Színek és foltok

Göbölyös N. László blogmagazinja

2019. dec 13.

Egyre nagyobb szükség lesz a transzkulturális pszichiátriára

írta: Göbölyös N. László
Egyre nagyobb szükség lesz a transzkulturális pszichiátriára

  transition.jpg

Ötven éve indult el a pszichiátriának ez az irányzata, amely figyelembe veszi, hogy a páciens nem a származási helyén él, mások a kulturális gyökerei, gondolkodása, szokásai, mint annak az országnak, amelyben lakik, esetleg a nyelvét sem beszéli.

A britek, akiknek ezen a téren a legnagyobb gyakorlatuk van, bizonyították, hogy ezeknek a sajátos körülményeknek a figyelmen kívül hagyása  téves diagnózisokhoz, eredménytelen kezelésekhez vezethet. Ez vonatkozik az első, de még a második generációra is. Ez utóbbinál a pszichés zavarok származhatnak a szülői nevelés és a külső környezet közötti ellentmondásokból. A második nemzedéknél a kettő közötti konfliktus főleg a serdülőkorban éleződik ki.

A transzkulturális ...

Tovább Szólj hozzá

társadalom pszichológia multikultúra

2019. dec 12.

Aldo Moro a Piazza Fontana-i merénylet hátteréről

írta: Göbölyös N. László
Aldo Moro a Piazza Fontana-i merénylet hátteréről

strage-di-piazza-fontana.jpg

A milánói Piazza Fontana-i merénylet 50. évfordulója kapcsán a Panorama részleteket közölt Aldo Morónak, a Vörös Brigádoknak írt feljegyzéseiből.

1969.december 12-én az Ordine Nuovo nevű olasz újfasiszta csoport 17 ember halálát és 88 sebesülését okozta a milánói mezőgazdasági bankban elhelyezett robbanószerkezetekkel. A merénylettel a hatóságok baloldali anarchistákat vádoltak. Három nappal a terrorakciót követően egy Giuseppe Pinelli nevű vasúti munkás „kiesett” a milánói rendőrkapitányság negyedik emeleti ablakából. Letartóztattak egy másik anarchisták, Pietro Valpreda táncost, akit életfogytiglanra ítéltek és végül 18 évet töltött börtönben ártatlanul. Még azt is feltételezték, hogy a balos érzelmeiről ...

Tovább Szólj hozzá

történelem terrorizmus Olaszország Milánó Piazza Fontana

2019. dec 11.

Eltűnnek a koalák az erdőtüzek miatt?

írta: Göbölyös N. László
Eltűnnek a koalák az erdőtüzek miatt?

191120025819-koala-rescue-bushfire-02-super-169.jpg

A videó, amelyen egy ausztrál nő megment a tűzből egy koalát, bejárta a világot. Sajnos a kis állat annyira megrémült, néhány nap múlva elpusztult.

Sokan aggódnak sorsukért és sokan eltúlozva ítélik meg a helyzetet. Egy természetvédő társaság például kijelentette, hogy a koalák 80%-a elvesztette élőhelyét és pusztulásra vannak ítélve.

Az Austrialian Associated Press becslése szerint 1,6 millió hektár erdő égett le az országban, a tüzet továbbra is gyakran tombolnak. Az állatoknak nincs vizük, nincsenek falevelek, amelyekből vízszükségletük 65%-át nyerik – magyarázta annak az állatkórháznak az igazgatója, ahol a sérült állatokat gondozzák.

A koalák azért is veszélyeztetettebbek Ausztráliában, mert míg ...

Tovább Szólj hozzá

környezetvédelem klímaváltozás koalák Ausztrália

2019. dec 10.

Hogyan reagáljunk, ha egy kolléga a mellékhelyiségben akar velünk beszélni?

írta: Göbölyös N. László
Hogyan reagáljunk, ha egy kolléga a mellékhelyiségben akar velünk beszélni?

54d42a77e144a_esq-080114-urinals-full.jpg

Vannak emberek, akik teljesen természetesnek veszik, hogy a hivataluk illemhelyén is folytassák munkájukat. Telefonálnak, sms-eznek, terveket beszélnek meg a kollégákkal, akikkel ott futnak össze és eszükbe se jut, hogy ez az illetőnek talán kellemetlen lehet.

A mosdókagyló és a kézszárító előtt még hagyján, de vannak, akik a szomszéd WC-fülkéből is átbeszélnek,

Hogyan reagáljunk az ilyen helyzetekre, figyelembe véve, hogy a szomszédban kuporgó akár a főnökünk is lehet? – teszi fel a kérdést a Le Figaro.

Kerek-perec aligha lehet megmondani neki, hogy hagyjon minket békén. Hallgatni sem tanácsos, mert akkor esetleg még hangosabban ismétli meg mondókáját. Ilyenkor a legjobb a lehető legrövidebb, folytatást nem igénylő ...

Tovább Szólj hozzá

munka társadalom magánszféra W.C..

2019. dec 09.

Miért volt Jimi Hendrix minden idők legbefolyásosabb gitárosa?

írta: Göbölyös N. László
Miért volt Jimi Hendrix minden idők legbefolyásosabb gitárosa?

1_a4jjedrylqo-ogfsh_gea.jpeg

„Jimi Hendrix kedves, de lázadó ember volt. Antikomformista, zeneileg és spirituálisan fényévekkel előzte meg korát. Azt gondolom, hogy a következő generációk rá alapozhatnak” – ezt olyan ember mondta, aki talán mindenkinél jobban ismerte: Eddie Kramer, hangmérnöke, társproducere, jobbkeze.

A 75 éve született, de már 49 éve halott zseniális muzsikus lett a győztes a Rolling Stone magazin „minden idők legbefolyásosabb gitárosa” listáján.

Jiminek különleges kapcsolata volt a gitárjával, szinte a testének meghosszabbított része volt – a lelki közösségről nem is beszélve. A feed-back, a torzítások, a wah-wah újító használata, az, hogy balkézzel pengetett egy jobbkezes gitáron, csak részben magyarázzák meg ...

Tovább Szólj hozzá

rock Zene Jimi Hendrix

2019. dec 07.

A svéd sámánasszony

írta: Göbölyös N. László
A svéd sámánasszony

mesolithic-woman.jpg

Az 1980-as évek végén Lars Larsson svéd régész és társai a Trelleborg közelében lévő Skatehol ásatási helyen 80, Kr. e. 5500 és 4600 közötti sírt találtak. A sírokban párok voltak, némelyek kutyáikkal együtt vagy kutyák gazdag adományokkal. Néhány sírban  ülő helyzetben temették el a halottakat.

Az egyiket egy tömbben emelték ki és laboratóriumban vizsgálták meg. A holttest keresztbe rakott lábakkal ült egy szarvasagancsból készített ágyon, derekát egy 100 állatfogból álló öv fogta körül, a nyakában egy nagy palaérem lógott, vállát egy rövid tollpalást takarta. Magassága kb 150 cm lehetett, kora 30-40 év. A közeli sírokban talált holttestek DNS-e alapján mind sötét bőrűek és világos szeműek voltak, mint az a ...

Tovább Szólj hozzá

történelem régészet temetkezés Svédország mezolitikum

2019. dec 06.

Újabb egészségi kockázatok fenyegetik az űrhajósokat

írta: Göbölyös N. László
Újabb egészségi kockázatok fenyegetik az űrhajósokat

07464211.jpg

A Nemzetközi Űrállomás egyik asztronautáját a közelmúltban trombózis érte. Azonnal véralvadásgátlót kapott és rendbejött. Egy új tanulmány szerint azonban további egészségügyi kockázatokat talált, amelyek az űrhajósokat fenyegetik. Ilyen a vérkeringés pangása, illetve áramlásának megfordulása a nyaki vénában.

Mindezek olyan problémát jelentenek, amelyek kétségessé tehetik a jövő hosszabb űrmisszióit, akár a Föld körüliekre, akár egy újabb holdraszállásra, vagy a Mars-expedícióra gondolunk.

A houstoni Kbr központ munkatársa, Karina Marshall-Goebel által koordinált nemzetközi kutatást  a Jama Network Openben publikálta.

A trombózis, amely az űrhajóst érte, az első dokumentált eset volt és egy olyan ...

Tovább Szólj hozzá

űrkutatás tudomány egészség

2019. dec 05.

Kilencszáz éves fekete fenyők

írta: Göbölyös N. László
Kilencszáz éves fekete fenyők

 

002333122-6b85d34d-ad60-4463-8bbc-f5f242327f9e.jpg

Az Alpesi Mentőszolgálat emberei fedezték fel Fara di San Martino helység közelében egy 200 méter magas sziklafal közepe táján a kis erdőt, amely hat fekete fenyőfából áll. A fák gyökereikkel, mint polipkarokkal kapaszkodnak a kövekbe a mélység felett. Három fa törzsének kerülete meghaladja a 3,91 métert. Életkorának meghatározására mintát vettek az egyikből és a torinói egyetem erdészeti karának laboratóriumában megállapították, hogy a fa 900 éves.

Hosszú életük valószínűleg annak köszönhető, hogy a favágók nem tudtak hozzájuk férfi, mert különben a fekete fenyő nagyon keresett, értékes a fája, a gyantája. Hajóépítéshez, fáklya készítéshez használják.

Aurelio Manzi olasz ökoszakértő szerint a ...

Tovább Szólj hozzá

fa természet mítoszok

2019. dec 04.

Greta Thunberg időutazó?

írta: Göbölyös N. László
Greta Thunberg időutazó?

112701251-5ba66422-ce19-4894-97f2-c785d726d688.jpg

A University of Washington Libraries archívumában találtak egy fotót, amely 121 évvel ezelőtt készült Klondike-ban, a nagy aranyláz egyik legendás, Jack London által is megörökített helyszínén. Három aranyat kereső gyerek látható rajta és az egyik megszólalásig hasonlít Greta Thunbergre.

Ebből indult útjára a közösségi médiában Greta időutazásának elmélete. „Lehet, hogy a Fridays for Future mozgalom alapítója a múltból jött, hogy figyelmeztessen bennünket a klímaváltozásra?” Ő az, valóban ő. Visszatért 121 év után” – olvasható a Twitteren.

A lavina elindult. A Google Image-en 3,176 millió olyan kép jelent meg, amely Gretához hasonló arcokat mutat.

Valójában sokszor előfordul, hogy egy-egy mai ember hasonlít ...

Tovább Szólj hozzá

fotó történelem reinkarnáció Greta Thunberg

2019. dec 03.

Virtuális valósággal a dohányzás ellen

írta: Göbölyös N. László
Virtuális valósággal a dohányzás ellen

1500830779669_jpg--uomini_e_donne_fumano_uguale_tra_i_giovani_sono_piu_le_fumatrici.jpg

A fiatalok által kedvelt interaktív videójátékok alkalmasak a dohányzás elleni harcra.

A cataniai egyetem kutatóinak kísérletét a Journal of Addictive Diseases közölte.

A kutatók kísérletükhöz meghívtak 20-30 év közötti dohányos fiatalokat és elrettentésül bemutattak nekik olyan riasztó képekkel illusztrált cigarettás dobozt, egy rövid filmet a dohányzás hatásairól a tüdőkre és egy videójátékot a dohányzással kapcsolatos betegségek kialakulásáról. A legnagyobb hatást az utóbbival érték el.

Számokkal kifejezve a cigarettás doboz elriasztó hatása 3,81 volt a motivációs skálán, a filmé 4,87, a videójátéké 6,96, ami azt bizonyítja, hogy a technológia és az innováció is motiválhatja a fiatalokat abban, hogy ...

Tovább Szólj hozzá

2019. dec 02.

Árverésen A romlás virágai, egy ismeretlen strófával

írta: Göbölyös N. László
Árverésen A romlás virágai, egy ismeretlen strófával

72af40fd19d246cc2f3c6f1b6d5b1ea1_xl.jpg

80 ezer euróért kelt el Charles Baudelaire korszakalkotó kötetének, A romlás virágainak (Les fleurs du mal) eredeti kiadása. A boldog tulajdonos így hozzájuthatott az „elátkozott költő” (1821-1869) Ékszerek (Les bijoux) című versének 9. versszakának kéziratához, amely kimaradt a híres versből:

„És a valóságra akkor ráébredtem,

hogy szellemnek isten legszebb adománya

megismerni a földi szépséget mélyen,

hogy feltörjön ritmusa, harmóniája”

(ford: GNL)

A négy sort már jelezte Yves-Gérard Le Dantec nagy Baudelaire-szakértő a kötet első kiadásának jegyzetei között. De sem annak tulajdonosa, Gaston de Saint-Valry, aki magától a szerzőtől kapta meg, sem pedig örökösei nem akarták megjelentetni.

Az 1857-ben ...

Tovább Szólj hozzá

irodalom erotika Franciaország Charles Baudelaire