Színek és foltok

Göbölyös N. László blogmagazinja

2019. feb 19.

Túlértékelik a technológia hatását a fiatalokra?

írta: Göbölyös N. László
Túlértékelik a technológia hatását a fiatalokra?

young-people-using-smartphones.jpg

Egy teljesen új statisztikai megközelítésű tanulmány azt mutatja, hogy a technológiának a fiatalokra gyakorolt pozitív és negatív hatása egyaránt túlértékelt annak valódi jelentőségéhez képest.

Az oxfordi egyetem kutatóinak tanulmányát, amely a Nature Human Behaviour című szaklapban jelent meg, élénk vitát keltett. Az utóbbi években végzett felmérések arról, hogy a technológia milyen hatással van a fiatalok magatartására, ellentmondóak: egyesek szerint depressziót okozhat, de biztonsági hálót is képezhet, a videójátékok ártalmasak, de élesíthetik az agyat, a mai fiatalok elszigetelten élnek az okostelefonokba bújva, de sokoldalú kapcsolatot is teremthetnek és hozzáférhetnek mindenféle típusú információhoz…

A ...

Tovább Szólj hozzá

tudomány pszichológia fiatalok digitális technika

2019. feb 18.

Horkolást csökkentő „intelligens” párna

írta: Göbölyös N. László
Horkolást csökkentő „intelligens” párna

150605225-a3747380-c440-48b5-a772-78ed67ef61fa.jpg

A horkoló társ mellett töltött álmatlan éjszakáknak lehet, hogy csak a rossz emléke marad meg. A Northern Illinois University kutatóinak terve az a párna, amely mesterséges intelligenciával csökkenti a horkolás zaját.

A párna működését a Journal of Automatica Sinicában megjelent cikk ismerteti.

Nem az amerikai kutatók az elsők, akik ezzel próbálkoznak, de elődeik az ágy fejtámlájába, illetve a takaróba építették be. Itt viszont közvetlenül a párnába, és úgy működik, hogy azonos erősségű hanghullámokat ütköztetve csökkenti a horkolás erősségét. Egy mikrofon felveszi a horkolás hangját, és két másik mikrofon a környezet hangjait. Majd egy szűrő egy zaj elleni jelzést kreál, amelyet megszólaltat a párnába elhelyezett ...

Tovább Szólj hozzá

alvás technológia mesterséges intelligencia párna USA

2019. feb 16.

Lehet, hogy James Brown gyilkosság áldozata lett?

írta: Göbölyös N. László
Lehet, hogy James Brown gyilkosság áldozata lett?

brown.jpg

„A Soul Keresztapja”, a műfaj talán legnagyobb alakja, James Brown 2006 karácsonyán halt meg 73 éves korában rövid betegség után. A halál okaként szívrohamot állapítottak meg. A nagyszerű énekes, aki az afro-amerikai büszkeség egyik ikonja is volt, a rapperek őse, köztudottan rossz fiú volt, már fiatalon is volt javítóintézetben, később sztársága sem védte meg a börtöntől. Azt azonban csak halála után 13 évvel kezdték el pedzegetni, hogy talán nem is természetes halállal halt meg, hanem egyszerűen meggyilkolták.

A CNn 11 olyan személyt interjúval meg, akik Brown halála ügyében új vizsgálatot, és az énekes holttestének exhumálását követelték. Közéjük tartozik Marvin Crawford orvos, aki őt holttá nyilvánította, mert ...

Tovább Szólj hozzá

gyilkosság bűnügy James Brown rock-zene

2019. feb 15.

Hogyan szálltak szembe a dánok az iskolai erőszakkal?

írta: Göbölyös N. László
Hogyan szálltak szembe a dánok az iskolai erőszakkal?

danbull.jpg

Jessica Alexander Dániában élő amerikai pszichológus évek óta tanulmányozza azt a dán szülői és nevelési modellt, amely a gyermekek közötti erőszakot próbálják leküzdeni.

