Színek és foltok

Göbölyös N. László blogmagazinja

2018. sze 18.

Hol a szülők felelőssége az amerikai tömegmészárlásokban?

írta: Göbölyös N. László
Hol a szülők felelőssége az amerikai tömegmészárlásokban?

1_123125_123075_2094298_2098145_2099207_040420_columbine_jpg_crop_promo-large.jpg

A támadás délelőtt történt. Egy tanuló táskájába rejtett automata fegyverrel ment be az iskolába. Arca felismerhetetlen volt, keményebb, alattomosabb a megszokottnál. 27 gyereket ölt meg a Sandy Hook általános iskolában 2012. december 12-én a Connecticut állambeli Newtown-ban.

A szülők a tv-ből értesültek a tömeggyilkosságról, és a helyszínre érkezésükkor tudták meg a fiúk, Adam Lanza a gyilkos.

Lionel Shriver a We Need to Talk About Kevin című könyvében a tizenéves gyilkosok egyikének anyja nevében férjéhez írt levelében mondja el, hogy mit látott és mit gondol a fia tettéről.

A könyvet olvasva nehéz megmondani, hogy a gyerek szörnyetegnek született vagy később vált-e azzá anyja depressziója miatt – írja a Le ...

Tovább Szólj hozzá

nevelés bűnügy USA iskolai mészárlások

2018. sze 17.

Mindenevő cápák

írta: Göbölyös N. László
Mindenevő cápák

534824-istock-542172632.jpg

A kaliforniai és a miami egyetemek kutatói egy olyan cápafajtára bukkantak, amely vegyes étrendnek hódol.

A félelmetes tengeri fenevadnak a kisebb halak és tintahalak mellett az alga is a kedvencei közé tartozik.

A biológusok sokáig azt hitték, hogy a cápák kizárólag hússal táplálkoznak és a gyomrukban talált algákat csak véletlenül nyelték le vadászat közben.

A mindenevő, az átlagosnál kisebb méretű pörölycápa az Egyesült Államok parti vizeiben és a Csendes-óceánban él. Gyomortartalmának 62%-a tengeri növényekből áll.

A felfedezés azért lepte meg a kutatókat, mert eddig nem tudták, hogy a cápák emésztőszervei képesek a növényi rostok feldolgozására, a növényi tápértékek hasznosítására.

Hogy a ...

Tovább Szólj hozzá

biológia cápa tengerek táplálkozási lánc

2018. sze 16.

Mona Lisa pajzsmirigy-alulműködésben szenvedett

írta: Göbölyös N. László
Mona Lisa pajzsmirigy-alulműködésben szenvedett

mona-lisa.jpg

Leonardo Da Vinci Mona Lisájának enigmatikus mosolyát évszázadok óta csodálják az egész világon, és találgatják, hogy milyen titok rejtőzik mögötte.

Mandeep R. Mahra a Harvard egyetem orvoskarának docense szerint az egyik ok a modell pajzsmirigy-alulműködése lehet.

A Mayo Clinic Proceedings című szaklapban megjelent tanulmány szerint a kutató leírja, hogy Francesco del Giocondo feleségét szülés után támadta meg ez a rendellenesség. Lisa Gherardini nem sokkal a kép megrendelése előtt szült, és ezt az állapotot súlyosbították az akkori étkezési szokások. Az itáliaiak, és különösen a firenzeiek étrendje jódban szegény volt, kevés húst ettek, halat szinte egyáltalán nem. Mehra diagnózisát Leonardo modelljének néhány ...

Tovább Szólj hozzá

képzőművészet orvostudomány USA Mona Lisa

2018. sze 15.

A géppisztolytól az elektromos autóig

írta: Göbölyös N. László
A géppisztolytól az elektromos autóig

105415607-6ed5-bl-kalashnikovcv1-v2-082418_600x337.jpg

Az AK-47-et gyártó Kalasnyikov cég konkurálni akar a Teslával egy retromodellel.Néhány nappal azután, hogy a cég a moszkvai International Military Technical Forum Army 2018-on bemutatta elektromos autóját, egy ambiciózus program részletei kezdenek körvonalazódni.

A kék színű CV-1 bemutatott prototípusának dizájnja elég csúnya, a szovjet korszak kocsijaira emlékeztet, a folyatás azonban sokkal többet ígér. A cél az elektromos járművek piacára való betörés. A cégnek határozott céljai vannak: az egyik ága, a Kalasnyikov a támadó fegyvereket gyártja, a Bajkál a vadász és a civil fegyvereket, az Izsmas a sportfegyvereket, míg a Concern a járműveket, hajókat, motorokat.

A CV-1, amit tovább fejlesztenek a prototípusból, nem marad ...

Tovább Szólj hozzá

ipar Oroszország Kalasnyikov gépkocsigyártás

2018. sze 14.

Hétezer éves érlelt sajt

írta: Göbölyös N. László
Hétezer éves érlelt sajt

153146134-403b3368-8f7f-4835-80af-a1c328aa55ca.jpg

A dalmát partoknál talált cserépedényekben maradt nyomok arról tanúskodnak, hogy az ott lakó földművelők már 7000 évvel ezelőtt is ismerték és készítették a tejtermékeket – írja a La Repubblica.

A tejtermékekkel gazdagították étrendjüket, erősítették szervezetüket, biztosították nemcsak fennmaradásukat, hanem Észak felé való terjeszkedésüket – állapították meg a pennsylvaniai egyetem kutatói, akik megvizsgálták a cserepeket. Eddig a tej feldolgozásának legrégibb tanúságai a bronzkor első feléből, kb. 5000 évvel ezelőttről származtak, a Pokrovnikból és Danilo Bitinj-ből való leletet kb 7000 évesek.

A tejet, az aludttejet, a sajtot tartalmazó különféle edények a földművelők életmódjára is betekintést ...

Tovább Szólj hozzá

történelem régészet gasztronómia Dalmácia Földközi-tenger

2018. sze 13.

Korlátozzák a Mont-Blanc alpinistáinak számát

írta: Göbölyös N. László
Korlátozzák a Mont-Blanc alpinistáinak számát

tmx_hero.jpg

Ma a Mont-Blanc legkedveltebb útvonalán, a Gouter-n naponta átlag 300-500 alpinista indul el a csúcsra. A hétvégeken ez a szám elérheti az ezret is. 2019-től azonban jelentős csökkenésre kell számítani a francia állam, Saint-Gervais város, a hegyi vezetők, a csendőrség, valamint a francia alpinista klub megegyezése alapján.

A jövő évtől a 4810 méteres csúcs megmászása engedélyhez kötött lesz, és a maximális kvótát napi 214 főben állapították meg. Ennyi férőhely van ugyanis a Gouter menedékházban, ahová továbbra is kötelező lesz az előjegyzés.

Saint-Gervais polgármestere örül, mert ő mindig is a szabályozás mellett volt és végre elérte, hogy a Mont-Blanc nem lesz túlterhelt. A helyi prefektus óvatosabb, szerint a ...

Tovább Szólj hozzá

Franciaország Alpinizmus Mont-Blanc

2018. sze 12.

Az antiturizmus kézikönyve

írta: Göbölyös N. László
Az antiturizmus kézikönyve

index_1.jpg

Rodolphe Christin francia szociológus könyvet írt arról a jelenségről, hogy a hagyományos turizmus kezdi elveszíteni a varázsát, a korábban a béke, a nyugalom szigeteinek hitt helyek túlzsúfolttá és vendéglehúzóvá váltak, az olcsó helyek pedig egyre inkább környezetkárosító veszélyeket rejtenek magukban. Így született meg Az antiturizmus kézikönyve. A szerző a Le Nouvel Observateurben beszélt ezekről a jelenségekről.

Christin szerint nagyot változott a világ,

amióta a 30-as években kiharcolt fizetett szabadság nyomán megindult a tömeges, szervezett turizmus.

-Az utazásnak csaknem filozófiai értelme van. Benne van a magunk, a világ megismerésére való törekvés. Ennek a a turizmus nehezen felel meg, mivel szórakoztatóiparrá ...

Tovább Szólj hozzá

2018. sze 11.

Tarantino hajdan volt Hollywoodja

írta: Göbölyös N. László
Tarantino hajdan volt Hollywoodja

brad-pitt-and-leonardo-dicaprio-620x362.jpg

Megkezdődött Quentin Tarantino Volt egyszer egy Hollywood című filmjének forgatása. Az alkotás, amelyet a szokottnál is nagyobb várakozás előz meg, a mozi fontos fordulópontját, Új Hollywood létrejöttét ragadja meg együtt a hippikorszakkal, a vietnami háborúval és a kontesztáció éveivel. Stílusa és szerkezete a rendező szerint hasonló lesz a Ponyvaregényhez.

A film foglalkozik a Charles Manson és hívei által elkövetett szörnyű gyilkosságokkal is. Mansont az ausztrál Damon Herriman személyesíti meg, míg Roman Polanskit Rafael Zawierucha lengyel színészre osztotta Tarantino. Sharon Tate-et Margot Robbie játssza. Dakota Fanning lesz Lynett Fromme, a Manson-család tagja, aki később azzal vált hirhedtté, hogy merényletet tervezett Gerald ...

Tovább Szólj hozzá

mozi történelem bűnügy USA Quentin Tarantino

2018. sze 10.

Az árapály méréséből rekonstruálni lehet az éghajlat múltját

írta: Göbölyös N. László
Az árapály méréséből rekonstruálni lehet az éghajlat múltját

maree.jpg

A velencei Cá Foscari egyetem, a bremenhaveni Alfred Wegener intézet és a szentpétervári Sirsov Oceonológiai intézet kutatói a Scientific Reports-ban tettek közzé egy tanulmányt, amelyben azt állítják, hogy az óceánok mélyéből feltörő víztömegek alapvető szerepet játszanak az éghajlat alakulásában. Befolyásolják ugyanis a víz és az atmoszférák közötti kölcsönhatást.

Sajnos a múltat illetően nagyon kevés információ áll a tudomány rendelkezésére, mert a mélytengeri mérések csak néhány évtizede folynak. Csak a szorosok apályáról vannak adatok, ahol a méréseket már több mint száz éve végzik.

Ezek a mérések annál is inkább értékesek, mert a szorosokban nagyobbak az árapály-jelenségek.

A kutatók ...

Tovább Szólj hozzá

kutatás tudomány természet klíma tenger

2018. sze 09.

Az angliai akusztikus tükrök története

írta: Göbölyös N. László
Az angliai akusztikus tükrök története

114054019-f1e6e568-6587-4c80-a8ed-6a1ba462620b.jpg

Anglia déli partjainál állnak Chichestertől Sunderlandig azok az akusztikus tükrök, amelyek védelmi célokat szolgáltak a két világháború között a radar elődeként – írja a NatGeo.

Az első világháború után következő években a szigetország olyan nagy akusztikai programba kezdett, amelynek célja az ellenséges repülőgépek hangjának időben való észlelése volt. A kutatás nem annyira az elektronikus technológiára koncentrálódott, mint inkább az akusztikusai fizikára és a merev felületek visszaverődési tulajdonságaira.

A projektet William Sansome Tucker őrnagy irányította, az 1920-as évektől kezdődően. A „tükrök” cement parabolákból álltak, átmérőjük 5-10 méter volt. A belsejükbe mikrofont helyeztek el és a tenger ...

Tovább Szólj hozzá

történelem technika hadászat Nagy-Britannia

2018. sze 08.

A négynapos munkahété a jövő

írta: Göbölyös N. László
A négynapos munkahété a jövő

classy-ideas-work-at-home-business-ideas-modest-design-small-home-business.jpg

A smart working, azaz a rugalmas munka kifejezés már jó ideje ismert a munka világában, bár ez sok helyütt többnyire azt jelenti, hogy lehet dolgozni látástól vakulásig…Valódi értelme, hogy a munkát nem feltétlenül a munkahelyen, hanem otthon is lehet végezni, és erre a számítógép, a tablet és az okostelefonok világában van is jócskán technikai lehetőség.

A legújabb kezdeményezés a munkaszervezésben a négynapos munkahét bevezetése változatlan fizetéssel – írja a Business Insider.

A Forbes szerint ez azonos irányba halad a milleniálok életfelfogásával, amely elsőbbséget ad az életminőségnek, az élet és a munka arányainak kiegyensúlyozottságának.

A négynapos munkahetet már tesztelte is egy cég, a 240 alkalmazottat ...

Tovább Szólj hozzá

munka társadalom munkahely Új-Zéland