Színek és foltok

Göbölyös N. László blogmagazinja

2019. okt 14.

Több ezer éves cumisüvegek

írta: Göbölyös N. László
Több ezer éves cumisüvegek

165635499-6bc7420f-5c8c-4cbb-9d49-633a619fa36d.jpg

Bajorországban Kr.e. 1200 körüli sírokban találtak a régészek fantázia-állatokat formázó kis kerámia cumis edényeket, amelyekben kecske-, birka, és anyatej maradványait találták.

A feltalálója ismeretlen, mivel akkor még nem léteztek szabadalmak. Azt azonban tudjuk, hogy az anyák már 6000 évvel ezelőtt is használták, Észak-Európában legalább 3000 éve. Azok, amelyeket most találtak, állatalakúak, két lábuk, fülük vagy szarvuk van, csőrösek. Régebben is feltételezték, hogy a gyerekeket etették velük, de az is felmerült, hogy esetleg az öregeket vagy a fogyatékosokat. Most azonban a maradványok eldöntötték a kérdést.

A bristoli egyetem és a bécsi tudományos akadémia kutatói izotópos és vegyelemzéssel vizsgáltak a ...

Tovább Szólj hozzá

2019. okt 12.

Három milliárd madár tűnt el Észak-Amerikában 48 év alatt

írta: Göbölyös N. László
Három milliárd madár tűnt el Észak-Amerikában 48 év alatt

  091919_jl_birds_feat-1028x579.jpg

Nem kevesebb, mint 29%-kal csökkent annak az 529 fajta madárnak a száma, amelyet 1970 óta figyeltek. Ez összesen három milliárd egyedet jelent.

A madárpopuláció a nedves zónákon kívül, ahol nőtt, mindenhol máshol drasztikusan csökkent és ugyanez történik Európában is, ahol 25 év alatt 600 millióval lett kevesebb a madarak száma.  Mindkét területen elsősorban a mezőgazdaságban kell keresni a fogyatkozás okát.

Az amerikai kutatás szerint minden ökoszisztémában csökkent a madarak száma, így az erdőkben is, de a legnagyobb veszteség a mezőgazdasági területeken tapasztalható, 48 év alatt 53%-os volt. Ezekben a zónákban a fajták háromnegyede érintett. A tengerentúli szakemberek szerint lehet, hogy a madarak pusztulása csak a ...

Tovább Szólj hozzá

állatvilág madarak ökoszisztéma Amerika

2019. okt 11.

Lélekölő a Facebook-moderátorok munkája

írta: Göbölyös N. László
Lélekölő a Facebook-moderátorok munkája

facebook-contractors-content-moderation.jpg

Dolgoznak a végkimerülésig kevés pénzért, miközben igen komoly felelősség terheli őket a közösségi média hangnemét, hatását, befolyását illetően.

Ismét panaszkodtak a Facebook korábbi, a portál berlini központjában dolgozó moderátorai, ezúttal a Guardian-nek.

Feladatuk nemes. Ők tisztítják meg a legnépszerűbb közösségi hálót a gyűlölködő, a kiskorúakat szexuális zaklatásnak kitevő és egyéb erőszakos üzenetektől, képektől és videóktól. Eddig sem volt titok, hogy ez a kemény, sokszor kegyetlen munka nem marad hatástalan művelőire. Most újabb riasztó részletekre derült fény napjaink digitális futószalagjának munkásairól.

A nyolc órás, sokszor még éjszakai túlórában is végzett munka során, minimális ...

Tovább Szólj hozzá

pszichológia moderátor közösségi média

2019. okt 10.

Helsinkiben a nulla kibocsátás a cél

írta: Göbölyös N. László
Helsinkiben a nulla kibocsátás a cél

5102139980_aed63cb97e_b.jpg

Modern, kreatív, rendezett. Helsinkit az utóbbi időben a dizájn fővárosának is nevezték és Európa egyik legélhetőbb városai közé tartozik. Területének kétharmadát parkok foglalják el.

Kulturális kínálata gazdag és sokszínű: kiállítások, fesztiválok követik egymást. Sok az Art Nouveau épület, az építészet nagymestereinek, Alvar Aaltónak, Eliel Saarinennek az alkotásai.

