Írolvasgondol

Göbölyös N. László blogja

Márai Sándor és próféciája Magyarországról

fe_800_500_marai_vezer.jpg

Ha ma újraolvassuk Márai Sándort, megtaláljuk benne annak a keresztény-ultranacionalista identitásnak a kritikáját, ami ma Orrbán Viktorban testesül meg – írja a Repubblica, amely Finis Terrae sorozatában azokat az országokat veszi górcső alá irodalmi klasszikusai alapján, amelyek ma stratégiai térségekben terülnek el.

A nagy magyar író kezdetben azt hitte, hogy megbízhat a Vörös Hadsereg katonáiban, mivel Lev Tolsztoj örököseinek tekintette őket. Ezt erősítette meg benne az az eset, amikor 1945 elején Leányfalun, ahová családjával menekült Budapest ostroma elől, igazoltatták és miután közölte, hogy író, hazakísérték. Aztán egy szép napon az orosz katonák elfoglalták a házát és így Márainak alkalma nyílt a közelebbi tanulmányozásukra. Akkor ráébredt arra, hogy a totalitárius rendszerek mind egyformák és lélekben készülni kezdett az emigrációra.

Naplóit a cikk írója, Fernando Gentilini valóságos kincsesbányának tekinti, mivel ezek alapján el lehet gondolkodni az európai történelem bakugrásairól, és különösen napjaink szuverenista Magyarországáról. Márai megállapítja például, hogy Magyarországot a két világháború közötti „keresztény-nemzeti” politikája vitt bele a második világháborúba, a Trianon előtti Nagy-Magyarország visszaszerzéséért. Ez tette lehetővé, hogy „egy műveletlen, szégyentelen, tehetségtelen csoport felemelkedjen és meggazdagodjon mindenki kárára és tönkre tegye a magyar családokat” – idézi a szerző Márait.

Gentilini felidézi A gyertyák csonkig égnek című, 1942-ben megjelent regényt, Márai Sándor világszerte ismert művét, amelyben két egykori Monarchia-beli katonatiszt, hajdan elválaszthatatlan jóbarátok 41 év után találkoznak. A gyertyák irodalmi ikerpárja az ugyancsak 1942-es Tegnapi világ, Stefan Zweig műve. Mindkét író nemcsak az első világháború által elsöpört Osztrák-Magyar Monarchiát siratja el, hanem egyfajta európai civilizációt, amely a haladásra és egy kollektív biztonsági rendszerre épült, és amelyet A gyertyák hősei örök életűnek hittek.

A sors iróniája, hogy éppen akkor jelent meg újra Márai regénye Olaszországban, amikor Orbán először hatalomra jutott. Gentilini elismeri, hogy „politikai mestermű” volt pártját átvinni a szociáldemokrata táborból a populista jobboldaliba, miként az is, hogy szótárának kulcsszavai a „kereszténység” és a „nemzet” lettek. Ezeknek köszönheti az „illiberális demokrácia” kitalálója sikerei nagy részét. Nem számított, hogy ugyanezeket tette Márai felelőssé a két világháború közti Magyarország katasztrófájáért. Túl sok idő telt el azóta és az emberek a kommunista időszak után csak előre akartak nézni.

Márai valójában az európai Magyarországot siratta, a soknyelvű és sokfelekezetű országot, amelybe született, és amelynek nyomai már az ő korában veszni látszottak. Bécset, Lengyelországot, Galíciát egyaránt otthonának tekintette. Orbánt viszont nem érdekli az, ami a kontinenst összetartja, hanem csak az, amiben ő különbözik. Éppen a nyelvi, nemzeti, vallási identitás nevében mindig is elvetette az európai ideált, a jogállamiságot, a sokféleséget. Ezért kergeti Nagy-Magyarország vágyálmát és ezért flörtöl Putyinnal. De ha arra volt szükség, visszafogja oroszbarát retorikáját és az európai békét hirdette meg.