„Amikor férjhez mentem egy dán férfihoz, és kapcsolatba kerültem a dán kultúrával csaknem húsz évvel ezelőtt, mindjárt észrevettem, hogy a dánok különleges módon nevelik a gyermekeiket, akik mind jólneveltnek, tisztelettudónak, nyugodtnak és boldognak látszanak. Mi lehet a titkuk?- kérdeztem. Világos volt előttem, hogy Dániát azért tartják a világ egyik legboldogabb országának, mert jól nevelik a gyermekeket. A boldog gyermekek pedig boldog felnőttek lesznek, akik szintén boldog gyermekeket nevelnek” – idézett egy pszichológusnő egyik  nemrégiben ...

Tovább Szólj hozzá

erőszak iskola pszichológia nevelés Dánia

2019. feb 14.

Martin Luther King utolsó otthona is része lesz emlékművének Atlantában

írta: Göbölyös N. László
Martin Luther King utolsó otthona is része lesz emlékművének Atlantában

king.jpg

A Nobel-békedíjas, 1968-ban meggyilkolt polgárjogi harcos, Martin Luther King  jr. emlékét őrző épületek Atlantában egy negyedben állnak. Az Auburn avenue 501-ben van a szülőháza: itt látta meg a napvilágot 1929. január 15-én Michael King, akinek keresztnevét néhány évvel később lelkész apja után Martin Lutherre változtatták. Itt áll az Ebenezer baptista templom, ahol az ifjú King hallgatta apja és nagyapja, Adam Daniel Williams prédikációit.

Van ebben a körzetben egy látogatóközpont, egy tűzoltó laktanya – King ugyanis gyerekkorában szeretett volna tűzoltó lenni, de akkoriban közalkalmazott csak fehér ember lehetett – a Freedom Hall, ahol rendezvények, kiállítások vannak, a „dicsőségfal”, a polgárjogi harcosok ...

Tovább Szólj hozzá

történelem USA Martin Luther King polgárjogi harc

2019. feb 13.

Megvan a hiányzó láncszem a bolygók fejlődésében

írta: Göbölyös N. László
Megvan a hiányzó láncszem a bolygók fejlődésében

planeta.jpg

Egy 1,3 km sugarú égitest a Naprendszer szélén, az Edgeworth- Kuiper-sávban, a Pluto pályájának közelében található. Ilyen dimenziójú égitesteket már 70 évvel ezelőtt is találtak, de ez az első eset, hogy közvetlenül észlelték.

A japán Nemzeti Csillagászati Obszervatórium munkatársainak tanulmánya a Nature Astronomy-ban jelent meg.

A csillagászok a megfigyeléseiket az Okinava-szigeten felállított két kis 28 cm-es 28 cm-es teleszkóppal tanulmányozták. Ez mintegy 2000 csillagot jelentett. Az egyiknek a fényét részben elsötétítette egy elhaladó égitest. A kutatók szerint az ilyen égitestek a fejlődés átmeneti állapotában vannak, amikor gázból és porból bolygóvá változnak.

Az Edgeworth Kuiper-sávban kis égitestek ...

Tovább Szólj hozzá

tudomány csillagászat Japán USA

2019. feb 12.

Vaskori sör Angliában

írta: Göbölyös N. László
Vaskori sör Angliában

sor.jpg

Az angolok sörimádata úgy tűnik, több mint 2000 éves. Brit régészek szerint az első sört még a vaskorban, Kr.e. 400 évvel készítették.

A cambridgeshire-i autósztráda modernizálásánál folyó ásatások során találtak sör-, kenyér és zab-maradványokat.

Az ismert volt, hogy az ókorban a sörkészítés folyamatát alkalmazták a víz tisztításához, de ez az első tényleges bizonyíték – magyarázták a régészek – A mikroszkopikus maradványokon világosan látszanak az erjedés tipikus légbuborékai.

Minden maradvány tartalmaz árpát és zabot, de megkülönböztethetőek, mert a kenyérhez finomlisztet használtak, a sörhöz viszont durvább magvakat.

A program keretében, amely 360 hektárnyi területet ölel fel és amelyben  250 ...

Tovább Szólj hozzá

történelem régészet Nagy-Britannia

2019. feb 11.

Élet oxigén nélkül

írta: Göbölyös N. László
Élet oxigén nélkül

134312642-91ecf322-bde5-4100-8e86-b8defdb5bb65.jpg

A biológia szerint oxigén nélkül nem lehet élni. Az angolnákhoz hasonlító  Ophidiiaenéknek sem lehetne, de ők ezt nem tudják és így élnek.  Az Ecology-ban jelent meg erről a Scripps Institution of Oceanography kutatóinak tanulmánya.

