2015. jún 18.

Kampányoljon veled a….

írta: Göbölyös N. László
Kampányoljon veled a….

young.jpg

Mindig is szimpatikus volt nekem Neil Young. A kanadai óriásnak, az őrült a rockernek, akinek „savas” hangzású gitárjától hihetetlen elektromosság tölt meg, aki sok-sok nagyszerű élményt nyújtott az elmúlt évtizedekben a korai country-rock-os daloktól a Halott ember spirituális-többdimenziós zenéiig, mindig is megvoltak a maga határozott politikai állásfoglalásai. Tudtuk, hol áll a vietnami háború, az indiánok, a fegyverkezési hajsza ügyében, határozott véleménye volt 9/11-ről, az ostoba establishmentről, a környezetszennyezésről, mi több, a kelet-európai rendszerváltások illúzióiról is.

Éppen az erről szóló híres dala, a Rockin’ In The Free World lett haragjának tárgya. Az idén november 12-én 70 esztendős muzsikus ugyanis nagyon rossz néven vette, hogy az amerikai elnökválasztási harcba republikánus oldalon bekapcsolódó multimilliárdos médiamágnás, Donald Trump, kampánynyitóján Young e híres dalának hangjai mellett lépett színpadra. A dolog pikantériája mellesleg az, hogy a szöveg éppen annak a „szabad világ” álságosságát ostorozza, amelyre annak idején (1989-ben) annyira vágytak a berlini faltól keletre és amelyre a Reagan-Bush kormányzat oly büszke volt…Young első dolga az volt, hogy élesen elhatárolja magát Trumptól, aki még perre is számíthat, hiszen engedély nélkül használta fel a dalt saját politikai céljaira. A zenész rokonszenve azé a Bernie Sandersé, aki a társadalmi egyenlőtlenség, a klímaváltozás elleni harcot, a gyanús kampányfinanszírozások megszüntetését, igazságosabb adórendszert tűzte ki célul. És akinek esélye, hogy bejusson a Fehér Házba, a nullával egyenlő…

A hír éppen azokban az órákban járta be az internetet, hogy a magyar közösségi médiában feltűnt egy kampányfilm, amely egy fontos sportesemény kapcsán egy vezető magyar politikust dicsőít, és amelynek szerzője és előadója egy tehetségtelennek nem mondható, de minden rendszert túlélő, mostanában ugyancsak kormány közeli zenész, aki néhány éve a Kossuth-díj átvételekor úgy nyilatkozott: „akárkitől nem fogadtam volna el.”

Ismét megtanultuk, hogy Magyarországot Amerikától nemcsak Európa és egy óceán választja el.

 

Szólj hozzá

politika rock USA Magyarország Neil Young Donald Trump