Színek és foltok

Göbölyös N. László blogmagazinja

2019. júl 16.

Nagyszabású parkosítási terv az Eiffel-torony körül

írta: Göbölyös N. László
Nagyszabású parkosítási terv az Eiffel-torony körül

2bead9763909b4c16c9859c356c92f5a5bca2231bf22a7f44a2482e860b70f38.jpg

Szép ajándékkal lepi meg Párizs az „öreg Hölgyet” 130. születésnapja alkalmából.

 A OnE-nak elnevezett 10 éves program megváltoztatja az egész területet. Az Eiffel-torony  körül nem lesznek utak, autók. Helyettük fákkal, virágokkal szegélyezett ösvények csábítanak egy csaknem 2 km-es sétára a Trocadéro, a Chaillot-palota, a Iena-híd, a Mars-mező és az École Militaire által határolt területen. A Iena-híd 2023-tól csak gyalogos és kerékpáros forgalmú lesz. Új közösségi tereket építenek a Place de Varsovie-n és a Place Branly-n, ahol előadásokat és kiállításokat tartanak majd. A Place des Droits de l’Homme alatt a Chaillot-kertek teljesen átalakulnak, lépcsők vezetnek egy nagy medencéhez, amelyet szökőkutak ...

Tovább Szólj hozzá

parkosítás Párizs Várostervezés

2019. júl 15.

Tinédzserek belső sötétségben

írta: Göbölyös N. László
Tinédzserek belső sötétségben

teen-with-face-in-darkness.jpg

David Shaff sikeres ember. Híres amerikai újságíró, dolgozott a New York Times-nak, a Rolling Stone-nak, a Playboy-nak. Van egy fia, akit szeretettel, haladó szellemben nevel. A fiú jól tanul. Minden szépnek látszik, de baj vaj.

Nic drogozik, rászokott a metanfetaminra. Annak ellenére, hogy mindene megvan, tönkreteszi magát, és az apja nem tudja megmenteni.

Ezt a történetet meséli el a Beautiful Boy, a belga felix van Groeningen filmje. Néhány nappal a film megjelenése előtt történt, hogy egy 17 éves holland lány, Noa Pothoven, elutasítva ételt-italt szándékosan meghalt. Gyerekkorában megerőszakolták, a traumát nem tudta feldolgozni, anorexiás, depressziós volt.

Tény, hogy az ilyen esetek szaporodnak a nyugati társadalmakban. Erről szól ...

Tovább Szólj hozzá

társadalom pszichológia tizenévesek

2019. júl 13.

Coppola a jövő mozijáról

írta: Göbölyös N. László
Coppola a jövő mozijáról

1003_ms_coppola_079b.JPG

Francis Ford Coppola a bolognai Újra megtalált mozi (Il Cinema Ritrovato) fesztivál vendége volt. A 80 éves olasz-amerikai rendező  az Apokalipszis, most restaurált, újra vágott, végsőnek szánt (The Final Cut) változatának bemutatójára érkezett és egyben mesterkurzust tartott a világ minden részéről érkezett fiataloknak  - írta a La Repubblica.

Gian Luca Farinelli, a helyi filmarchívum, a Cineteca igazgatója és Paolo Mereghetti filmkritikus kérdezték a rendezőt.

-A húga, Talia Shire színésznő, unoköccse, Nicolas Cafe, színész, felesége, Eleanor és gyermekei, Roman és Sofia rendezők. Valóságos filmgyár az Ön családja.

-Az én olasz-amerikai családomnak két szenvedélye volt. Apám, Carmine, kitűnő klasszikus zenész, ...

Tovább Szólj hozzá

mozi kultúrtörténet Olaszország USA Francis Ford Coppola

2019. júl 12.

Csodálatos rejtett festményt találtak a római Sant’Alessio dell’Aventino templomban

írta: Göbölyös N. László
Csodálatos rejtett festményt találtak a római Sant’Alessio dell’Aventino templomban

  134924813-eb99cf51-2b56-4e71-a2fe-b12cbf39afea.jpg

Csaknem 900 évig takart el egy fal egy teljesen ép, csodálatos színekkel megfestett képet Rómában – írja a La Repubblica.

A megtalálója, Claudia Viggiani művészettörténész elmondta az újságíróknak, hogy a kép jelenleg látható részén nagy valószínűséggel Szent Elek és a vándor Krisztus jelenik meg.

