:47

@Leylandi: volt rá esélyük, elbaltázták. Annyi fog történni, hogy az eu parlamentben nem csak a pedofil hollandok meg belgák szájkaratéja lesz műsoron, hanem ukrán boxmeccsre is lehet majd fogadni. A nyolcosztályos bizottság meg nyerészkedik a téteken.

Nzoltan 2022.04.13. 11:44:26

@_atpijkamo_: persze. Mindenki boldogan fizeti a többszörös árat, mikor azt új merdzsóra is költhetné.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2022.04.13. 12:08:08

@Nzoltan: Igen, sok ilyen ember van, aki figyelembe veszi az egész társadalom, és a következő generáció érdekeit is, nem rövidlátó és önző módon csak a sajátját. Németországban ők többségben vannak, a fide$$fasszopók között meg egy se.

11110000 2022.04.13. 13:29:12

@dare:
Nem, ha ennyire szar, azt nem kell megbecsülni, hanem le kell húzni a budin.

11110000 2022.04.13. 13:39:37

@gigabursch:
Dehogy nincs gazdád, Morzsi. Mégpedig cigány.
Az meg, hogy ennyire sötét barom vagy, aki összeesküvés-elméletekben hisz a tudomány helyett, csak a szellemi szegénységi bizonyítványod.

Én mondjuk elvárnám, hogy legalább a nevét helyesen el tudd ragozni, illetve a címét helyesen le tudd írni annak, akit, illetve amit példának hozol fel, de mindig elfelejtem, hogy milyen szellemi szinten vagy. A hozzád hasonló turbómagyaroknak a helyesírás egytől egyig mindnek megugorhatatlan magasság. Szintén jól mutatja a szellemi színvonalat.

@midnightcoder2:
Mondja ezt a másik cigányseggnyaló gerinctelen, saját gondolat nélküli barom.

@Nzoltan:
Fáj, hogy a gazdád nem lophat, mert nincs miből?
A hozzád hasonló agyatlan seggek miatt nyert a Fidesz megint, mert oké, hogy megkapod a segélyt, de az már nem ér fel az agyadig, hogy az EU által neked (is) adott, és ennélfogva tőled (is) ellopott pénznek az ezredrészét kapod vissza.

gigabursch 2022.04.13. 14:03:20

@11110000:
Gyárilag hülye vagy, már ami az én politikai beállítottságom régóta tartó félreértelmezését illeti. Nem vagy egyedül, majd a déká felszopó klubban megbeszélhetitek egymás között.
Akárcsak azt is, hogy miért nem kíváncsi a politikátokra sem senki. Valószínűleg összefügg a jó neveltetésetekkel...
De ha ez a hited, hogy van gazdám, akkor mantrázd el naponta százszor. Hátha ettől esetleg feláll neked.

Ami a helyesírását illeti:
Nincs kellő türelmem, hogy a Android okostelefon intelligens szójavítás műsorát mindig kijavítsam.
Arról meg nem is beszélve, hogy nem egy eset volt, amikor bizony nálad is elkelt volna egy magyar-magyar szótár. Ugye tudod, Szilárdka...

gigabursch 2022.04.13. 14:04:28

@chrisred:
Hozzám egy korábbi lakó hagyatékából került.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2022.04.13. 14:13:46

@gigabursch: "ami az én politikai beállítottságom"

Fide$$fasszopó. :))

dare 2022.04.13. 15:08:25

@11110000: Szándékosan értetlenkedsz, pedig nincs ebben ennyi, tényleg.
Nem verseskötetbe szántam, csak egy ötlet volt.
Látszik a behelyettesített szavakon, hogy egyszerűek, tehát nem műalkotás, felesleges rajta rugózni, ha most csinálnám más szavakat írnék, csak a vak nem veszi észre, hogy egy felszínes szösszenet az egész.
A fene se érti az olyanok gondolkodását mint te.

gigabursch 2022.04.13. 18:35:18

@_atpijkamo_:
Cicus, cicus!
Te is hulyebb vagy, mint másik három.
Az a baj veletek összefosósokkal, hogy Gyurcsány két farpofája közül elég hiányos a perspektíva.
S mivel amúgy is szűklátókörűek vagytok azt hiszitek, hogy aki nem Fletó farkával játszik, az csak Vektor rajongó lehet.

