Színek és foltok

Göbölyös N. László blogmagazinja

2019. dec 14.

Antik szentély a víz kultuszának

írta: Göbölyös N. László
Antik szentély a víz kultuszának

7jub3uhbuvztbepfo4vmtf-650-80_jpg_f_detail_558_h_720_w_1280_p_f_h_w_e81128b.jpg

A perui Sipán Királysírok Múzeumának régészei találtak meg egy 3 ezer éves megalitikus szentélyt a Zana folyó völgyében, ahol Dél-Amerika első ismert csatornái folynak. Az a kultúra, amely istenként tisztelte a vizet, nagy kövekből „vízi oltárt” szentelt neki.

„A víz az élet legfontosabb eleme és abban a korszakban nehéz volt hozzájutni” – magyarázzák a kutatók. A szentélyt kis mélyedések veszik körül, amelyekben összegyűlik az esővíz. Nagy, kézzel faragott kőtömbből áll, amelyeket a 3 km-re emelkedő hegyről hordtak oda.

A régészek kiszámították, hogy a szentély kb. 2000 évvel ezelőtt szűnt meg működni. Ezután temetkezési helynek használták. 21 sírt találtak itt, de csak az egyik volt korabeli. Egy felnőtt ...

Tovább Szólj hozzá

történelem régészet Perú vízkultusz

2019. dec 13.

Egyre nagyobb szükség lesz a transzkulturális pszichiátriára

írta: Göbölyös N. László
Egyre nagyobb szükség lesz a transzkulturális pszichiátriára

  transition.jpg

Ötven éve indult el a pszichiátriának ez az irányzata, amely figyelembe veszi, hogy a páciens nem a származási helyén él, mások a kulturális gyökerei, gondolkodása, szokásai, mint annak az országnak, amelyben lakik, esetleg a nyelvét sem beszéli.

A britek, akiknek ezen a téren a legnagyobb gyakorlatuk van, bizonyították, hogy ezeknek a sajátos körülményeknek a figyelmen kívül hagyása  téves diagnózisokhoz, eredménytelen kezelésekhez vezethet. Ez vonatkozik az első, de még a második generációra is. Ez utóbbinál a pszichés zavarok származhatnak a szülői nevelés és a külső környezet közötti ellentmondásokból. A második nemzedéknél a kettő közötti konfliktus főleg a serdülőkorban éleződik ki.

A transzkulturális ...

Tovább Szólj hozzá

társadalom pszichológia multikultúra

2019. dec 12.

Aldo Moro a Piazza Fontana-i merénylet hátteréről

írta: Göbölyös N. László
Aldo Moro a Piazza Fontana-i merénylet hátteréről

strage-di-piazza-fontana.jpg

A milánói Piazza Fontana-i merénylet 50. évfordulója kapcsán a Panorama részleteket közölt Aldo Morónak, a Vörös Brigádoknak írt feljegyzéseiből.

1969.december 12-én az Ordine Nuovo nevű olasz újfasiszta csoport 17 ember halálát és 88 sebesülését okozta a milánói mezőgazdasági bankban elhelyezett robbanószerkezetekkel. A merénylettel a hatóságok baloldali anarchistákat vádoltak. Három nappal a terrorakciót követően egy Giuseppe Pinelli nevű vasúti munkás „kiesett” a milánói rendőrkapitányság negyedik emeleti ablakából. Letartóztattak egy másik anarchisták, Pietro Valpreda táncost, akit életfogytiglanra ítéltek és végül 18 évet töltött börtönben ártatlanul. Még azt is feltételezték, hogy a balos érzelmeiről ...

Tovább Szólj hozzá

történelem terrorizmus Olaszország Milánó Piazza Fontana

2019. dec 11.

Eltűnnek a koalák az erdőtüzek miatt?

írta: Göbölyös N. László
Eltűnnek a koalák az erdőtüzek miatt?

191120025819-koala-rescue-bushfire-02-super-169.jpg

A videó, amelyen egy ausztrál nő megment a tűzből egy koalát, bejárta a világot. Sajnos a kis állat annyira megrémült, néhány nap múlva elpusztult.

Sokan aggódnak sorsukért és sokan eltúlozva ítélik meg a helyzetet. Egy természetvédő társaság például kijelentette, hogy a koalák 80%-a elvesztette élőhelyét és pusztulásra vannak ítélve.

Az Austrialian Associated Press becslése szerint 1,6 millió hektár erdő égett le az országban, a tüzet továbbra is gyakran tombolnak. Az állatoknak nincs vizük, nincsenek falevelek, amelyekből vízszükségletük 65%-át nyerik – magyarázta annak az állatkórháznak az igazgatója, ahol a sérült állatokat gondozzák.

A koalák azért is veszélyeztetettebbek Ausztráliában, mert míg ...

Tovább Szólj hozzá

környezetvédelem klímaváltozás koalák Ausztrália

2019. dec 10.

Hogyan reagáljunk, ha egy kolléga a mellékhelyiségben akar velünk beszélni?

írta: Göbölyös N. László
Hogyan reagáljunk, ha egy kolléga a mellékhelyiségben akar velünk beszélni?

54d42a77e144a_esq-080114-urinals-full.jpg

Vannak emberek, akik teljesen természetesnek veszik, hogy a hivataluk illemhelyén is folytassák munkájukat. Telefonálnak, sms-eznek, terveket beszélnek meg a kollégákkal, akikkel ott futnak össze és eszükbe se jut, hogy ez az illetőnek talán kellemetlen lehet.

A mosdókagyló és a kézszárító előtt még hagyján, de vannak, akik a szomszéd WC-fülkéből is átbeszélnek,

Hogyan reagáljunk az ilyen helyzetekre, figyelembe véve, hogy a szomszédban kuporgó akár a főnökünk is lehet? – teszi fel a kérdést a Le Figaro.

Kerek-perec aligha lehet megmondani neki, hogy hagyjon minket békén. Hallgatni sem tanácsos, mert akkor esetleg még hangosabban ismétli meg mondókáját. Ilyenkor a legjobb a lehető legrövidebb, folytatást nem igénylő ...

Tovább Szólj hozzá

munka társadalom magánszféra W.C..

2019. dec 09.

Miért volt Jimi Hendrix minden idők legbefolyásosabb gitárosa?

írta: Göbölyös N. László
Miért volt Jimi Hendrix minden idők legbefolyásosabb gitárosa?

1_a4jjedrylqo-ogfsh_gea.jpeg

„Jimi Hendrix kedves, de lázadó ember volt. Antikomformista, zeneileg és spirituálisan fényévekkel előzte meg korát. Azt gondolom, hogy a következő generációk rá alapozhatnak” – ezt olyan ember mondta, aki talán mindenkinél jobban ismerte: Eddie Kramer, hangmérnöke, társproducere, jobbkeze.

A 75 éve született, de már 49 éve halott zseniális muzsikus lett a győztes a Rolling Stone magazin „minden idők legbefolyásosabb gitárosa” listáján.

Jiminek különleges kapcsolata volt a gitárjával, szinte a testének meghosszabbított része volt – a lelki közösségről nem is beszélve. A feed-back, a torzítások, a wah-wah újító használata, az, hogy balkézzel pengetett egy jobbkezes gitáron, csak részben magyarázzák meg ...

Tovább Szólj hozzá

rock Zene Jimi Hendrix

2019. dec 07.

A svéd sámánasszony

írta: Göbölyös N. László
A svéd sámánasszony

mesolithic-woman.jpg

Az 1980-as évek végén Lars Larsson svéd régész és társai a Trelleborg közelében lévő Skatehol ásatási helyen 80, Kr. e. 5500 és 4600 közötti sírt találtak. A sírokban párok voltak, némelyek kutyáikkal együtt vagy kutyák gazdag adományokkal. Néhány sírban  ülő helyzetben temették el a halottakat.

Az egyiket egy tömbben emelték ki és laboratóriumban vizsgálták meg. A holttest keresztbe rakott lábakkal ült egy szarvasagancsból készített ágyon, derekát egy 100 állatfogból álló öv fogta körül, a nyakában egy nagy palaérem lógott, vállát egy rövid tollpalást takarta. Magassága kb 150 cm lehetett, kora 30-40 év. A közeli sírokban talált holttestek DNS-e alapján mind sötét bőrűek és világos szeműek voltak, mint az a ...

Tovább Szólj hozzá

történelem régészet temetkezés Svédország mezolitikum

2019. dec 06.