Márai azt is jól látta 1944-45 fordulóján, hogy a fent említett „urak” azt hiszik: bármit megengedhetnek maguknak, azt is, hogy mindenki mást elhallgattathatnak. „Az ilyen típusú alakok nem változnak és amíg szóhoz jutnak és befolyásuk lehet, Magyarország nem lesz újra nemzet”. Három évvel később emigrált, Olaszországban, majd az Egyesült Államokban élt egészen 1989-es öngyilkosságáig. A kommunista rendszer után, amely betiltotta műveit, valóságos reneszánsza volt, divat lett őt olvasni, idézni. Próféciájából azonban azóta sem tanulnak honfitársai.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andy73 2022.07.14. 10:33:34

Érdekes cikk és az ismertetés is. Először is nagy dolog, hogy egyáltalán vannak olyan íróink, akiket nyugaton is olvasnak, lefordítanak és nemzetközileg is ismertek, népszerűek. Olaszországból nézve egy magyar író kb. olyan lehet, mintha mi moldáv vagy albán írókat olvasnánk és fordítanánk magyarra, persze Máriai Olaszországban is élt egy ideig, ott is írta a naplóját.
Ami a tartalmat illeti, Márainak és a cikk írójának is vannak jó meglátásai, de a helyzet szerintem sokkal bonyolultabb volt akkor is, és most is. Magyarország nem önként és dalolva lépett be a második világháborúba, amíg lehetett, próbáltunk kimaradni abból is, aztán jött a német megszállás, utána meg az orosz. És jellemző, hogy Márai sem látta olyan tisztán és pláne nem előre a helyzetet, hiszen először még ő is bízott az oroszokban, amíg "egy szép napon az orosz katonák elfoglalták a házát és így Márainak alkalma nyílt a közelebbi tanulmányozásukra." Ez a mondat nagyon frappáns és találó. Márai aztán lelépett, elmenekült, amikor jött a kommunista diktatúra, az orosz megszállás, majd annak az összeomlásakor öngyilkos lett, így nem élhette meg a magyar és nemzetközi reneszánszát.
A mostani helyzet is sokkal összetettebb, párhuzamokat ugyan lehet keresni és találni, de ezek így csak leegyszerűsítésekhez vezetnek.

birkamenet 2022.07.14. 12:10:59

@Andy73:

Teljes önámitás amiket irsz. 1990 után is ugyanaz a magyar nép mint ahogy Márai megirta az ő korában: a magyar nép igénytelen, képes egymás után magára szavazni komcsit, nácit meg bárkit. Erre irta Márai (nem szó szerint idézve) hogy a magyar nép képtelen kivetni magából a szart, azzal együtt éli az életét.

A 2. Vh-ból se azért akart a magyar kimaradni, mert elitélte, hanem mert ő csak kapni akart, adni nem. Visszakapott területeket Hitlertől, de ellenszolgálatot már nem akart tenni. Pont ilyen hányni való önző nép a magyar most is. Pont ezt a hányni való önzőséget csinálja orbán vezetésével azEU-ban. A pénzük kell, de semmibe ne pofázzanak bele.

Pont ezt az önzőséget csinálja a magyar az ukrán háborúnál is: a ruszkikat támogatja mert tőlük kap rezsicsökkentést. Csatázik az EU-val mert ott közösségi áldozatot kellene hozni, abban meg hol a haszon?

Pont ezért a magyar semmilyen harcra nem foggató. 56-ban is inkább pár nap alatt megadta magát és élt inkább szolgaként 35 évig a 3,60-as kenyér előnyéért, minthogy megvédte volna a saját hazáját.
Ahogy azt az ukránok teszik.

Aztán meg csak rinyál az ostoba magyarja, Hogyháminket magyarokat sose szeretett a világ!

Andy73 2022.07.14. 13:01:46

@birkamenet: magadról beszélsz? Vagy te nem vagy magyar? Akkor elég jól megtanultad ezt a nehéz nyelvet.

birkamenet 2022.07.14. 14:29:01

@Andy73:

Az a baj, hogy a te fajtád is magyar. Amelyre már Márai is hányt.
Születhettél volna szirnek is, oszt akkor Assad jól lerendeztek volna ott helyben, nem okoskodnál itt

Andy73 2022.07.14. 14:41:16

@birkamenet: Márai egy kultúrember volt, ma is úgy hivatkoznak rá mások. Te nem.

Írolvasgondol

Érdekességek a nagyvilágból, élmények és vélemények közvetlen és tágabb környezetemből, szépírói, műfordítói munkáim

Címkék

18+ (12) 19.század (4) 1968 (16) 20.század (5) 60-as évek (5) Afrika (12) afro-amerikaiak (3) agy (22) agykutatás (3) Albert Einstein (4) Alfred Hitchcock (5) állatvilág (56) álmatlanság (3) álom (13) alvás (9) Amazonas (4) Amerika (4) anatómia (3) Anglia (30) Antarktisz (5) antiszemitizmus (4) antropológia (10) árverés (7) ASL (3) Auschwitz (3) Ausztrália (11) Ausztria (10) autó (6) autóipar (4) Ázsia (4) balkezesség (5) Barcelona (3) Beatles (16) béke (5) Belgium (8) best-seller (3) beszéd (6) betegség (6) Bill Gates (5) biológia (60) biztonság (6) blog (16) blues (3) Bob Dylan (3) Boileau-Narcejac (12) boksz (3) boldogság (8) botanika (3) Brazília (7) Brexit (5) bűnözés (6) bűnügy (44) cetfélék (3) Charlie Chaplin (3) Chile (4) ChristianK (19) CIA (4) Claude Monet (3) család (16) Csendes-óceán (6) csillagászat (36) csokoládé (4) Dánia (8) David Bowie (3) Déli-sark (3) demokrácia (6) depresszió (9) digitális (5) digitalizáció (3) diktatúra (5) dinoszauruszok (4) diszkrimináció (5) divat (30) Djabe (11) DNS (10) dohányzás (3) dokumentum (3) dokumentumfilm (8) Donald Trump (8) drog (5) Egészég (6) Egészség (16) egészség (92) egyház (12) Egyiptom (22) elektronika (5) élelmezés (6) élelmiszer (4) Élet (3) élet (42) életkor (3) életminőség (3) életmód (154) Életmód (19) életrajz (5) ellenkultúra (3) elnökválasztás (4) élővilág (14) ember (8) emberiség (3) embrió (4) emlékezet (4) ENSZ (4) építészet (16) erdő (5) erkölcs (6) erőszak (5) erotika (6) érzelem (5) érzelmek (4) Északi-sark (3) Etiópia (3) étrend (5) EU (3) Európa (23) évforduló (55) evolúció (5) Facebook (8) fák (11) farkas (3) fasizmus (8) Federico Fellini (4) fegyver (3) fegyverek (3) felfedezés (3) felmelegedés (4) felmérés (6) fenntarthatóság (12) fenntartható fejlődés (3) fény (5) Ferenc pápa (5) férfi (4) festészet (12) fiatalok (7) film (36) Film (8) filoszemitizmus (8) filozófia (14) Finnország (11) Firenze (3) fizika (9) Föld (23) földönkívüliek (6) földrajz (7) Földrajz (4) földrengés (5) földtörténet (4) forradalom (3) Fotó (8) fotó (12) fotográfia (4) Fotográfia (3) Franciaország (187) Frank Zappa (4) függőség (5) Fukusima (3) futball (9) gasztró (3) gasztronómia (34) gazdaság (18) genetika (13) geológia (32) George Orwell (4) Gina Lollobrigida (3) globális felmelegedés (12) globalizáció (3) Göbölyösné Németh Mária (12) Göbölyös N. László (81) Gondolkodom (7) gondolkodom (48) Google (6) Görögország (6) gravitáció (3) gyász (5) gyerekek (3) gyermek (3) gyermekek (15) gyilkosság (13) gyógyítás (8) háború (20) hacker (3) hagyomány (8) haj (3) hajózás (6) halál (15) halálozás (8) hang (6) hatalom (3) házasság (5) hidegháború (5) Himalája (4) hippik (3) híresség (10) hit (5) Hitler (5) Hold (13) Hollandia (31) Hollywood (8) holokauszt (17) Holokauszt (5) home office (3) Homo Sapiens (3) horror (14) humor (3) hurrikánok (3) hús (4) I.világháború (9) idegenforgalom (5) idő (4) időskor (3) II.világháború (25) ikrek (3) impresszionizmus (3) India (13) Indonézia (4) informatika (11) intelligencia (8) internet (26) ipar (12) Irak (4) Irodalom (15) irodalom (150) iskola (6) iszlám (7) iszlám állam (3) Itália (5) Izland (5) Izrael (28) Japán (28) járvány (6) jazz (7) jégkorszak (3) Jeruzsálem (3) Jimi Hendrix (4) jog (8) John F. Kennedy (5) John Lennon (6) jövő (10) Kanada (23) Karácsony (3) karantén (3) katasztrófa (15) katolicizmus (3) kávé (3) képzőművészet (35) kereskedelem (3) kereszténység (4) kiállítás (7) Kína (19) királyság (3) klíma (15) klímaváltozás (28) klimaváltozás (3) kollázsregény (13) költészet (13) Kolumbia (5) kommunikáció (6) kommunizmus (5) könyezetvédelem (3) könyv (14) környezet (4) környezetvédelem (163) koronavírus (6) középkor (9) közlekedés (23) közösség (7) közösségi háló (6) közösségi média (10) krimi (13) kriminovella (13) krokodil (3) Kuba (3) kultúra (15) kulturtörténet (11) kultúrtörténet (56) Kultúrtörténet (3) kutatás (16) kutya (12) látás (3) Led Zeppelin (4) légszennyezés (6) lélektan (9) Lengyelország (9) Leonardo Da Vinci (3) Leonard Cohen (6) levegő (4) levelezés (3) (3) London (7) macska (4) Madagaszkár (3) madarak (6) maffia (13) mágneses tér (3) Magyarország (100) Marcello Mastroianni (4) marihuána (4) Marilyn Monroe (3) Marokkó (3) Mars (7) matematika (6) média (66) meditáció (3) medve (3) megújuló energiák (5) memoár (3) menekültek (3) mese (7) mesterséges intelligencia (33) meteorológia (8) Mexikó (14) mezőgazdaság (7) Michelangelo (4) migráció (3) migránsok (3) Milánó (4) mítosz (5) mobiltelefon (3) molekulák (3) mozgás (5) mozi (184) műanyag (6) műemlék (5) Muhammad Ali (6) múlt (5) munka (20) munkahely (7) művészet (22) múzeum (3) nacionalizmus (3) nácizmus (27) Nagy-Britannia (135) Nap (6) Napóleon (6) NASA (15) neandervölgyi (7) Neil Young (6) nemek (3) Németország (43) népesség (4) nevelés (23) New York (10) (8) Nobel-díj (5) nők (24) Norvégia (12) növények (3) nukleáris (6) nyelv (8) óceánok (9) ókor (35) ökorendszer (3) okostelefon (5) oktatás (12) Olaszország (225) olvasás (5) on-line (3) Orhan Pamuk (3) Oroszország (27) orvostudomány (34) Oscar Wilde (3) őskor (14) őslénytan (15) összeesküvés-elmélet (3) őstörténet (11) Pablo Picasso (3) Párizs (5) párkapcsolat (17) Parkinson-kór (3) Peru (7) Pier Paolo Pasolini (3) pihenés (3) Pink Floyd (4) piramisok (5) pók (4) polgárjogi mozgalom (3) politika (42) Pompei (5) pop (3) Portugália (5) pszichiátria (5) pszichológia (74) punk (3) rabszolgaság (3) rasszizmus (5) reciklálás (5) régészet (99) rejtély (3) reklám (4) relaxáció (4) remake (3) reneszánsz (11) repülés (5) robot (8) rock (68) Rock (38) Rocky (3) Rolling Stones (4) Róma (12) Római Birodalom (16) Románia (3) rövidlátás (3) sajtó (3) sakk (4) sci-fi (9) Shakespeare (7) Skócia (6) soul (3) Spanyolország (33) spirituális (12) sport (26) Stanley Kubrick (5) Steven Spielberg (3) Steve Hackett (3) Steve Jobs (3) stressz (7) Svájc (12) Svédország (24) Sylvester Stallone (3) szabadidő (3) Szardínia (3) Szaúd-Arábia (3) szegénység (3) szelfi (4) szem (5) személyiség (4) szennyezés (4) szerelem (14) szex (16) szexualitás (3) Szibéria (3) Szicília (4) Sziliciumvölgy (3) színház (21) szocio (52) szorongás (3) Szovjetunió (8) Sztálin (3) sztárok (4) sztárvilág (3) születésnap (4) szülők (3) szürreális (8) szürrealizmus (3) találmány (5) tánc (3) tanulás (4) táplálkozás (13) Társadalom (31) társadalom (185) technika (62) technológia (23) Tejút (3) temetkezés (3) tenger (3) tengerek (5) természet (52) természetvédelem (7) terrorizmus (21) tetoválás (3) Titanic (5) titkos szolgálat (3) tizenévesek (3) Törökország (6) történelem (386) tudomány (331) turizmus (10) tv (4) UFO (5) Új-Zéland (10) Ukrajna (3) Umberto Eco (3) UNESCO (3) univerzum (9) urbanizáció (19) űrkutatás (34) USA (455) utazás (11) üzlet (6) válás (3) vallás (26) Van Gogh (4) várandósság (3) Vatikán (10) vélemény (5) Velence (8) vendéglátás (7) videójáték (3) Vietnam (11) világegyetem (3) világörökség (4) világpoézis (8) víz (9) Vörös Brigádok (4) vulkán (5) vulkánok (4) Wales (3) Woody Allen (4) world music (3) Yellowstone (3) Zene (146) zene (31) zsidóság (21) Címkefelhő

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása