Írolvasgondol

Göbölyös N. László blogja

Az orosz kémnő, aki beépült Nápolyban a NATO-parancsnokságba

orosz_kemno.jpg

Amikor a NATO nápolyi főhadiszállásán megjelent az összes fontos tiszt, párjaikkal és vendégeikkel és a főparancsnok pohárköszöntőt mondott, senki sem gondolta volna, hogy a koccintók között volt egy orosz kémnő, egy mosolygós estélyi ruhás fiatal hölgy.

A Repubblica, a Bellingcat oknyomozó portál, a Spiegel és az Insider 10 hónapig tartó közös kutatásának sikerült rekonstruálnia egy titokzatos nőnek 10 éven át tartó titkos küldetését. Maria Adela Kuhfeldt Rivera Peruban született német apától, 30 éves kozmopolita, aki hat nyelven beszél. Ékszerkészítő céget alapított, majd bekerült Nápoly mondén köreibe, végül sikerült beférkőznie a NATO-bázis és a VI. amerikai flotta alkalmazottai közé, vagyis az európai nyugati katonai hatalom csúcsszerveibe. Egyfajta modern Mata Hari, aki nem válogatott a csábítás módszereiben és sok összetört szívet tört maga után, mielőtt eltűnt a semmibe.

A fő nyom az az orosz útlevél volt, amellyel belépett Olaszországba. Ugyanahhoz a különleges sorozathoz tartozott, amelyet az orosz katonai hírszerzés, a GRU használ. Ugyanilyen igazolványai voltak azoknak, akik Novicsok-gázzal akarták megmérgezni Szergej Szkripalt és Emilian Gebrev bolgár fegyvergyárost. Amikor a Bellingcat és az Insider 2018 szeptemberében leleplezték  a gyilkos osztagot, Maria Adela váratlanul felszállt Nápolyban egy moszkvai gépre és senki sem látta többé.

Egyébként neve is hamis volt. 2005 augusztusában egy limai ügyvéd perui állampolgárságot kérte neki egy callói, Cristo Liberador parókia 1978. szeptember 1-i keresztlevelével. Csakhogy akkoriban ez a templom még nem létezett, csak 9 évvel később építették fel. Moszkvában azonban kicsire nem adtak: 2006-ban orosz útlevelet kapott, amely szerint egy állami egyetem munkatársa volt. Voltak hasonló GRU-ügynökök. Például Szergej Cserkaszov, aki állítólag Brazíliában született német apától. Őt tavaly júniusban tartóztatták le Hollandiában, de előtte évekig szabadon járt-kelt az Egyesült Államok és Írország között. Maria Adela nem sietett. A közösségi médiában közétett fotói szerint 2009 és 2011 között Róma és Málta között osztotta meg az idejét. „Máltán ismertem meg a születésnapi partiján 2010-ben – emlékezett Marcelle D’Argy Smith újságírónő, a Cosmopolitan brit kiadásának volt főszerkesztője – Azt mondta, hogy gemmológiai kurzusra jár Párizsban, de gyakran jön a szigetre a vőlegényéhez.”. 2011 októberében vonattal utazik Párizsból Moszkvába Belorusszián keresztül. Ezt a két és fél napos utat a következő években többször is megteszi. 2012-ig ugyanis főleg a francia fővárosban élt, itt jegyzett be egy ékszercéget Serein márkanévvel.

2013-ban viszont Olaszországba költözött, Ostiába telepedett le. A Lazio tartomány által kiállított okmányai szerint egyetemi hallgatóként. De még abban az évben bejegyezteti itt is ékszercégét és egy laboratóriumot is megnyit. Ezután helyezi át székhelyét Nápolyba, a város egyik luxusnegyedébe, a gyönyörű Nápolyi-öbölre néző teraszos házba.  Hamarosan a társasági élet egyik középpontja lett. 2016-ban a fényűző Palazzo Calabrittóban galériát nyitott, amelyen csak úgy tolongtak a V.I.P.-k. A nagy ékszerkiállítás azonban hamis volt, mert többségük Kínából származó bizsu volt. Maria Adelát úgy tűnt, nem érdekli a pénz, látszólag kevés volt a bevétele, ugyanakkor egymás után rendezte az elegáns vacsorákat, partikat. Vagyonának eredete ismeretlen volt mindenki előtt.