Újabb egészségi kockázatok fenyegetik az űrhajósokat

írta: Göbölyös N. László
Újabb egészségi kockázatok fenyegetik az űrhajósokat

07464211.jpg

A Nemzetközi Űrállomás egyik asztronautáját a közelmúltban trombózis érte. Azonnal véralvadásgátlót kapott és rendbejött. Egy új tanulmány szerint azonban további egészségügyi kockázatokat talált, amelyek az űrhajósokat fenyegetik. Ilyen a vérkeringés pangása, illetve áramlásának megfordulása a nyaki vénában.

Mindezek olyan problémát jelentenek, amelyek kétségessé tehetik a jövő hosszabb űrmisszióit, akár a Föld körüliekre, akár egy újabb holdraszállásra, vagy a Mars-expedícióra gondolunk.

A houstoni Kbr központ munkatársa, Karina Marshall-Goebel által koordinált nemzetközi kutatást  a Jama Network Openben publikálta.

A trombózis, amely az űrhajóst érte, az első dokumentált eset volt és egy olyan ...

Tovább Szólj hozzá

űrkutatás tudomány egészség

2019. dec 05.

Kilencszáz éves fekete fenyők

írta: Göbölyös N. László
Kilencszáz éves fekete fenyők

 

002333122-6b85d34d-ad60-4463-8bbc-f5f242327f9e.jpg

Az Alpesi Mentőszolgálat emberei fedezték fel Fara di San Martino helység közelében egy 200 méter magas sziklafal közepe táján a kis erdőt, amely hat fekete fenyőfából áll. A fák gyökereikkel, mint polipkarokkal kapaszkodnak a kövekbe a mélység felett. Három fa törzsének kerülete meghaladja a 3,91 métert. Életkorának meghatározására mintát vettek az egyikből és a torinói egyetem erdészeti karának laboratóriumában megállapították, hogy a fa 900 éves.

Hosszú életük valószínűleg annak köszönhető, hogy a favágók nem tudtak hozzájuk férfi, mert különben a fekete fenyő nagyon keresett, értékes a fája, a gyantája. Hajóépítéshez, fáklya készítéshez használják.

Aurelio Manzi olasz ökoszakértő szerint a ...

Tovább Szólj hozzá

fa természet mítoszok

2019. dec 04.

Greta Thunberg időutazó?

írta: Göbölyös N. László
Greta Thunberg időutazó?

112701251-5ba66422-ce19-4894-97f2-c785d726d688.jpg

A University of Washington Libraries archívumában találtak egy fotót, amely 121 évvel ezelőtt készült Klondike-ban, a nagy aranyláz egyik legendás, Jack London által is megörökített helyszínén. Három aranyat kereső gyerek látható rajta és az egyik megszólalásig hasonlít Greta Thunbergre.

Ebből indult útjára a közösségi médiában Greta időutazásának elmélete. „Lehet, hogy a Fridays for Future mozgalom alapítója a múltból jött, hogy figyelmeztessen bennünket a klímaváltozásra?” Ő az, valóban ő. Visszatért 121 év után” – olvasható a Twitteren.

A lavina elindult. A Google Image-en 3,176 millió olyan kép jelent meg, amely Gretához hasonló arcokat mutat.

Valójában sokszor előfordul, hogy egy-egy mai ember hasonlít ...

Tovább Szólj hozzá

fotó történelem reinkarnáció Greta Thunberg

2019. dec 03.

Virtuális valósággal a dohányzás ellen

írta: Göbölyös N. László
Virtuális valósággal a dohányzás ellen

1500830779669_jpg--uomini_e_donne_fumano_uguale_tra_i_giovani_sono_piu_le_fumatrici.jpg

A fiatalok által kedvelt interaktív videójátékok alkalmasak a dohányzás elleni harcra.

A cataniai egyetem kutatóinak kísérletét a Journal of Addictive Diseases közölte.

A kutatók kísérletükhöz meghívtak 20-30 év közötti dohányos fiatalokat és elrettentésül bemutattak nekik olyan riasztó képekkel illusztrált cigarettás dobozt, egy rövid filmet a dohányzás hatásairól a tüdőkre és egy videójátékot a dohányzással kapcsolatos betegségek kialakulásáról. A legnagyobb hatást az utóbbival érték el.

Számokkal kifejezve a cigarettás doboz elriasztó hatása 3,81 volt a motivációs skálán, a filmé 4,87, a videójátéké 6,96, ami azt bizonyítja, hogy a technológia és az innováció is motiválhatja a fiatalokat abban, hogy ...

Tovább Szólj hozzá