A kutatók a Kaliforniai-öböl mély vízében találtak kétféle típisú halat, az ophidiiae-t és a lephalurus cephalust, egy 25 cm hosszú cápafélét.

A csapat egy tengeralatti robot segítségét vette igénybe és az által felvett videót elemezve meglepetéssel állapították meg, hogy ott a felszínen lévő oxigén kevesebb, mint 1% mellett ezeknek a halaknak százai élnek, sőt, úgy tetszik, hogy ez a környezet jobban tetszik nekik, mint az oxigéndúsabb. Bár vannak már halfajták is, amelyek beérik kevés ...

Tovább Szólj hozzá

tudomány természet halak élővilág USA

2019. feb 09.

Pontevedra, város autók nélkül

írta: Göbölyös N. László
Pontevedra, város autók nélkül

ponte.jpg

Tér és csend. Ezek a legnagyobb előnyei azoknak a településeknek, amelyek kitiltották területükről az autókat.

A spanyolországi Galícia tartományban, az Atlanti-óceán egyik legnagyobb öblében terül ez a 34 ezer lakosú Pontevedra, ahol 2001-től fokozatosan kitiltották a gépkocsikat, a még engedélyezett kevés úton a maximális sebességet 30 km/órára csökkentették.  A földalatti és külvárosi parkolók 1686 autónak tudnak helyet adni.

Az eredmény: a levegő tiszta, nyugalom van, a turizmus virágzik, nincsen közúti balesetek és még a népszaporulat is növekvő tendenciát mutat. 2001 és 2014 között 8 ezer gyermek született.

„Ez itt a Paradicsom” – írta róla a Guardian. Az utóbbi években a város rangos elismeréseket kapott ...

Tovább Szólj hozzá

közlekedés környezetvédelem Spanyolország autómentesítés

2019. feb 08.

Mit ettek a sumérok és a babilóniak?

írta: Göbölyös N. László
Mit ettek a sumérok és a babilóniak?

babilon.jpg

Négyezer éves receptek tanúskodnak arról, hogy milyen fejlett volt a konyhaművészet már az ókorban is.

Levesek, sajtok sokféleségét kínáltak, 300 féle kenyeret készítettek különböző lisztekből, fűszerekkel, számtalan formában. Mezopotámia, a földség a Tigris és az Eufrátesz között, amely a mai Irak része, nemcsak a civilizáció, hanem a gasztronómia bölcsőjének is tekinthető  - állapítja meg a La Stampa.

1985-ben Jean Bottero francia kutató a Yale egyetemen őrzött kis táblákon látható ékírásos szövegek tanulmányozásakor találta meg a világ talán legrégibb receptkönyvét. Az akkád nyelven írt receptek Kr.e. 1700 körül születhettek.

A legjobban konzervált táblákon 25 recept szerepel, de bajban lesz az, aki ...

Tovább Szólj hozzá

történelem gasztronómia sumérok Babilón

2019. feb 07.

KGB-múzeum nyílt Manhattanben

írta: Göbölyös N. László
KGB-múzeum nyílt Manhattanben

kgb.jpg

New York szívében nyílt meg 3500 tárggyal a hajdani szovjet kémközpont kellékeit bemutató KGB Spy Museum.

Szervezői egy nagy raktárt alakítottak át a kabátok gombjába elrejthető „poloskák”, a cipősarkokban bujtatott titkos dokumentumok és egyéb felszerelések, bútorok, szövegek, útlevelek bemutatására. A tárgyakat 30 év alatt gyűjtötte az 55 éves Julius Urbaitis litván történész. A múzeumot egy névtelenséget kérő amerikai üzletember segítségével tudta megnyitni.

25 dolláros belépő ellenében a látogatók megtekinthetik a kínzási technikákat és telefonon meghallgathatják a hidegháború élharcosainak hangját is.

Közel három évtizeddel a Szovjetunió bukása után, bár vannak KGB-múzeumok Oroszországban, ...

Tovább Szólj hozzá

történelem titkos szolgálat USA KGB Szovjetunió