2016. feb 01.

Mit gondolnak a fiatal muzulmánok az iszlám szélsőségről?

írta: Göbölyös N. László
Mit gondolnak a fiatal muzulmánok az iszlám szélsőségről?

fiatalmuszlimok.png

A Zogby Research Services Washingtonban székelő közvélemény-kutató intézet közel-keleti fiatal muzulmánokat kérdezett vallási identitásukról, a valláshoz való viszonyukról és arról, hogyan viszonyulnak a terrorista csoportokhoz.

5324, 15 és 34 év közötti fiatalt vontak be a felmérésbe Marokkóban, Egyiptomban, a palesztin területeken, Jordániában, Szaúd-Arábiában, Kuvaitban, Bahreinben és az Egyesült Arab Emírségekben.

Arra a kérdésre, hogy úgy gondolják-e, hogy olyan szervezetek, mint az Iszlám Állam vagy az al-Kaida az iszlám tanításának eltorzítói, a marokkóiak 93, az Emirátus-beliek 92%-a igennel felelt. Kuvaitban 43, Szaúd-Arábiában 57% gondolja, hogy ezek tévúton járnak, de néha olyan problémákat vetnek fel, amelyekkel egyetértenek.

A palesztin területeken 15, míg Jordániában 13% egyenesen azt állítja, hogy „ezeknek a szervezeteknek semmi közük sincs az iszlám elferdítéséhez.” Arra a kérdésre, hogy „barátai és ismerősei között van-e más vallású?”, a szaúdiak 96%-a nemmel, míg az emirátusiak 99%-a igennel felelt.

Ami a legérdekesebb, hogy a megkérdezett fiatal muzulmánok több mint 80%-a a vallást magánügynek tartja. A kuvaitiak 62, az egyiptomiak 60, a palesztinok 52%-a vallotta be, hogy nehéz választania „a jelenlegi társadalom kísértései és muzulmán azonossága, az iszlám gyakorlásának megtartása között.”

 

Szólj hozzá

vallás iszlám társadalom terrorizmus