Színek és foltok

Göbölyös N. László blogmagazinja

2019. jan 18.

Megmentésre vár Sciesopoli, a zsidó árvák menedéke

írta: Göbölyös N. László
Megmentésre vár Sciesopoli, a zsidó árvák menedéke

220-u204379026714p--650x485_ilsole24ore-web.jpg

A Bergamo mellett Selvinóban a II.világháború idején működött a Sciesopoli, amelyet a fasiszta rezsim legszebb táborának tartották. Melegvizes uszodája volt egy 17 ezer négyzetméteres parkban, a gyerekek fehér ágyakban aludtak, volt mozi, és mindenféle játék.

A háború után a Zsidó Hadosztály, amely a brit hadsereg kötelékében harcolt, átfésülte Kelet-Európát és összegyűjtötte az erdőkben, romok között bujkáló, a koncentrációs táborokat túlélő gyerekeket.

A lesoványodott, rossz egészségi állapotban lévő gyerekeket Olaszország fogadta be és Ferruccio Parrinak, a partizánvezérből lett miniszterelnöknek döntése nyomán a Sciesopoliban helyezték el őket. A kicsik, ha nem is tudták elfeledni az átélt borzalmakat, ...

Tovább Szólj hozzá

holokauszt II.világháború Olaszország zsidómentők

2019. jan 17.

A tömeg olyan, mint a folyadék, lehet irányítani

írta: Göbölyös N. László
A tömeg olyan, mint a folyadék, lehet irányítani

london-marathon.jpg

Maratoni futásra sorakozott fel egy több ezer emberből álló tömeg. Elindultak, viszonylag állandó sebességgel hullámozva, némiképpen hasonlóan a pánikba esett tömeghez, amely zárt térből menekül a veszélyből. Mozgásokat ugyanazok a matematikai egyenletek irányítják. Erről győződött meg a stanfordi egyetem kutató csoportja – írja a La Repubblica.

A maraton kezdő fázisában tanulmányozták a futók mozgását és rájöttek, hogy a pánikhelyzetben lévő tömeg  magatartását le lehet írni folyékony anyagok dinamikáján alapuló modellek kidolgozásával.

Ezzel a megközelítéssel meg lehet érteni és reprodukálni is lehetnek azoknak a hullámoknak a mechanizmusát, amelyek akkor keletkeznek, amikor a tömeg összenyomódik menekülés ...

Tovább Szólj hozzá

tömeg pánik pszichológia Olaszország USA

2019. jan 16.

Ajándék a filmbarátoknak az öt évtizedes, restaurált Madarak

írta: Göbölyös N. László
Ajándék a filmbarátoknak az öt évtizedes, restaurált Madarak

the-birds-horizontal-image-bethel-woods_527.jpg

Alfred Hitchcock legfélelmetesebb filmje január 7-én került újra a mozikba, felújított változatban.

„A Psycho befejezése után apám nehezen választotta ki következő filmjét – emlékezik vissza Pat Hitchcock O’Connell, a rendező lánya – végül Daphné du Mourier írására, a Madarakra talált rá. Az ő művei már korábban megihlették őt, köztük a Jamaikai fogadót és a Manderley-ház asszonyát. Ebben az esetben azonban csak a kiindulópont volt azonos….Apám először arra gondolt, hogy tv-filmet csinál belőle, de amikor egy santa cruz-i helyi lap arról olvasott, hogy az utóbbi időben megmagyarázhatatlan madártámadások történnek, a mozifilm mellett döntött.”

Ebben a filmben tűnt fel Tippi Hedren, aki előtte 12 évig modell ...

Tovább Szólj hozzá

mozi kultúrtörténet 18+ USA Alfred Hitchcock

2019. jan 15.

Időzített klímabomba a Csendes-óceánban

írta: Göbölyös N. László
Időzített klímabomba a Csendes-óceánban

bigstock-ocean-blue-wave-in-ocean-brea-238151254-1.jpg

A Csendes-óceánban még megvannak a nyomai annak a kis jégkorszaknak, amely több mint 600 évvel ezelőtt sújtotta bolygónkat. Egy hidegvíz-réteg még képes egyengetni az óceán hőmérsékletét. Ennek felmelegedése katasztrofális lehet – írja a Le Figaro.

A Massachusetts-i Oceanográfiai Intézer és a Harvard egyetem kutatói végeztek méréseket arról, hogy milyen hatása van ennek a vízrétegnek.

