Színek és foltok

Göbölyös N. László blogmagazinja

2019. ápr 18.

Udvariatlan-e az on-line-ban az OK?

írta: Göbölyös N. László
Udvariatlan-e az on-line-ban az OK?

55080524-emoticon-showing-ok-sign.jpg

Az „OK” olyan kifejezés, amellyel azt fejezzük ki, hogy valamivel egyetértünk, valamibe beleegyezünk, de ha e-mailben, vag chat-ben küldjük, bizonyos negatív felhangot kap – állítják a digitális média szakértői.

Írásos kommunikációban ha több soros kérdésre valaki csak ez a rövid választ kapja, felmerülhet benne, hogy az illetőnek valami nem tetszik és talán nem is minden oké. A Huffington Post ezzel kapcsolatban megkérdezte Gretschen McCullogh-ot, az internetes kommunikáció specialistáját.

A nyelvész szerint az udvariatlanság nem annyira a szóban, hanem inkább a rövidségben van. Túl száraznak tűnik, amolyan „lerázó” jellege van, türelmetlenséget sugallhat. Ezért van az, hogy úgy érezzük, hogy hozzá kell tenni ...

Tovább Szólj hozzá

média közösség társadalom

2019. ápr 16.

Gyorsítani és lassítani a fény sebességét

írta: Göbölyös N. László
Gyorsítani és lassítani a fény sebességét

light.jpg

A Central Florida University-nek sikerült megváltoztatniuk a fény sebességét. Harmincszorosára gyorsították és felére lassították egy új technikával, amely nem használ közvetítő eszközt, vagy gázt, amely lassítaná. Ez a technika a „tér-idő spektrumának” irányításán alapul.

Ezzel nem sérül Albert Einstein különleges relativitás-elmélete, miszerint sem, ami információt szállít, nem lehet gyorsabb a fénynél. Ez a szuper fény-effektus nem szállít információt. Az új technika leírását a Nature Communications publikálta, amelyet Esat Kondakci és Ayman Abouraddy, az egyetem kutató írtak.

A fény sebességének módosítása laboratóriumban már többször sikerült. Az új ebben a kísérletben az, hogy a két kutató úgy ...

Tovább Szólj hozzá

fény gyorsítás lassítás USA tudómány

2019. ápr 15.

Vagyont érnek Napóleon szerelmes levelei

írta: Göbölyös N. László
Vagyont érnek Napóleon szerelmes levelei

xvm9c1a0e76-57dc-11e9-84fa-807fcd637a20.jpg

Bonaparte Napóleon feleségének, Josephine-nek írt 3 levele 513 ezer euróért kelt el a Drouot árverésén – közölte a Le Figaro.

1796.április 18-án, néhány héttel Párizsban megtartott esküvője után íródott az első. A 27 éves tábornok Itáliában irányít nagy támadásokat az osztrák erők ellen. 18 nap alatt két hadsereget ver meg, hat győzelmet arat és visszavonulásra kényszeríti az ellenséget. Szíve azonban máshol van.

„Nem kaptam levelet tőled, imádott barátném, kedves elfoglaltságaid lehetnek, hogy elfelejted férjedet, aki ügyek és legkimerítőbb fáradozások közepette is rád gondol, utánad vágyódik…Elfelejtettél. Már nyolc napja lovon ülök, nincs éjszaka, nincs pihenés, nincs alvás” – írta Bonaparte ...

Tovább Szólj hozzá

árverés történelem levelek Napóleon Franciaország

2019. ápr 13.

A Könyvklub, a szépkor diadala

írta: Göbölyös N. László
A Könyvklub, a szépkor diadala

0520-bookclubcover-ftr.jpg

Jane Fonda, Diane Keaton, Candice Bergen, Mary Steenburgen: négy szépkorú, tucatnyi Oscar-díjjal kitüntetett nagyszerű színésznő játssza el saját életén keresztül Hollywood történetét.

Bill Holderman első rendezőse, ami 10 millió dollárba került, már csaknem a tízszeresét hozta.

A színésznők nagyon élvezték a forgatást, azt, hogy bizonyítani tudták: nem kell még leírni őket. „Nézzenek rám – mondta a szuperaktív Fonda – két pótcsípőm van, de kitűnően érzem magam, az orvostudomány és a technológia lehetővé teszik, hogy az ember még 80 éves korban is ugrándozzon. Sohasem szabad azt mondani, hogy soha többé!”

A filmben Diane Keaton egy friss özvegyet alakít, aki 40 év után maradt egyedül. Jane Fonda nagy ...

Tovább Szólj hozzá

mozi USA idős nők

2019. ápr 12.

A kirakós játék stimulálja az agyat

írta: Göbölyös N. László
A kirakós játék stimulálja az agyat

502944-istock-492597439.jpg

Egy tanulmány, amelyet Patrick Fissler, az ulmi egyetem neurológus kutatója írt, azt bizonyítja, hogy a kirakós játékok élezik az agyat.

A puzzle pozitív hatását most boncolgatja először a tudomány. A neurológus jó egészségnek örvendő, a játékot kevésbé ismerő felnőtteket tesztelt.  A 100 résztvevőt kognitív teszteknek vetette alá a kísérlet előtt és után. Előtte pszichológiai és az agy öregedését megelőző tanácsokat kaptak telefonon, illetve szemtől szembe, de csak a csoport felet kapta azt a feladatot, hogy 5 héten keresztül napi legalább egy órában rakjon össze mozaikképeket, azaz összesen 3589 darabot átlagosan 49 óra alatt.

A végén kiderült, hogy a játék javítja a vizuális és a térbeni elhelyezési ...

Tovább Szólj hozzá

tudomány agy puzzle

2019. ápr 11.

Amikor a Mars kék bolygó volt

írta: Göbölyös N. László
Amikor a Mars kék bolygó volt

54f8c3cf69bedd5e666eb469-2732-1366.jpg

Egyre több jel mutat arra, hogy a Mars régen több vízzel rendelkezett, mint a Föld ma. De hogy ez a víz mára hová lett, rejtély, mert csak kiszáradt medrek maradtak meg.

Két kutatás is kimutatta, hogy ez a víz a talajból fakadt és a folyókban kétszer annyi víz folyt, mint a földi folyókban.

Az olasz kutatók a múlt évben felfedeztek a Mars déli sarkában a jég alatt egy ma is létező tavat a vörös bolygó körül keringő Mars-szonda segítségével – írja a La Repubblica.

A Southern California egyetem geológusai szintén a Mars adatai alapján azt feltételezik, hogy a bolygón a talaj alatt szinte mindenhol van víz. Az amerikai kutatók az utóbbi években a Szahara és Szaúd-Arábia forrásainak feltérképezésével foglalkoztak, ismerik a ...

Tovább Szólj hozzá

tudomány csillagászat víz Mars

2019. ápr 10.

Hm..izé…mire szolgálnak a töltelékszavak?

írta: Göbölyös N. László
Hm..izé…mire szolgálnak a töltelékszavak?

aid317267-v4-728px-think-before-speaking-step-3.jpg

Mondandóink tele vannak szünetekkel, töltelékszavakkal, de beszédpartnereink sokszor ki tudják találni, hogy mit helyettesítenek – derítették ki a hollandiai Max Planck intézet pszicho-nyelvészei.

A tanulmány a Journal of Memory and Language-ban jelent meg.

A szerzők kiszámították, hogy átlag hatot használunk száz szavanként. Helyüket nem véletlenszerűen foglalják el beszédünkben, hanem általában a ritkábban használt szavak helyett vagy előtt. És, aki hallgatja, egy idő után már kitalálja, hogy mit jelent, még akkor is, ha váratlan helyen jelennek meg.

Annak érdekében, hogy megismerjék, hogy az agy mennyire tud alkalmazkodni egy adott nyelvi kontextushoz, a kutatók különböző kísérleteket végeztek. Az egyik esetben a ...

Tovább Szólj hozzá

élet gondolat beszéd Hollandia

2019. ápr 09.

Milyen volt valójában a dinoszauruszok királya?

írta: Göbölyös N. László
Milyen volt valójában a dinoszauruszok királya?

it-turns-out-t-rex-couldnt-stick-out-its-tongues-featured-photo.jpg

Ha a Jurassic Parkban megjelenített Tyrannosaurus Rex-szel azonosítjuk a legrémesebb hírben álló dinoszauruszt, alaposan tévedünk. A paleontológusok az utóbbi években revidiálták elképzeléseiket – írja a Business Insider.

Az Amerikai Természettudományi Múzeum, amely kiállítást szentelt ennek az őslénynek, igazolja ezt.

A múzeum bemutatja legfrissebb kutatások eredményeit, amelyekből kiderül, hogy amikor a T.Rex világra jött, olyan volt, mint egy pelyhes csirke, a mérete pedig akkora, mint egy pulykáé. Kitűnő volt a látása, a szemei előre álltak, mint a sólyomnak. A T.Rex futni nem tudott, viszont 40 km/óra sebességgel gyalogolt.

Spielberg mentségére szól, hogy amikor a filmet 1993-ban elkészítette, még csak 7-8 T.Rex ...

Tovább Szólj hozzá

régészet élővilág T.Rex őslánytan

2019. ápr 08.

Tanyasi vakációk

írta: Göbölyös N. László
Tanyasi vakációk

tuesday-the-goat-with-our-weekend-visitors.jpg

Egyre többen választják a zajos világtól való elvonulást vakáció gyanánt. A farm travelling világszerte terjedő divat lett.

A La Repubblica lelkesítő cikkekben ecseteli a tanyákon töltött pihenés örömei, előnyeit és olvasói tájékoztatására fel is sorol néhány amerikai és olasz honlapot és szervezetet, amelyeknél érdeklődni és helyet foglalni lehet.

A Wwoofires – Willing Workers On Organic Farms eredetileg a 70-es években, a biotanyák önkéntes dolgozóinak volt a szervezete, ma az egész világ biofarmjaira szervez vakációkat.

A Global Ecovillage portál Európától Afrikáig, a Közel-Keletig szervezi ugyanezeket.

Hasznos címekkel szolgál a Helpx.net és a Workaway.info, amelyekkel közvetlenül lehet kapcsolatban lépni a ...

Tovább Szólj hozzá

turizmus természet életmód tanyák

2019. ápr 06.

„Kedves Én” – levelek a jövőnek

írta: Göbölyös N. László
„Kedves Én” – levelek a jövőnek

093941181-d1613faa-be9b-4102-be3d-126d9a9a0b06.jpg

A milánói Artigianelli intézet diákjai kézzel írtak maguknak levelet, amelyet tíz év múlva kézbesít a posta.

„Kedves Én! Tudom, hogy  a levelet nem írom meg jól, mert nehezen írok, de mindent bele, Tommá!

Kedves jövőbeli Tommaso! Remélem, hogy boldog vagy, vannak barátaid, akik gyakran meghívnak, talán barátnőd is van” – írta a 14 éves Tommaso. A 16 éves Matteo azt kívánja tíz évvel idősebb önmagának, hogy élhet majd anélkül, hogy azzal kelljen törődnie: mit gondolnak róla mások. A 17 éves Sara: „Tiszteletben tartom választásodat, legyen az helyes, vagy téves, mert alapjában véve jót akarok magamnak.” Samuele abban reménykedik, hogy 2029-re sikerül megnyitnia azt az informatikai üzletet, amelyre vágyik és az Inter ...

Tovább Szólj hozzá

diákok kézírás Olaszország JÖVŐ

2019. ápr 05.

A pizza maga a boldogság

írta: Göbölyös N. László
A pizza maga a boldogság

pizzamargherita_xhm1p.jpg

Némi túlzással így van, és főleg az olaszokra vonatkozóan – írja a La Repubblica.

A boldogság napjának alkalmából a Doxa/Deliveroo házhoz szállító cég felmérte, hogy milyen ételeket kedvelnek a legjobban Itáliában.

A megkérdezettek között volt 15 éves kortól kezdődően minden korosztály. Az aranyérmes a pizza lett, amelyet minden második ember kedvencének vall, sőt, Délen és a szigeteken elérte az 51%-ot: ezen belül a 30 éves között ez az arány 60% lett. Ezen belül is az abszolút győztes az egyszerű paradicsomos-mozzarellás-bazsalikomos Pizza Margherita. Az ezüstérmes 33%-kal, ez sem meglepetés, a tészta lett, annak számtalan variációjával, míg a harmadik helyezett 30%-kal a grillhús. Érdekesség, hogy a fagylalt, az ...

Tovább Szólj hozzá

gasztronómia pizza Olaszország