A felfedezést hosszú ideig tartó keresés előzte meg. Viggiani kíváncsiságát egy levél keltette fel, amelyet 1905-ben Róma műemlékfelügyelőségének egyik alkalmazottja írt. A levélben említést tesz egy kitűnően konzervált freskóról, amelyet egy templomtorony megerősítésének munkálatai közben láttak. Arról azonban nem szólt a levél, hogy melyik templomban van a levél, és ez Rómában meglehetősen megnehezítette a ...

Tovább Szólj hozzá

vallás képzőművészet középkor Róma Olaszország

2019. júl 11.

Szaporodik a perfekcionisták száma

írta: Göbölyös N. László
Szaporodik a perfekcionisták száma

1_0v0mutfqtxnejkuaj2wyxw.jpeg

A perfekcionizmus kétélű fegyver – állapítja meg a Business Insider – Egyrészt ösztönözhet magasabb színvonal elérésére, másrészt felesleges feszültséget okozhat és lassíthatja a produktivitást.

Aki ebben szenved, kockáztathatja, hogy blokkolja őt az elérhetetlen csúcsok keresése.

Alice Boyes amerikai klinikai pszichológusnak sikerült azonosítania a patologikus perfekcionista tipikus gondolatait, cselekvéseit. Például: feladja, mielőtt nekilátna egy feladatnak, attól félve, hogy tévedni fog; nehezen hozza meg a legegyszerűbb döntést is; ideges, ha nem kapja meg a várt dicséretet; nem ad át munkát, mert azt gondolja, hogy mások nem tudják elvégezni olyan jól, mint ő.

Néhány új tanulmány szerint a perfekcionizmus terjed, ...

Tovább Szólj hozzá

életmód pszichológia perfekcionizmus

2019. júl 10.

Hibernáljuk az űrhajósokat!

írta: Göbölyös N. László
Hibernáljuk az űrhajósokat!

hybernating-pods-sketches.jpg

Ez lenne a legpraktikusabb megoldás a hosszú távú űrutazásoknál – vélik a tudósok.

Mint a 2001:Űrodüsszeiában, a valóságban is a hibernáció vagy a mélyalvás lenne a legjobb megoldás a hosszú missziók, például a Mars-utazás esetében. Ez ma egyike az űrtudomány legnagyobb kihívásainak, valamint azoknak a következményeknek a kivédése, amely az utak során az űrhajósok egészségére károsak és hasonlóak az öregedéshez.

„A tudományos tanácskozásokon a szakorvosok gyakran beszélnek a hibernációról. Ez létezik a természetben, az állatoknál, amelyek télen letargiába esnek és lelassul az anyagcseréjük.  Az ember számára keresni kell egy mélyálomszerűséget, mert aki alszik, nem eszik, nem termel hulladékot, és nem ...

Tovább Szólj hozzá

tudomány űrhajózás hibernáció

2019. júl 09.

Milyen kérdéseket ne tegyünk fel az első randevún?

írta: Göbölyös N. László
Milyen  kérdéseket ne tegyünk fel az első randevún?

first-date-questions-to-ask.jpg

Az első találkozás mindig sok izgalommal jár. Várakozások, elképzelések kavarognak az emberben, felsejlik egy közös jövő képe és természetesen némi türelmetlenség is, hogy mind többet tudjunk meg a másikról. Vigyázni kell azonban, hogy kérdéseinkkel ne változtassuk a találkozást egyfajta  kihallgatássá – figyelmeztet a La Repubblicában a szexuálpszichológus, aki azt tanácsolja, hogy kerülni kell a „rámenős” kérdéseket, és óvakodjunk a következő kérdésektől.

1.Gondoltál-e már valamikor családalapításra?

Az első találkozáson jobb nem beszélni házasságról, gyerekekről olyan személlyel, akit még alig ismerünk. De feltehetünk egy ravasz kérdést: „Milyennek képzeled magad tíz év múlva?” A válasz sokat ...

Tovább Szólj hozzá

társadalom szerelem életmód pszichológia

2019. júl 08.

A Hold remeg és kisebb lesz

írta: Göbölyös N. László
A Hold remeg és kisebb lesz

141645883-9adb33c5-3a67-45b5-8697-d053840fad2e.jpg

 Hül és összehúzódik. Ráncosodik, mint a mazsola. Föld-, azaz holdrengésnek nevezik, tele van sebhellyel,  amelyek meglepetésre nem meteoritoktól származnak, amelyeknek könnyű dolguk van, mivel a Holdnak nincsen atmoszférája, hanem az állandó tektonikus mozgástól – írja a La Repubblica.