Amúgy az intelligens szókincs alkalmazás teljes mértékben igazolja a totál romlott valótokat. Meg azt, hogy nektek teljesen jó az a konc, amit Vektor odadob nektek.
Ragodjatok rajta jó sokat! Az való nektek.

S igen!
Az üres, megalapozatlan és igazolatlan vádaskodás az szinten rátok jellemző. De ez csak a 10 mrc légy esete. Ha nektek ez esik jól...

Amúgy csak halkan jegyzem meg, hogy jelenleg sem csak két pártlista közül lehetett választani. S attól, hogy ti az összeset, ami nem a Fegyenc seggnyalója, ti mind a ner fiókpártjának becsmérlitek, az nem jelenti azt, hogy közelebb lennének a valósághoz.

Egyébként jó látni, hogy az összes szellemi kavalutásotok nagyjából ebben kerül ki:
- net
- gazda
- náci
- fidess (hogy ez miért jó két S-sel, azt meg sose mondtátok el)
- másik ember édesanyjának minősíthetetlen jelzőkkel való emlegetése
- bárminemű észérv nálatok kizárt, csak a hangerő.
Persze aki ezt hozta itthonról, meg a szülei révén a pártházból, attól csodát ne várjon senki. S pontosan ezért vagytok azok, akik Gyurcsányin keresztül mind Vektor kenyeréből esztek.

S mivel ennyire lementek az emberi szellemiség legaljára, így van egy jó hírem. Ên csak kívülről nézem, hogy ti a dagonyában fetrengtek.

Jó fetrengést!

gigabursch 2022.04.13. 18:43:53

@dare:
Nem ismered?
Van egy halom nickje (Közbiztonság Szilárd, cardiobascuralis, Tiszteletem brüsszelet, stb)

Kedvenc sportja a kioktatás és az okoskodás meg a kötekedés.
Vannak ismeretei meg műveltsége, de emberi kvalitásai valahol a svábbogár környékén mozognak.
Rendszeres, hogy osztja az észt akkor is, amikor van ott nála az adott témában messze jártasabb ember, de ő az okosabb.
S mivel ritka tahón tud megnyilvánulni, ezért egy halom blogból kitakarították.
Pedig néha mond tényleg értékesek is.

dare 2022.04.13. 19:38:03

@gigabursch: Ismerem, csak ez a nickje nem rémlett.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2022.04.13. 20:51:20

@gigabursch: Az mindig nagyon vicces, mikor egy fröcsögő fide$$fasszopó arról panaszkodik, hogy ugyanúgy beszélnek hozzá, mint ő. :))

Ennél már csak az viccesebb, mikor liberális eszméket hajtogat, mert kibaszta a moderátor az alpári megnyilvánulásai miatt. :))

Bujj vissza a gazdád seggébe, gyurcsányozással nem jutsz sehova velünk, jobboldaliakkal. :))

gigabursch 2022.04.13. 20:53:10

@_atpijkamo_:
Töltsd még a hülyeséget?
Ebből élsz?
Csak azért mert több nick - több fizu...
Cicus-cicus...

11110000 2022.04.21. 18:42:11

@gigabursch:
Ja, nyilván én vagyok a hülye, nem az a barom, aki teljes mértékben alaptalan áltudományos faszságokban hisz, mint te.

Ami az én politikámat illeti, hát olyan nemigen van, de te eléggé nyilvánvalóan Orbán seggnyalója vagy, az azért látszik a hozzászólásaidból.

Azt tudtad, hogy Androidon is ki lehet kapcsolni a szójavítást? Nekem sikerült, teljesen magamtól, pedig nem vagyok a mobiltelefon Paganinije.
Amúgy meg használj számítógépet.

