2016. ápr 18.

Film a nepáli serpák tragédiájáról

írta: Göbölyös N. László
Film a nepáli serpák tragédiájáról

sherpas.jpg

Ilyenkor tavasszal nagy a sürgés-forgás a Mount Everesten. A bázistáborban serpák állítják a sátrakat az idén nyáron várható 30 expedíció számára. Mások utat vágnak a bázishoz, ami kemény munkát jelent a 2015. áprilisi földrengés okozta egyenetlenségek miatt.

2014 áprilisában is keményen dolgoztak. 18-án reggel 6 órakor a hegyi vezetők köteleket rögzítettek a sziklafalakon, amikor hatalmas jégtömbök váltak le és lavinát indítottak el. A tragédiában 14 serpa halt meg.

A bázistáborban jelen volt két tv-s csapat. Az egyiket Jennifer Peedom ausztrál rendezőnő vezette, aki dokumentumfilmet akart készíteni a serpákról, a másik a Discovery Channel volt, amely filmezni akarta egy extrém hegymászó szárnyas repülését.

Peedom filmje elkészült, április 18-én adja a Discovery. Serpa címmel idézi fel a szörnyű pillanatokat.. De mutatja azt is, hogy milyen fontos munkát végeznek ezek a fáradhatatlan hegyi vezetők olyan területen, amely aranyat ér Nepálban és nekik is,  mivel keresetük eléri a helyi átlag 50-szeresét is.

„A munkám miatt 10 éve járok Nepálba. Jól ismerem a serpákat és már jó ideje beszéltünk arról, hogy filmet készítek róluk, a munkakörülményeikről. 2014 áprilisában ott voltunk a bázistáborban, az első felvételeket akartuk elkészíteni. Amikor lezúdult a lavina, ösztönösen elkezdtünk filmezni. Azért voltunk ott, hogy élőben milyen kockázatokkal kell szembenézniük és nem mindig ismerik el őket érdemük szerint. Azt hiszem, jö döntés volt, hogy akkor mindjárt filmeztünk, hogy dokumentálhattuk azt a történelmi pillanatot, hogy a serpák egységesek voltak a fájdalomban is, hogy elmondják véleményüket és jogaik elismerését kérjék, hogy felismerték szerepüket az Everest-bizniszben és nagyobb garanciákat követeljenek a kormánytól munkakörülményeiket illetően. És főleg, hogy milyen törékeny a Himalája ökorendszere és milyen hatalma van a hegynek” – nyilatkozta a rendezőnő.

Szólj hozzá

katasztrófa hegymászás Film Nepál Mount Everest serpák