Igazi céljához azonban akkor jutott közel, amikor befogadták a Napoli Monte Nuovo klubba, amelyet a helyi NATO-vezérkar tisztjei alapítottak. Az ide való bejutás volt az orosz titkos szolgálat egyik legszebb álma. Maria Adela 2015-ben egyenesen a klub titkára lett. Thorsten S. német alezredes a Spiegelnek elmondta, hogy az egyik legtekintélyesebb nápolyi „oroszlán” ajánlotta Maria Adelát, hogy felturbózza a klub életét nemzetközi és társasági kapcsolatai révén.  Az alezredes szerint a hölgy rendkívül aktív volt, jelen volt minden eseményen, és amikor 2018-ban újra csökkenni látszott az új belépések száma, felajánlotta, hogy fizeti az új tagok belépőjét. „Soha nem értettem, mi motiválja” – tette hozzá Thorsten S.

A klub tökéletes pókháló volt, amelyben a GRU-ügynök számos magas rangú NATO-tiszttel épített ki kapcsolatot, akadt köztük érzelmi alapú is. Ezt az egyik parancsnok, névtelenséget kérve, be is ismerte. Neki is eladta a mesét, mely szerint perui anyja 1980-ban elvitte magával Moszkvába, amikor részt vett az olimpián, de sürgősen haza kellett térnie Peruba, ezért kislányát rábízta szovjet ismerősökre. Így nőtt fel a Szovjetunióban, nevelőszüleivel való kapcsolatát súlyosan terhelte, hogy mostohaapja megerőszakolta. Mindenkinek azt mondta, hogy soha többé nem tér vissza Oroszországba, Európában akar maradni és itt akar férjhez menni.

Ismerte ezt a sztorit Shelia Bryant ezredes is, aki akkoriban az európai és afrikai amerikai flotta főfelügyelője volt. Szerinte ez a történet elég zavaros volt, mint ahogyan az is, hogy honnan van Maria Adelának ennyi pénze. Politikáról sosem beszéltek, inkább a férfiakkal való bonyolult kapcsolataiban próbálták férjével együtt segíteni. Akadtak köztük olasz, német és belga tisztek is. Volt egy másik „barátnője” is, aki a vezérkar adatbázisának volt a felelőse, aztán 2018-ban váratlanul összevesztek.

Maria Adela előtt nem voltak határok. Facebook-oldalára posztolt fotókat Bahreinből, ahol egy másik amerikai flotta állomásozik, itt találkozott al-Kalifa miniszterelnökkel. Közben áttette cégének székhelyét Milánóba, az utolsó nyilvánosságra került mérlege szerint 300 ezer euró vesztesége volt. Hogy mi mindent tudott meg, titok maradt. Csupán egyetlen Nápolyban szolgáló francia ezredes bukott le. Őt 2020 nyarán azzal a váddal börtönözték be, hogy egy szigorúan bizalmas dossziét adott el a GRU-nak. Addigra azonban Maria Adelának már nyoma veszett.

2018 szeptember 15-én szállt fel a moszkvai gépre, legközelebb november 19-én adott hírt magáról, egy Facebook-posztban bevallotta, hogy rákos, majd újra eltűnt.

Az oknyomozó munka azonban meghozta gyümölcsét. A különböző orosz adatbázisok elemzéséből, és arcfelismerő szoftverek alkalmazásából kiderült, hogy valódi neve Olga Kolobova, 1982-ben született, apja a jekatyerinburgi katonai iskola rektora volt, aktív katona, aki ezredesi rangot ért el, Angolában, Irakban és Szíriában is szolgált hírszerző tisztként, 2007-ben ment nyugdíjba. Az utolsó nyomot a Bellingcat találta meg: Olga Kolobova új jogosítványának fotóját, amely feltűnően hasonlít ahhoz a fotóhoz, amelyet utoljára posztolt a közösségi médiában. Azóta többször feltűnt a népszerű orosz közösségi oldalon, az Odnoklassznyikin, a „Putyin barátai” csoportban tesz közzé bejegyzéseket az ukrajnai háború mellett….

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.09.19. 11:42:52

S akkor már csak az a kérdés, hogy az oknyomozó cikknek mennyi a válóságtartalma.

HgGina 2022.09.20. 19:19:02

A szerző megtanulhatná közzététel előtt elolvasni, amit lefirkált!
"Csakhogy akkoriban ez a templom még létezett, csak 9 évvel később építették fel. "
És akkor a többi marhaságot ne is említsük!