"Nem egy eset volt, amikor bizony nálad is elkelt volna egy magyar-magyar szótár"
Kérhetnék példákat? Merthogy nemigen hiszem, hogy ebben igazad lenne.
Lehetőleg olyanokat ne, ami egyértelműen elütés (szomszédos betű), hanem olyat, ami a tudáshiány miatt van.

11110000 2022.04.21. 18:43:46

@dare:
Én meg azt nem értem, hogy ha valaki ennyire szart bír csak elkövetni, az miért nem ismeri be, hogy szar. Biceg a vers(nek gúnyolt fos).

Tudod, a versírásnak is vannak szabályai. Csak te ezeket nem ismered.

11110000 2022.04.21. 18:51:24

@gigabursch:
Megjegyezném, hogy a Tiszteletem brüsszelet az nem én vagyok.
Ilyen hülye nicket sosem csinálnék.

Csak azt nem értem, hogy miért pont a Közbiztonság Szilárd ragadt be nálad, már az is legalább az 500. nickem volt, és azt sem használtam tovább, mint bármelyik másikat.
Egyébként ha nem lenne egyes barmoknak (pl. Index, amíg lehetett kommentelni a cikkeket) az a fixa ideája, hogy a kitiltogatásnak van bármi értelme, akkor valószínűleg még mindig az első nickemet használnám, amire őszintén szólva már nem is emlékszem, mert vagy 25 éve volt, még az Index Törzsasztalban, de aztán valami moderátor annyira berágott, hogy az összes hozzászólását törölte. épp ráértem, és csináltam vagy 400 nicket csak akkor, a moderátor bosszantására.

metata 2022.04.26. 15:11:15

"Ebben Európa segíthet a legtöbbet: beruházásokra lesz szükség az újjáépítéshez, és egy virágzó demokráciát, egy politikailag és gazdaságilag stabil nemzetet kell létrehozni." Ezen a ponton érhető leginkább tetten Harari saját gondolat-buborékba ragadása. Virágzó ukrán demokrácia...hogy ez eddig miért nem jutott eszébe senkinek és miért nem valósult meg már ezer éve? Érthetetlen!

Írolvasgondol

Érdekességek a nagyvilágból, élmények és vélemények közvetlen és tágabb környezetemből, szépírói, műfordítói munkáim

Címkék

18+ (12) 19.század (4) 1968 (16) 20.század (5) 60-as évek (5) Afrika (12) afro-amerikaiak (3) agy (22) agykutatás (3) Albert Einstein (4) Alfred Hitchcock (5) állatvilág (56) álmatlanság (3) álom (13) alvás (9) Amazonas (4) Amerika (4) anatómia (3) Anglia (30) Antarktisz (5) antiszemitizmus (4) antropológia (10) árverés (7) ASL (3) Auschwitz (3) Ausztrália (11) Ausztria (10) autó (6) autóipar (4) Ázsia (4) balkezesség (5) Barcelona (3) Beatles (16) béke (5) Belgium (8) best-seller (3) beszéd (6) betegség (6) Bill Gates (5) biológia (60) biztonság (6) blog (16) blues (3) Bob Dylan (3) Boileau-Narcejac (12) boksz (3) boldogság (8) botanika (3) Brazília (7) Brexit (5) bűnözés (6) bűnügy (44) cetfélék (3) Charlie Chaplin (3) Chile (4) ChristianK (19) CIA (4) Claude Monet (3) család (16) Csendes-óceán (6) csillagászat (36) csokoládé (4) Dánia (8) David Bowie (3) Déli-sark (3) demokrácia (6) depresszió (9) digitális (5) digitalizáció (3) diktatúra (5) dinoszauruszok (4) diszkrimináció (5) divat (30) Djabe (11) DNS (10) dohányzás (3) dokumentum (3) dokumentumfilm (8) Donald Trump (8) drog (5) Egészég (6) egészség (92) Egészség (16) egyház (12) Egyiptom (22) elektronika (5) élelmezés (6) élelmiszer (4) élet (42) Élet (3) életkor (3) életminőség (3) életmód (154) Életmód (19) életrajz (5) ellenkultúra (3) elnökválasztás (4) élővilág (14) ember (8) emberiség (3) embrió (4) emlékezet (4) ENSZ (4) építészet (16) erdő (5) erkölcs (6) erőszak (5) erotika (6) érzelem (5) érzelmek (4) Északi-sark (3) Etiópia (3) étrend (5) EU (3) Európa (23) évforduló (55) evolúció (5) Facebook (8) fák (11) farkas (3) fasizmus (8) Federico Fellini (4) fegyver (3) fegyverek (3) felfedezés (3) felmelegedés (4) felmérés (6) fenntarthatóság (12) fenntartható fejlődés (3) fény (5) Ferenc pápa (5) férfi (4) festészet (12) fiatalok (7) film (36) Film (8) filoszemitizmus (8) filozófia (14) Finnország (11) Firenze (3) fizika (9) Föld (23) földönkívüliek (6) földrajz (7) Földrajz (4) földrengés (5) földtörténet (4) forradalom (3) Fotó (8) fotó (12) fotográfia (4) Fotográfia (3) Franciaország (187) Frank Zappa (4) függőség (5) Fukusima (3) futball (9) gasztró (3) gasztronómia (34) gazdaság (18) genetika (13) geológia (32) George Orwell (4) Gina Lollobrigida (3) globális felmelegedés (12) globalizáció (3) Göbölyösné Németh Mária (12) Göbölyös N. László (81) gondolkodom (48) Gondolkodom (7) Google (6) Görögország (6) gravitáció (3) gyász (5) gyerekek (3) gyermek (3) gyermekek (15) gyilkosság (13) gyógyítás (8) háború (20) hacker (3) hagyomány (8) haj (3) hajózás (6) halál (15) halálozás (8) hang (6) hatalom (3) házasság (5) hidegháború (5) Himalája (4) hippik (3) híresség (10) hit (5) Hitler (5) Hold (13) Hollandia (31) Hollywood (8) holokauszt (17) Holokauszt (5) home office (3) Homo Sapiens (3) horror (14) humor (3) hurrikánok (3) hús (4) I.világháború (9) idegenforgalom (5) idő (4) időskor (3) II.világháború (25) ikrek (3) impresszionizmus (3) India (13) Indonézia (4) informatika (11) intelligencia (8) internet (26) ipar (12) Irak (4) irodalom (150) Irodalom (15) iskola (6) iszlám (7) iszlám állam (3) Itália (5) Izland (5) Izrael (28) Japán (28) járvány (6) jazz (7) jégkorszak (3) Jeruzsálem (3) Jimi Hendrix (4) jog (8) John F. Kennedy (5) John Lennon (6) jövő (10) Kanada (23) Karácsony (3) karantén (3) katasztrófa (15) katolicizmus (3) kávé (3) képzőművészet (35) kereskedelem (3) kereszténység (4) kiállítás (7) Kína (19) királyság (3) klíma (15) klímaváltozás (28) klimaváltozás (3) kollázsregény (13) költészet (13) Kolumbia (5) kommunikáció (6) kommunizmus (5) könyezetvédelem (3) könyv (14) környezet (4) környezetvédelem (163) koronavírus (6) középkor (9) közlekedés (23) közösség (7) közösségi háló (6) közösségi média (10) krimi (13) kriminovella (13) krokodil (3) Kuba (3) kultúra (15) kultúrtörténet (56) Kultúrtörténet (3) kulturtörténet (11) kutatás (16) kutya (12) látás (3) Led Zeppelin (4) légszennyezés (6) lélektan (9) Lengyelország (9) Leonardo Da Vinci (3) Leonard Cohen (6) levegő (4) levelezés (3) (3) London (7) macska (4) Madagaszkár (3) madarak (6) maffia (13) mágneses tér (3) Magyarország (100) Marcello Mastroianni (4) marihuána (4) Marilyn Monroe (3) Marokkó (3) Mars (7) matematika (6) média (66) meditáció (3) medve (3) megújuló energiák (5) memoár (3) menekültek (3) mese (7) mesterséges intelligencia (33) meteorológia (8) Mexikó (14) mezőgazdaság (7) Michelangelo (4) migráció (3) migránsok (3) Milánó (4) mítosz (5) mobiltelefon (3) molekulák (3) mozgás (5) mozi (184) műanyag (6) műemlék (5) Muhammad Ali (6) múlt (5) munka (20) munkahely (7) művészet (22) múzeum (3) nacionalizmus (3) nácizmus (27) Nagy-Britannia (135) Nap (6) Napóleon (6) NASA (15) neandervölgyi (7) Neil Young (6) nemek (3) Németország (43) népesség (4) nevelés (23) New York (10) (8) Nobel-díj (5) nők (24) Norvégia (12) növények (3) nukleáris (6) nyelv (8) óceánok (9) ókor (35) ökorendszer (3) okostelefon (5) oktatás (12) Olaszország (225) olvasás (5) on-line (3) Orhan Pamuk (3) Oroszország (27) orvostudomány (34) Oscar Wilde (3) őskor (14) őslénytan (15) összeesküvés-elmélet (3) őstörténet (11) Pablo Picasso (3) Párizs (5) párkapcsolat (17) Parkinson-kór (3) Peru (7) Pier Paolo Pasolini (3) pihenés (3) Pink Floyd (4) piramisok (5) pók (4) polgárjogi mozgalom (3) politika (42) Pompei (5) pop (3) Portugália (5) pszichiátria (5) pszichológia (74) punk (3) rabszolgaság (3) rasszizmus (5) reciklálás (5) régészet (99) rejtély (3) reklám (4) relaxáció (4) remake (3) reneszánsz (11) repülés (5) robot (8) Rock (38) rock (68) Rocky (3) Rolling Stones (4) Róma (12) Római Birodalom (16) Románia (3) rövidlátás (3) sajtó (3) sakk (4) sci-fi (9) Shakespeare (7) Skócia (6) soul (3) Spanyolország (33) spirituális (12) sport (26) Stanley Kubrick (5) Steven Spielberg (3) Steve Hackett (3) Steve Jobs (3) stressz (7) Svájc (12) Svédország (24) Sylvester Stallone (3) szabadidő (3) Szardínia (3) Szaúd-Arábia (3) szegénység (3) szelfi (4) szem (5) személyiség (4) szennyezés (4) szerelem (14) szex (16) szexualitás (3) Szibéria (3) Szicília (4) Sziliciumvölgy (3) színház (21) szocio (52) szorongás (3) Szovjetunió (8) Sztálin (3) sztárok (4) sztárvilág (3) születésnap (4) szülők (3) szürreális (8) szürrealizmus (3) találmány (5) tánc (3) tanulás (4) táplálkozás (13) Társadalom (31) társadalom (185) technika (62) technológia (23) Tejút (3) temetkezés (3) tenger (3) tengerek (5) természet (52) természetvédelem (7) terrorizmus (21) tetoválás (3) Titanic (5) titkos szolgálat (3) tizenévesek (3) Törökország (6) történelem (386) tudomány (331) turizmus (10) tv (4) UFO (5) Új-Zéland (10) Ukrajna (3) Umberto Eco (3) UNESCO (3) univerzum (9) urbanizáció (19) űrkutatás (34) USA (455) utazás (11) üzlet (6) válás (3) vallás (26) Van Gogh (4) várandósság (3) Vatikán (10) vélemény (5) Velence (8) vendéglátás (7) videójáték (3) Vietnam (11) világegyetem (3) világörökség (4) világpoézis (8) víz (9) Vörös Brigádok (4) vulkán (5) vulkánok (4) Wales (3) Woody Allen (4) world music (3) Yellowstone (3) Zene (146) zene (31) zsidóság (21) Címkefelhő

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása