Színek és foltok

Göbölyös N. László blogmagazinja

2018. aug 15.

Állandó orvos, hosszabb élet

írta: Göbölyös N. László
Állandó orvos, hosszabb élet

3500.jpg

Hosszabb életre számíthatunk, ha van egy állandó, megbízható orvosunk. Az exeteri és a manchesteri egyetemek kutatóinak erről szóló tanulmánya a British Medical Journal Openben jelent meg.

A tudósok 700 olyan kutatást vizsgáltak meg, amelyeket 2010 óta készítettek 9 ország különböző egészségügyi rendszereinek kereteiben. Egy-egy felmérés átlag 16 ezer pácienssel foglalkozott.

A tanulmányból kiderül, hogy az esetek 81,3%-ában az állandó orvos jelentősen növeli az élettartamot.

A kutatók ezt azzal magyarázzák, hogy az orvos és a páciens között így tud kialakulni olyan kapcsolat, amelyben az orvos alaposan megismeri a páciens egészségi állapotát, annak változásait és megfelelően tudja személyre szólóan kezelni. A beteg ...

Tovább Szólj hozzá

egészség társadalom orvostudomány Nagy-Britannia

2018. aug 14.

Önéletrajzi hipermemóriások

írta: Göbölyös N. László
Önéletrajzi hipermemóriások

cc9708cc-8449-11e8-b2f5-bc35ca3a3794_0_5625-kx1g-u11101737807109i8e-1024x576_lastampa_it.jpg

A római Santa Lucia alapítvány, a La Sapienza, a portugáliai és a California-Irvine egyetemek bevonásával kutatást folytatott annak érdekében, hogy az orvostudomány alaposan megismerhesse és gyógyítani tudja az emlékezés kóros elváltozásait.

Nyolc olyan olaszt sikerült találniuk, akiknek „önéletrajzi hipertóniásan” működik a memóriájuk.

Rájuk az a jellemző, hogy nemcsak nevezetes eseményekre emlékeznek vissza, janem a normális napokra is, amelyeket az emberek többsége egyáltalán nem, vagy csak homályosan tud felidézni.

„Monitoroztunk 8 „hipermemóriás” személyt és 21 „normo-tipikust” az összehasonlítás miatt 2013-tól. Különleges dolog, hogy gondolkodás nélkül fel tudnak sorolni egy évekkel ezelőtti ...

Tovább Szólj hozzá

agy emlékezet orvostudomány Olaszország

2018. aug 13.

A méhek is elbutulnak a vegyszerekről

írta: Göbölyös N. László
A méhek is elbutulnak a vegyszerekről

shutterstock_150559442_0_0.jpg

A rovarirtó szerek tompítják a méhek érzékelő képességét. A londoni Royal Holloway University egy évtizedes agrokémiai kutatás eredményeit vizsgálva jutott erre a megállapításra.

Kiderült, hogy még minimális rovarirtó is olyan mértékben károsítja érzékszerveiket és emlékezetüket, hogy elfelejtik, milyen virágokat látogattak meg és hogyan találnak vissza a kaptárba.

A rovarirtók káros hatása miatt az EU áprilisban megtiltotta a neonikotinoidok használatát,  de a kutatók szerint a politikusoknak szükségük van arra, hogy helytálló konkrét információkat kapjanak a rovarirtó szereknek a növények természetes beporzását végző rovarokra gyakorolt hatásairól, hogy olyan szabályokat tudjanak hozni, amelyek biztosítják a ...

Tovább Szólj hozzá

természet élővilág méhek vegyszerek

2018. aug 12.

Bajnokok a filmvásznon

írta: Göbölyös N. László
Bajnokok a filmvásznon

lebron-james-4.jpg

LeBron James, napjaink egyik legnagyobb kosárlabdázója lehet a legújabb neves sportoló, aki filmes karriert futhat be. A Variety szerint már folynak a tárgyalások a Los Angeles Lakers háromszoros NBA-bajnok csillagával egy olyan filmről, amelyben ő lehet a főszereplő. Egyúttal James olyan elődök nyomdokaiba léphet, mint Michael Jordan, vagy Dennis Rodman, akik szintén a palánk alól kalandoztak át a mozivászonra. Persze ki tudja, nincs-e benne nagyobb tehetség e téren. Mint például Ray Allenben, aki Spike  Lee He Got Game című filmjében nyújtott emlékezetes alakítást. Ellenben nem színészként, hanem társrendezőként kapott első sporthírességként Oscar-díjat az idén Kobe Bryant, a Dear Basketball című animációs rövidfilmért.

A ...

Tovább Szólj hozzá

sport mozi USA Hollywood Le Bron James Johnny Weissmüller

2018. aug 11.

Antik balzsamozót és ezüst maszkos múmiát találtak Szakkarában

írta: Göbölyös N. László
Antik balzsamozót és ezüst maszkos múmiát  találtak Szakkarában

mummy-silver-gilded-mask-saqqara-egypt_4-min-770x437.jpg

Rendkívüli leletet találtak Szakkarában egyiptomi és német régészek. Az Unasz piramistól délre fekvő ásatási területen egy négyszögletes alapú, nyerstéglákból és szabálytalan kőblokkokból készült építményt, amelyben a balzsamozást végezték a 26.-27. dinasztia idején (Kr.e 604-404).

Egy nagy nyitott részen két, alacsony téglafallal körülvett medencét találtak, ezek valószínűleg a Hérodotosz által leírt nátronfürdők lehettek, amelyben 40 napig tartották a holttesteket, így azokból eltávozott a folyadék és mivel a belső szerveket előzőleg eltávolították, a puszta szövetek jobban konzerválódtak.

A mumifikáláshoz emellett még szükség volt olajokra, gyantára, más aromás anyagokra. Ezeket meg is találták egy 13 ...

Tovább Szólj hozzá

történelem régészet ókor Egyiptom

2018. aug 10.

A zene javítja a gyerekek beszédkészségét

írta: Göbölyös N. László
A zene javítja a gyerekek beszédkészségét

Zene és nyelv összefüggenek egymással. A zene segít a kisgyermekeknek megérteni a kimondott szavakat, ami az írott szöveg megértésének is az alapja.

A Massachusetts Institute of Technology kutatói kimutatták, hogy milyen előnye van annak, aki már 4-5 éves korában zongorázni tanul.  Kínai gyerekekkel végzett kísérletükről, amelyet a pekingi egyetemmel együttműködésben vittek végig, a Proceedings of The National Academy of Sciences (PNAS) – ben megjelent cikk számol be.

youngkidspiano.jpg

Már korábbi kísérletek is bizonyították, hogy aki zenél, könnyebben megérti az írott szöveget, és gyorsabban tanul beszélni. Egyébként mind a zene, mind a beszéd több aspektusból összefügg a hangok felismerésével és megértésével. Aki jobban meg tudja ...

Tovább Szólj hozzá

beszéd nevelés gyermekek USA Zene Kína

2018. aug 09.

A munka jövője a technológia fejlődésének hatására alakul

írta: Göbölyös N. László
A munka jövője a technológia fejlődésének hatására alakul

images_1.jpg

A gépek irányítják jövőbeli munkáinkat. Egyes munkafolyamatokat a robotok végzik majd, márészt fejlettebb eszközök állnak az emberek rendelkezésére és ezek megkönnyítjük a munkát.

A kvalifikált munkaerő-gazdálkodásra szakosodott PageGroups a Foresight-tal együttműködve készített egy tanulmányt, amelyben a jövendő munkahelyeket modellezi.

Az elemzés szerint a döntési képesség, a bonyolult helyzetekben való eligazodás és az új iránti nyitottság azok a kompetenciák, amelyeket gépekkel nem lehet helyettesíteni. Ezeket a tulajdonságokat kell az embereknek fejleszteniük és így képesek lesznek életük során 4-6 szakképzettséget szerezniük.

Változni fog a munkahely-keresés is. A szakmai életrajzot a mesterséges intelligencia ...

Tovább Szólj hozzá

munka társadalom

2018. aug 08.

Mennyire kell félni a 3D nyomtatású fegyverektől?

írta: Göbölyös N. László
Mennyire kell félni a 3D nyomtatású fegyverektől?

an-early-3d-printed-ar-15-style-rifle-that-fired-200-rounds-640x353.jpg

Bírósági döntés alapján vonták vissza egy amerikai portálról 3 D nyomtatású fegyverek terveit.

A Defense Distributed honlap már 5 éve áll az igazságszolgáltatás célkeresztjében. Ambíciója, hogy minden polgár számára lehetővé váljon 3D nyomtató segítségével tűzfegyver fabrikálása. Nemrég mintegy 10 modell rajzai jelentek meg a platonformon, miután engedélyt kapott a szövetségi kormánytól, hogy felhasználóinak lehetővé tegye saját fegyverterveinek megosztását. Pár nap múlva nyolc amerikai áll fellépése nyomán a seattle-i bíróság visszavonatta azokat.

Az ügy kivizsgálása augusztus 10-én kezdődik – írja a Le Figaro, amely szerint a fegyvertartást pártoló Donald Trump elnök is kifejezte a portálnak az ügyben ...

Tovább Szólj hozzá

társadalom fegyver USA 3D

2018. aug 07.

A segítő szándék néha visszájára fordul

írta: Göbölyös N. László
A segítő szándék néha visszájára fordul

rivals.jpg

Néha a túlzott együttműködési készség, a mindig rendelkezésre állás nem azt eredményezi, amit várunk tőle. Sőt, ellenszenvet vált ki, ami visszavonulásra készteti a segítő szándékot.

Ez a magatartás – írja a tanulmány, amely a Pschological Sciences-ben jelent meg – versengési hajlamunkban gyökerezik. Amikor ellenszenvvel fogadjuk vagy elutasítjuk a segítséget, kisebbíteni akarjuk a másik ember tehetségét, illetve a miénket akarjuk fölénybe helyezni. Ez  játszma antropológiai szempontból azt célozza, hogy a versenyben növeljük esélyeinket.

Ez a következtetés a kanadai University of Guelph pszichológia professzorától, Pat Barclay-tól erd, aki egy tanítványával együtt megiigyelte annak a néhány embernek a magatartását ...

Tovább Szólj hozzá

társadalom szolidaritás munkahely rivalizálás USA

2018. aug 06.

Megtalálták a világ legrégibb partitúráját

írta: Göbölyös N. László
Megtalálták a világ legrégibb partitúráját

immagini_quotidiano_net.jpg

A paviai egyetem könyvtárában találták meg a világ eddig ismert legrégibb partitúráját.

Az antifonarium (zsoltárokat bevezető és befejező énekek gyűjteménye) 1100 körül íródott. Egy 1628-ban publikált Giovanni De Deis-kötet restaurálása közben találtak egy pergamenre írt kottát, amelyet a könyv hátlapjának megerősítésére ragasztottak fel.

A régi könyvkötészetben szokás volt más könyvekből vett csíkokkal megerősíteni a könyv kötését, gerincét, de itt egy egész lapról van szó, és jól olvasható, annak ellenére, hogy erősen bekenték valamilyen állati eredetű ragasztóval, hogy ne váljon fel.

Dominique Gatti francia muzikológus, a középkori zene szakértője megerősítette, hogy a pergamen egy antifonarium része ...

Tovább Szólj hozzá

kézirat kultúrtörténet Olaszország Zene

2018. aug 05.

Lemérhetjük, mennyi időt pocsékolunk el a Facebookon

írta: Göbölyös N. László
Lemérhetjük, mennyi időt pocsékolunk el a Facebookon

facebook_addiction_disorder_fad.jpg

Még csak tesztüzemmódban működik, de hamarosan le lehet mérni vele, hogy mennyi időt töltünk el kedvenc közösségi oldalunkon.

Az alkalmazás, mutatja a perceket, az órákat, a hetet, a napi átlagot. Lehet hozzá kapcsolni egy emlékeztetőt, amely figyelmezteti a felhasználót, ha átlépi a maga által megszabott időt. Ugyanakkor készül egy másik újdonság is, amellyel a bejegyzéseket lehet korlátozni, illetve elhallgattatni.

„Dolgozunk ezeken az újdonságokon, hogy a felhasználók tudatában legyen annak, hogy mennyi idejük megy el a közösségi oldalon és hogy mérlegelni tudják, mennyi ebből a hasznos” – jelentette ki a Facebook egyik szóvivője.

Az Instagram is ilyesmivel készül. „Nagyon fontos számokban is kifejezni a hatást, ...

Tovább Szólj hozzá

média függőség közösségi háló Facebook USA