De Helsinkinek más rekordja is van. A világ egyik legfenntarthatóbb városa és arra törekszik, hogy a többi főváros példájává váljon. Néhány év óta azon dolgoznak, hogy nulla kibocsátású legyen egy tervvel, amely 2030-ig 60%-kal csökkenti a légszennyezést a fűtés korszerűsítésével, napelemekkel, elektromos közlekedéssel.

Most egy újabb ...

Tovább Szólj hozzá

környezetvédelem Finnország Helsinki Nulla kibocsátás

2019. okt 09.

Megnyílt a látogatók előtt a Strawberry Field

írta: Göbölyös N. László
Megnyílt a látogatók előtt a Strawberry  Field

strawberry-fields-liverpool-7040-edit_1.jpg

Minden Beatles-rajongó jól ismeri a liverpooli Strawberry Fieldet, az együttes egyik legszebb dalának ihletőjét, és most már mindenki számára látogathatóvá is vált.

A Beaconsfield Roadon, John Lennon gyermekkori otthonának közelében áll a vörös színű vaskapuval zárt egykori árvaház, amely az Üdvhadsereg tulajdonában volt. Most újra megnyílt mint turisztikai látványosság, de egyben fiatalok és fogyatékosok képzését is szolgálja.

A kapu a dal 1967-es megjelenése óta zarándokhelynek számított a Gombafejűek hívei körében.

Az újjáalakított épület hatalmas ablakain árad be a világosság. Nagy olvasótermet alakítottak ki benne, valamint kiállításra alkalmas teret is. Csak a híres kapu maradt változatlan.

Az első ...

Tovább Szólj hozzá

kultúrtörténet Anglia Beatles Liverpool

2019. okt 08.

Látogatás a Csend Múzeumában

írta: Göbölyös N. László
Látogatás a Csend Múzeumában

fara_-monastero-clarisse.jpg

A Csend Múzeuma Olaszországban, a Lazio tartománybeli Fara in Sabinában található, Rómától 40 km-re, a remete klarisszák kolostorában.

A múzeumot a jelenlegi apátmő akarta létrehozni még 2004-ben ennek a mitikus helynek a megismertetésében, amely 1600 óta betartja az abszolút csend szabályait.

Egyik kiállítás mutatja be azoknak a mindennapjait, akik a szemlélődő életmódot választották. A négyszögletes terem része volt a 16. századtól létező Santa Maria in Castello templomnak, amelyben megmaradt egy Irgalmas Madonnát ábrázoló 14. századi freskó. A templom a későbbiekben a kolostor részévé vált és az egyetlen hely volt, ahol a klarisszák találkozhattak látogatóikkal.

A folyosó, amely odavezet, teljesen sötét, majd a ...

Tovább Szólj hozzá

egyház kultúrtörténet Olaszország Történelem

2019. okt 06.

Búcsú az Őrült Vöröstől – Ginger Baker halálára

írta: Göbölyös N. László
Búcsú az Őrült Vöröstől – Ginger Baker halálára

ginger-baker-1024x650.jpg

Egyre távolabb van már a rock hőskora, és egyre több az olyan együttes, amely már teljes létszámmal odaát van. Most a műfaj egyik különleges úttörője, a Graham Bond Organization mondhatja el magáról ezt a szomorú történetet. Az alapító már 1974-ben eltávozott, őt követte 2004-ben Dick Heckstall-Smith, 10 évvel később Jack Bruce, és 2019. október 6-án Ginger Baker is befejezte földi pályafutását.

Igazi Oroszlán volt: nemcsak csillagjegye szerint – 1939. augusztus 19-én született  - egész pályafutása során mindenütt vezéregyéniség volt, dobos létére. Tizennyolc évesen már Mr. Acker Bilk együttesében játszott. Húszegynéhány esztendős volt még csak, amikor  legzseniálisabb és egyben a legőrültebb ütősök között ...

Tovább Szólj hozzá

rock halálozás Anglia Zene Ginger Baker

2019. okt 05.

A reklám, mint értékhordozó

írta: Göbölyös N. László
A reklám, mint értékhordozó

carosello-2.jpg

Az olasz tv egyik legszebb korszakának nevezi a Corriere della Sera az 50-60-as évek reklámműsorát, a Carosellót, amely nap mint nap a képernyők elé szögezte az egész családot, mivel olyan hírességek kínálták a termékeket, mint Mina, Ornella Vanoni, Frank Sinatra, Charles Aznavour, Vittorio Gassman, Nino Manfredi, Totó olyan nagy rendezők irányításával, mint a Taviani-fivérek vagy Ettore Scola.

A parmai Magnoni-Rocca alapítvány december 8-i tartó kiállítását mutatja be az olasz reklám fejlődését.

Két évvel ezelőtt az 1890 és 1957 közötti korszak volt a téma, akkor a plakátokat állították a középpontba. A mostani kiállítás sztárjai többek között a Carosello reklámfigurái, például Calimero, a fekete kiscsibe, akinek nem ...

Tovább Szólj hozzá

reklám Olaszország médiatörténelem

2019. okt 04.

Az erdei iskolák dicsérete

írta: Göbölyös N. László
Az erdei iskolák dicsérete

lecole-de-la-foret.jpg

Erdei iskolákat Dániában létesítettek először az 1950-es években. Ez a módszer megtetszett Németországban, Nagy-Britanniában, majd Franciaországban is – írja a Le Figaro.

Franciaországban jelenleg mintegy 2000 gyerek jár ilyen típusú oktatási intézménybe. Az erdei iskolák mellett működnek már óvodák is, ahol 2 éves kortól fogadják a kicsiket.

A cél a természetben szerzett tapasztalatokon fejleszteni a gyerekek ismereteit és érzelmi világát és nem utolsó sorban erősíteni fizikumukat.

A gyerekek friss levegőt szívnak, sokat mozognak. Életkoruktól függően leveleket, gesztenyét gyűjtenek, fára másznak, gyalogtúráznak.

Az oktatásügyi minisztérium programjának követése ezekre az iskolákra nem kötelező, de a ...

Tovább Szólj hozzá

oktatás nevelés erdei iskola Franciaország

2019. okt 03.

New York-ban megnyílt az első szálloda, amely a jó alvást garantálja

írta: Göbölyös N. László
New York-ban megnyílt az első szálloda, amely a jó alvást garantálja

s01_terrace_w1_sunset_0010_v4a.jpg

Az ötcsillagos Equinox Hotel egy 91 emeletes felhőkarcoló a Hudson Yards-ban, a város keleti zónájában, közel a Hudson folyóhoz. 212 szobája van, 48 közülük lakosztály, egy pedig tetőtér. Edzőterme több mint 5500 négyzetméteres. Van egy külső és belső úszómedencéje, két étterme, amelyből az egyiket csak a szálloda vendégei látogathatják. Van egy bárja nyitott terasszal, panoráma kilátással.

A szálloda az Equinox Fitness-szel társulva fejlesztette ki wellness szolgáltatásait és a zavartalan alvás biztosítását abban a városban, amely „sohasem alszik”, ahol állandó a zaj.

A szobák hőmérséklete 18-19 fok. Az ablakok szigeteltek, és rajtuk a rolók teljes sötétséget biztosítanak. Az ágy matracát Görögországban ...

Tovább Szólj hozzá

alvás wellness szállodaipar USA

2019. okt 02.

Antropocén: film a Földről és az emberekről

írta: Göbölyös N. László
Antropocén: film a Földről és az emberekről

index_12.jpg

Az Antropocén – az emberi korszak olyan dokumentumfilm, amely a virtuális valóságon és a tudományos kutatások eredményein keresztül mutatja be, hogyan változtatja meg az ember a természetes folyamatokat.

A film operatőre a világhírű Edward Burtynsky, a rendezők a többszörös díjazott Jennifer Baichwal és Nicholas de Pencier.

A film bemutatja, hogy az ember néhány évszázad alatt mennyire meg tudta változtatni a Földet, hogyan borította fel az egyensúlyát, és hiszi, hogy az óceánok és a szárazföldek abszolút urává vált.

Az antropocén korban vagyunk, amikor az ember és nem más, felelős a klimatikus változásokért, az ökoszisztémák módosításáért. A dokumentumfilm bemutatja egymás után a legrombolóbb emberi ...

Tovább Szólj hozzá

környezetvédelem dokumentumfilm USA Föld