Írolvasgondol

Érdekességek a nagyvilágból, élmények és vélemények közvetlen és tágabb környezetemből, szépírói, műfordítói munkáim

Címkék

18+ (12) 19.század (4) 1968 (16) 20.század (5) 60-as évek (5) Afrika (12) afro-amerikaiak (3) agy (22) agykutatás (3) Albert Einstein (4) Alfred Hitchcock (5) állatvilág (56) álmatlanság (3) álom (13) alvás (9) Amazonas (4) Amerika (4) anatómia (3) Anglia (30) Antarktisz (5) antiszemitizmus (4) antropológia (10) árverés (7) ASL (3) Auschwitz (3) Ausztrália (11) Ausztria (10) autó (6) autóipar (4) Ázsia (4) balkezesség (5) Barcelona (3) Beatles (16) béke (5) Belgium (8) best-seller (3) beszéd (6) betegség (6) Bill Gates (5) biológia (60) biztonság (6) blog (16) blues (3) Bob Dylan (3) Boileau-Narcejac (12) boksz (3) boldogság (8) botanika (3) Brazília (7) Brexit (5) bűnözés (6) bűnügy (44) cetfélék (3) Charlie Chaplin (3) Chile (4) ChristianK (19) CIA (4) Claude Monet (3) család (16) Csendes-óceán (6) csillagászat (36) csokoládé (4) Dánia (8) David Bowie (3) Déli-sark (3) demokrácia (6) depresszió (9) digitális (5) digitalizáció (3) diktatúra (5) dinoszauruszok (4) diszkrimináció (5) divat (30) Djabe (11) DNS (10) dohányzás (3) dokumentum (3) dokumentumfilm (8) Donald Trump (8) drog (5) Egészég (6) Egészség (16) egészség (92) egyház (12) Egyiptom (22) elektronika (5) élelmezés (6) élelmiszer (4) Élet (3) élet (42) életkor (3) életminőség (3) életmód (154) Életmód (19) életrajz (5) ellenkultúra (3) elnökválasztás (4) élővilág (14) ember (8) emberiség (3) embrió (4) emlékezet (4) ENSZ (4) építészet (16) erdő (5) erkölcs (6) erőszak (5) erotika (6) érzelem (5) érzelmek (4) Északi-sark (3) Etiópia (3) étrend (5) EU (3) Európa (23) évforduló (55) evolúció (5) Facebook (8) fák (11) farkas (3) fasizmus (8) Federico Fellini (4) fegyver (3) fegyverek (3) felfedezés (3) felmelegedés (4) felmérés (6) fenntarthatóság (12) fenntartható fejlődés (3) fény (5) Ferenc pápa (5) férfi (4) festészet (12) fiatalok (7) Film (8) film (36) filoszemitizmus (8) filozófia (14) Finnország (11) Firenze (3) fizika (9) Föld (23) földönkívüliek (6) Földrajz (4) földrajz (7) földrengés (5) földtörténet (4) forradalom (3) Fotó (8) fotó (12) fotográfia (4) Fotográfia (3) Franciaország (187) Frank Zappa (4) függőség (5) Fukusima (3) futball (9) gasztró (3) gasztronómia (34) gazdaság (18) genetika (13) geológia (32) George Orwell (4) Gina Lollobrigida (3) globális felmelegedés (12) globalizáció (3) Göbölyösné Németh Mária (12) Göbölyös N. László (81) Gondolkodom (7) gondolkodom (48) Google (6) Görögország (6) gravitáció (3) gyász (5) gyerekek (3) gyermek (3) gyermekek (15) gyilkosság (13) gyógyítás (8) háború (20) hacker (3) hagyomány (8) haj (3) hajózás (6) halál (15) halálozás (8) hang (6) hatalom (3) házasság (5) hidegháború (5) Himalája (4) hippik (3) híresség (10) hit (5) Hitler (5) Hold (13) Hollandia (31) Hollywood (8) holokauszt (17) Holokauszt (5) home office (3) Homo Sapiens (3) horror (14) humor (3) hurrikánok (3) hús (4) I.világháború (9) idegenforgalom (5) idő (4) időskor (3) II.világháború (25) ikrek (3) impresszionizmus (3) India (13) Indonézia (4) informatika (11) intelligencia (8) internet (26) ipar (12) Irak (4) Irodalom (15) irodalom (150) iskola (6) iszlám (7) iszlám állam (3) Itália (5) Izland (5) Izrael (28) Japán (28) járvány (6) jazz (7) jégkorszak (3) Jeruzsálem (3) Jimi Hendrix (4) jog (8) John F. Kennedy (5) John Lennon (6) jövő (10) Kanada (23) Karácsony (3) karantén (3) katasztrófa (15) katolicizmus (3) kávé (3) képzőművészet (35) kereskedelem (3) kereszténység (4) kiállítás (7) Kína (19) királyság (3) klíma (15) klímaváltozás (28) klimaváltozás (3) kollázsregény (13) költészet (13) Kolumbia (5) kommunikáció (6) kommunizmus (5) könyezetvédelem (3) könyv (14) környezet (4) környezetvédelem (163) koronavírus (6) középkor (9) közlekedés (23) közösség (7) közösségi háló (6) közösségi média (10) krimi (13) kriminovella (13) krokodil (3) Kuba (3) kultúra (15) kultúrtörténet (56) Kultúrtörténet (3) kulturtörténet (11) kutatás (16) kutya (12) látás (3) Led Zeppelin (4) légszennyezés (6) lélektan (9) Lengyelország (9) Leonardo Da Vinci (3) Leonard Cohen (6) levegő (4) levelezés (3) (3) London (7) macska (4) Madagaszkár (3) madarak (6) maffia (13) mágneses tér (3) Magyarország (100) Marcello Mastroianni (4) marihuána (4) Marilyn Monroe (3) Marokkó (3) Mars (7) matematika (6) média (66) meditáció (3) medve (3) megújuló energiák (5) memoár (3) menekültek (3) mese (7) mesterséges intelligencia (33) meteorológia (8) Mexikó (14) mezőgazdaság (7) Michelangelo (4) migráció (3) migránsok (3) Milánó (4) mítosz (5) mobiltelefon (3) molekulák (3) mozgás (5) mozi (184) műanyag (6) műemlék (5) Muhammad Ali (6) múlt (5) munka (20) munkahely (7) művészet (22) múzeum (3) nacionalizmus (3) nácizmus (27) Nagy-Britannia (135) Nap (6) Napóleon (6) NASA (15) neandervölgyi (7) Neil Young (6) nemek (3) Németország (43) népesség (4) nevelés (23) New York (10) (8) Nobel-díj (5) nők (24) Norvégia (12) növények (3) nukleáris (6) nyelv (8) óceánok (9) ókor (35) ökorendszer (3) okostelefon (5) oktatás (12) Olaszország (225) olvasás (5) on-line (3) Orhan Pamuk (3) Oroszország (27) orvostudomány (34) Oscar Wilde (3) őskor (14) őslénytan (15) összeesküvés-elmélet (3) őstörténet (11) Pablo Picasso (3) Párizs (5) párkapcsolat (17) Parkinson-kór (3) Peru (7) Pier Paolo Pasolini (3) pihenés (3) Pink Floyd (4) piramisok (5) pók (4) polgárjogi mozgalom (3) politika (42) Pompei (5) pop (3) Portugália (5) pszichiátria (5) pszichológia (74) punk (3) rabszolgaság (3) rasszizmus (5) reciklálás (5) régészet (99) rejtély (3) reklám (4) relaxáció (4) remake (3) reneszánsz (11) repülés (5) robot (8) rock (68) Rock (38) Rocky (3) Rolling Stones (4) Róma (12) Római Birodalom (16) Románia (3) rövidlátás (3) sajtó (3) sakk (4) sci-fi (9) Shakespeare (7) Skócia (6) soul (3) Spanyolország (33) spirituális (12) sport (26) Stanley Kubrick (5) Steven Spielberg (3) Steve Hackett (3) Steve Jobs (3) stressz (7) Svájc (12) Svédország (24) Sylvester Stallone (3) szabadidő (3) Szardínia (3) Szaúd-Arábia (3) szegénység (3) szelfi (4) szem (5) személyiség (4) szennyezés (4) szerelem (14) szex (16) szexualitás (3) Szibéria (3) Szicília (4) Sziliciumvölgy (3) színház (21) szocio (52) szorongás (3) Szovjetunió (8) Sztálin (3) sztárok (4) sztárvilág (3) születésnap (4) szülők (3) szürreális (8) szürrealizmus (3) találmány (5) tánc (3) tanulás (4) táplálkozás (13) Társadalom (31) társadalom (185) technika (62) technológia (23) Tejút (3) temetkezés (3) tenger (3) tengerek (5) természet (52) természetvédelem (7) terrorizmus (21) tetoválás (3) Titanic (5) titkos szolgálat (3) tizenévesek (3) Törökország (6) történelem (386) tudomány (331) turizmus (10) tv (4) UFO (5) Új-Zéland (10) Ukrajna (3) Umberto Eco (3) UNESCO (3) univerzum (9) urbanizáció (19) űrkutatás (34) USA (455) utazás (11) üzlet (6) válás (3) vallás (26) Van Gogh (4) várandósság (3) Vatikán (10) vélemény (5) Velence (8) vendéglátás (7) videójáték (3) Vietnam (11) világegyetem (3) világörökség (4) világpoézis (8) víz (9) Vörös Brigádok (4) vulkán (5) vulkánok (4) Wales (3) Woody Allen (4) world music (3) Yellowstone (3) zene (31) Zene (146) zsidóság (21) Címkefelhő

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása