Színek és foltok

Göbölyös N. László blogmagazinja

2019. sze 20.

Miért küldenek a fiatalok meztelen fotókat?

írta: Göbölyös N. László
Miért küldenek a fiatalok meztelen fotókat?

maxresdefault_10.jpg

Terjed a neten a „sexting”. A meztelen fotók szaporodó száma feltűnt a kutatóknak.

Morgan Johnstonbaugh, az arizonai egyetem szociológusa a legújabb tanulmányában a miértre próbált válaszolni – írja a Huffington Post.

Hét egyetem több mint ezer hallgatóját kérte meg, hogy vegyenek részt egy on-line felmérésben. Két alapvető okra derült fény. Az egyik, hogy partner kívánságára küldenek magukról aktképet, vagy azért, hogy ezen a módon győződjenek meg szexuális vonzerejükről.

A felmérésből meglepetésre kiderült, hogy a férfiak is kapnak partnereiktől ilyen felkérést, de kevesebbet, mint a nők, és arra sem éreznek különösebb késztetést, hogy így mérjék fel szexepiljüket.

A szexuálispszichológusok szerint ...

Tovább Szólj hozzá

élet társadalom nemek harca sexting

2019. sze 19.

Bizánci pénzek nyomai a Torinói Leplen

írta: Göbölyös N. László
Bizánci pénzek nyomai a Torinói Leplen

sindone-torino-ricerca-1-700x391.jpg

Bizánci pénzek nyomait találták a Torinói Leplen a padovai egyetem és amerikai kutatók közös munkája során. Munkájukat publikálta a Journal of Cultural Heritage és foglalkozott vele egy Kanadában tartott konferencia is.

A kutatók elképzelhetőnek tartják, hogy még az 1000. év előtt hozzádörzsöltek Jézus Krisztus halotti lepléhez olyan aranypénzeket, amelyeken szintén a Megváltó arcképe volt, hogy ezáltal váljon ereklyévé.

A tudósok azonosították egy ritka arany, ezüst és réz ötvözet nyomait szkenneres elektronikus mikroszkóp és egy Röntgen-sugarakat fluoreszkáló spektoszkóp segítségével. Ugyanakkor megmérték, hogy ezek a fémek milyen arányban voltak a 11-12. századi bizánci pénzérmékben. Az összetétel azonosnak ...

Tovább Szólj hozzá

történelem vallás kereszténység Olaszország Bizánc

2019. sze 18.

Jó ötlet-e beleszeretni a legjobb barátunkba/barátnőnkbe?

írta: Göbölyös N. László
Jó ötlet-e beleszeretni a legjobb barátunkba/barátnőnkbe?

szmk_szerelmesfilm_savaria_mozi_1.jpg

Sokszor megtörténik, hogy két fiatal között, akik kiskoruk óta barátok, szerelem alakul ki. A La Repubblica által megszólaltatott szakértők szerint jól át kell gondolni ennek a pro és kontráját, mert sikertelenség esetén nemcsak a szerelem esik kútba, hanem a barátság is.

A prók:

A felek jól ismerik egymást és ez a mai időkben, amikor a kapcsolatok kevésbé mélyek, sokszor felületesek és nem tartanak sokáig, ez pozitív dolog. Kimarad az udvarlás, az ismerkedés fázisa. Nincs félelem attól, hogy nem felelnek meg a másik által róluk alkotott képnek.

Az érintettek mindent tudnak egymás érzelmi múltjáról. Tudják, hogyan kezdődött, hogyan végződött egy-egy kapcsolat, milyenek voltak a partnerek.

Megkönnyíti a kapcsolatot, ...

Tovább Szólj hozzá

élet párkapcsolat pszichológia

2019. sze 17.

Kampala ifjú klímaaktivistája a Föld jövőjéért és a fákért harcol

írta: Göbölyös N. László
Kampala ifjú klímaaktivistája a Föld jövőjéért  és a fákért harcol

edtjg51x4aaam9n.jpg

Uganda Gretájaként emlegeti a világ. A 15 éves kislány 8 hónapja tüntet Kampalában svéd harcostársához hasonlóan a fenntartható jövőért.

„Nevem Namurgerwa Leah, klímaaktivista vagyok. Azt kérem Yoweri Museweni elnöktől, hogy tiltja be a műanyag szatyrokat. Banplastitug a hashtag, amit létrehoztam. Írd alá petíciómat a Green Campaign Africa oldalon.”

Így mutatkozott be az év elején a Twitteren a kislány, akiről azóta már a világmédia is sokat írt a Time magazintól az al-Jazeeráig.

Leah, akit Greta Thunberg ihletett meg, 8 hónappal ezelőtt kezdett kampányt a fosszilis fűtőanyagok, a műanyag szatyrok, az erdőtelenítés, a légszennyezés és a környezettel szembeni egyéb visszaélések ellen. Egészségesebb klimáért, ...

Tovább Szólj hozzá

környezetvédelem fák Uganda Afrika Leah

2019. sze 16.

Boldogabbak az egyedülálló nők, mint a párban élők?

írta: Göbölyös N. László
Boldogabbak az egyedülálló nők, mint a párban élők?

 

161940747-211b4ada-8682-4028-bbc8-9e57d3a76dcb.jpg„Megdöbbentem a klasszikus tudományt, de meg kell mondanom, ha férfi vagy, talán meg kell nősülnöd, de ha nő vagy, ne foglalkozz a házassággal” – jelentett ki Paul Dolan, a London School of Economics magatartáskutató professzora a Happy Ever After című könyvében. A neves pszichológusnak az a véleménye, hogy a világon azok a nők a legboldogabbak, akinek nincs sem férjük, sem gyerekük.

Ezt a felvetést sokan enyhén szólva is kétkedéssel fogadják – írja a La Repubblica.

2018 februárjában Bob Nicholson történész feltett a Twitterre egy anyagot, amely 1889-ben jelent meg egy korabeli lapban. Az olvasók válaszoltak a „miért maradtam vénlány?” kérdésre. „Mert nem akartam növelni a háziállatok számát és úgy találom, hogy ...

Tovább Szólj hozzá

társadalom életmód szingli nők

2019. sze 14.

A hulladéklopkodás veszélyei az állatokra

írta: Göbölyös N. László
A hulladéklopkodás veszélyei az állatokra

corbeau_freux_redu_5g.jpg

A városokban élő varjaknak magasabb a koleszterin-szintje, mint a falusi rokonaiknak. Az előbbiek rendszeresen feltúrják a kukákat, és megeszik a bennük található ennivalót, amely többségében a gyorséttermekből származik.

A New York-i Hamilton College kutatói 140 városi, falusi varjú vérmintáiból mérték a madarak koleszterin-szintjét, test- és zsírtömegét. A városiaknak minden adatuk magasabb volt.

Mivel meg akartak győződni arról, hogy a madaraknál is ugyanaz a típusú élelem okozza-e, mint az embereknél, a falusi varjak fészkeinek közelében McDonald’s cheeseburgereket raktak le, aminek következtében ezeknél is koleszterinszint emelkedést mértek.

Korábbi mérésnél ugyanezt a tapasztalták a sűrű lakosságú zónák ...

Tovább Szólj hozzá

táplálkozás állatvilág urbanizáció

2019. sze 13.

Blinded By The Light: Bruce Springsteen megmentő zenéje

írta: Göbölyös N. László
Blinded By The Light: Bruce Springsteen megmentő zenéje

blinded.jpg

Augusztus végén jelent meg a brit mozikban Gurinder Chadha Nairobiban született, de Londonban felnőtt indiai rendezőnő filmje egy Pakisztánból Londonba emigrált fiatalemberről, aki Bruce Springsteen zenéjéből merített erőt az életben maradáshoz. A film éppen a Főnök egyik leghíresebb dalának címét viseli: Blinded By The Light.

Chadha 2002-ben lett híres a Csavard be, mint Beckham című filmjével. Ez nyitotta meg Hollywood kapuit Keira Knightley előtt. A film azt mutatta be, hogyan élnek a szigetországban a pakisztáni és indiai bevándorló közösségek. A főszereplő egy lány, aki futballista akar lenni.

A Blinded by The Light a Guardian újságírójának, Sarfraz Manzoornak emlékirataiból készült, amelyben leírta Springsteen iránti ...

Tovább Szólj hozzá

2019. sze 12.

A zöldben boldogabbak vagyunk és ez a tweetekben is tükröződik

írta: Göbölyös N. László
A zöldben boldogabbak vagyunk és ez a tweetekben is tükröződik

162107126-5c40c86d-8399-4516-a86c-99e94e4e6cbc.jpg

A vermonti egyetem kutatói fedezték fel, hogy sokkal jobb kedvvel tweetelünk vagy telefonálunk, amikor a természet zöldjében vagyunk.

4.638  felhasználó olyan posztjait elemezték, amelyeket San Francisco közelében lévő erdőből, parkból küldtek 2016 májusa és augusztusa között. Ebben a környezetben 220 zöldövezet van, összesen mintegy 3400 hektáron.

A tweetek, függetlenül attól, hogy egy kis parkból vagy egy olyan rezervátumból küldték, mint a Golden Gate Brisge Park, sokkal örömtelibbek, jóbb kedvűek voltak az átlagnál. A műholdak képei alapján a kutatók azt is meg tudták állapítani, hogy minél sűrűbb volt a növényzet, annál jobb hangulatúak voltak a tweetek.

A sorokból áradó jókedv mérésére a nyelvészek az ...

Tovább Szólj hozzá

jókedv életmód zöldövezet USA

2019. sze 11.

Megtalálták az igazi Hófehérke sírkövét

írta: Göbölyös N. László
Megtalálták az igazi Hófehérke sírkövét

5d49ffe7016dd273823e.jpg

Maria Sophia Margaretha Catherina von Erthalnak hívták, a kivételes szépségű, szegényeket és szenvedőket pártfogoló nőt, akiről a Grimm testvérek Hófehérként mintázták. Sírköve azonban eltűnt, amikor 1896-ban lebontották a templomot, ahol eltemették. Majd megtalálták egy bambergi ház kamrájában. A család odaajándékozta a város egyházmegyei múzeumának, valószínűleg anélkül, hogy felismerte volna értékét.

Holger Kempkens, a múzeum igazgatója jött rá a sírkő és a mese kapcsolatára. „Ennek a nőnek a története közismert volt a 19. század elején – magyarázta a BBC-nek – és a Grimm-testvérek meséiket azokból a történetekből írták, amelyeket az emberek mondtak el nekik. Bár pontosan nem lehet bizonyítani, de a mese ...

Tovább Szólj hozzá

mese irodalom Németország Hófehérke

2019. sze 10.

Üzenet a bélyeg alatt

írta: Göbölyös N. László
Üzenet a bélyeg alatt

102119620-6a2f8737-3178-48ac-b5b0-85aca3dee839.jpg

Ignazio Caruso rivoli lakos a régiségpiacon talált egy képes levelezőlapot, amelyet 1909 júniusában küldött egy nő a barátnőjének. A lapon csak egyszerű üdvözlet volt, viszont Caruso úr a bélyeg alatt talált pár sort amelyben a nő arról írt, hogy nem elégedett az életével.

A megtaláló furcsállotta a trükköt, mert, mint a La Repubblicának elmondta, a bélyeg alá írás abban az időben nem volt szokás.

Az első, nem illusztrált postai levelezőlapot 1874-ben vezették Olaszországban. Kezdetben csak az első oldalára lehetett írni, 1905-től lehetett a túloldalára is. Aki a bélyeg alá írt, az postai csalást követett el, mert az üdvözlet utáni plusz szöveg miatt a tarifa annyi volt, mint a borítékos levélé. Levelezőlapon 20 ...

Tovább Szólj hozzá

történelem posta Olaszország

2019. sze 09.

A Varázsbusz baljós története

írta: Göbölyös N. László
A Varázsbusz baljós története

k-img_20170825_143502-2.jpg

2019.július 28-án jelent meg a médiában a hír, hogy meghalt Veronika Nikonova belorusz színésznő, belefulladt egy alaszkai folyóba, amikor nászúton volt férjével Pjotr Markelovval, a fehérorosz ellenzék egyik prominens képviselőjével. Mire a férjnek sikerült őt kihúznia, már halott volt.

Később kiderült, hogy úticéljuk annak az autóbusznak a roncsa volt, amelyet Sean Penn 2007-ben készített, Into The Wild című filmje tett híressé. A film Christopher McCandless történetét meséli el, aki éhen halt egy elhagyott buszban, miután megpróbált a civilizációtól távol egyedül élni Alaszka vad természetében. Veronika a Magic Bus-höz vezető úton halt meg, a tetőző Teklanika folyó sodrása ragadta magával.

Alaszka nem elnéző az ...

Tovább Szólj hozzá

élet mozi természet Alaszka Christopher McCandless