Az Apollo 17 űrhajósai egy hosszú emelkedőt egy 80 méter magas töltést jártak be a Lunar Roverrel a Taurus-Littrow völgyet tanulmányozva. A kutatók szerint a hasadékot a rengések okozták, amelyek kisebbé teszik a Holdat.

A NASA és több amerikai egyetem tudósai a Nature Geoscience-ben megjelent cikkükben azt írták, hogy néhány százmillió év alatt kb. 50 méterrel lett karcsúbb, tehát nem kell attól tartani, hogy hamarosan eltűnik.

A ...

Tovább Szólj hozzá

tudomány csillagászat Hold

2019. júl 06.

Egészségvédő intelligencia

írta: Göbölyös N. László
Egészségvédő intelligencia

maxresdefault_9.jpg

A Bolognában rendezett Orvostudományi Fesztivál vendége volt Ian Deary, az edinburghi egyetem kognitív epidemiológiai  (öregedéssel foglalkozó)  kutató központjának igazgatója, úttörője ennek a tudományágnak.

A skót pszichológus kutatásairól tartott előadást. Elmondta, hogy a fejlettebb intelligencia nemcsak a jobb tanulmányi eredmény, vagy a jobb munka elérésében segít, hanem az egészségesebb életet is biztosítja. Több kísérlet is bizonyítja, hogy a gyermekkori, átlagosnál fejlettebb kognitív képesség pozitívan hat az egészségre és meghosszabbítja az életet.

Deary elmondta, hogy feldolgozta azokat az adatokat, amelyeket a Scottish Mental Survy gyűjtött össze 1947-ben az 1936-ban született 70 ezer skót gyermek tesztjeiből. ...

Tovább Szólj hozzá

tudomány intelligencia agykutatás időskor

2019. júl 05.

Körutazás vonaton Londontól Londonig

írta: Göbölyös N. László
Körutazás vonaton Londontól Londonig

114251440-cf7fb995-2f88-471b-ac72-0b5ff885cd47.jpg

Az Around the World by Rail programot a Rainbookers angol társaság találta ki: 56 nap alatt viszi el az utasokat négy kontinensre. Hajót és repülőt csak akkor vesz igénybe, ha nincs vasúti megoldás. Európa, Ázsia, Óceánia, Ausztrália és Észak-Amerika a célpont.

A csomag különlegessége, hogy az  utasok tetszésük szerint választhatják ki, hogy milyen útvonalon menjenek, hol álljanak meg. Egy fix szabály van: Londonból indulnak és Londonba érkeznek vissza.

Londonból például el lehet indulni a skandináv országok felé, és onnan Oroszországon át Ázsiába, a mitikus transzibériai vonalon Pekingig, Ulan-Bator érintésével, vagy Londonból Rómába, Velencébe, Ausztriába, Németországba.  Kína is fix pont. Az út onnan Hongkongba vezet, ...

Tovább Szólj hozzá

utazás vasút idegenforgalom Nagy-Britannia

2019. júl 04.

Hihetetlen történetek megszállottakról és ördögűzőkről

írta: Göbölyös N. László
Hihetetlen történetek megszállottakról és ördögűzőkről

1920.jpg

Cesare Truqui atya Mexikóban született, de Svájcban él. Ma egyik a világ leghíresebb ördögűzőinek. A Panoramának mesélt életéről, munkájáról.

2004-ben Rómában szentelték pappá. Krisztus Légiósainak Kongregációjához tartozott, ott tanult ördögűzést és lépett kapcsolatban a legnevesebbekkel, Damonte, Gramolazzo és Amorth atyákkal. Nem gondolt arra, hogy ő is ördögűző legyen, nem érezte magát erre elhivatottnak. A sors azonban másképpen rendelkezett.

Truqui atya elmesélte egy bizonyos Giuliana történetét, aki testvére kíséretében betért egy templomba és II. János Pál pápa szobra előtt furcsa átváltozáson ment keresztül. Megváltozott az arca, a tekintete, a hangja és durván szidalmazta a pápát. Truqui atya másfél ...

Tovább Szólj hozzá

vallás egyház ördögűzés