Ezer évvel ezelőtt az északi féltekén felmelegedési korszak következett be, amely azonban nem érte el a mai hőmérsékletet. Ezután kezdődött egy globális lehűlés a 13. században, amelynek során elszaporodtak a jéghegyek az óceánokban. Az okán még ma is vitatkoznak, de a legvalószínűbb feltételezés, hogy egy indonéziai vulkán ...

Tovább Szólj hozzá

környezetvédelem klímaváltozás geológia óceánok

2019. jan 14.

Karácsonyi fegyverszünet

írta: Göbölyös N. László
Karácsonyi fegyverszünet

1546520924024_jpg--vino_italiano_e_caffe_sul_fronte_del_piavel_incredibile_tregua_del_capodanno_1917.jpg

1917 Karácsonya Venetóban. A Piave folyó két oldalán brit és osztrák katonák álltak egymással szemben.  Az egyik fél sem akart harcolni. A hihetetlen történetet a Sunday Times ismertette.

Az angolok támadásra készültek, megpróbáltak keresztül menni a rossz állapotban lévő hídon, amikor észrevették, hogy az osztrákok leszedték azokat a pallókat, amelyeket a tölcsérekre raktak, hogy könnyebb terepet biztosítsanak maguknak a támadáshoz, és megtorpantak.

Az osztrák-magyar Monarchia katonái a géppuskák mögött álltak és mosolyogtak. Nem akartak harcolni. Borral kínálták az ellenséget, amit a meglepetésből magukhoz térve a britek forró kávéval viszonoztak.

Hasonló eset megtörtént már 1914-ben az angol és német katonákkal ...

Tovább Szólj hozzá

történelem Nagy-Britannia Osztrák-Magyar Monarchia Piave I.világháború

2019. jan 13.

Kik voltak a Cervi-fivérek?

írta: Göbölyös N. László
Kik voltak a Cervi-fivérek?

161209694-63268eee-59cf-4098-a641-5fe7e99046c6.jpg

1943.december 28-án hét testvért végeztek ki a fasiszta Saló-i Köztársaság fennhatósága alatt álló Reggio Emiliában. A hét Cervi-fivér megölésével akarták megtörni az egyre erősebbé váló ellenállási mozgalmat. Ezt a gyalázatos tettet azóta sem feledték el Olaszországban.

A mélyen katolikus Cervi család már az  1930-as évektől meggyőződéses antifasiszta volt, amikor Itália nagy része Benito Mussolini „birodalomépítő” mámorában élt. A Duce bukása és az 1943. szeptember 8-i fegyverszünet után a fiúk a nácikkal szövetséges bábrezsimmel szembeni fegyveres ellenállás útjára léptek az Appeninekben, ők hozták létre az első Hazafias Akciócsoportokat (Gruppi d’Azione Patriotica – GAP).

A legeltökéltebb közülük ...

Tovább Szólj hozzá

történelem fasizmus ellenállás II.világháború Olaszország

2019. jan 12.

Mi történik a Tejút közepén?

írta: Göbölyös N. László
Mi történik a Tejút közepén?

image_1405_1e-sagittarius-a.jpg

Képzeljünk el a Nap helyén egy üres helyet. Egy üres glóbuszt, amely elér a Merkúr pályájának közepéig és olyan masszív, mint 4 millió Nap. Ez a hatalmas sötétség uralkodik a Tejút közepén – írja a Le Nouvel Observateur.

Ez a Sagittarius A-nak elnevezett sötét lyuk aktív vonzása hat a körülötte lévő csillagokra. És azokkal a gázokkal, csillagközi porokkal, aszteroidákkal, csillagokkal táplálkozik, amelyek közel kerülnek hozzá.

Mindaz, amit elnyel, elveszett, eltűnik a horizont, a képzeletbeli vonal mögött, ahol a fizikai törvényei kevéssé érvényesülnek. Gravitációja olyan intenzív, hogy úgy meggörbíti a téridőt, hogy a fény, amelynek pedig nincs tömege, foglyul esik egy végtelen forgásban.

Számtalan ...

Tovább Szólj hozzá

tudomány csillagászat fekete lyuk Tejút

2019. jan 11.

Milyen mechanizmusok alakítják gondolatainkat?

írta: Göbölyös N. László
Milyen mechanizmusok alakítják gondolatainkat?

edvard_moser_afp_650.jpg

Az emberi elmét agyi mechanizmusok alakítják, minden rejtélyüket azonban még nem fejtette meg a tudomány. 

2005-ben  a norvég Edvard Moser és May-Britt Moser felfedezték azokat az agysejteket, amelyek lehetővé teszik az embereknek és az állatoknak a térben való meghatározásukat, a belső GPS-ünket. Felfedezésükért 2014-ben Nobel-díjat kaptak.

Edvard Moser most tagja egy német-svéd tudóscsapatnak, amely a Science-ben publikálta belső tájékozódási rendszerünkről folyó kutatások eredményeit.

Tudni kell, hogy amikor mozgunk a szabadban vagy egy zárt térben, kétféle sejtek dolgoznak helymeghatározásunkban: a hely-sejtek, azok a neuronok, amelyek akkor aktivizálódnak, amikor odaérünk egy meghatározott helyhez és a rácsozat-sejtek, ...

Tovább Szólj hozzá

tudomány agykutatás Németország Svédország

2019. jan 10.

Isaac Asimov jóslatai 2019-re

írta: Göbölyös N. László
Isaac Asimov jóslatai 2019-re

isaac_asimov.jpg

Az 1992-ben elhunyt Isaac Asimov utópista, de válságokkal terhelt világot képzelt el napjainkra. Vajon jól látta-e a jövőt? – teszi fel a kérdést a Huffington Post.

1983.december 31-én a Toronto Star közölte Asimov írását, amelyben elképzelte 35 évvel későbbi életünket. Ezt a dátumot azért választotta, mert George Orwell 1984-e 1949-ben, vagyis éppen 35 évvel korábban jelent meg. Asimov optimista víziójában a világ jövője három tényezőtől függ: a nukleáris háborútól, az informatizálástól és az űr hasznosításától.

Írása elején azonnal ki is zárja a nukleáris háború lehetőségét, mivel egy ilyen háború után „túl kevesen maradnának életben közülünk, gyermekeink, és unokáink közül ahhoz, hogy leírják a ...

Tovább Szólj hozzá

jövő sci-fi irodalom USA Isaac Asimov

2019. jan 09.

Az utolsó Habsburg főherceg nagyszülei ellenségek voltak

írta: Göbölyös N. László
Az utolsó Habsburg főherceg nagyszülei ellenségek voltak

285acdc0-055e-11e9-8e08-08162cbcc21b_austro-hungarian_mountain_corps-ktff-u11201582007056ne-1280x545_lastampa_it.jpg

Martin von Austria-Este főherceg apai nagyapja Habsburg Károly, azaz IV. Károly, az utolsó magyar király, egyben (I. Károly néven) az utolsó osztrák császár volt. Anyai nagyapja pedig Amadeo, Aosta főhercege, később Etiópia alkirálya.

Az 1959-ben született, jelenleg Olaszországban élő Martin apja Róbert főherceg, Károly harmadik gyermeke volt. A La Stampa készített vele interjút.

-Ön szerint az első világháború kényes téma volt a családban.

-Amedeo nagyapám 17 éves volt, amikor 1915-ben önként jelentkezett a frontra, tizedesi rangban szolgált a tüzérségnél Carsónál. Végtelenül kötelességtudó volt, hazája iránt, sok emberség és humorérzék jellemezte e szeretetét. De családunkban a Nagy Háború nyílt seb. 1953-ban, ...

Tovább Szólj hozzá

történelem Európa Habsburg-ház I.világháború

2019. jan 08.

Édes univerzum

írta: Göbölyös N. László
Édes univerzum

planetary-dust-disk_new-solar-system.jpg

A NASA egyik laboratóriumában létrehozták a világegyetem körülményeit. Egy kapszulába vegyítették a vizet, a metanolt és az alumíniumot, mínusz 262 fokra hűtötték, majd az egészet ibolyántúli sugarakkal bombázták, szimulálva ezzel az űrbéli sugárzást. A művelet eredményeként cukor jött létre, azaz a cukor különböző típusai, köztük a C5H1004, amely a legjobban érint bennünket, mivel a DNS-ünk egy része ebből áll. A rövidítésben a D jelentése „deoxiribóz”.

A NASA kutatói gyakorlatilag azt mutatták ki, hogy az űrben megvannak a feltételek az élet kialakulásához.

2016-ban egy francia kutató csoport már hasonló eljárással kimutatta a riborium jelenlétét az űrben, és ismeretes, hogy a meteoritok és az üstökösök ...

Tovább Szólj hozzá

űrkutatás univerzum földi élet DNS NASA